Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Balcanes: Te Quiero: objazdówka BihMne Al.-Hr

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Balcanes: Te Quiero: BihMne Al.-Hr

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.10.2014 10:38

również często tak mam, że coś zaplanuję przyfocić, a potem kapa;
tak miałem w Sarajewie z Dont forget Srebrenica;
za dużo wrażeń czasem się nakłada i człek zapomina :roll:
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 20.10.2014 10:42

To prawda,człowiek czasem jest skupiony na czymś innym ,nie myśli o fotach,ja nie umiem też zwiedzać,spacerować z przewodnikiem w ręku,ponosi mnie,owszem poczytam ,co gdzie warto zobaczyć,ale sztywno nie umiem się tego trzymać,trochę czasem szkoda,bo właśnie może coś umknąć ..no ale też potrzebne jest trochę luzu w tych wyjazdach, a nie tylko foty i ścisły plan :)
Ale pominięcie Zuty Tabiji sobie nie wybaczę ;)
Ostatnio edytowano 20.10.2014 10:46 przez andeo, łącznie edytowano 1 raz
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.10.2014 10:46

Dokładnie... i zawsze coś zostaje na zaś :D żeby wrócić
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 20.10.2014 13:37

Dosiadłem się i ja na szarym końcu :D
Cudowna wyprawa i wiele wspaniałych zdjęć.
Część z nich już odwiedziłem, ale jeszcze inne przede mną.
Pozdrawiam :papa:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.10.2014 14:23

rysiek_r74 napisał(a):Dosiadłem się i ja na szarym końcu :D
Cudowna wyprawa i wiele wspaniałych zdjęć.
Część z nich już odwiedziłem, ale jeszcze inne przede mną.
Pozdrawiam :papa:

witam, lepiej późno niż wcale :D

BTW: przed nami jeszcze Dolina Neretwy (z auta), JablanickoJez., Jajce, Dolina Vrbasu (pkt widokowy), deszczowy Budapeszt (na chwilę)
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 20.10.2014 16:54

Została ci pikna trasa będę ją do końca życia pamiętał a w Jajcach miałem przymusowy nocleg niedaleko tego pięknego wodospadu.A w Vrbasie o mało co nie wylądowałem na szczęście wszystko dobrze się skończyło być może to ze w Medjugorje my pożykali są my cali.
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 20.10.2014 17:27

Z chęcią przeczytam,bo tej trasy w ogóle nie znam .
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.10.2014 18:19

andeo napisał(a):Z chęcią przeczytam,bo tej trasy w ogóle nie znam .

ta trasa jak wiele w Bośni to coś pięknego i przyjemnego dla oka oraz kierowcy;
chciałoby się zatrzymywać co chwilę na zdjęcia i podziwianie, ale to oczywiście nie możliwe
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 20.10.2014 18:36

wierzę,pewnie kiedyś ją wybierzemy ;)
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 20.10.2014 19:52

czekor68 napisał(a):To że nie było baru po drugiej stronie i kładki jest dla mnie niewytłumaczalne za każdym razem gdy tam jestem to one są .Chociaż ten bar to kilka desek a i kładka jest łatwa do rozbiórki.Może te rejony na wiosnę mocno zalewa bo w tym roku pamiętamy jakie powodzie przez Bośnię i Serbię przeszły a z tym parkingiem to całkiem możliwe że kasują jak im się podoba bo 2 lata temu nic nie płaciłem.Bywam tam zawsze w pierwszej połowie lipca więc muszą to składać co najmniej w czerwcu.
Czy ktoś był z forumowiczów w tych rejonach?
http://www.discoverbihac.ba/1dan.php

..wiem że jest relacja z tych rejonów ,tylko nie pamiętam kto ją napisał bo czytałem ją dwa lata temu :roll:
..pamiętam tylko , że do tego dużego wodospadu dojeżdża jakiś bus z parkingu tego parku
... a parking jest ponoć monitorowany :roll:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.10.2014 20:02

czekor68 napisał(a):A w Vrbasie o mało co nie wylądowałem na szczęście wszystko dobrze się skończyło

miałem podobną akcję na śliskiej nawierzchni na jednym z wiraży omijałem spory kamień;
trzeba tam bardzo uważać, przy dobrej pogodzie, a co dopiero przy deszczu
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.10.2014 20:48

Z żalem wyjeżdżamy z Mostaru, kierujemy się drogą M17 podziwiając wspaniałą dolinę Neretvy. Strome skalne zbocza, których tak wiele w czasie naszego urlopu widzieliśmy wcale się nie nudzą; uroku dodają winnice i zbocza porośnięte lasem.
Wzdłuż drogi biegnie linia kolejowa, podróż nią musi być równie wspaniała mówimy, co trochę tunele i mosty; wspominamy nasze podróże koleją, które ostatni raz praktykowaliśmy jakieś 6 lat temu.
Niestety wiele zdjęć wychodzi słabej jakości, bo zrobione zza kierownicy... nie ma czasu na postój, a sporo kilosów przed nami.

DSCF5157.jpg

DSCF5161.jpg

Jest sobotnie popołudnie, większość knajp po drodze mocno wypełniona, Bośniacy jak zauważyliśmy lubią spędzać czas w towarzystwie, wszędzie zachęca pieczona jagnięcina, której zapach unosi się przy drodze.
W końcu dojeżdżamy do Jablanicy i jest ochota skręcić w prawo na Sarę... lub choć do Ostrożaca, by bardziej móc podziwiać Jablanicko Jezero.
Skręcamy jednak na lewo dla nas w nieznane; droga jakby nieco wąska, czy aby na pewno to M16 :roll:
Jadę trochę nie pewnie, ale sprawdzam na mapie i wszystko w porządku, jesteśmy na dobrej drodze :roll:

Jest ochota gdzieś stanąć, by podziwiać widoki i jezioro Jablanicko w dole, ale nie ma dogodnego miejsca, serpentyny się nie kończą. Wiele osób wyjechało dziś na drogi, by podziwiać widoki i większość zatoczek widokowych jest zajęta.
Nareszcie, prawie na końcu jeziora udaje nam się stanąć w dzikiej zatoczce; nikt tu stanąć nie chciał, bo miejsce zajęli również policjanci :D Spoglądają na nasze blachy, jakby się dziwili co tu robimy :roll: :?:
My robimy swoje: czyli podziwiamy widoki, a jest zachwycająco, zdjęcia nie oddają pełni piękna krajobrazu...

DSCF5163.jpg

DSCF5166.jpg

DSCF5167.jpg

DSCF5164.jpg

DSCF5165.jpg

Znów trudno się zebrać do odjazdu, ale trzeba, wyjścia nie ma :(
Wspinamy się na jakieś potężne wzniesienie, baaardzo długi podjazd; krajobraz zmienia się na bardziej, że tak to nazwę bieszczadzko-beskidowy i tylko w oddali zostawiamy wysokie góry; na przełęczy przystajemy na chwilę, przestrzeń jest ogromna, a widoki komentuję stwierdzeniem: kwintesencja Bośni, góry i doliny

DSCF5171.jpg

DSCF5170.jpg

Dalej droga nieco się dłuży, od Gorni Vakuf do Donji Vakuf, właściwie mało ciekawego, jak nasze Beskidy, więc żona szybko usypia. Po drodze na M16 nie spotykamy żadnego auta na polskich blachach. Ostatni górski odcinek, żona ma powoli dość serpentyn i w końcu ok. 17:00 dojeżdżamy do Jajec, Jajców, :wink: miejscowości Jajce

DSCF5172.jpg

Tablica przed wjazdem informuje, że miasto to kandyduje do listy Unesco, ale jak dla nas to jeszcze sporo pracy przed nimi :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.10.2014 20:56

Jajce i UNESCO :?: 8)

Może chodzi o wodospad :?:

Bardzo fajnie piszesz, profesjonalny reportaż :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 20.10.2014 21:02

Lednice napisał(a):Jajce i UNESCO :?: 8)
Może chodzi o wodospad :?:

również się zastanawialiśmy, ale bardziej chodzi chyba o twierdzę, zabudowę wokół, m.in. pozostałości kościoła i katakumby
Lednice napisał(a):Bardzo fajnie piszesz, profesjonalny reportaż :D

dzienks, trochę zapisków robiłem po przyjeździe, teraz tylko je łączę w całość :)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.10.2014 21:30

andeo napisał(a):nie widziałam żadnej kładki 8O

Gdy ja tam byłem, też nie było żadnej kładki. Ale to dlatego, że nawet schody przy knajpce ginęły w wodzie. Wszystko ginęło gdzieś w wodnej toni. Fotki w kolejnych odcinkach hercegbośniackiej opowieści.

czekor68 napisał(a):Czy ktoś był z forumowiczów w tych rejonach?
http://www.discoverbihac.ba/1dan.php

Byłem w Bihaću i okolicach. Szczegóły w późniejszych odcinkach wyżej wspomnianej relacji.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Balcanes: Te Quiero: objazdówka BihMne Al.-Hr - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone