Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bałkańskie Wyprawy: Grecja i nie tylko 2014-2015

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.10.2015 15:11

MarDomi napisał(a):Czas zakończyć jeden etap, rozpocząć nowy...
Jutro wyjazd do Albanii.

I zapewne będzie równie miło. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 27.10.2015 16:19

MarDomi napisał(a):Jutro wyjazd do Albanii.

Tam jeszcze nie byłem... :mrgreen:

Pozdrawiam
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 27.10.2015 20:56

ajdadi napisał(a):Tam jeszcze nie byłem...

... Marcin nie wierz mu ... :wink: ... Adrian ma podwójne obywatelstwo, albańskie również ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 29.10.2015 17:11

kmichal napisał(a):... Marcin nie wierz mu ... :wink: ... Adrian ma podwójne obywatelstwo, albańskie również ... :mrgreen: ...

Szczeliłem FOCHA... :mrgreen: jak już to greckie poproszę...albo nie...lepiej niemieckie bo tam
lepszy socjal mają :hut:

:papa:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 29.10.2015 21:18

ajdadi napisał(a):Szczeliłem FOCHA... jak już to greckie poproszę

... wybacz, o greckim nie wspominałem bo to oczywista oczywistość ( jak mawia klasyk ) ... :wink: ...

ajdadi napisał(a):lepiej niemieckie bo tam
lepszy socjal mają

... przykro mi bardzo kolego, spóźniłeś się ... :roll: ... Angela już zaprosiła wszystkich których chciała i miejsc już brak ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 29.10.2015 21:25

kmichal napisał(a): ... Angela już zaprosiła wszystkich których chciała i miejsc już brak ...

Ciocia woli z innych kierunków... 8) :papa:
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 02.11.2015 07:07

Franz napisał(a):
MarDomi napisał(a):Czas zakończyć jeden etap, rozpocząć nowy...
Jutro wyjazd do Albanii.

I zapewne będzie równie miło. :)

Pozdrawiam,
Wojtek

...choć krótko :wink:

kmichal napisał(a):
ajdadi napisał(a):lepiej niemieckie bo tam
lepszy socjal mają

... przykro mi bardzo kolego, spóźniłeś się ... :roll: ... Angela już zaprosiła wszystkich których chciała i miejsc już brak ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.

tylu tam zjechało, że lepiej zostać u nas :wink:
...puki co... :roll:
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 02.11.2015 07:24

01.07.2015r
Wstajemy skoro świt i wyjeżdżamy nie bez żalu. Kierujemy się do Fiskardo na prom na Lefkadę.
1992.jpg

1998.jpg

1999.jpg
Agia Effimia

Punktualnie o 9 wypływamy, niestety w czasie rejsu moje dziewczyny nie czują się najlepiej. Promem kołysze mniej jak podczas naszej pierwszej przeprawy, lecz mimo to choroba morska dopada je ze zdwojoną siłą.
Załączniki:
2011.jpg
Fiskardo
2007.jpg
Fiskardo
2006.jpg
Fiskardo
2005.jpg
Fiskardo
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 02.11.2015 07:39

Po godzinie i dwudziestu minutach dopływamy do Vasiliki, gdzie robimy jeszcze małe zakupy w „naszym” sklepie.
2024.jpg

2031.jpg

Przejeżdżamy jeszcze obok naszej Lefkadzkiej miejscówki i wypatrujemy Pani Marii, ale akurat jej nie ma.
Robimy krótką przerwę w Nidri, aby dziewczyny mogły ochłonąć po rejsie promem.
Rzucamy ostatnie pełne nostalgii spojrzenia, próbując zatrzymać w pamięci ten cudowny obraz na długie jesienne i zimowe wieczory w Polsce w oczekiwaniu na Helladę.
Po wjeździe do Prevezy tankujemy gaz. Na wstępie Pan z obsługi informuje nas, że możemy zapłacić tylko gotówką. No trudno i tak miałem tak zrobić. Ponadto rzucały się w oczy długie kolejki przy bankomatach. Były to pierwsze dni kiedy ustanowiono grekom limity w wypłatach z bankomatów.

Do Albanii wjeżdżamy w Konispol.
2044.jpg

2046.jpg

2048.jpg

2049.jpg

2059.jpg
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 02.11.2015 16:22

Tą drogą w Albanii nie jechałem...więc bacznie będę obserwował...pozdrawiam
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 02.11.2015 20:08

... szkoda, że już opuściliśmy wyspy Jońskie ... :roll: ... ale przecież Albania brzydka nie jest ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.11.2015 21:04

MarDomi napisał(a):w czasie rejsu moje dziewczyny nie czują się najlepiej

Doskonale je rozumiem. Mam podobne problemy.

Pozdrawiam,
Wojtek
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 05.11.2015 14:40

ajdadi napisał(a):Tą drogą w Albanii nie jechałem...więc bacznie będę obserwował...pozdrawiam

Będzie tylko jedna przerwa i ruszymy dalej...

kmichal napisał(a):... szkoda, że już opuściliśmy wyspy Jońskie ... :roll: ... ale przecież Albania brzydka nie jest ... :wink: ...
Pozdrawiam.

Ale już za rok ... :hut:

Franz napisał(a):
MarDomi napisał(a):w czasie rejsu moje dziewczyny nie czują się najlepiej

Doskonale je rozumiem. Mam podobne problemy.

Jeszcze kilka lata temu żona bez leków nie wsiadała w dalszą podróż samochodem lub samolotem (promem nie było okazji). Skutkowało to tym, że całą drogę przesypiała. Teraz jest mimo wszystko znacznie lepiej. Natomiast u córki to nowość 8O , wcześniej nie miała z tym problemu.

Pozdrawiam
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 05.11.2015 14:46

MarDomi napisał(a):Ale już za rok ...

... fajnie, że macie już plany ... :) ...
Pozdrawiam.
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 05.11.2015 15:42

W Albanii kierujemy się do Himare pokonując urokliwą trasę wzdłuż wybrzeża. Droga wije się w górę, to w dół, to w prawo, to w lewo. Atrakcyjna dla kierowcy, dla pasażerów już nie koniecznie.
2063.jpg

2064.jpg

W oddali widzimy jeszcze kawałek Grecji, wyspę Korfu.
2065.jpg

2067.jpg

2075.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα