Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bałkańskie Wyprawy: Grecja i nie tylko 2014-2015

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 28.07.2015 19:21

Mapka z dnia:
LEFKADA2.jpg

A - nasz apartament
B - wodospad w Nidri
C - Mikros Gialos
D - Sivota
E - plaża Amousa
F - spacer wzdłuż wybrzeża
katja_24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 29.07.2015 16:08

MarDomi napisał(a):
katja_24 napisał(a):Zwiedzałeś coś na lądzie w pobliżu Lefkady?

Zwiedzaliśmy jeszcze jedną wyspę w pobliżu Lefkady na której byliśmy 6 dni :)

Rozumiem :mrgreen: Ja się na żadne statki nie piszę, bardziej chodziło mi o Pargę i wszystko, co po drodze, bo mam pewne plany ;)
W takim razie czekam na ciąg dalszy opowieści o Lefkadzie :D
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 29.07.2015 19:27

katja_24 napisał(a):
MarDomi napisał(a):

Rozumiem :mrgreen: Ja się na żadne statki nie piszę, bardziej chodziło mi o Pargę i wszystko, co po drodze, bo mam pewne plany ;)

Po drodze tak, ale już w drodze powrotnej, w innych krajach takich jak Albania, Czarnogóra czy Bośnia i Hercegowina :wink:
Powodzenia w realizacji planów Obrazek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 29.07.2015 20:04

MarDomi napisał(a): widoczki piękne jest dobrze 8)

Po drodze fajna bardzo pusta kameralna plaża :mrgreen:

no wręcz kapitalna :!: mz kwintesencja piękna urlopu nad morzem
MarDomi napisał(a):Gdyby ktoś był zainteresowany kupnem domu na Lefkadzie to spieszę donieść, że nie ma problemu, by kupić chociażby z takim widokiem na morzem :wink:

ja jestem chętny, może być obok tej zatoczki, tylko szukam sponsora :wink:
Mai
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mai » 30.07.2015 07:10

Piękny jest ten kolor wody, można patrzeć i patrzeć :)
Fajnie się jedzie na wakacje przed czy po sezonie, nie ma tłumów, można lepiej wypocząć. My tak preferujemy.

MarDomi napisał(a):Gdyby ktoś był zainteresowany kupnem domu na Lefkadzie to spieszę donieść, że nie ma problemu, by kupić chociażby z takim widokiem na morzem :wink:

ja się piszę :) tylko muszę jeszcze się z lotkiem dogadać ;)

katja_24 napisał(a):
MarDomi napisał(a):

My byliśmy pięć nocy w Pardze. Ale tam dużo czasu poświęcaliśmy na leniuchowanie :) z dalszych wycieczek to była właśnie Lefkada ;) z bliższych to sama Parga i dwa zamki.
katja_24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 30.07.2015 09:27

MarDomi napisał(a):
katja_24 napisał(a):
MarDomi napisał(a):

Po drodze tak, ale już w drodze powrotnej, w innych krajach takich jak Albania, Czarnogóra czy Bośnia i Hercegowina :wink:
Powodzenia w realizacji planów Obrazek

Źle sie wyraziłam, pisząc "wszystko co po drodze" miałam na myśli to, co jest po drodze z Agios Nikitas do Pargi :) Albania w tym roku tylko tranzyt, urlop był rok temu. Czarnogóra tez tylko przejazdem, a szkoda, bo to piekny kraj :) Zatrzymujemy się tylko w Sarajewie, bo rok temu nie zdążyliśmy wszystkiego spokojnie obejrzeć :wink:
Ostatnio edytowano 30.07.2015 09:30 przez katja_24, łącznie edytowano 1 raz
katja_24
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) katja_24 » 30.07.2015 09:29

Mai napisał(a):Piękny jest ten kolor wody, można patrzeć i patrzeć :)
Fajnie się jedzie na wakacje przed czy po sezonie, nie ma tłumów, można lepiej wypocząć. My tak preferujemy.

ja się piszę :) tylko muszę jeszcze się z lotkiem dogadać ;)

katja_24 napisał(a):
MarDomi napisał(a):

My byliśmy pięć nocy w Pardze. Ale tam dużo czasu poświęcaliśmy na leniuchowanie :) z dalszych wycieczek to była właśnie Lefkada ;) z bliższych to sama Parga i dwa zamki.

Pisząc "dwa zamki" masz na myśli jeden w samej Pardze, a drugi trochę nad? Niestety nazw nie pamietam.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 30.07.2015 10:20

MarDomi napisał(a):Udanego urlopu w Czarnogórze :papa:

Czarnogóry to za wiele nie było...ale nadgoniłem relację...i oczywiście czekam na cd

Pozdrawiam
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 30.07.2015 11:24

Witam "Greka" :) , takie klimaty bardzo lubię
Pozdrawiam :papa:
Mai
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mai » 31.07.2015 16:20

katja_24 napisał(a):Pisząc "dwa zamki" masz na myśli jeden w samej Pardze, a drugi trochę nad? Niestety nazw nie pamietam.

Tak. Z tego na górze widok na wybrzeże i Parge.
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 31.07.2015 17:40

te kiero napisał(a):ja jestem chętny, może być obok tej zatoczki, tylko szukam sponsora :wink:

Mai napisał(a):ja się piszę :) tylko muszę jeszcze się z lotkiem dogadać ;)

Ja bym kupił ten z widokiem na Vasiliki, tylko gdy zarobię pierwszy milion :wink:

ajdadi napisał(a):Czarnogóry to za wiele nie było...ale nadgoniłem relację...i oczywiście czekam na cd

Mam nadzieję, że wakacje się udały no i oczywiście czekam na relację :D

MARK1 napisał(a):Witam "Greka" :) , takie klimaty bardzo lubię
Pozdrawiam :papa:

Witam w moich skromnych progach :)

Pozdrawiam wszystkich czytających, a w szczególności piszących Obrazek
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 31.07.2015 18:11

23.06.2015r.
Dziś postawiliśmy odwiedzić najbardziej charakterystyczne miejsca tej pięknej wyspy. To co do tej pory zobaczyliśmy, bardzo przypadło nam do gustu. Tylko utwierdzając nas w przekonaniu o słuszności wyboru tegorocznego kierunku naszych wakacji. Dzięki mobilności, jaką daje własne autko, danym nam było nieco zwiedzić wyspę, odwiedzając kilka przepięknych destynacji.
Na dzisiaj mamy trzy cele Cape Ducato, Porto Katsiki i oczywiście Egremini. Plaże są znane i uważane za najładniejsze w Europie, natomiast Cape Ducato na którym znajduje się latarnia morska, jest najbardziej na południe wysuniętym punktem całej Lefkady.
Znaną już drogą wspinamy się na ponad 500 m.n.p.m i zgodnie ze wskazaniem znaku skręcamy w drogę na Egremini. Kierunek obieramy na najdalszy punkt naszej wycieczki, czyli Cape Ducato. Po drodze mijamy zjazdy na wspomniane plaże.
0662.jpg

W pewnym momencie samochody jadące przed nami zwalniają. Widzimy jakąś panią która zatrzymuje każde auto i zagaduje do przejeżdżających ludzi. Jak się okazało okoliczna tawerna urządziła darmową degustację racuszków polanych miodem. Zacnie...

0668.jpg

Posileni z jeszcze większym zadowoleniem ruszyliśmy w dalszą drogę.

0671.jpg

0679.jpg

0681.jpg

0689.jpg

0697.jpg

Drogę śmiało można nazwać widokową (jak połowę Lefkadzkich dróg), więc niespiesznym tempem jedziemy to w górę to w dół widząc niekiedy morze po obu stronach lądu. Wzgórza porośnięte różnego rodzaju krzakami i ziołami, serwują nam miłe zapachy po drodze.
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 31.07.2015 18:28

0700.jpg

0705.jpg

Z miejsca gdzie znajduje się latarnia rozpościera się wspaniały widok, między innymi na sąsiednią Kefalonię.

0709.jpg

0710.jpg

0714.jpg

0715.jpg

0721.jpg

0722.jpg

0726.jpg
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 31.07.2015 18:35

Niestety płyną tam gdzie i my za chwilę wyruszymy. Na Porto Katsiki i Egremini są licznie organizowane wycieczki statkiem. W momencie, gdy dobijają do brzegu i wyjdzie kilkadziesiąt ludzi z każdego, może być tłoczno... :roll:

0728.jpg

0730.jpg

Następne domki do kupienia :wink:

0734.jpg
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 03.08.2015 18:31

Jedziemy na plażę Porto Katsiki :D
0736.jpg

0738.jpg

Dojeżdżamy do Porto Katsiki, na parkingu mnóstwo aut i dwóch panów kierujący ruchem. Jeden z nich kieruje nas dalej do drugiego pana, gdy podjeżdżamy powoli za innymi okazuje się, że nie ma już miejsca dla nas i drugi pan każe nam jechać z powrotem. Zawracamy, podjeżdżamy ponownie do pierwszego pana ten tym razem kieruje nas w bok w kierunku tawerny na parking. Uff udało się zaparkować w całym tym zamieszaniu. Czekam, aż ktoś przyjdzie po zapłatę za parkowanie... Nie ma nikogo...
Zacnie :)
0741.jpg
Ludzi na plaży nie brakuje

Miejsce już z poziomu parkingu zawładnęła naszymi umysłami. Widok na jej klify, postrzępione wybrzeże z gdzieniegdzie wystającymi skałami u brzegu, wreszcie turkus wody ją obmywającej, spodobałyby się każdemu. Skojarzenia z pocztówkowymi widoczkami same cisnęły się na myśl.
0744.jpg

Idziemy na drugą stronę, która jest jeszcze w częściowym cieniu, przez co nie ma tam prawie nikogo
0748.jpg

0751.jpg

0753.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα