Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Balcanes: Te Quiero: objazdówka BihMne Al.-Hr

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Balcanes: Te Quiero: BihMne Al.-Hr

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 14.10.2014 12:34

jeszcze kręcimy się po porcie, bardzo przyjemnie o tej porze, spotykamy dwie łodzie pod Polską banderą;
jedna kobieta opalająca się na super łodzi kojarzy mi się z Kulczykową, ale pewności nie mam, więc nie zagaduję :oczko_usmiech:

DSCF4939.jpg

DSCF4933.jpg

DSCF4934.jpg

DSCF4935.jpg

takie tam Baśkove impresje :oczko_usmiech:

DSCF4926.jpg

DSCF4928.jpg

po zachodzie zwijamy się na kwaterę, oczywiście po drodze zaopatrując się w arbuzy;
ten rok był bardzo obfitujący w jedzenie tego mojego ulubionego owocu :D

DSCF4950.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 15.10.2014 21:41

W kolejnym dniu ponownie nici z plażowania, piecze :evil: ; jest decyzja trzeba jechać gdzieś na wycieczkę.
Nie jesteśmy z tych leżakujących całymi dniami na plaży, choć gdzieś się to pojawia coraz częściej w umyśle, by w końcu typowo pojechać na wypoczynek stacjonarny. Człowiek się starzeje... :roll: Może kiedyś się tak pojedzie...
Jest decyzja: poszwędamy się po Trogirze :D . A może jeszcze Split i Omiś po drodze :roll: Zobaczymy.

Trasa przejazdu:

bez tytułu7.JPG

Zakres wzniesień:

bez tytułu77.JPG

Po drodze korki, ha przecież to ostatnia sobota wakacji, powroty i tzw zmiana turnusu. Po drodze słyszymy w radio, że znów kibel na Lućko, ludzie się nie nauczą, niech stoją :roll:

Parkujemy na tanim nieco oddalonym od centrum parkingu, tuż przy nabrzeżu, ale 5min spacerkiem i k. dworca autobusowego, dochodzimy do starówki... przy okazji most na Ciovo i ogólnie przejazd przez Trogir to masakra, czas powrotów w pełni, policja kieruje ruchem, kor totalny :roll:

DSCF4951.jpg

DSCF4952.jpg

DSCF4955.jpg

DSCF4957.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.10.2014 20:57

W Trogirze starówka standardowo, ale najpierw krążymy wokół, idziemy na Rivę, potem na Ciovo-ski most, chcę zrobić zaległe zdjęcia z drugiej strony, ale zanim dochodzę, rezygnuję, za dużo naroda, jakieś wycieczki :roll:
robimy okrążenie, widoki cieszą oko :D

DSCF4963.jpg

DSCF4964.jpg

DSCF4965.jpg

Cytując dialog z Alternatyw... Szpaler drzewek wydaje się kłaniać w powitalnym geście :lol:

DSCF4969.jpg

DSCF4970.jpg

DSCF4972.jpg

DSCF4980.jpg

DSCF4979.jpg

Twierdza robi wrażenie za każdym razem, tym razem nie wchodzimy do środka na zwiedzanie

DSCF4974.jpg

DSCF4975.jpg

DSCF4978.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.10.2014 21:04

Skwar robi się nie do zniesienia, wchodzimy na starówkę nieco się ochłodzić, klucząc po uliczkach i zakamarkach

DSCF4958.jpg

DSCF4959.jpg

DSCF4960.jpg

DSCF4962.jpg

Dobrze się składa, bo na starówce jakoś mniej naroda niż wokół, więc można spokojnie pospacerować i zrobić zdjęcia

DSCF4981.jpg

DSCF4982.jpg

DSCF4984.jpg

DSCF4988.jpg

DSCF4996.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.10.2014 21:14

Mnóstwo knajpek świeci pustkami 8O , naganiacze chyba już zmęczeni sezonem, bo nie zagadują, a ta knajpa podoba nam się wyjątkowo najbardziej

DSCF4991.jpg

DSCF4992.jpg

Kierujemy się już do północnego wyjścia, zaliczyliśmy chyba wszystkie zakamarki, łącznie z tymi gdzie mało kto zagląda

DSCF4958.jpg

DSCF4997.jpg

DSCF5001.jpg

DSCF4998.jpg

DSCF5002.jpg

DSCF5003.jpg

DSCF5009.jpg

DSCF5011.jpg

Przy obrazach zatrzymujemy się standardowo - z uwagi na żonę - na nieco dłużej;
ja kupuję magnesik na lodówkę, bo z Trogiru jakoś mi brakuje :roll:

DSCF5012.jpg

DSCF5013.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 16.10.2014 21:21

Trochę zgłodnieliśmy, ale nie mamy ochoty na obfity obiad, kupujemy tutejsze croissanty z czekoladą, jak się póżniej okazuje z duuużą ilością czekolady, kierujemy się na targowisko, może coś z miejscowych specjałów jeszcze zmieścimy do bagażnika :D

DSCF5014.jpg

DSCF5018.jpg

Jednak okazuje się, że mają zdecydowanie droższe butelkowane specjały niż w Opuzen, więc odpuszczamy;
Chorwackie, a la chińskie pamiątki nas nie interesują :roll:

Zaliczamy jeszcze przepyszną mrożoną kawę i jedziemy dalej...
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.10.2014 09:38

Na wysokości Splitu zastanawiamy się czy jechać, przydałoby się coś innego niż znów Riva, która była przed chwilą w Trogirze.
Może Solin...? W końcu jakoś tak przejeżdżamy nie skręcając, kierujemy się na Omiś... po drodze mnóstwo ofert wolnych apartmanów...
W Omisiu skręcamy na Blato n/C i dalej Zadvarje, by uszczknąć coś ze słabo widocznej Gubavicy.

Po drodze mijamy senne wioski, trwa sjesta, żonie bardzo przypadł do gustu ten klimat wiejskiej Chorwacji, chętnie wypoczęłaby na tutejszej agroturystyce, jak będzie z basenem – mówię – to ne ma problema.
Stajemy przy ciekawym moście.

DSCF5020.jpg

DSCF5022.jpg

DSCF5028.jpg

DSCF5025.jpg

DSCF5026.jpg

W Zadvarju skręcamy na wodospad, pustki, ładny zakątek; podjeżdżamy i patrzę na ekipę w Skodzie Felicii robiącej obiad, jaki nic Kulki z forum :D , wychodzę kierując się do nich, w ostatniej chwili dostrzegam jednak czeskie blachy, jednak to nie Kulki; Czesi nieco przerażeni :| , a ja ściemniam że przechodzę tylko obok :?
Idziemy zobaczyć Gubawicę. Udaje się jednak dość dobrze oblukać wodospad, choć trzeba dość mocno wysunąć się na skały. Gdzież widziałem zdjęcia, że ktoś był przy samym wodospadzie, ale my zejścia nie znajdujemy.

DSCF5032.jpg

DSCF5033.jpg

DSCF5035.jpg

DSCF5039.jpg
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 17.10.2014 11:28

Ładny ten Trogir :)

te kiero napisał(a): Czesi nieco przerażeni :| , a ja ściemniam że przechodzę tylko obok :?

Może myśleli, że bić będziesz :twisted: ;)
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.10.2014 11:42

Roxi napisał(a):Ładny ten Trogir :)

te kiero napisał(a): Czesi nieco przerażeni :| , a ja ściemniam że przechodzę tylko obok :?

Musiał mieć niezłą minę, że się przestraszyli.
:wink:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.10.2014 14:28

Vjetar napisał(a):

Musiał mieć niezłą minę, że się przestraszyli.
:wink:

cóż taka facjata, tego się nie wybiera :wink:

bardziej chyba pomyśleli, że nie mogą tam biwakować, auto i ekwipunek stało w gaju oliwnym (bodajże)

no jak nie jak tak :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.10.2014 20:36

Z Zadvarje wracamy do BV przez serpentynową przełęcz Dupci :oczko_usmiech: , tu zawsze wspominamy nasz pierwszy raz w Dalmacji, kiedy nie znaliśmy jeszcze cro.pli i przyszło nam tu trochu dłużej stać w korku...

Obowiązkowy pkt widokowy

DSCF5058.jpg

Robię stamtąd wymalowany w efektownym miejscu Herb Hajduka, Torcida naprawdę zaGorzale kocha swoją drużynę :wink:

DSCF5062.jpg

Po południu jeszcze plażing w koszulce, piecze, tylko na chwilę chłodzenie w Jadranie i z powrotem do cienia :roll: Potem w BV znajdujemy gostka, który sprzedaje domacie vino i rakiję, zaopatrujemy się u niego w solidny zestaw; fajnie bo daje spróbować przed kupnem :D

Na obiad sardele na żaru i cevapcici, ale jakoś mi nie podchodzi w tej knajpie, nie wysmażone po mojemu. Po takiej sytuacji jesteśmy zgodni z żoną, że czasem lepiej coś upichcić sobie w apartmanie lub na grillu.

DSCF5068.jpg

Jeszcze zakupy w markecie, kupujemy chorwackie specjały, w tym Hajduckie do kolekcji na zimowe wspomnienia ;-)

20140910_213056.jpg

Wracamy ciut wcześniej do app. w końcu jutro wyjazd tzn przemieszczamy się znów do Bośni...
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 17.10.2014 21:25

te kiero napisał(a):Idziemy zobaczyć Gubawicę. Udaje się jednak dość dobrze oblukać wodospad, choć trzeba dość mocno wysunąć się na skały. Gdzież widziałem zdjęcia, że ktoś był przy samym wodospadzie, ale my zejścia nie znajdujemy.

Załącznik DSCF5032.jpg nie jest już dostępny

.....trzeba było iść kawałek dalej do mostku :wink:

20120611175240(1).jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.10.2014 21:38

no widzisz, jakieś zaćmienie miałem chyba, teraz sobie przypomniałem;
jeszcze się kiedyś podjedzie :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 18.10.2014 07:56

Następny dzień pakowanie i wyjazd z BV, trudno odjeżdżać, więc wszystko się przeciąga.
Nie przyszedł wywoływany telefonem Słowak by przestawić auto; jest trochę miejsca więc kombinuję i na centymetry przejeżdżamy, trochę będzie zdziwiony po powrocie, że naszego auta nie ma.

To jeszcze nie koniec urlopu: jedziemy znów do Bośni, a konkretnie: BV-512-Kravica-Mostar-Jajce, ten przejazd wyjątkowo pode mnie.

Trasa przejazdu

bez tytułu8.JPG

Zakres wzniesień

bez tytułu88.JPG

Ostatnie spojrzenie na Jadran z parkingu w BV

DSCF5070.jpg

Tankujemy w Makarskiej na stacji Ina (najdroższe paliwo na urlopie), wydajemy ostatnie kuny i cykamy fotkę pierwszą na tym urlopie Croplowcom z Jastrzębia Zdroju, zapraszam również do cyknięcia mojego zadku :wink: . Od razu banan na twarzy :D

Odbijamy na 512kę i podziwiamy wspaniałe widoki, żegnając się jednocześnie z Jadranem. A tam naprawdę trudno się z nim rozstać.

DSCF5076.jpg

DSCF5078.jpg

DSCF5079.jpg

DSCF5080.jpg

DSCF5082.jpg

DSCF5072.jpg

DSCF5077.jpg
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.10.2014 13:15

te kiero napisał(a):To jeszcze nie koniec urlopu: jedziemy znów do Bośni

Faaajnie. :)

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Balcanes: Te Quiero: objazdówka BihMne Al.-Hr - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone