Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bałkańska majówka.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 12.05.2010 21:19

No tego się nie spodziewałem - zatytułowałem Bałkany bo na geografii uczono mnie że ten rejon tak się nazywa. Prowokacji żadnej nie było, jeżeli tak to odbierasz mogę zmienić tytuł nie mam z tym problemu. Szczerze odpowiadam, że w żaden sposób nie miałem na celu prowokacji o którą jestem posądzany. Bałkany dlatego, że w związku z moim częstym przemieszczaniem się zwiedziłem nie tylko Chorwację.
Pozdrawiam
bobemce
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) bobemce » 13.05.2010 01:09

Zdaję sobie sprawę z tego, że jesteśmy na forum o Chorwacji i w mniejszej części o Bałkanach, ichniej turystyce i wszystkim co przede wszystkim z tym krajem jest związane. Ale, Biker_HR, chyba coś tu nie gra - albo pisz po polsku, albo wrzucaj sobie (chorwackie/serbskie?) teksty przez gugla, albo cokolwiek innego... chcesz nam coś powiedzieć - nie widzę problemu, tylko nie spamuj, bo jak dla mnie Twoje teksty są bardziej spamem, niźli próbą merytorycznej dyskusji.
Dromader
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dromader » 13.05.2010 12:38

piter83pl,
Nie rozpraszaj się niepotrzebnie :la: tylko pisz dalej :wink:
Bardzo ciekawa relacja :!: Tak swoją drogą to marzy mi się taki majowy wypad.

Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 13.05.2010 13:23

Dromader napisał(a):Nie rozpraszaj się niepotrzebnie :la: tylko pisz dalej :wink:

Popieram w pełni.
Urażony mógłby się poczuć tylko ktoś, komu się zatarła granica pomiędzy patriotyzmem a szowinizmem.

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
LFB
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) LFB » 13.05.2010 15:10

piter83pl napisał(a):No tego się nie spodziewałem - zatytułowałem Bałkany bo na geografii uczono mnie że ten rejon tak się nazywa. Prowokacji żadnej nie było, jeżeli tak to odbierasz mogę zmienić tytuł nie mam z tym problemu. Szczerze odpowiadam, że w żaden sposób nie miałem na celu prowokacji o którą jestem posądzany. Bałkany dlatego, że w związku z moim częstym przemieszczaniem się zwiedziłem nie tylko Chorwację.
Pozdrawiam

Jak dla mnie i zapewne wielu forumowiczów Chorwacja zalicza się geograficznie do Bałkanów. Za Wikipedią "około 1/2 terenu Chorwacji leży na półwyspie Bałkańskim, a Chorwacja jako taka jest zaliczana do zachodnich Bałkanów zgodnie z nazewnictwem Unii Europejskiej".

http://en.wikipedia.org/wiki/Balkans

Rozumiem że Biker ostudził twój zapał do pisania ale w imieniu własnym i reszty czytelników proszę byś zechciał kontynuować.
Biało-czerwony
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biało-czerwony » 13.05.2010 19:57

piter83pl napisał(a):.... zatytułowałem Bałkany bo na geografii uczono mnie że ten rejon tak się nazywa.

I słusznie. Jak pamiętam, w pierwszej częsci relacji opisałes swoją podróz przez Płn-Zach. Bośnię, miejscowosci V. Kladusa, Cazin, nocleg w Bihaću. Nie wdając sie w szczegóły....sa to Bałkany jak sie zowie :) .....co więcej, zdaje się, że położone na wyzszej szerokości gegraficznej niz, chociażby, Dubrownik :D
Tak więc pisz jak dotąd i nie oglądaj się za bardzo na boki :wink:
Z satysfakcją czytam Twoją relację z tej bałkańskiej majówki, poniewaz tak jak i Ty, uważam, że Krajina jest pięknym i w sumie turystycznie atrakcyjnym regionem w Chorawcji... i to w zasadzie mimo tych zniszczonych domów, wyludnienia... dośc wspomnieć tylko o urokliwych kanionach rzeki Zrmanji czy Krki... ach!
pozdrawiam
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 13.05.2010 20:43

A więc lecimy dalej. Przed opuszczeniem Chorwacji podjechaliśmy jeszcze do Cavtatu. Urocze miasteczko, było widać już pierwszy ruch turystyczny. Z tego co słyszałem to głównie Szkoci i Irlandczycy. Ładna zatoczka, typowo śródziemnomorska zabudowa, palmy - bardzo sympatyczne miejsce. Opuściliśmy Cavtat i skierowaliśmy się w stronę Trebinje.
Pora więc podsumować Chorwacje.
- Doskonałe drogi
- Piękna przyroda, urzekła mnie Krajina jaki i wybrzeże
- Niesamowity zapach wiosny - wszystko wokół kwitło
- Architektura - Split i Dubrovnik - perełki zdecydowanie warto zobaczyć
- Elegancja w nadmorskich miastach, szczególnie Dubrovnik
- Infrastruktura turystyczna typu toalety, punkty IT są na prawdę dobrze rozbudowane
- Kraj jest wybitnie turystyczny, nie ma w tym nic złego i dla osoby jadącej na wypoczynek będzie to tylko i wyłącznie zaleta.
- Jest dość drogo, jeżeli porównamy to z krajami ościennymi, jednak tu też nie jest to zarzut - usługi turystyczne są na wysokim poziomie więc nie spodziewajmy się niskich cen.
- Mimo wysokich cen w restauracjach noclegi kosztują bardzo rozsądnie. Kwatera w Orebiciu 28 euro, Hotel w Dubrovniku (** - bardzo sympatyczne miejsce) 49 euro moim zdaniem są bardzo rozsądnymi cenami biorąc pod uwagę 1 noc.
- Świeże pomarańcze już były dostępne u przydrożnych sprzedawców :)
- Fajne jest to, że o ile np. w Czarnogórze trudno jest znaleźć małe urokliwe miejscowości w przypadku Chorwacji jest to dużo łatwiejsze i są one na prawdę śliczne (np. Zuljana). Jeżeli kiedyś będę chciał się poplażować pewnie znów wybiorę Chorwację. Generalnie bardzo duży pozytyw. Z minusów to raczej, coś co wynika z zalet - wszystko jest dość spenetrowane turystycznie i trudno poczuć się w niektórych miejscach choć trochę jak pionier ;) dlatego np. wybrałem Krajinę - lubię jechać tam gdzie niewiele osób przede mną dotarło.
A więc potem przejechaliśmy do Bośni. Przejazd przez granicę i od razu zmiana. Zburzone domy, choć krajobraz piękny - spojrzenie za siebie, wspinamy się pod górę, a tam Adriatyk i piękna urokliwa dolina. Jedziemy do Trebinje, mijamy - co mi się po raz pierwszy zdarzyło - dom obwiązany taśmami miny. To nie była stojąca tabliczka, tylko dwa domy na przeciw siebie owinięte taśmami. Obok drogi do Trebinje prowadzi nasyp, miejscami wykuta w skale droga - musiała być to droga kolejowa, o tym świadczy również most - torów brak. Dojeżdżamy do Trebinje, jest to dość senne miasteczko, z górującym nad miastem wzgórzem na którym stoi cerkiew. Przewodnik podaje, że jest to cerkiew praktycznie identyczna i wzorowana na cerkwi w Gracanicy w Kosowie - z resztą nazywa się podobnie. Piękny widok na okolice, generalnie same miejsce gdzie stoi jest bardzo zadbane i robi wrażenie bardzo spokojnego, kompletnie wyizolowanego od okolicy.
Jedziemy dalej na północ wzdłuż granicy z Czarnogórą, mijamy jezioro po prawej stronie - proszę wybaczyć ale nie pamiętam nazwy - tuż obok Bileca :) Niestety chmurzy się i pada deszcz więc widoki są raczej pochmurne, choć piękne. Co ciekawe, mimo bliskości Czarnogóry, są tam zniszczenia wojenne...
Jedziemy dalej i tuż za Bileca skręcamy na Stolac - tak kieruje nawigacja, mimo że to biała droga, skręca również ciężarówka, droga wygląda b.przyzwoicie, choć nawierzchnia nie jest może pierwszej nowości. Bardzo sympatyczna droga - piękne widoki na dolinę nad którą biegnie i co ciekawe w jednym miasteczku 5 starych camaro ;)
Nagle napis i z tego co wnioskuje - mamy zwężenie. A więc jak przystoi jedziemy 30 km/h bo w ulewnym deszczu raczej warto uważać w takich miejscach. No i naglę piękna nawrotka, ja skręcam koła, leciutko hamuje i... jedziemy prosto a abs kopie i kopie. Widzę że czeka nas rów, a konkretnie taka piękna dziura znajdująca się na poboczu. Odruchowo, odpuszczam hamulec lekko dodaje gaz (tylny napęd) i auto odzyskuje sterowność. Troszkę zbladłem ale dobrze się skończyło. Przyznam się, że to był mój pierwszy kontakt z mokrą białą drogą w tym regionie i wiem jedno - suchy asfalt na nawrotkach potrafi być wyślizgany, na mokro robi się na prawdę bardzo ślisko.
Zjeżdżamy w dół doliną rzeki, która z tego co się orientuję jest fajnie przygotowanym łowiskiem i przed Stolacem kontrola policji na ograniczeniu 20km/h (zwężenie drogi), ja jechałem ciut więcej ale bardzo sympatycznego policjanta interesowały dokumenty auta. Po chwili wjechaliśmy do Stolaca. Chcieliśmy znaleźć winiarnie, niestety nie udało nam się a pomagała nam nawet policja ;) Wydaje mi się że jeździliśmy w kółko obok niej. Jak już wspomniałem w zeszłym roku Stolac jest bardzo zniszczonym miastem ale też b.malowniczo położonym. Przy okazji musimy przepuścić kondukt pogrzebowy, co ciekawe cała uroczystość była filmowana i uczestniczyli w niej tylko mężczyźni - była to uroczystość muzułmańska. Wyjeżdżamy ze Stolaca i jedziemy w stronę Mostaru. Różnica, pomiędzy wiosną a latem jest niesamowita, w lato wszystko jest szare, spalone, teraz zieleń, kwitnące kwiaty... żałuję ze nie mieliśmy większej ilości słońca.
Mostar - zajeżdżamy do małego pensjonatu, bardzo sympatyczna atmosfera, pokój ze śniadaniem 35 euro, internet. Do starówki rzut beretem. Idziemy zaułkami i docieramy na starówkę. Niesamowity widok, kramy zamknięte (z wyjątkiem 2-3), brak ludzi, lekka szarówka, spada parę kropli deszczu, ale zaraz przestaje... magia. Zupełnie inne odczucie niż środek sierpnia, choć miasto ma swój urok zarówno teraz jak i w lato, jakby dwa inne miejsca. Jemy przepyszną kolację w restauracji nieopodal mostu - jestem absolutnym miłośnikiem bośniackiej kuchni ;) Parę fotek, spacer oświetlonymi uliczkami do pensjonatu i sen...
cdn.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 13.05.2010 20:55

piter83pl napisał(a):wszystko jest dość spenetrowane turystycznie i trudno poczuć się w niektórych miejscach choć trochę jak pionier :wink:

W tym celu koniecznie musisz wybrać się na wyspy :wink: :cool:

piter83pl napisał(a):Jedziemy dalej na północ wzdłuż granicy z Czarnogórą, mijamy jezioro po prawej stronie

Bilecko Jezero :D , ładnie tam.....

Pozdrawiam
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 13.05.2010 21:54

Otóż to Bilecko Jezero :) A co do Chorwackich wysp - zdecydowanie tak, tylko najpierw muszę kupić ekwipunek kempingowy :) ale jeżeli będę miał w planie wakacje "stacjonarne" to zdecydowanie Chorwacja i wyspy.
Pozdrawiam i dziękuje za podpowiedź.
piter83pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 13.05.2010 22:04

Cavtat
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok z drogi na Trebinje na Adriatyk

Obrazek

Trebinje - most z czasów tureckich, przeniesiony o ok. 80km od swojego pierwotnego położenia

Obrazek

Trebinje panorama ze wzgórza na którym znajduje się cerkiew, po prawej widoczny rzeczony most

Obrazek

Cerkiew, na wzór znajdującej się w Kosowie w Gracanicy

Obrazek

Obrazek

Widok na Trebinje - po lewej widoczne wzgórze gdzie znajduje się rzeczona cerkiew

Obrazek

Łowiska tuż przed Stolacem - proszę spojrzeć na znak po lewej i jak on koresponduje z tą tablicą informacyjną ;)

Obrazek

Wjazd to Stolaca, po lewej stronie widać odrestaurowany budynek o architekturze nawiązującej do tej spotykanej m.in w Mostarze

Obrazek

Mostar (fotki są także w innym wątku - klub miłośników Mostaru)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i troszkę późniejszy, co ciekawe poziom Neretwy był na tyle wysoki, że w miejscu gdzie robiłem zdjęcia w sierpniu teraz było na oko 2 m wody :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 13.05.2010 23:04

Bardzo chciałabym zobaczyć właśnie taki Mostar, spokojny, cichy, uśpiony.
Motoschiza
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Motoschiza » 13.05.2010 23:46

Super się czyta Twoją relację a fotki hmm PIĘKNE :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.05.2010 23:59

Mnie również się podoba. Fajny pomysł na majówkę, chociaż jak wstępnie widzę zrobiliście sporo kilometrów w krótkim czasie :lol:
Dla mnie od kilku lat majówki są zajęte...kilkunastu "crowariatów" :wink: spotyka się wtedy gdzieś w Polsce.... :lol:
Pozdrav
Muliness
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Muliness » 14.05.2010 22:28

:D
Bardzo fajna relacja i ciekawe zdjecia . Podziwiam w tak krotkim czasie zwiedziliście tyle miejsc;)
Pozdrawiam;)
Adrian34
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adrian34 » 16.05.2010 10:31

Przychylam się do odczuć przedmówców - świetna relacja, super zdjęcia.
Czekam na dalszy ciąg. :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Bałkańska majówka. - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies