Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Balcanes: Te Quiero: objazdówka BihMne Al.-Hr

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Balcanes: Te Quiero: BihMne Al.-Hr

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 18.10.2014 15:04

Franz napisał(a):
te kiero napisał(a):To jeszcze nie koniec urlopu: jedziemy znów do Bośni

Faaajnie. :)

Pozdrawiam,
Wojtek

chociaż w HR było bardzo przyjemnie i super się tam czuję, jak u siebie;
to również znów się cieszyłem, szczególnie na czekałem na przejazd Mostar - Jajce i dalej doliną Vrbasu i się nie zawiodłem, ale o tym w szczegółach później
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 18.10.2014 15:14

No to czekam na szczegóły i na pewno fajne fotki :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 18.10.2014 15:21

andeo napisał(a):No to czekam na szczegóły i na pewno fajne fotki :)

fajnie to że jesteś... :D
dalej przemieścimy się na Slap Kravice...
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 18.10.2014 15:26

Oj Kravice..największe rozczarowanie naszych tegorocznych wakacji ...bynajmniej nie dlatego ,że brzydko tam było ...zobaczę co Ty napiszesz :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.10.2014 08:28

Kierujemy się na rajski slap Kravica, muszę zobaczyć jak blisko będzie przebiegać tamtędy autostrada, co studiowałem na mapach google'a przed wyjazdem.
Po drodze navi wariuje, nie radzi sobie na kilku widać nowych skrzyżowaniach i zamiast przez Vrgorac, wjeżdżamy do BIH przez przejście Orah/Orahovo, trudno, ale nie jest źle możemy zobaczyć życie w jakby zapomnianych wioskach Chorwacko-Bośniackich oraz zbudowaną po stronie Chorwackiej autostradę na Ploce (piękny widok dla kierowcy).
W końcu mijając po lewej stronie winnice jesteśmy na parkingu przy wodospadzie, gdzie z każdym rokiem robi się bardziej komercyjnie; parkingowi kasują za wjazd, nie wskazując miejsca parkowania...
Parkujemy więc w cieniu jak najbliżej zejścia i idziemy na dół, nie uszliśmy 100m jak woła na nas parkingowy. O co mu chodzi? Twierdzi, że my i jedni włosi musimy przestawić samochody, bo tu nie wolno parkować, to miejsca dla busów. To chłopie nie mogłeś od razu powiedzieć przy wjeździe, gdzie jest do tego tabliczka :evil: :!: rzucam, ale kolo widocznie nie kuma po anglikańsku; jednak myślę auto zostanie samotne tu na niestrzeżonym więc szybko przestawiam... Włoch jest bardziej poirytowany i daje upust swemu południowemu temperamentowi, kolo parkingowy jednak włoski rozumie i szybko gasi Italiańca. Ciekawe ilu w ciągu dnia kierowców ma podobne zdarzenie musi się wracać, tylko dlatego że komuś nie chce się poinformować o sprawie przy wjeździe :roll:

Idziemy najpierw oblukać którędy pociągną autostradę, jest naprawdę blisko, ale na szczęście baaardzo wysoko; nasi budowniczy autostrad mogliby tu przyjechać na nauki: tunel, most, tunel, most; ten k Kravicy jak dla mnie co najmniej 60m wysoki, jak dwa 10piętrowe wieżowce (potem pod nim przejeżdżamy).

DSCF5085.jpg

DSCF5121.jpg

DSCF5126.jpg

Idziemy powoli na dół, nigdzie nam się nie śpieszy, bardzo podobają nam się kamienne zabudowania i zejście...

DSCF5122.jpg

DSCF5086.jpg

Mijamy gostka sprzedającego wino, miody itp, ale z tego co pamiętam ma drożej niż w BV i po drodze, więc nawet nie przystajemy...

Mija nas Kia Sportage na polskich blachach, która zjeżdża na sam dół, oczywiście nie ustępując przejścia; myślę że jakby mogli to by zjechali jeszcze niżej, a nawet przeprawili się na drugi brzeg... turyści :roll:

DSCF5088.jpg

DSCF5093.jpg

DSCF5095.jpg

DSCF5096.jpg

cdn
czekor68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) czekor68 » 19.10.2014 09:39

W tym roku nie odwiedziłem Kravic niestety miałem takich kompanów że im nawet Blagaj sie nie spodobał bardziej woleli po supermarketach chodzić.W zeszłym roku wracałem tą trasą i most był w budowie tzn. jestem w szoku że jest gotowy .Masz rację nasi drogowcy musieli by się dużo uczyć.W tym roku ile sobie zyczyli za parking? rok temu 2€.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 19.10.2014 10:13

....dwa lata temu jeszcze nie było fundamentów ,a tu już most stoi 8O :roll:
nasi mogli by się uczyć mówicie... no cóż chyba tak
..ale zapominacie jeszcze o jednym...oni mają gotowe podłoże pod mosty i drogi nie muszą utwardzać :wink:
O widzę ładny tarasik zrobili ,a dwa lata temu jeszcze nie kasowali za parking jak byliśmy popołudniu :D
...no chyba że z rana :roll:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 19.10.2014 10:40

2 lata temu w lipcu po południu to nikt na parkingu nie stał, wszystkie auta zaparkowane były wzdłuż drogi... a mostu wtedy to ani widu ani słychu, a tu już piękny wiadukt widać....
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 19.10.2014 12:16

dwa lata temu płaciliśmy już za parking (i to we wrześniu), widocznie czasem nie chciało im się do roboty iść :wink:
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 19.10.2014 13:51

Opłata na tym parkingu to chyba jak ruletka.My na początku lipca tego roku też nie płaciliśmy ,choć parkingowy był,ale jakoś nie zagadywał ,to i my się nie wychylaliśmy z propozycją płacenia :lol: Cennika żadnego też nie widziałam ...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.10.2014 16:21

czekor68 napisał(a):W tym roku nie odwiedziłem Kravic niestety miałem takich kompanów że im nawet Blagaj się nie spodobał bardziej woleli po supermarketach chodzić.

również miałem kilka razy taka przygodę, nie wszyscy wrażliwi na piękno :D
czekor68 napisał(a):W tym roku ile sobie życzyli za parking? rok temu 2€.

1E
andeo napisał(a):Opłata na tym parkingu to chyba jak ruletka.My na początku lipca tego roku też nie płaciliśmy ,choć parkingowy był,ale jakoś nie zagadywał ,to i my się nie wychylaliśmy z propozycją płacenia :lol: Cennika żadnego też nie widziałam ...

he, he coś w tym jest, skoro czekor płacił rok temu 2E, a teraz chcieli od nas 1E :roll:
no i dostaliśmy bilecik z opciny Ljubuski
piekara114 napisał(a):2 lata temu w lipcu po południu to nikt na parkingu nie stał, wszystkie auta zaparkowane były wzdłuż drogi... a mostu wtedy to ani widu ani słychu, a tu już piękny wiadukt widać....

parking jest spory + knajpa drewniana obok + nowe płatne toalety, do których jeszcze nie było zrobionej wylewki/dojścia;
jak tak dalej będą lecieć z robotą na autostradzie, to w przyszłym roku może oddadzą ten kawałek
Kasia i Krzyś napisał(a):dwa lata temu płaciliśmy już za parking (i to we wrześniu), widocznie czasem nie chciało im się do roboty iść :wink:

z ich zachowania również wyciągnąłem wniosek, że to musi być JPTP - jaka płaca taka praca
mervik napisał(a):....dwa lata temu jeszcze nie było fundamentów ,a tu już most stoi 8O :roll:
nasi mogli by się uczyć mówicie... no cóż chyba tak
..ale zapominacie jeszcze o jednym...oni mają gotowe podłoże pod mosty i drogi nie muszą utwardzać :wink:

to fakt, kamienia i żwiru ci u nich dostatek
mervik napisał(a):O widzę ładny tarasik zrobili

tak całe zejście, tzn do pewnego momentu jest wyłożone kamieniami + barierki
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.10.2014 16:39

Schodzimy na dół i podziwiamy okolicę, jakby od nowa, rozglądamy się co się zmieniło, są 3 knajpki, dwie po jednej stronie rzeki i jedna tuż przy slapie, ale one już były wcześniej...

DSCF5101.jpg

Mogliby coś wreszcie pomyśleć o kładce, niektórzy mają stracha się minąć i jest nieprzyjemnie, trzeba jakoś na małym skrawku dechy ich obejść :roll:

DSCF5117.jpg

Wodospad jest niezmiennie imponujący i cieszący oko :D

DSCF5103.jpg

DSCF5104.jpg

DSCF5106.jpg

DSCF5115.jpg

DSCF5116.jpg

DSCF5118.jpg

Podchodzimy bliżej, by w ten kolejny upalny dzień, choć w Bośni zawsze dla mnie bardziej duszny niż upalny, poczuć chłodną bryzę z kropelkami :D

DSCF5108.jpg

DSCF5098.jpg

DSCF5110.jpg

DSCF5112.jpg

Knajpa ustawiona tuż pod slapem, faktycznie jakby zbyt blisko, zaakceptowałbym, gdyby była bardziej efektowna z wyglądu. Zaglądamy jeszcze pod wodę i za siebie, wracając powoli do samochodu.

DSCF5119.jpg

DSCF5120.jpg

Mimo wszystko chętnie tu jeszcze wrócimy np zaliczając obiadek w pobliskiej knajpie; nie dostrzegłem zaśmiecenia miejsca, pojawiły się jednak szpecące, umiejscowione jakby gdzie popadnie, sporej wielkości tablice: pływanie na własne ryzyko...
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 19.10.2014 16:51

No nieeee,teraz nie wiem co myśleć...wróciłam do pierwszej strony Twojej relacji,żeby sobie przypomnieć kiedy byliście hmmmm,sierpień.my koniec czerwca ,początek lipca....i nie widziałam żadnej kładki 8O czy to mozliwe ,żebym jej nie zauważyła ...tego właśnie dotyczyło wpomniane nasze rozczarowanie,ponieważ byliśmy nastawieni że podejdziemy do wodospadów,a tu taki zonk :( Córka była bardzo zawiedziona,bo było strasznie gorąco i chcieliśmy się schłodzić,a że słabo pływamy nie zdecydowaliśmy się na przepłynięcie do wodospadu.Cóż nam pozostało,pomoczyliśmy nogi i ze zwieszoną głową wróciliśmy do samochodu ;) ale myślę,że to niemożliwe żebym nie widziała ludzi chodzących po kładce i samej kładki...dziwna sprawa
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 19.10.2014 17:18

trochu faktycznie dziwne, bo jak pamiętam, kładka nie wyglądała na nową, a raczej wychodzoną, dodatkowo poziom wody wydawał się być znacznie większy niż ostatnio, a nurt silniejszy, więc może dobrze że się nie zdecydowałyście, przy nas nikt się nie kąpał
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 19.10.2014 18:21

Pokazałam mężowi Twoje zdjęcia ,bo myslałam że może mam słabą orientację w terenie i cos źle kojarzę,ale mówi że na bank nie było kładki w lipcu 8O i nawet tej knajpki pod wodospadem nie kojarzymy,zaznaczam że trzeźwi byliśmy :lol: ...może ktoś rozwieje nasze wątpliwości i wyjaśni się nasza zagadka ;)
a podczas naszej wizyty tam,to ludzie pływali,ale była bardzo zimna woda...malutko ludzi było pod wodospadami ,przechodzili niektórzy blisko krzaków po prawej ,ale dość głęboko tam było :x
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Balcanes: Te Quiero: objazdówka BihMne Al.-Hr - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone