Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bałkańskie Wyprawy: Grecja i nie tylko 2014-2015

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 17.07.2015 14:12

Szczęście polega również na tym, by być w odpowiednim miejscu, w odpowiednim czasie. W sezonie, gdy zawitają kilkukrotnie większe grupy turystów odbiór miejsca nie byłby taki jak wtedy. Choć jak się później okaże były drobne wyjątki na innych plażach.
0421.jpg

0422.jpg

0424.jpg

OK chyba powinienem się ograniczyć z tymi zachwytami, by zostało coś na kolejne miejsca (a będzie jeszcze ich wiele) jakie dane nam było odwiedzić na tej i nie tylko wyspie. Takie było moje/nasze odczucie w tamtym momencie.

0426.jpg

Żeby nie było tak świetnie, to trochę za mało wzieliśmy wody ze sobą i nam brakło, trzeba było kupić na plaży. Cena 2 E za 1.5 l.
0425.jpg

Niestety zdjęcia robione pod słońce nie wyglądają za dobrze :roll:
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 17.07.2015 17:05

Przed wyjazdem musiałem sobie na TE kolorki wody popatrzeć...pozdrawiam
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 17.07.2015 19:04

ajdadi napisał(a):Przed wyjazdem musiałem sobie na TE kolorki wody popatrzeć...pozdrawiam

Udanego urlopu w Czarnogórze :papa:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 17.07.2015 21:46

... chyba Gialos mega oblegana nie jest ... :roll: ... jak my na niej byliśmy to tłumów też nie było ... :lol: ... no i niech tak pozostanie ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 20.07.2015 23:03

kmichal napisał(a):... chyba Gialos mega oblegana nie jest ... :roll: ... jak my na niej byliśmy to tłumów też nie było ... :lol: ... no i niech tak pozostanie ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.

Poza tym jest to na tyle duża plaża, że może pomieścić sporo ludzi, więc i w pierwszej połowie lipca mieliście luz :) :wink:
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 20.07.2015 23:12

Niestety czas leci szybko. Trzeba się zbierać :roll:
Pora by przyrządzić obiadokolację Obrazek

Zdjęcia z drogi powrotnej do Vasiliki
0445.jpg

0446.jpg

A po obiadku coś by się nie odwodnić :wink:
0454.jpg

Wieczorkiem choć może, ze względu na otaczające miasteczko góry,można powiedzieć późne popołudnie zachciało mi się spaceru. Niestety tylko mi :roll:

Kilka zdjęć ze spaceru
0456.jpg

0458.jpg

0462.jpg

Oznaki kryzysu, niedokończony apartamentowiec, ze wspaniałym widokiem na Vasiliki i zatokę :(
0457.jpg

0459.jpg
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 20.07.2015 23:16

0465.jpg

0470.jpg
widok na zatokę
0471.jpg

0473.jpg
Ithaka

0475.jpg

0479.jpg
promy na tle Ithaki
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 21.07.2015 22:12

Bardzo "cicho" zrobiło się w relacji Obrazek

Czyżby wszyscy śledzący wyjechali na wakacje :?:

Gdyby jednak nie, zamieszczę mapkę z dnia na Lefkadzie Obrazek
mapa2.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.07.2015 07:26

Andzia* napisał(a):Oj Lefkada chodzi mi po głowie od tamtego roku, ale już na samą myśl o 1800 km w samochodzie w jedną stronę już mnie cztery litery bolą .... i już słyszę mojego męża " Andzia zwariowała" !!!! 8O
Cudnie tam jest :wink:

nie tylko Tobie chodzi po głowie :wink: droga oczywiście rozłożona na 3x i to z płd PL, taki plan przyszłościowy

MarDomi napisał(a):Wracamy do auta i jedziemy na zachodnie wybrzeże. Decydujemy, że na Egremini i Porto Katsiki pojedziemy na koniec naszego pobytu na Lefkadzie, by najlepsze zostawić na koniec. Dziś pojedziemy na Gialos Beach.

rozwaliły mnie te zdjęcia... gdyby nie odległość to Lefkada mocno konkurowałaby z Chorwacją
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.07.2015 07:30

MarDomi napisał(a):Bardzo "cicho" zrobiło się w relacji Obrazek

szczęki opadły na widok kolorów i blokują klawiaturę, dlatego cisza :wink:
MarDomi napisał(a):Gdyby jednak nie, zamieszczę mapkę z dnia na Lefkadzie Obrazek
mapa2.jpg

miałem o to prosić, bardzo przydatne
Mai
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mai » 22.07.2015 08:03

Ja śledzę cichaczem :)
Podziwiam widoki i wspomina swoją podróż, no i oczywiście planuje kolejne wyjazdy ;) bo że pojedziemy w tamtym kierunku to pewne ;)
Fajnie że wrzucasz mapki i czasy przejazdu, jest to wielce pomocne :) opieranie się na wytycznych googlemaps nie zawsze zgadza się z rzeczywistością ;) My z Krakowa do Himare (Albania), jechaliśmy z jednym noclegiem po drodze w Serbii.
Czekam na więcej :)
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 22.07.2015 09:18

te kiero napisał(a):rozwaliły mnie te zdjęcia... gdyby nie odległość to Lefkada mocno konkurowałaby z Chorwacją

Fakt odległość znaczna, jednak gdy już się dojedzie zapomina się o trudach podróży. Powrót po pobycie w takich okolicznościach przyrody przebiega miło i już planujesz kolejny wyjazd Obrazek

te kiero napisał(a):
MarDomi napisał(a):Gdyby jednak nie, zamieszczę mapkę z dnia na Lefkadzie Obrazek

miałem o to prosić, bardzo przydatne

Mai napisał(a):Fajnie że wrzucasz mapki i czasy przejazdu, jest to wielce pomocne :) opieranie się na wytycznych googlemaps nie zawsze zgadza się z rzeczywistością

Google faktycznie nie zawsze trafi z właściwym wyliczenie czasu przejazdu, a i gps wprowadza w błąd.
Nie wiem dlaczego, ale próbując jeździć na nawigacji ta podawała mi czasy przejazdu baaardzo zawyżone. Działo się tak tylko na wyspach. Jeśli używa się nawi i czasy przejazdów wydadzą się zawyżone, to nie ma się co tym przejmować :wink:
Na Lefkadzie szczególnie od zachodniej strony drogi są dość wąskie i ze sporymi nachyleniami. Za szybko się nie pojedzie, za to widoki jakie... :)

Świadomość, że relacja jest śledzona motywuje do dalszej pracy c.d.n. Obrazek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 22.07.2015 09:24

MarDomi napisał(a):Świadomość, że relacja jest śledzona motywuje do dalszej pracy...

Go on :!: :)
Mai
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mai » 22.07.2015 10:18

MarDomi napisał(a):Świadomość, że relacja jest śledzona motywuje do dalszej pracy c.d.n. Obrazek

czekam na cd :)

My w na tym wyjeździe mieliśmy atlas samochodowy Europy i kilka mapek wydrukowanych z googlemaps ;) zero gps :)
Drogi Lefkady już nie robią takiego "strasznego" wrażenia jak się wcześniej pojeździ po Albanii :) widowiskowe są to fakt :)
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 22.07.2015 10:45

te kiero napisał(a):nie tylko Tobie chodzi po głowie :wink: droga oczywiście rozłożona na 3x i to z płd PL, taki plan przyszłościowy

hymmm - ja też z południa, ale myślałam na 2x drogę rozłożyć

MarDomi napisał(a):Bardzo "cicho" zrobiło się w relacji Obrazek

Gdyby jednak nie, zamieszczę mapkę z dnia na Lefkadzie Obrazek
mapa2.jpg

Nie , nie - jeszcze nie wyjechali - jeszcze muszą trochę poczekać na swoją kolej - tak więc jestem iiiiii masakra tak się zastanawiam co muszę zrobić, żeby małżonka przekonać i dotrzeć do tej krainy marzeń .....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα