Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Balcanes: Te Quiero: objazdówka BihMne Al.-Hr

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Balcanes: Te Quiero: BihMne Al.-Hr

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.10.2014 09:55

ucinając temat odpadów: wzmianka o nich wyrażała nasze odczucie na ten temat, widoczne w danym czasie, nie miałem zamiaru robić zdjęć syfu (choć domyślałem się, że jak wspomnę i nie pokaże dowodów to znajdzie się Ktoś kto będzie oponował); zauważcie, że jednak plażowaliśmy w MNE, tam gdzie było czysto, jakieś 700m od campu
jak w całym wywodzie słusznie zauważyła Joanna: nie korzystaliśmy z plaży w Buljaricy bezpośrednio przy Campie, gdyż była widocznie zaśmiecona (a większe odpady aż świecą na jednym ze zdjęć w relacji); natomiast o plaży w Petrovacu wyraziłem się, że:
te kiero napisał(a):w miarę ładnej i czystej plaży

odpady również rzucały się w oczy tam, gdzie byliśmy w Albanii, co nie umniejsza faktu - co również zapisałem, że u nas tego problemu nie ma; nie widzę również powodów, by w tym temacie pisać bzdur
poza tym Ktoś inny mógł odwiedzić te miejsca w innym czasie, kiedy to co myśmy zastali zostało uprzątnięte
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 07.10.2014 10:10

To ja jeszcze coś dorzucę, żebym nie została źle zrozumiana ;)
Absolutnie nie twierdze, że w Albanii nie ma śmieci, są. Są wysypiska przy drodze, są śmieci na ulicach, jednak głównie na obrzeżach, w centrach mniej. Widać, że zaczęli sprzątać ;)
I absolutnie nie wątpię, że widzieliście śmieci, że Wam to przeszkadzało, rozumiem, że mogło.
Chciałam tylko napisać, że my nie spotkaliśmy się ze śmieciami na plażach w Albanii, była ich niewielka ilość, na pewno nie więcej niż w Cro, a ja akurat tego obawiałam się najbardziej :)
I z tego co wywnioskowałam z relacji (i tych internetowych i tych w realu), w Czarnogórze śmieci na plażach jest więcej niż nad morzem Jońskim w Albanii :)

Pozdrawiam
Joanna :)
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 07.10.2014 10:15

te kiero napisał(a):
ASIULA HK napisał(a):No i muszę się zameldować :roll: ... inaczej ciągle mi umykają bieżące wpisy :roll:
:wink:

witaj Asiu :D , no czasem jak się człowiek zagapi to później trudno nadrobić relacje na wielu frontach :D
trudno, żeby się nie zjawić skoro zostałaś wywołana do tablicy: :D
Asiula HK napisał(a):spacerując długo po ruinach przypominam sobie zwiedzanie Solin przez AsiulęHK... klimaty baaardzo podobne.

Wywołana, czy nie :wink: ....i tak czytałam Twoją relację od początku :wink:
I nie będę się już wypowiadać na temat ... ramek :wink: :lol:
Ok...pisz dalej :D
Dzięki, za ... przywołanie :wink:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.10.2014 10:22

Spoko JoannoG :wink: (musiałem tak oficjalnie bo post wrzuciła inna Asia), akurat w tej kwestii jak widzę jesteśmy zgodni :)
andeo również wyraziła zdrową opinię :)
ASIULA HK napisał(a): ...

dla antyramkowców przecież również są foty w relacji :wink:
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 07.10.2014 12:32

Dobrze ,że nie ulegasz presji,bo mnie się te ramki bardzo podobają ;)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 07.10.2014 20:47

W kolejnym dniu po śniadanku rozliczamy się, znów dziwi mnie taniość :D pakujemy się i odwrót do Chorwacji. Przyznam się, że czekałem na ten dzień, gdyż w MNE, czy BIH nie czuję się tak psychicznie spokojny jak właśnie w Chorwacji. Przed nami kawał drogi, a chcemy jeszcze po drodze zaliczyć parę miejsc, w każdym bądź razie taki był zamiar.

Trasa przejazdu

bez tytułu6.JPG

Zakres wzniesień

bez tytułu66.JPG

Specjalnie objeżdżamy Bokę dookoła, by nacieszyć nienudzącymi się widokami; zresztą jak widzimy na prom mało kto si,ę decyduje, Boka sama w sobie jest atrakcją. Perast i Risan znów zostają na kiedyś (widzimy za dużo zaparkowanych autokarów, japońce w akcji) robimy zatem szybkie zdjęcia z jednej i drugiej strony. Jazda trwa dość długo, prędkość 40/50 km/h max, ale gdzie nam się śpieszy...

DSCF4649.jpg

DSCF4654.jpg

DSCF4659.jpg

DSCF4660.jpg

DSCF4655.jpg

DSCF4650.jpg

DSCF4661.jpg

DSCF4657.jpg

Tak sobie jadąc myślimy, że miło by było tu wrócić i poświecić urlop tylko na samą Bokę, tyle jest do zwiedzenia/obejrzenia.
BraveSirRobin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) BraveSirRobin » 07.10.2014 22:07

te kiero napisał(a):Przyznam się, że czekałem na ten dzień, gdyż w MNE, czy BIH nie czuję się tak psychicznie spokojny jak właśnie w Chorwacji.

Zgodzę się z tobą...może to zabrzmi trywialnie, ale jak już wjechaliśmy do Chorwacji to poczułem się jak w domu :)

te kiero napisał(a):Specjalnie objeżdżamy Bokę dookoła, by nacieszyć nienudzącymi się widokami; zresztą jak widzimy na prom mało kto si,ę decyduje, Boka sama w sobie jest atrakcją. Perast i Risan znów zostają na kiedyś(...)Tak sobie jadąc myślimy, że miło by było tu wrócić i poświecić urlop tylko na samą Bokę, tyle jest do zwiedzenia/obejrzenia.

A tu może się narażę niektórym, ale Perast podobał mi się bardziej niż Kotor. Może dla tego, że w Peraście nocowaliśmy.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.10.2014 06:54

BraveSirRobin napisał(a):A tu może się narażę niektórym, ale Perast podobał mi się bardziej niż Kotor. Może dla tego, że w Peraście nocowaliśmy.

na forum jest sporo zwolenników Perastu, jednak to nieco inna mieścina od Kotoru,
kluczowe dla mnie jest to że główna droga nie przebiega przez miasto, choć i w jednym i drugim brakuje mi dobrej ekspozycji do plażowania, a w plażingu w zatoce portowej i w większości z platform nie gustujemy

W każdym bądź razie Perast i Risan wciąż na liście życzeń :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.10.2014 07:14

Jeszcze wpatrujemy się w Bokę i zabudowania wokół niej... żal odjeżdżać :roll:

DSCF4647.jpg

DSCF4648.jpg

DSCF4653.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.10.2014 07:20

W końcu ruszamy mozolnie przeciskając się przez kolejne spowalniające mieściny.

Dojeżdżamy do jakiegoś korka, okazuje się że to ogonek na przejście graniczne MNE-HR, coś koło 1,5km do terminala; i tu okazuje się, że biorą w łeb nasze plany: Konavoskie Stijene oraz Ston (ponownie); chyba jakiś strajk włoski pograniczników, bo stoimy prawie 2godz pod górę w upale. Masakra. Klima non stop. Spoglądamy jeszcze za siebie, zdjęcia z nudów:

DSCF4662.jpg

DSCF4664.jpg

DSCF4665.jpg

W między czasie Polski autobus na Wodzisławskich blachach robi wiochę, wyprzedza korek i wciska się w lukę między autami stojącymi w korku (ktoś nie podjechał do przodu kilka metrów i on, kierowca chciał wykorzystać), niestety autobus jest za długi i wystaje na sąsiedni pas, z naprzeciwka jedzie kilka samochodów, muszą stać i czekać, zaczyna się trąbienie, wiocha max, po co się pchał.

Potem żegnamy już MNE: dowidżenia :papa:

DSCF4666.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.10.2014 07:41

Potem już tylko jazda, jazda... na granicach Bośniackich przy Neum, nawet się nie zatrzymuję, tylko pas dla UE i machają by jechać, no tak to rozumiem :D .
Potem standardowo zakupy w Opuzen, jak zawsze zapominam :evil: zrobić fotę ustawionym w rządku stoiskom, bardzo zachęcający widoczek, może Ktoś z forum posiada, to może wrzucić.

Czekamy aż para hiszpańskojęzyczna zakończy sprawunki, patrzę na paszporty w sakiewce gościa: La Republica Argentina, łomatko, skąd oni się tu wzięli :!: (ale wcześniej w Kotorze przy tankowaniu widziałem motocykl enduro RCH i naklejoną flagą… Chile, więc tak zdziwiony już nie jestem); zakupy zrobione: oliwa, wino, rakija, owoce itp :D .

I tu następuje nerwowa chwila: dzwonię na umówiony nocleg w Breli, że będziemy za kilka godz, a znany nam już gospodin (gościliśmy już u nich) wtrąca, że koszty noclegu jednak 5E/osoba drożej. Nie mogę się z tym zgodzić, a on nie umie podać żadnego racjonalnego powodu.
Kończymy że po prostu jedziemy w ich kierunku. Po drodze po ustaleniach z żoną podjeżdżamy do Baśka Voda i bardzo szybko, nie wysiadając z auta znajdujemy app. za 15E/osoba; lojalnie dzwonię do gospodina w Breli - chcę być w porządku - grzecznie informując jaka jest sytuacja, że chcielibyśmy jednak u nich ale za ustalane 15E; niestety w drugą stronę nie jest już tak miło i gospodin rozłącza się.

Szkoda bo polubiliśmy dziadków. Zostajemy w BV, w lepszej miejscówce za tańszą kasę… do Breli przejdziemy się spacerkiem :wink: .

W BV już się orientujemy, po obiedzie idziemy zobaczyć co się dzieje, ogólnie jeszcze sporo naroda i bardzo dużo Polaków. Niestety mimo sporej liczby zaparkowanych wszędzie samochodów na polskich blachach, nie spotykam żadnej naklejki Cro.pli (tzn nie biegam po parkingu, tylko patrzę na te tyłki ustawione w moją stronę). Zdecydowanie lepiej się tu czujemy, a czystość miasteczka i plaży jest nie do zarzucenia.
Robimy spacerek zapoznawczy, wpatrujemy się w niebo, jaka będzie pogoda ?

Pierwsze spojrzenie nie napawa optymizmem, znad Biokova przetaczają się ogromne chmury

DSCF4676.jpg

Ale zaraz potem jest znacznie lepiej:

DSCF4669.jpg

DSCF4673.jpg

DSCF4704.jpg

DSCF4684.jpg

Plaża już pusta...

DSCF4680.jpg

Hajduki są wszędzie :wink:

DSCF4677.jpg

Może kawy :?: :smo:

DSCF4692.jpg
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 08.10.2014 07:44

te kiero napisał(a):Potem żegnamy już MNE: dowidżenia :papa:

:papa: :papa:

Dobrze, że relacji jeszcze nie żegnamy :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.10.2014 07:53

Zostajemy do zachodu słońca, konsumując pierwsze chorwackie lody
Temperatura pomimo wieczoru utrzymuje się wysoka, a ja zaglądam na smarta i temperaturę w PL: 16st, czyli w BV prawie 2x więcej. Szczerze współczujemy nieobecnym w Cro widząc codziennie tę niską temperaturę okraszoną opadami.

DSCF4711.jpg

DSCF4715.jpg

DSCF4720.jpg

DSCF4717.jpg

Wysyłam do pracy dołujące maile z pobytu na plaży i kąpieli w Jadranie, moja chwila chwały trwa ;-) Na wieczór meczyk Ligi Mistrzów, ale jakoś nie mam dziś weny do oglądania.
Ostatnio edytowano 29.09.2015 10:11 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 08.10.2014 07:58

Roxi napisał(a):
te kiero napisał(a):Potem żegnamy już MNE: dowidżenia :papa:

:papa: :papa:

Dobrze, że relacji jeszcze nie żegnamy :)

nie no spokojnie Roxi, jeszcze sporo zrobimy km i zdjęć,
fajnie że jesteś, i są Ci co po cichu obserwują :D
wukor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wukor » 08.10.2014 08:00

Obserwują, obserwują :D
a ja mam takie z majówki :wink:
Załączniki:
IMG_10911.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Balcanes: Te Quiero: objazdówka BihMne Al.-Hr - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone