Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Balcanes: Te Quiero: objazdówka BihMne Al.-Hr

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA
Re: Balcanes: Te Quiero: wg ‘te kiero’ BihMne Al.-Hr

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.10.2014 21:23

W kolejnym dniu wycieczka do fantastycznego i nie mogącego się nam znudzić Kotoru (po drodze krótko Sv.Stefan, Budva), w końcu nie ma się tego na co dzień.

Trasa przejazdu

bez tytułu4.JPG

Zakres wzniesień

bez tytułu44.JPG

Najpierw przychodzi czas na Sv. Stefan, bardzo trudno o wolne miejsce parkingowe; najlepiej jednak wg nas jego piękno podziwiać z daleka, co też czynimy.

DSCF4382.jpg

DSCF4383.jpg

DSCF4384.jpg

DSCF4385.jpg

DSCF4386.jpg
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.10.2014 21:31

Wpuszczają na wyspę :?: 8)

Teraz to w sumie nie jest wyspa, bo jest połączona z lądem groblą :roll:

Gdzieś czytałem, że wpuszczają pod warunkiem, że się z góry zapłaci za wstęp do restauracji,a ceny w niej są zabójcze :roll:
Ostatnio edytowano 03.10.2014 23:15 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 03.10.2014 21:34

... a już myślałem, że będziesz miał zdjęcie tych skałek zrobione do południa :roll:
Ja zapomniałem podjechać rano i zrobić zdjęcie , mimo to że niedaleko mieszkaliśmy :evil:

beznazwy.png
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 03.10.2014 21:46

Ładne fotki,w Petrovacu pomieszkiwaliśmy w tym roku 5 dni ,miałam widok na wysepkę św.Niedzieli ,nawet słyszłam dzwony z tego malutkiego kościółka.Bardzo żałowałam ,że jednak tam nie popłynęliśmy...może innym razem.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.10.2014 07:33

Lednice napisał(a):Wpuszczają na wyspę :?: 8)

nie wiem gdzie to wyczytałeś, ale chodziło o podziwianie wyspy np. z przeciwległej plaży, spośród zabudowań przy lądzie, nie ma tego efektu co na odległość, choć nie mówię że nie jest ładnie zagospodarowana czy wokół zadbana

mervik napisał(a):... a już myślałem, że będziesz miał zdjęcie tych skałek zrobione do południa :roll:
Ja zapomniałem podjechać rano i zrobić zdjęcie , mimo to że niedaleko mieszkaliśmy :evil:

spacerując do Petrovaca, zastanawialiśmy się jakie kolory ukazują się tu rankiem, ale wiesz rano to trudno o spacer: jest baaardzo leniwie, prysznic, śniadanko, necik, wyprawa poza Buljaricę...

andeo napisał(a):Ładne fotki,w Petrovacu pomieszkiwaliśmy w tym roku 5 dni ,miałam widok na wysepkę św.Niedzieli ,nawet słyszałam dzwony z tego malutkiego kościółka.Bardzo żałowałam ,że jednak tam nie popłynęliśmy...może innym razem.

to musiało od morza ładnie brzmieć, nas również tam ciągnęło, ale nie było w planach i jakoś tak brakło czasu
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.10.2014 08:06

Dalej Budwa, jak dla nas zbyt duże miasto, jedynie starówka bardziej na szybko zaliczona, a potem jeszcze foty z góry...

DSCF4481.jpg

DSCF4480.jpg

DSCF4479.jpg

Ciekawe jak się plażuje przy takim starym mieście, nigdy nie miałem tej przyjemności...
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 04.10.2014 09:38

Tak ,ładnie brzmiały dzwony,byłam bardzo zaskoczona kiedy je usłyszałam,raczej turyści się "bawili "nimi ;)
Nam również zabrakło czasu na taki rejsik,bo mimo, że tam mieliśmy "bazę" ,to całymi dniami nas prawie nie było.Budwę odwiedziliśmy w tamtym roku,w tym chciałam przespacerować się do tancerki,ale nie zajrzeliśmy tam wcale :/ Nie da się wszystkiego ,oj nie da,mimo że Czarnogóra nie jest za duża ,to jednak jest co oglądać ,a 5 dni na nią to za mało :) Trzeba jeszcze wrócić ;)
Ładne te foty z góry.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 04.10.2014 10:24

te kiero napisał(a):Ciekawe jak się plażuje przy takim starym mieście, nigdy nie miałem tej przyjemności...

To jest wyłącznie plaża hotelowa i chyba nie za bardzo :wink:

beznazwy.png

...a byłeś może niedaleko obok na plaży Mogran ,zwłaszcza na tej drugiej super ,gdzie na końcu plaży ,skałki ładnie prezentują się z tym kolorem wody :wink:
do-chorwacji-przez-montenegro-t43071-60.html
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.10.2014 15:30

Zmierzamy już do Kotoru, jazda przy wybrzeżu zachwyca, szczególnie ten szybki zjazd, potem wioski, wioski; zwały arbuzów przywiezione przez wywrotkę, czekają na chętnych, ceny wcale nie takie niskie. Przed Kotorem zatrzymuje nas korek, policja z uwagi na nadmiar samochodów, kieruje ruchem. Zatem przejazd przez Bokę wybiera więcej pojazdów niż prom. W Kotorze standardowo stajemy na parkingu przy nabrzeżu; w porównaniu z Dubrovnikiem, wcale nie taki drogi, zwykle nie kombinuję z parkingami, wiedząc że druga połówka nie lubi daleko chodzić. Tuż obok piękna aleja z Palmami, mnóstwo skuterów i przycumowany imponujących rozmiarów wycieczkowiec 8O przy którym sporych rozmiarów autokar wygląda jak zabaweczka. Choć widzieliśmy takie łódki, to zawsze jest wrażenie 8O na pokładzie i poza nim międzynarodowe towarzystwo.

DSCF4388.jpg

DSCF4387.jpg

DSCF4477.jpg

DSCF4473.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.10.2014 16:27

Kierujemy się oczywiście najpierw w stronę starówki... Policjant wstrzymuje na chwilę ruch i możemy przejść dalej, w końcu nie idzie byle kto :oczko_usmiech:
Rozglądamy się wokół i przechadzamy obok murów...

DSCF4475.jpg

DSCF4469.jpg

DSCF4464.jpg

DSCF4391.jpg

DSCF4465.jpg

DSCF4400.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.10.2014 16:32

Dobra jest decyzja, dość tego, wchodzimy na starówkę, fkońcu się płaci :D

najpierw jak to wygląda z dołu... trochę w lewo, trochę w prawo, i na wprost, i tak zaliczamy wszystkie zakamarki :)

DSCF4389.jpg

DSCF4390.jpg

DSCF4392.jpg

DSCF4397.jpg

DSCF4461.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.10.2014 16:36

dobra trzeba postawić aparat do pionu, w końcu to arterie nie są...

DSCF4394.jpg

DSCF4396.jpg

DSCF4399.jpg

Tu dochodzimy do uliczki prowadzącej na Twierdzę, dobra trzeba zaliczyć, choć upał jest niemiłosierny :?

DSCF4402.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.10.2014 16:45

Wchodzimy na Twierdzę – wchodzimy to za dużo powiedziane: wtaczamy się ledwo w tym upale, podobnie jak reszta odwiedzających, co chwilę ustawieni handlarze z zimną wodą zbijają kasę, marża mają niezłą; widok jednak oczywiście rekompensuje wysiłek. Mówię do żony, że będzie przecież lepszy z samej góry przy wjeździe agrafami na Lovcen, ale słyszę kategoryczne NIE!. Dla św. spokoju odpuszczam w sumie już mi też dziś wystarczy.

Od góry wygląda to tak:

DSCF4404.jpg

DSCF4405.jpg

DSCF4407.jpg

To oczywiście super miejscówka, z której trudno tak szybko odejść, więc jesteśmy na górze dość długo, powoli przemieszczając się coraz wyżej, a potem coraz niżej, co chwilę robiąc przerwy.

DSCF4406.jpg

DSCF4408.jpg

DSCF4410.jpg

DSCF4411.jpg

Tymczasem powyżej, zbierają się... sępy :lol:

DSCF4451.jpg

DSCF4416.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.10.2014 16:52

Czas na zbliżenie...

DSCF4428.jpg

DSCF4431.jpg

Te zdjęcia jak sądzę nadawałyby się do efektu tilt shift, ale nie kombinuję...

DSCF4415.jpg

DSCF4414.jpg

Jeszcze fotka dla croplowych Badylarzy, a jakże, weszło w krew :oczko_usmiech:

DSCF4438.jpg

i bardzo powoli schodzimy na dół, kierując się do klimatyzowanego centrum handlowego :mrgreen:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 04.10.2014 17:36

Po zakupach i ochłodzeniu się (wśród lad chłodniczych :mrgreen: ), kierujemy się nabrzeżem na parking, po drodze na camp, zatrzymujemy się jeszcze w kilku punktach widokowych.

DSCF4482.jpg

DSCF4483.jpg

DSCF4486.jpg

DSCF4487.jpg

W końcu docieramy na camp, jak miło posiedzieć pod drzewkiem w cieniu :D
Trzeba zregenerować siły, czas na campingowe spa, jutro kolejna wyprawa.
Ostatnio edytowano 20.11.2014 11:36 przez te kiero, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Balcanes: Te Quiero: objazdówka BihMne Al.-Hr - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone