BIBLIOGRAFIA (nie wszystkie pozycje czytałem/oglądałem - niektóre są podane przez innych użytkowników forum, dorzucam na bieżąco)
Literatura:
1.
Robert D. Kaplan "Bałkańskie upiory. Podróż przez historię", - od której częściowo zapożyczyłem tytuł

Co prawda nie ma w niej wojny domowej i mało samej Bośni i Hercegowiny, ale opisuje historię Bałkanów w XX wieku do czasu wybuchu owej wojny, czasem sięgając do wcześniejszych lat. Jest to książka podróżniczo-historyczna w dość przystępny sposób opowiadająca o mentalności i relacjach między bałkańskimi nacjami. Autor stara się dociec przyczyn wojennej zawieruchy, jaka regularnie wraca na Bałkany.
2.
Barbara Demick "W oblężeniu. Życie pod ostrzałem na sarajewskiej ulicy" - reportaż, opisujący losy mieszkańców ulicy Logavina w oblężonym Sarajewie. Książka jest dostępna obecnie w wydaniu drugim, lekko poprawiona i uzupełniona o wyjazdy autorki do Sarajewa w latach 2007 i 2011.
3.
Antonije Žalica - Ślad smoczej łapy - zbiór luźno powiązanych scen z życia oblężonego Sarajewa.
4.
Emir Suljagić "Pocztówki z grobu" - wspomnienia z Srebrenicy, opisywane przez młodego muzułmanina, żyjącego w oblężonym mieście.
5.
Wojciech Tochman "Jakbyś kamień jadła" - losy ofiar czystek etnicznych w BiH
6.
Arturo Perez-Reverte – „Terytorium Komanczów” - opowiada o pracy reporterów wojennych podczas wojny w BiH
7.
Krzysztof Jednachowski - "Wakacje w Sarajewie" - losy polskiego snajpera, najemnika walczącego po serbskiej stronie, mocne.
8.
Ivan Colović - "Bałkany - terror kultury" - zbiór esejów, dotyczących sposobu "uprawiania" kultury na Bałkanach, głównie w Serbii.
9.
Dubravka Ugrešić - "Kultura kłamstwa" - podobna pozycja do w.w. ale dotycząca Chorwacji; polecam głównie tym bezkrytycznym fanom chorwackiej polityko-kultury.
10.
Sławomir Koper - "Chorwacja. Przewodnik historyczny. O trudnej historii, jedzeniu i piciu - bardzo ciekawa pozycja, opis jak w tytule.
Film fabularny:
1.
"Wybawca (Savior)" - świetny film, ukazujący okrucieństwo wszystkich stron konfliktu. Rewelacyjna ścieżka dźwiękowa.
2.
"Strzał w serce (Shot Through the Heart)" - losy dwóch przyjaciół walczących przeciwko sobie w Sarajewie.
3.
"Rezolucja 819 (Résolution 819)" - opowiada o Srebrenicy, losach ofiar wojennych. Z udziałem polskiej aktorki Karoliny Gruszki.
4.
"Powtórnie narodzony (Twice born)" - jeden z nowszych filmów o tej tematyce, z Penelope Cruz w roli głównej, z Sarajewem w tle.
5.
"Kraina miodu i krwi (In the Land of Blood and Honey)" - film Angeliny Jolie, o losach zakochanej pary Serba i Muzułmanaki podczas wojny.
6.
"Kręgi (Krugovi)" - bardzo ciekawy film, o tym jak serbski młody żołnierz wstawił się za katowanym, muzułmańskim kioskarzem i współczesnych konsekwencjach tego czynu.
7.
"Ziemia niczyja (No Man’s Land)" - o trzech żołnierzach, uwięzionych w okopie na linii frontu; wg. mnie film pokazuje bezsens misji pokojowej UNPROFOR w Bośni.
8.
"Grbavica" - historia dziejąca się tuż po wojnie, opowiadająca o kobiecie i córce, która jest owocem gwałtu serbskiego żołnierza.