Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bałkański kocioł

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 30.05.2004 00:05

Danusiu, skoro chciałaś cdn to bardzo proszę, ustosunkuję się jeszcze do ostatnich postów. Szczególnie do postu mojego wielkiego przyjaciela Krassusa

Ewentualny podział Bośni między Serbię, Chorwację i Muzułmanów (Bośniaków) oznaczałby:
1) uznanie dokonanych przez Serbów czystek etnicznych na tym terenie za skuteczne czyli pochwałę agresji - piękny przykład dla kolejnych naśladowników Milosevicia na całym świecie; wojna i przemoc popłacają?
2) uznanie że pokonany / wysiedlony nie ma żadnych praw poza prawem do swojej klęski i kaźni
3) groźbę wojny o nowe granice - jak je wytyczyć, kto ma dostać więcej a kto mniej, wg jakich kryteriów?
4) kolejny argument dla Al-Kaidy do ataków na świat zachodni jako niszczyciela (dosłownie) kultury islamskiej - argument racjonalny i prawdziwy
5) narodziny fundamentalizmu islamskiego w środku Europy, made in Europe - czy Bośniacy zgodziliby się na przymusowy rozbiór BiH, czy może posłuchają Allaha który powie im "widzicie jak kocha was Europa i cały świat chrześcijański"?
6) klęskę wiary w człowieczeństwo, że jeden człowiek nie może żyć obok drugiego, że człowiek może zadźgać swego sąsiada kiedy chce, zgwałcić mu żonę i spalić mu dom za to tylko że on jest trochę inny

To tylko kilka argumentów, które na razie biorą górę (o tym był właśnie ten artykuł w wyborczej) w efekcie czego NATO i UE zdecydowane są przywrócić normalność w BiH na tyle na ile to jest możliwe.
Koncepcja zakłada rozwój gospodarczy kraju, powrót wszystkich wysiedlonych, biznes zamiast wojny a następnie likwidację granicy wewnętrznej BiH (między Serbami i resztą) poprzez włączenie do UE. Pomysł (wg mnie) nie jest zły a lepszego nikt nie zaproponował. Póki co przestała się tam lać krew, w 90% Bogu ducha winnych ludzi
Ciekawe jednak co będzie jak podatnikom krajów NATO i UE znudzi się finansowanie całej operacji albo znudzi się w ogóle cały temat i wyjdą z tego kraju jak wielu by chciało?

Gdybania w stylu że sama Unia Europejska może dać taki sam efekt jak "Unia Jugosłowiańska" to gdybania bez żadnego pokrycia bo inne są zasady tworzenia obu związków - do UE każdy kraj przystępuje dobrowolnie i może z niej wystąpić. A Jugosławia to był przymus komunistów Tity - żaden tamtejszy naród w tej sprawie nie decydował.
Nie jestem wielkim fanem błyskawicznej integracji na siłę i globalizacji ale w kwestii fundamentów UE to myślę że "pożyjemy - zobaczymy" Póki co można jechać na dowód do Portugalii albo do legalnej roboty do Irlandii - to już jest coś

Co do pochodzenia Serbów i Bośniaków - obydwie nacje pochodzą od Słowian Południowych przybyłych na Bałkany w VI wieku. Od co najmniej XVI wieku istnieją już dwie odrębne nacje Serbów i Bośniaków o odmiennej świadomości kulturowej a w jej efekcie narodowej. To wystarcza do posiadania prawa do samostanowienia o sobie.

Z mojej strony to tyle o BiH, ale może jeszcze ktoś coś ciekawego powie? :wink:
Danuta
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danuta » 30.05.2004 07:32

No cóz "z mydłem czy bez mydła" przyznaję Ci rację, podobnie jak w temacie"Uwaga! na oferty...."
ewka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewka » 31.05.2004 16:29

Niezawodny i Krassus !!!
Dziekuje za lekcje historii, jestem pełna podziwu dla Waszej wiedzy, tym bardziej ze jak zrozumialam nie wynika to z wykonywanego zawodu tylko z zainteresowan
Musze przyznac ze do tej pory traktowalam Chorwacje jako najlepsze miejsce na wakacje: przed wojna ( obecne tereny czarnogory- nad morzem i obecny BiH, kanion Neretwy, Mostar, Sarajewo - po drodze) i Po wojnie tylko Chorwacja i z założeniem , ze droga do morza jak najdalej od sladów wojny- ale jak wiadomo to było nieuniknione.
w 2001 roku wracajac do domu i uciekajac przed pozarami wjechalismy w ląd , trochę pobłądziliśmy i to co tam widzielismy do tej pory wraca, postanowilam ze wiecej do Chorwacji nie pojade ... wytrzymałam tylko rok, ale Mostaru i Sarajewa nie chcę zobaczyć. Może kiedys.
Czarnogóre odwiedzilismy - jednodniowa wycieczka- w poprzednim roku i tez wiecej nie chce tam jechac. Może to głupie ale trudno się przemóc.
Jewszcze raz dzięki za lekcje, pozdrawiam
Kris*
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris* » 02.06.2004 22:09

Tak jak mnie zapraszales, tak czym predzej wszedlem na podany (przez Ciebie Niezawodny) link i zaczalem zajmowac sie skrupulatnie analiza tekstow wszystkich postow tutaj istniejacych w tym temacie.

Na poczatek. Przykre wspomnienia mam co do Bosni i Hercegoviny, lecz jest to osobista sprawa i dzielenie sie nia oraz wyciaganie na swiatlo tutajszego forum wedlug mnie jest zbedne i niepotrzebnie bym sie denerwowal.
Jako mieszkaniec bylej Jugoslawii, tam urodzony oraz w polowie wychowany mysle, ze jakis skromny glos w tutejszej dyskusji moglbym zabrac, lecz dzisiaj jestem zobowiazany do innych czynnosci niz pisanie postow, w zwiazku z tym pozdrawiam i zegnam do nastepnego postu.
seko
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) seko » 12.08.2004 10:44

www.gavagai.pl/nato/

Bez komentarza.

Pozdrawiam,
seko
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bałkański kocioł - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone