Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bałkańskie Wyprawy: Grecja i nie tylko 2014-2015

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 08.07.2015 21:49

Ciekawe czy w drugiej połowie września też jest tam tak ładnie :?:
pzdr. :wink:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 09.07.2015 07:46

tiwa napisał(a):Ciekawe czy w drugiej połowie września też jest tam tak ładnie
pzdr.

... stawiam, że tak - napewno jest mniej turystów ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 09.07.2015 09:22

To Ja szukam gdzieś nowej relacji.... :roll: a tu taki myk... :D
Ładny czerwony bolid. :boss:
Rozumiem ,że to piwko za nasze zdrowie :?: :oczko_usmiech:
Jestem już na bieżąco....dawaj tą Greece. :hearts:
emarylka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emarylka » 09.07.2015 12:27

Zasiadam i notuję. mam w planie zaglądnąć tam pod koniec sierpnia, ale nie wiadomo co z tą Grecją....
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 09.07.2015 18:10

kmichal napisał(a):
tiwa napisał(a):Ciekawe czy w drugiej połowie września też jest tam tak ładnie
pzdr.

... stawiam, że tak - napewno jest mniej turystów ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.

Myślę, że nawet ładniej, gdy się zobaczy na własne oczy :lol:

Z tego co mówiła nam nasza gospodyni największy sezon jest od 1.08-15.08 następnie lipiec i druga połowa sierpnia. Ale czerwiec jest to jeszcze przed sezonem, a wrzesień to jeszcze nie po sezonie. Podobno ludzi jest mniej w czerwcu i widać to w cenach za wynajem :wink:

Pozdrawiam
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 09.07.2015 18:16

GOLDEN napisał(a):To Ja szukam gdzieś nowej relacji.... :roll: a tu taki myk... :D
Ładny czerwony bolid. :boss:
Rozumiem ,że to piwko za nasze zdrowie :?: :oczko_usmiech:
Jestem już na bieżąco....dawaj tą Greece. :hearts:

Pisarz ze mnie marny, daleko mi do Twoich relacji, ale coś się napisze :wink:

emarylka napisał(a):Zasiadam i notuję. mam w planie zaglądnąć tam pod koniec sierpnia, ale nie wiadomo co z tą Grecją....

Oby Ci się udało i sytuacja się nieco uspokoiła Obrazek
Kilkanaście miejsc postaram się pokazać :D
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 09.07.2015 19:02

Parkujemy praktycznie na plaży i lokujemy się na końcu pod skałą, która dawała nieco cienia.
0185.jpg

0186.jpg

Czas wejść do taj zabarwionej wody Obrazek
0188.jpg

0189.jpg

0197.jpg

Plaża piękna aczkolwiek dość sporo ludzi, a mamy podobno przed sezonem :roll:
Na szczęście z tej strony mamy więcej luzu jak bliżej środka plaży, gdzie znajdują się tawerny.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 09.07.2015 19:29

MarDomi napisał(a):Czas wejść do taj zabarwionej wody

... czy aby napewno jesteś tego pewien, że warto ... :wink: ...
Pozdrawiam.
Mai
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mai » 10.07.2015 12:24

Ehm co za kolor.
Całkiem podobny widzieliśmy :mrgreen: na początku czerwca ciut dalej na Port Katsiki ;) aż się wierzyć nie chce jak się ogląda zdjęcia że ta woda może mieć taki kolor :)
Do niedowiarków - może :)
Ale to trzeba na własne oczy zobaczyć.
Podglądam gdzie podróżowaliście może na przyszły wyjazd coś podpatrzę :)
pozdrawiam
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 10.07.2015 17:39

kmichal napisał(a):
MarDomi napisał(a):Czas wejść do taj zabarwionej wody

... czy aby napewno jesteś tego pewien, że warto ... :wink: ...
Pozdrawiam.

Oj WARTO 8)
Taka przystawka na początek, przed kolejnymi pięknymi miejscami :wink: :D

Mai napisał(a):Ehm co za kolor.
Całkiem podobny widzieliśmy :mrgreen: na początku czerwca ciut dalej na Port Katsiki ;) aż się wierzyć nie chce jak się ogląda zdjęcia że ta woda może mieć taki kolor :)
Do niedowiarków - może :)
Ale to trzeba na własne oczy zobaczyć.
Podglądam gdzie podróżowaliście może na przyszły wyjazd coś podpatrzę :)
pozdrawiam

Porto Katsiki też będzie i wiele innych miejsc z Lefkady i nie tylko :)
Zapraszam :D
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 10.07.2015 18:36

Lefkada zachwyciła nas od pierwszego spojrzenia. Plaża Kathisma miała być tylko przerwą w podróży, ale była cudowna, a przecież miało być jeszcze lepiej na innych.
Nie miała piasku, nie miała raf koralowych u samego brzegu. Miała wodę morską mieniącą się wszelkimi odcieniami błękitów i turkusu i góry za plecami.
Nie jestem miłośnikiem plaż. Szybko nudzi mnie plażowy tryb spędzania czasu. Nie leżę plackiem by się opalić. Z drugiej strony, z plażami jest jak z piękną kobietą. Jeżeli kusi swymi nadzwyczajnymi wdziękami, nie możesz się jej oprzeć. Chcesz w jej towarzystwie spędzać jak najwięcej czasu.

0201.jpg

0204.jpg

0206.jpg

0211.jpg

Plaża po przeciwnej stronie.
0213.jpg

0214.jpg

Lefkada już nam się podoba, a będzie tylko lepiej :D
emarylka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emarylka » 11.07.2015 11:14

Jeszcze pytanka, czy wystarczy dowód os. czy lepiej jednak mieć paszport. Pytam bo masz doświadczenie, a chodzi mi głównie o granicę z Serbią, Macedonią , Bułgaria, Albanią. Bo w Grecji i BH dowód jest wystarczający.
I jeszcze jak w drodze z komunikacją z miejscowymi ?? restauracja, apartament, stacja paliw etc. W drodze do Cro nie martwię sie, tylko z Bratankami masakra - jak ten nie zna jakiegokolwiek poza swoim języka, a tak to wszędzie jakoś zawsze idzie się dogadać. Jak było podczas Waszej wyprawy ??
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 11.07.2015 18:21

emarylka napisał(a):Jeszcze pytanka, czy wystarczy dowód os. czy lepiej jednak mieć paszport. Pytam bo masz doświadczenie, a chodzi mi głównie o granicę z Serbią, Macedonią , Bułgaria, Albanią. Bo w Grecji i BH dowód jest wystarczający.
I jeszcze jak w drodze z komunikacją z miejscowymi ?? restauracja, apartament, stacja paliw etc. W drodze do Cro nie martwię sie, tylko z Bratankami masakra - jak ten nie zna jakiegokolwiek poza swoim języka, a tak to wszędzie jakoś zawsze idzie się dogadać. Jak było podczas Waszej wyprawy ??

We wszystkich tych krajach dowód wystarczy.

Podczas naszych wyjazdów jeszcze nie zdarzyło się, obyśmy nie mogli się dogadać. Zawsze jak nie po angielsku to za pomocą gestykulacji się udawało, także zupełni bym się o to nie martwił. Z reguły w Grecji wystarczy angielski do komunikacji.
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 11.07.2015 18:54

Słoneczko przygrzewało, a my przyjechaliśmy tutaj ze wszystkim w aucie, które zostawiliśmy w pełnym słońcu. Nie było rady te kilkadziesiąt minut w tym miejscu musi wystarczyć.

0218.JPG

Zbieramy rzeczy i jedziemy niekiedy wąską na szerokość jednego samochodu drogą, wśród gór. Może nie wysokich ( najwyższy szczyt – Elati – 1158m n.p.m ), ale zaraz po wyjeździe z plaży wjeżdżamy na 300m, następnie 500m, 700m potem w dół o 200m itd. itp. Nawet najznakomitszy aparat fotograficzny nie jest w stanie oddać tego, co rejestrują oczy obserwatora. A co dopiero nasz. Piękne morze i góry.

0220.JPG

0221.JPG

0230.JPG

0238.JPG

0239.JPG

0243.JPG

O wyspach Jońskich marzyłem od dawna. Zdjęcia widziane w różnorakich albumach, katalogach, blogach, cro.pl tylko potęgowały moje chęci naocznego przekonania się o walorach estetycznych tego miejsca. Dziś kolejne z moich podróżniczych marzeń mogło się urzeczywistnić. Co warzne reszta podróżnych podzielała moje odczucia.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 12.07.2015 12:59

MarDomi napisał(a):Lefkada już nam się podoba... :D

Nie tylko Wam...:D

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα