Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

BAŁKANY 2007 & 2008 & 2019 & 2020 & 2021 & 2022 ...

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
MAPA
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MAPA » 08.05.2008 12:16

kaszubskiexpress,

dziękuję za linka do skansenu, Z PEWNOŚCIĄ ODWIEDZIMY to miejsce, zaciekawiło mnie.
Ja również mam nadzieję, iż uda nam się, będąc ponownie w Chorwacji, zobaczyć ją w innym świetle, a że my lubimy powracać do miejsc już raz widzianych, także jest nadzieja :lol: .

Myślę, że głównym powodem, dla którego tak, a nie inaczej oceniliśmy Dubrownik, były te nieprzebrane tłumy turystów( na wzór Krupówek w sezonie), ludzie natrętnie (mimo odmowy) oferujący pokój na nocleg, niemiły kelner w restauracji, obsługujący nas jak za karę ... Ale to przecież nie tworzy obiektywnego obrazu tego miasta.

Jako historyk uwielbiam takie miejsca o których piszesz, to niezwykłe dla mnie przechadzać się w miejscach, gdzie w wyobraźni widzę ludzi i zdarzenia, które mogły mieć tam miejsce ... Gdzie każdy fragment muru, kamień, ma swoją historię ...
PAP zawsze śmieje się, gdy widzi mój enuzjazm na widok kawałka "murku" (jak to mówi) ... :wink:

Pozdrawiam,
MAPA

Oprócz tego, iż jestem historykiem, jestem także ... pielęgniarką ... :lol: :lol: 8O
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 08.05.2008 12:31

Więc łatwiej jest Tobie pielęgnować serca Twoich bliskich tęskniących za podróżami. Po powrocie z Chorwacji i Czarnogóry na początku lipca postaram się wkleić kilka fotek z miejsc z ''tymi'' murkami.Pozdrav.
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 08.05.2008 12:48

Jeśli już odwiedzicie ''odwrócony domek'' to wpadnijcie jeszcze tu http://www.muzeum-wdzydze.gda.pl/

a gdy zgłodniejecie podjedźcie na obiad do stylowego dworku
http://www.dworek-paraszyno.iq.pl/zdjecia.html
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 08.05.2008 19:37

Sorry, że w wątku MAPY i PAPA - ale chciałem powiedzieć, że jesteś prawdziwym lokalnym patriotą, kaszubskiexpress-ie :)
Bardzo mi się to podoba. Bo poznawać świat najlepiej będąc zakorzenionym we własnym.
Pozdrawiam 8)
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 08.05.2008 21:30

plavac napisał(a):Sorry, że w wątku MAPY i PAPA - ale chciałem powiedzieć, że jesteś prawdziwym lokalnym patriotą, kaszubskiexpress-ie :)
Bardzo mi się to podoba. Bo poznawać świat najlepiej będąc zakorzenionym we własnym.
Pozdrawiam 8)

Bardzo podoba mi sie ostatnie zdanie. Nietuzinkowy z Ciebie gość. Mądre,naprawdę.
dsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dsk » 13.05.2008 12:22

PAPo jest szansa abyś wystawił całą relację gdzieś w pliku?????
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 13.05.2008 15:28

dsk napisał(a):PAPo jest szansa abyś wystawił całą relację gdzieś w pliku?????

dsk,

A że się tak zapytam prosto z mostu ... a w jakim celu :roll: :) :?: ... tak jak jest teraz nie da się czytać :wink: :) :?: ... trochę osób dało sobie radę :wink: :lol: :lol: ...

Pozdrawiam,

PAP
dsk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dsk » 14.05.2008 08:12

... no pewnie, że się da ...

... a da się wystawić w pliku???
:P
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 27.05.2008 14:40

Przeczytałam Twoją relację przez dwa wieczory, nie mogłam się od niej oderwać:)
Oczy mam całe przekrwione od monitora..hehe:)
Podziwiam was, a w szczególności maluchy:)!
Nie zgodzę się z kilkoma opiniami na temat niektórych miejsc w Cro, ale wiadomo każdemu podoba się co innego .
Tak czy inaczej jestem pod wrażeniem..relacja jest po prostu wspaniała + świetne zdjęcia!
Oj PAP masz talent do pisania...:)
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 29.05.2008 08:50

ines napisał(a): Nie zgodzę się z kilkoma opiniami na temat niektórych miejsc w Cro, ale wiadomo każdemu podoba się co innego .

ines,

Ja mam wrażenie, że 99% czytelników z tego forum popiera twoje zdanie :) ... Mnie to oczywiście nie przeszkadza, powiem więcej, szanuję to wielce, wszak jak piszesz, każdemu podoba się co innego :D ... inna rzecz, że myślę, iż obiektywizm Cromaniaków w zakresie oceny HR jest ograniczony, wszak jak to mówią miłość (albo wszelaka mania :D ) ślepa czasem jest :wink: :roll: :D ...

Podziwiam za przebrnięcie przez relację w dwa wieczory ... jako autor, czyli związany z nią emocjonalnie, nie dałbym rady ... bo by mnie znużyła :lol: :lol: ...

Pozdrawiam,

PAP
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 30.05.2008 08:03

Siedzę cicho i czytam spokojnie, nawet po północy. Super, ale doszedłem zaledwie do 44 strony (i to przez tydzień), a za 18 godzin wyjeżdżam do cro i okolicy i chyba nie zdążę doczytać do końca. W każdym razie dobrze jest być nowym, bo wątki i opowieści nie ciągną się tak, że niekótrzy nie mogą doczekać.

A co do Pilmicortu (strony ok. 20-30) to wszyscy alergiko-astmatycy (jak ja) wiedzą, że używać tego należy ciągle, bo wtedy i tylko wtedy działa. Chyba ten Wasz aparacik mający dawać doraźne efekty jest na coś innego, tym bardziej, że nie syłaszałem (ale nie wszytko jeszcze w życiu słyszałem ) :wink: aby bała forma do podawania inhalacyjnego.

A zachęcony MNE pojadę przynajmniej na 2 dni.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 30.05.2008 08:58

MWN napisał(a): A co do Pilmicortu (strony ok. 20-30) to wszyscy alergiko-astmatycy (jak ja) wiedzą, że używać tego należy ciągle, bo wtedy i tylko wtedy działa. Chyba ten Wasz aparacik mający dawać doraźne efekty jest na coś innego, tym bardziej, że nie syłaszałem (ale nie wszytko jeszcze w życiu słyszałem ) :wink: aby bała forma do podawania inhalacyjnego.

MWN,

W wypadku Jaśka, jak chyba pisałem w tekście, ale może zbyt mało przejrzyście, chodzi o zapalenia krtani, które pojawiają się głównie w okresie jesienno - zimowym, kiedy szeleją wirusy, grzeją grzejniki, w mieszkaniach jest suche powietrze. Wtedy podajemy mu Pulmicort kiedy ma taki 'atak', aby jak rozumiem, obkurczyć ową krtań, i co 12 godzin powtarzamy gdzieś z 2 razy, robiąc potem przerwę do kolejnego 'ataku'. Lekarstwo jest we fioleczkach po 2 ml i rocieńcza się to z solą fizjologiczną (taka woda w małych fioleczkach po 5 ml) w proporcji 1:1 lub 1:2, po czym podajemy za pomocą nebulizatora / inhalatora takiego jak np. ten :

http://www.novamed.pl/sklep/?product=86

Pozdrawiam,

PAP
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 30.05.2008 09:14

Akurat Pulicort tak nie działa, nie pomaga w leczeniu czy łagodzeniu objawów nagle czy okresowo się pojawiających trudności. Natomiast w leczeniu długoterminowym - jak najbardziej tak. Spytaj swojego lekarza.

Wiem, że każdy Polak jest 1. lekarzem, 2 ekonomistą, ale jako że zażywam to świństwo regularnie i rozmawiam z zaprzyjaźnionym medykiem - mam zaufanie, że mnie nie kłamie.
PAP
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PAP » 30.05.2008 09:24

MWN napisał(a):Akurat Pulicort tak nie działa, nie pomaga w leczeniu czy łagodzeniu objawów nagle czy okresowo się pojawiających trudności. Natomiast w leczeniu długoterminowym - jak najbardziej tak. Spytaj swojego lekarza.

Wiem, że każdy Polak jest 1. lekarzem, 2 ekonomistą, ale jako że zażywam to świństwo regularnie i rozmawiam z zaprzyjaźnionym medykiem - mam zaufanie, że mnie nie kłamie.

MWN,

Ja się na tym nie znam z medycznego punktu widzenie, wiem tylko, że ów lek zapisał Jaśkowi alergolog, jasno określając sposób stosowania (jak opisane powyżej), pediatra w pełni się z tą decyzją zgadzał, kiedy na początku zabierało Jasia 2 razy w nocy pogotowie dostawał dokładnie to samo, a i teraz przy każdym ataku mu pomaga ...

Pozdrawiam,

PAP
MAPA
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) MAPA » 30.05.2008 10:01

MWN,

wydaje mi się, że Ty, jako astmatyk, używasz glikokortykosteroidów w postaci wziewnej lub doustnej, oczywiście długotrwale, bo to konieczne przy astmie oskrzelowej.
Glikokortykosteroidy-leki, do których należy ów Pulmicort, wykazują miejscowe działanie przeciwzapalne w całym układzie oddechowym, zarówno w oskrzelach, płucach, jak i krtani, tak jak w przypadku Jaśka.
Jest oczywiście ewentualność, iż lek ten może nie zadziałać wystarczająco, aby zmniejszyc obrzęk krtani, i należy wówczas wezwać pogotowie, ale jest szansa ( jakże zbawienna dla takich dzieci), że pewna dawka Pulmicortu podana w domu w nebulizacji pomoże, działajać silnie miejscowo przeciwzapalnie na krtań.
Nie wiem , jakie opinie o podawaniu Pulmicortu w postaci nebulizacji u dzieci z zapaleniem krtani mają inni lekarze, wydaje mi się, że jest to zbyt silnie działający lek, aby proponowano podawanie go bezpodstawnie.

Pozdrwaiam i życzę miłego wypoczynku,
MAPA
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

BAŁKANY 2007 & 2008 & 2019 & 2020 & 2021 & 2022 .....
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone