Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Balcanes: Te Quiero: objazdówka BihMne Al.-Hr

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.10.2014 18:47

Trochę się kręcimy jeszcze wokół + po uliczkach przypominających nam warszawską starówkę i ruszamy dalej w kierunku Muzeum Narodowego.

DSCF5291.jpg

DSCF5297.jpg

W pewnym momencie przejaśnia się nad Pesztem, więc można lepiej uwiecznić Parlament

DSCF5292.jpg

DSCF5295.jpg

Przechodzimy tuż obok Pałacu Prezydenckiego, wokół którego myślę, że więcej policji niż zwykle, więc zdjęć nie robię, ale tuz za nim rozpościera się ładna panoramka na Szechenyi

DSCF5314.jpg

DSCF5320.jpg

DSCF5312.jpg

DSCF5321.jpg
Załączniki:
DSCF5295.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.10.2014 18:53

Deszcz nieco zelżał, w końcu ustaje i można swobodnie robić zdjęcia, przedłużamy nasz spacer wokół muzeum, gdyż gmaszysko wyjątkowo nam się podoba, dbałość o detale robi wrażenie

DSCF5307.jpg

DSCF5310.jpg

DSCF5318.jpg

DSCF5325.jpg

DSCF5330.jpg

DSCF5333.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.10.2014 19:03

spacer trwa nadal, delektujemy się brakiem deszczu 8)

DSCF5331.jpg

DSCF5332.jpg

DSCF5335.jpg

DSCF5339.jpg

DSCF5332.jpg

DSCF5340.jpg

DSCF5344.jpg

DSCF5345.jpg

DSCF5346.jpg

Dobra wystarczy tego muzeum, idziemy na wzgórze Gellerta, mamy jeszcze potem w planach Parlament i Most Łańcuchowy z bliska oraz Vaci ut.

Przechodzimy obok ruin podziemia; być może zrobią tu coś w rodzaju podziemi krakowskich pod rynkiem

DSCF5301.jpg

Niestety pojawiają się pierwsze kichnięcia i zaczyna mrzyć. Po prawie 3godz. spaceru decydujemy się na odwrót nie zaliczając całej zaplanowanej trasy :(

DSCF5349.jpg

DSCF5350.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.10.2014 19:12

Wyjeżdżamy z parkingu i kierujemy się na autopalyę w kierunku Bratysławy i dalej Zwardoń.
Ulewa nie ustaje, wycieraczki na najszybszym przełożeniu.

Trasa przejazdu

bez tytułu0.JPG

Zakres wzniesień

bez tytułu00.JPG

Mieliśmy kupić jakieś przekąski na drogę, ale po drodze na parking nie było żadnego marketu, niestety mijamy McDonalds (po tej stronie drogi następny jest dopiero w PL :-( ) i gnamy w ulewie. Bardzo późnym wieczorem meldujemy się na przejściu w Rajce, gdzie zatrzymuje nas korek. Pisałem już na forum, że setki ciężarówek stoi gdzie się da już kilka km przed przejściem. Wszyscy stoją.

Nagle wyprzedza wszystkich auto na węgierskich blachach, potem Słowacy; chwila zawahania i ruszam w pościg, uruchamiam tym samym lawinę pojazdów, wyprzedzamy omijamy ciężarówki stojące dosłownie wszędzie, nie bardzo wiedząc i widząc co dalej, przy terminalu robi się jeszcze ciaśniej i ledwo mieszcząc się przejeżdżamy. Gdzie jest Policja? Skandal.

Dalej rozpędzony wpadam D1ką do Bratysławy, zapomniałem o ograniczeniu do 70km/h, mam nadzieję, że nie było fotoradarów (na razie nic nie przyszło :wink: ). Suniemy dalej dojeżdżając do stacji Shell, gdzieś po drodze, prawdopodobnie k. Trnavy. Głodni idziemy na stację po Hot-Dogi, które bardzo lubimy; już na progu Słowak informuje, że skończyły się parówki. Ale znajdujemy tortille z kurczaka, podgrzewają nam, okazują się strzałem w 10tkę, choć nie warte tyle ile wydałem. Jeszcze kawka i pozostał ostatni odcinek drogi.

W okolicy Cadcy wskazówka paliwa zatankowanego jeszcze w Chorwacji zeszła na 0, a ja chciałbym dojechać do domu, tymczasem to jeszcze jakieś 140km. Nic może się uda, znam trochę wskaźnik paliwa, choć w okolicy tej ostatniej kreski jest mocno nieprzewidywalny.

Od Cadcy maxymalny ecodriving, pobiłem chyba wszelkie rekordy spalania Megi :lol: ; przejeżdżam obok Orlena w WęgierskiejG. i jest chęć zatankowania, ale nie poddaję się. Dojeżdżamy wolniutko do Tychów i tu zapala się rezerwa, uff spoko dojedziemy to już tylko 30km :D . Tak kończy się nasza prawie 2 tygodniowa wyprawa.
Zmęczeni trasą i wrażeniami stwierdzamy: podróże kształcą, mamy fakultet i zasypiamy; manele czekają w samochodzie na wypakowanie do jutra.
Spędziliśmy wspaniałe chwile, a połączenie pobytu na campach i appartmanach, okazało się strzałem w 10tkę. Myślę, że za stosunkowo niewielki pieniądz zobaczyliśmy wiele, objechaliśmy wiele, wydając nieco mniej niż w poprzednich latach. Jest progres :wink:

Dziękuję serdecznie wszystkim, którzy zechcieli towarzyszyć nam w urlopowych wspomnieniach, tym ujawnionym oraz cichym obserwaczom-podglądaczom :mrgreen: .
Do zobaczenia na Bałkanach, które tak bardzo kochamy.

Dziękujemy naszej Megi vel. Vegane :wink: za wyjątkowo dobre podołanie trudom podróży

Koszty:
2os
12noclegów (5 campy + 7 app; ceny od 6-15E/noc osoba)
~4200km (BIH-MNE-AL-HR i tranzyt)
ubezp podróżne 2tyg
większość własne jedzenie + 3 obiady w rest.
zakupy, wydatki na miejscu: 70E
zakupy do domu: 50E

ogółem: 3700zł + rach. za tel. 250zł
nie odejmowałem tego co bym zużył, wydał podczas urlopu będąc w domu :roll:
nie wiem jak można wydać mniej :? :|

Legenda:
- mapki są mocno poglądowe, nie oddają do końca faktycznie przebytych km, których jest jakby mniej
- zakresy wzniesień są przedstawiono obrazowo, niekoniecznie wg właściwych dróg (źródło: geocontext)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 25.10.2014 19:13

tzn jeszcze coś tu wrzucę :hut: :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.10.2014 20:03

No, zarąbista wyprawa :D :D :D :D :D

A zamek w Budapeszcie coraz ładniejszy, wzorują się na Hofburgu we Wiedniu :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.10.2014 10:12

Lednice napisał(a):No, zarąbista wyprawa :D :D :D :D :D

dziękuję, jedna z naszych najlepszych, ale już planuję kolejne :D
Lednice napisał(a):A zamek w Budapeszcie coraz ładniejszy, wzorują się na Hofburgu we Wiedniu :D

tak, wiele akcentów jest podobnych
arkosol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) arkosol » 26.10.2014 10:14

To ja cichy obserwator-podglądacz, melduję się na finiszu :mrgreen:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.10.2014 10:19

arkosol napisał(a):To ja cichy obserwator-podglądacz, melduję się na finiszu :mrgreen:

miło mi,
jeszcze przejrzę foty czy cosik nie pominąłem, będzie jako epilog :)
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 26.10.2014 13:51

dzięki za fajną relację i gratulacje za taką wyprawę :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.10.2014 14:42

rysiek_r74 napisał(a):dzięki za fajną relację i gratulacje za taką wyprawę :papa:

dzięki, taka prawie w sumie Twoim śladem
co nie ma u mnie jest u Ciebie i na odwrót :D
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 26.10.2014 15:30

Fajna relacja czekamy na resztę zdjęć .Ja już powoli planuje przyszłoroczny wyjazd.Chciałem jechać sam ale 2 rodziny znowu chcą jechać z nami a jakoś nie potrafię odmówić .Przekonały mnie słowa że skąd znajda takiego rezydenta jak jo :roll:
Magdaz911
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magdaz911 » 26.10.2014 16:36

Zaczęłam dziś czytać i nadrabiać i jakie było moje rozczarowanie, że zdążyłam dziś doczytać do końca Waszej wyprawy. Wyjazd bardzo ciekawy, baaardzo dużo zwiedziliście. Fajnie się czytało.

pozdrawiam :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 26.10.2014 16:51

Magdaz911 napisał(a):Zaczęłam dziś czytać i nadrabiać i jakie było moje rozczarowanie, że zdążyłam dziś doczytać do końca Waszej wyprawy. Wyjazd bardzo ciekawy, baaardzo dużo zwiedziliście. Fajnie się czytało.

pozdrawiam :papa:

to musiało Cię wciągnąć nieźle, cieszę że się podobało :D
dużo zwiedziliśmy, a jeszcze więcej przed nami, choć czujemy potrzebę urlopu stacjonarnego
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 26.10.2014 17:08

Te kiero ,piękną relację "popełniłeś" ,miło było być Twoim gościem .zazdroszczę Budapesztu ,świetne deszczowe zdjęcia .My mieliśmy nocleg na Węgrzech w miejscowości Bataapati ,niestety nie mieliśmy już czasu na Budapeszt,może następnym razem .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Balcanes: Te Quiero: objazdówka BihMne Al.-Hr - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone