Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bałkańskie Wyprawy: Grecja i nie tylko 2014-2015

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 07.07.2015 17:12

Fajnie ,że już ruszyłeś z relacją...pozdrawiam
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 07.07.2015 17:43

kmichal napisał(a):... o już jedziemy ... :roll: ... no to i ja wskakuję i jadę tam z Wami ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.

ajdadi napisał(a):Fajnie ,że już ruszyłeś z relacją...pozdrawiam

Wsiadajcie, w naszej fabce miejsca dużo :lol: :wink:

W tym roku nasze wakacje były chyba najbardziej aktywnymi jakie mieliśmy :hut:
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 07.07.2015 20:16

19.06.2015r.
Dzisiejszy dzień, który planowo ma nas przemieścić nad morze Jońskie, zapowiada się znacznie lepiej od poprzedniego.
Wstajemy wcześnie, bo ponownie o 5 rano. Stwierdziliśmy, że wcześniej wyjedziemy to wcześniej przyjedziemy i tylko ta myśl umożliwiła nam tak wczesną pobudkę.
Szybkie śniadanko i zbieranie naszych gratów do auta, wyjazd o 6 w kierunku granicy z Macedonią.
0025.jpg

Krótki przejazd przez miasto i jedziemy autostradą która za kilka kilometrów się kończy.
0029.jpg

Budowa serbskiej autostrady
0030.jpg

0035.jpg

Na granicy szybko i bezproblemowo. Zeszło nam może 10 minut. Drugie 10 na wymianę trochę euro na denary.
Tankujemy na pierwszej stacji z gazem LPG, ale i benzynę do pełna która może się przydać w Grecji gdy cena gazu będzie zbyt wysoka.
0045.jpg

Jedziemy malowniczą autostradą po drodze mijamy mnóstwo rowerzystów. Nie wiemy czy to wyścig/rajd, ale na drodze jedzie mnóstwo mniejszych lub większych grup rowerzystów.
0054.jpg

Dopiero widok krajobrazu Macedońskich gór, rozbudził w nas świadomość, że to są nasze wakacje. Wróciły wspomnienia poprzednich wyjazdów z południowych rubieży Europy.
Przed przekroczeniem granicy zatrzymujemy się w mijscowości Gevgelija by zatankować tańszy gaz i zakupić co nie co pamiątek :wink:
0060.jpg

Na granicy niewielka koleika.
0063.jpg

I już jesteśmy w Grecji. W kraju na skraju bankructwa, ale jakże pięknym.
0067.jpg

Jedzie się nam znacznie przyjemniej, wszystko dzięki niesamowitym pejzażom, jakimi raczyły nas, położone na trasie naszej podróży góry i poprzecinane wieloma tunelami i wiaduktami.
0070.jpg

0074.jpg

0078.jpg

0086.jpg

0087.jpg

0089.jpg

W Ioaninie zjeżdżamy z autostrady i tankujemy na stacji gaz za całkiem niezłą cenę 0.65 €
0095.jpg

W ten sposób docieramy do Kanali - Thomas Apartments, które obraliśmy za nasz ostatni przystanek przed Lefkadą. Samo miasto eufemistycznie mówiąc nie powala na kolana. Umożliwi nam za to przyjazd na wyspę rano i zwiedzenie jej stolicy oraz jednej z plaży na północy, by ostatecznie osiąść na kilka nocy w Vasiliki na południu, które będzie naszą bazą wypadową.
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 07.07.2015 20:19

Miasteczko to typowy kurort z mnóstwem hoteli i apartamentowców. W czasie naszego przed sezonowego pobytu jeszcze senny i spokojny, ale w sezonie zapewne musi się tam dziać. Jak dla nas w czerwcu może być na jedną noc.
0103.jpg

0108.jpg

0112.jpg

0116.jpg

0118.jpg

0120.jpg

0122.jpg

0123.jpg

0129.jpg

0132.jpg

0136.jpg
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 07.07.2015 21:10

... jakie znajome widoczki ... :wink: ... u mnie już zeszłoroczne wspomnienia wracają ... :) ... i o to chodzi ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 07.07.2015 21:25

...mi najbardziej brakuje tych kolorów morza...ale nie jest żle...
W zeszłym roku przypominał je mi Michał...a w tym roku Ty...
Pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 07.07.2015 23:04

Oczywiście jestem i ja, zaciekawiony sosnowymi porównaniami :wink: (rzecz jasna nie tylko :) )
Bardzo ładne zdjęcia, a te ostatnie, wieczorne - to już w ogóle extra 8O
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 08.07.2015 18:37

kmichal napisał(a):... jakie znajome widoczki ... :wink: ... u mnie już zeszłoroczne wspomnienia wracają ... :) ... i o to chodzi ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.

ajdadi napisał(a):...mi najbardziej brakuje tych kolorów morza...ale nie jest żle...
W zeszłym roku przypominał je mi Michał...a w tym roku Ty...
Pozdrawiam

Wasze relacje również miały swój wkład w tym, że tam pojechaliśmy :)

kulka53 napisał(a):Oczywiście jestem i ja, zaciekawiony sosnowymi porównaniami :wink: (rzecz jasna nie tylko :) )

Myślę, że znajdzie się w mojej relacji trochę miejsc znanych z Waszych wojaży :D :wink:

kulka53 napisał(a):Bardzo ładne zdjęcia, a te ostatnie, wieczorne - to już w ogóle extra 8O

Obrazek
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 08.07.2015 18:54

20.06.2015r.
W końcu nadszedł ten dzień Obrazek . Dzisiaj przyjedziemy na Lefkadę, więc nie tracąc czasu o 8 po śniadaniu wyruszamy.
0142.jpg

0144.jpg

Docieramy do tunelu (3 euro). Jeszcze kawałek drogi, długi most i jesteśmy na wyspie Lefkada, w miasteczku o tej samej nazwie
0149.jpg

0151.jpg

Skoro już jesteśmy więc co?
Spacerek :D
0152.jpg

0154.jpg

0155.jpg

0158.jpg

0159.jpg

0162.jpg

0164.jpg

0165.jpg

0166.jpg

0169.jpg

0171.jpg
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 08.07.2015 19:03

Byliśmy na północy wyspy, a nocleg mieliśmy na południu. Po drodze wiele pięknych miejsc. Trzeba by coś jeszcze dziś zobaczyć.
Zachodnie wybrzeże jest trudniejsze pod względem ukształtowania terenu. Trudniejsze znaczy ciekawiej i ładniej.
Jedziemy :D
0175.jpg

0176.jpg

0179.jpg

Chcieliśmy zjechać na plażę Kalamitsi, ale przegapiłem znak i ostatecznie zjechaliśmy na plażę Kathisma

0180.jpg

0181.jpg
ajdadi
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) ajdadi » 08.07.2015 19:25

Przez dwa lata stolica wyspy nic ,a nic się nie zmieniła...zresztą opłata za tunel też...fajne wspomnienia wracają...

Pozdrawiam Adrian
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.07.2015 19:48

właśnie odkryłem czym podróżujecie, bo chyba mi umknęło;
muszę również przyznać, że gdzieś umknęła mi wiedza nt tunelu; on sam + małe koszta dają u nas duuuży + dla Lefkady;
fajna podróż
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 08.07.2015 20:01

ajdadi napisał(a):Przez dwa lata stolica wyspy nic ,a nic się nie zmieniła...zresztą opłata za tunel też...fajne wspomnienia wracają...

Pozdrawiam Adrian

I to jest chyba plus, że się nie zmieniła :)
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 08.07.2015 20:05

te kiero napisał(a):właśnie odkryłem czym podróżujecie, bo chyba mi umknęło;

Podróżujemy fabką już od 4 lat po Bałkanach Obrazek po których przejechała prawie 20 000 km :)
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 08.07.2015 20:29

MarDomi napisał(a):Wasze relacje również miały swój wkład w tym, że tam pojechaliśmy

... dzięki ... :mrgreen: ...

MarDomi napisał(a):Chcieliśmy zjechać na plażę Kalamitsi, ale przegapiłem znak i ostatecznie zjechaliśmy na plażę Kathisma

... trochę tłoczno było w lipcu, ale dzieciakom basenik na plaży przypasił, a ja mogłem sobie połazić ... :mrgreen: ...
Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα