Re: Bałkańska Wyprawa: Grecja i nie tylko
napisał(a) MarDomi » 01.11.2014 11:29
18.08.2014Następnego dnia z rana po śniadanku (które było w cenie), wyjazd na zwaną szmaragdową wyspą najbardziej wysunitą na północ Morza Egejskiego - Thassos.
Przez podróż po Grecji miałem w planie jeździć na LPG z Albanii i paliwie zatankowanym pod korek w Bośni i Hercegowinie( około 4.9zł ), ale w ostatniej chwili postanowiłem kupić gaz na stacji w
Chrysoupoli), gdyż obawiałem się, że przy braku stacji z LPG na wyspie, trzeba będzie kupić drogą benzynę. Cena E95 w Grecji to około 7 zł, nie uśmiechało mi się jej tankować. Jak się później okazało był to zły pomysł
. Auto nie jeździło jak zazwyczaj wyraźnie straciło swoją normalną moc... więcej nie kupowałem LPG w Grecji. A stację z gazem na Thassos znalazłem i umieściłem ją na
stronie, ale cena 0.92 euro nie zachęciła.
Dlaczego akurat ta wyspa? Głównie przez Anie i Pawła ( jeśli czytają, tak to przez Was
), którzy byli na niej kilka razy i zakochali się w niej po uszy. Pokazując nam swoje zdjęcia i filmiki oraz opowiadając o tej pomimo że niewielkiej, ale kryjącej w sobie wiele rajskich zakątków wyspie skusili i nas.
Promy wypływają z dwóch miast Kavala oraz Keramoti. Nam podróż promem
Thassos Ferries z Keramoti do stolicy wyspy która również nazywa się Thassos lub Limenas(jak kto woli) zajęła ok. 35 minut, a kosztowała 47 euro za 2+1 i auto, 44 euro za dwie osoby dorosłe i auto w jedną stronę.
Dotarliśmy do portu w Keramoti i niemal z marszu załadunek na prom. Jest super, mimo wielogodzinnej podróży. A jak będzie na wyspie?
Nie możemy się doczekać. Płyniemy, a słońce grzeje, mewy upominają się o poczęstunek, latają bardzo blisko…