Re: Bałkańska podróż przez historię (Sarajewo, Perast, Orebi
napisał(a) Użytkownik usunięty » 27.12.2016 22:08
Spóźniona dotarłam i do tej relacji (nadrabiam, bo dość krótko jestem na tym forum).
Dziękuję za wspaniałe opisy i zdjęcia oraz kawał wiedzy historycznej (doceniam; zdawałam maturę z tego przedmiotu, ale klimaty bardziej zachodnio i wschodniosłowiańskie).
Sarajewo mnie zachwyciło i chciałabym w końcu dotrzeć do Bośni i Hercegowiny.
Perast już trochę kojarzę, uwielbiam Czarnogórę i chciałabym tam pojechać na dłużej.
Dalmacja Południowa - hmmm, marzenie; jeszcze tam nie byłam.
Za to - chętnie wstawiłabym relację z... Białegostoku i Supraśla, bo w miasteczku Autora pracuje moja serdeczna przyjaciółka (mieszka koło Krynek). Co do wielokulturowości Podlasia - tak, są miejsca na Podlasiu, gdzie widać tę mieszankę, ale jeśli wejdziemy na jakieś osiedle w Białymstoku, zobaczymy też... rasistów. Podlasie jest bardzo ciekawe pod tym względem, ale takiego miksu jak na Bałkanach to tam nie ma... A Białystok to jedno z najpiękniejszych miast w Polsce; naprawdę
Miło było poczytać, serdeczne dzięki.
Co do filmów - większość z nich obejrzałam, polecam jeszcze produkcję "Niczyj syn" o trudnych relacjach serbsko - chorwackich.
A co do książek to trzeba nadrobić zaległości - mało czytałam o wojnie, którą pamiętam z własnego dzieciństwa...