Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bałkańskie Wyprawy: Grecja i nie tylko 2014-2015

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
KOL
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOL » 14.09.2015 17:51

Trochę szkoda Platia Ammos, to jedna z najpiękniejszych plaż na jakich byliśmy. Ale i tak widoku mieliście piękne i piękne też wyszły zdjęcia. Widzę, że z powodu wzburzonej wody plaży zdecydowanie mniej. Super miejsce, może kiedyś jeszcze tam wrócimy. Podczas naszego pobytu ostatni odcinek zejścia na plażę wyglądał tak

Obrazek

Pozdrawiam
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 15.09.2015 07:23

... piękna ta Twoja Kefalonia ... :) ... chyba trzeba będzie kiedyś na nią przeznaczyć całe wakacje ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
kk_1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kk_1 » 15.09.2015 08:37

Byliśmy na Platia Ammos tego samego dnia, tylko trochę wcześniej, tj jeszcze przed burzą. Zrobiło się ciemno i zamiast na plażę udaliśmy się w drogę powrotną do Fiscardo - było mi żal. Wtedy nie wiedziałem, że nie da się tam zejść ze wzglęgu na zniszczone schody po trzęsieniu ziemi.
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 16.09.2015 17:21

KOL napisał(a):Trochę szkoda Platia Ammos, to jedna z najpiękniejszych plaż na jakich byliśmy. Ale i tak widoku mieliście piękne i piękne też wyszły zdjęcia. Widzę, że z powodu wzburzonej wody plaży zdecydowanie mniej. Super miejsce, może kiedyś jeszcze tam wrócimy.

Pamiętam Twoją relację, dawno temu :wink: była jedną z pierwszych jaką czytałem z tamtych stron.

Plażę mimo, że nie mieliśmy przyjemności przebywać na niej bezpośrednio, mogę również zaliczyć do najpiękniejszych jakie widziałem.

kmichal napisał(a):... piękna ta Twoja Kefalonia ... :) ... chyba trzeba będzie kiedyś na nią przeznaczyć całe wakacje ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.

Mi chodzi po głowie taki plan, by jeszcze kiedyś w nieodległej przyszłości zawitać tam jeszcze :)

kk_1 napisał(a):Byliśmy na Platia Ammos tego samego dnia, tylko trochę wcześniej, tj jeszcze przed burzą. Zrobiło się ciemno i zamiast na plażę udaliśmy się w drogę powrotną do Fiscardo - było mi żal. Wtedy nie wiedziałem, że nie da się tam zejść ze wzglęgu na zniszczone schody po trzęsieniu ziemi.

To gdybyś zjechał nieco w dół możliwe, że trafił byś na nas :)
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 16.09.2015 17:45

Jedziemy i właściwie nikogo po drodze nie mijamy. Można by rzec, że byliśmy jedynymi użytkownikami dróg na Kefaloni podczas tego przejazdu.
Nic dziwnego, jest po południu więc sjesta, a sezon jeszcze się nie rozpoczął :)
1399.jpg

1401.jpg

W pewnym momencie w okolicy miejscowości Kontogenada, droga którą chcieliśmy jechać była całkowicie zniszczona (pewnie przez trzęsienie ziemi). Ekipa drogowców naprawiała szkody, więc pewnie w niedalekiej przyszłości albo nawet już droga została naprawiona. My musieliśmy zawrócić i pojechać inną.
1409.jpg

1410.jpg

Przed Kardakatą skręcamy w lewo w kierunku Zoli
1413.jpg
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 17.09.2015 10:53

... ostatni widoczek ZAJE.... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
Mai
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mai » 17.09.2015 13:21

Ehm już wiem co będę oglądać w czerwcu :)
Relację śledzę w wolnej chwili. teraz na kilka dni umykam do Cro żeby zdrady całkowitej nie było ;) i po powrocie mam nadzieję zobaczyć kolejne piękne widoczki :)
Pięknie tam :) a maki bardzo pomocne :)
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 17.09.2015 16:09

kmichal napisał(a):... ostatni widoczek ZAJE.... :mrgreen: ...

...bardzo,bardzo ZAJE...:mrgreen:
Pozdrawiam
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 17.09.2015 18:53

Pozdrawiam.

ajdadi napisał(a):

...bardzo,bardzo ZAJE...:mrgreen:
Pozdrawiam

Ostatnio robiliśmy remont w naszej sypialni i był brany pod uwagę jako zdjęcie na fototapetę na jednej ze ścian.
Ostatecznie wygrało Porto Katsiki :wink:

Mai napisał(a):Ehm już wiem co będę oglądać w czerwcu :)
Relację śledzę w wolnej chwili. teraz na kilka dni umykam do Cro żeby zdrady całkowitej nie było ;) i po powrocie mam nadzieję zobaczyć kolejne piękne widoczki :)
Pięknie tam :) a maki bardzo pomocne :)

Bardzo polecam Kefalonię w czerwcu Obrazek
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 17.09.2015 19:04

Jedziemy drogą w dół z pięknym widokiem z prawej strony na dolinę. W oddali morze, na horyzoncie rysująca się Lefkada i do tego ten kolor wody. Można powiedzieć zdjęcia jak z Photoshopa, ale zaręczam. Zrobione aparatem cyfrowym z filtrem polaryzacyjnym i tyle.
1411.jpg

Jesteśmy w miejscowości Zola.
1417.jpg

1421.jpg

Nie wiem jak w sezonie, ale w czerwcu cisza i spokój z w tle słyszalną grecką muzyką. Bardzo nam się tu podobało, ot co wielkie zadu...e Obrazek
1423.jpg

1424.jpg

1426.jpg

Schłodziliśmy się lodami, chwilę pospacerowaliśmy i postanowiliśmy zobaczyć na własne oczy pobliską plażę Vathi. W tym celu musieliśmy wiecheć nieco w górę, a następnie wąską stromą, baaardzo stromą dróżką zjechać w dół. Miałem nadzieję po przeczytaniu kilku relacji, że droga jest już wyasfaltowana...
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 17.09.2015 19:20

wspaniałe kolory, nie ma to jak kolor Morza Jońskiego:)
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 18.09.2015 08:23

... teraz to już mnie powaliło totalnie ... :lol: ... oj chyba wcześniej tam zawitamy niż mi się wydaje ... :wink: ... tylko żeby ten kryzys z uchodźcami minął ... :roll: ...
Pozdrawiam.
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 18.09.2015 17:48

ArliJ napisał(a):wspaniałe kolory, nie ma to jak kolor Morza Jońskiego:)

Jak dla mnie najbardziej niesamowite jakie widziałem :D

kmichal napisał(a):... teraz to już mnie powaliło totalnie ... :lol: ... oj chyba wcześniej tam zawitamy niż mi się wydaje ... :wink: ... tylko żeby ten kryzys z uchodźcami minął ... :roll: ...
Pozdrawiam.

W takim razie muszę napisać następny odcinek relacji :wink:
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 18.09.2015 17:56

Niestety okazało się po czasie, że wjechaliśmy w drogę, mającą być wciąż drogą dopiero w nieokreślonej przeszłości. Sprawy przybrały na powadze, gdy zreflektowaliśmy się, że nie ma odwrotu. Stromizna była tak wielka, a podłoże sypkie, że każde zatrzymanie uniemożliwiało by nam ruszenie z miejsca. Sytuacja przybrała raczej poważne tony. Nam przynajmniej nie było do śmiechu. Zjeżdżaliśmy dziką, fragmentami z wystającymi kamieniami, ścieżyną, tak to chyba dobre słowo, o nachyleniu kilkunastu procentowym, w dodatku upiększonej dziurami znacznej głębokości. Niestety, jako że odwrotu nie sposób było zarządzić, zostało nam zdanie się na łut szczęścia i to co los przyniesie.
1437.jpg

ZDJĘCIA W ŻADEN SPOSÓB NIE ODDAJĄ NACHYLENIA DROGI !!!
1438.jpg

1440.jpg

Zjechaliśmy, ale jak wjedziemy...

W sezonie jest to pewnie działający bar przy plaży Vouti.
1447.jpg

Cała plaża dla nas
1450.jpg

1454.jpg

Nie sposób było się oprzeć, trzeba zostać tu chwilkę... :D
1455.jpg

1457.jpg

1458.jpg

1467.jpg

1471.jpg

Teraz trzeba tylko wjechać na górę... :roll:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 18.09.2015 20:11

... miałeś rację ... 8) ... chyba szybko się nie pozbieram
... :lol: ...
... dasz radę - w końcu to Skoda ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα