Re: Bałkański ekspres, czyli Berat nocą i pierwsze rozczarow
napisał(a) histe » 14.07.2015 09:15
Dalej poszło jak z bicza strzelił, czyli Dubrownik boczkiem, tankowanie w Stonie i już jesteśmy w Czarnogórze
Tu okazało się, że karmienie żołądków pięknymi widokami to za mało i trzeba posilić się strawą fizyczną.
Po krótkich poszukiwaniach znaleźliśmy to czyli:
Expres Restoran "Zelenika" w Zelenice koło Herceg Novi
- miejsce godne zapamiętania
wspominam to miejsce bo jedzenie szybkie (samoobsługa niemal jak w Ikea), smaczne, i tanie ( 2-daniowy obiad dla 2 osób z napojami to ok 11 E)
Zaraz obok jest wielki supermarket gdzie można uzupełnić zapasy
Posileni ruszamy dalej by za chwile przeprawić się promem -dobry przerywnik na trasę samochodową
- szybko sprawnie
Dalej mijamy Budvę ,Bar. Ruch umiarkowanie duży, a z okien samochodu widać tłok na plażach
W drodze na jednym z mijanych rond zaczepia nas facet z samochodu obok i łamanym językiem słowiańskim pyta: "Z Poznania ?" "Gdzie jedziecie ?" aby w kolejnym zdaniu zaoferować nocleg
No cóż jakże niecodzienne i szerokie potrafią być formy marketingu i reklamy- nam się to spodobało
Dzień się powoli kończy to i male podsumowanie Czarnogóry.
Drogi bardziej zatłoczone i gorszej jakości niż w Chorwacji ale tragedii nie ma...no może poza tunelami, które w większości pozbawione są wewnątrz oświetlenia i oznakowania.
No i jeszcze warto wspomnieć że tutejszym drogom/kierowcom zawdzięczam fakt, że znalazłem w swoim samochodzie klakson. Jakoś przez rok czasu jazdy po Polsce chyba nigdy go nie używałem, tu nie chciałem się zbytnio wyróżniać i klakson zaczął być używany...
Byłbym zapomniał o policji...jest jej sporo i często z tzw "suszarkami", zresztą mają gdzie zastawiać pułapki, bo cala droga wzdłuż wybrzeża to niemal same ograniczenia prędkości...
Mnie się mandatu udało uniknąć w ostatniej chwili...chyba sprawdziło się powiedzenie "głupi ma szczęście"
Jadąc już coraz bliżej w stronę granicy z Albanią droga staję się coraz węższa a i śmieci pojawiają się tu i ówdzie
- może trudno w to uwierzyć ale droga ta jadą również autokary do granicy
Robi się klimatycznie, a Albania już blisko...
Ostatnio edytowano 17.07.2015 08:49 przez
histe, łącznie edytowano 1 raz