Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Balcanes: Te Quiero: objazdówka BihMne Al.-Hr

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Kasia i Krzyś
Cromaniak
Re: Balcanes: Te Quiero: wg ‘te kiero’ BihMne Al.-Hr

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 02.10.2014 11:03

w takich pięknych okolicznościach to ja mogłabym nawet z recepcjonistami chlapnąć tej czystej... wody
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 02.10.2014 11:12

te kiero napisał(a):
Bea.ta napisał(a):
te kiero napisał(a):ok, dzięki Beata za rady :D

ale oczywiście rób jak uważasz :)

ramki zostaną i czasem przywalę hadeera :mrgreen: , mogę kupić od razu coś odczulającego

Przywalaj,jest ekstra :)
W tym roku ,pod koniec czerwca również połaziliśmy chwilkę nad Crnym Jezerem ,pięknie tam :)
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 02.10.2014 11:53

Witaj :D

No i przegapiłam :( Widzę, że w Sarajewie "tuptaliśmy" podobnymi dróżkami, wiele ujęć mam podobnych :lol: tylko u mnie trochę deszczowe, ma to oczywiście plusy bo Baščaršija była prawie pusta :D
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 02.10.2014 13:24

Piter_M napisał(a):Świetne zdjęcia :!:
Szczególnie to mi się podoba:

Obrazek

Bez tego hdra wygląda dużo lepiej.

Charakterystyczny Prutas przy pięknej pogodzie wygląda super, podczas naszego pobytu był spowity chmurami. Poza tym z zajawki wynika, że podążaliśmy podobnym szlakiem.
Pozdrawiam
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 02.10.2014 13:39

te kiero napisał(a):Crno Jezero wcale nie jest czarne, tylko zielone, a druga część granatowa.

Zależnie od tego, co się akurat w nim odbija.

te kiero napisał(a):Niestety trochę powiewa, a miałem nadzieję, że tafla wody będzie gładka co umożliwi zrobienie zdjęć z odbiciami wysokich gór

Trzeba przyjść rano. U mnie się góry w jeziorze przeglądały...

Pozdrawiam,
Wojtek
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.10.2014 13:50

_Piotrek_ napisał(a):Charakterystyczny Prutas przy pięknej pogodzie wygląda super, podczas naszego pobytu był spowity chmurami. Poza tym z zajawki wynika, że podążaliśmy podobnym szlakiem.
Pozdrawiam

witaj _Piotrze_, droga oczywiście dość popularna na forum, wielu znajomych jeżdżących do MNE nie ma o niej jednak pojęcia, może to i dobrze
Prutas jest wspaniały, a przejazd u jego podnóża niesamowity :D

Franz napisał(a):Trzeba przyjść rano. U mnie się góry w jeziorze przeglądały...

siedząc na ławce nad jeziorem, centralnie w stronę gór, właśnie o tym myślałem, ale rano nie było już czasu
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.10.2014 13:52

Sylwetka&Gienuś napisał(a):Witaj :D

No i przegapiłam :( Widzę, że w Sarajewie "tuptaliśmy" podobnymi dróżkami, wiele ujęć mam podobnych :lol: tylko u mnie trochę deszczowe, ma to oczywiście plusy bo Baščaršija była prawie pusta :D

Masz rację Sylwio, i w tym wypadku deszcz by mi zupełnie nie przeszkadzał :)
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 02.10.2014 19:09

te kiero napisał(a):
CROberto napisał(a):dejvid jadę z Tobą :) fotki super 8) tylko szkoda że ramki je ograniczają... :wink:

Witaj Robercie, do Twoich fotek oj to mi daleko, bardzo daleko :wink:

Dobrze że wrzuciłeś tą emotkę :!: w przeciwnym wypadku musiałbym Ci powiedzieć że p...pleciesz :)
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.10.2014 19:13

CROberto napisał(a):
te kiero napisał(a):
CROberto napisał(a):dejvid jadę z Tobą :) fotki super 8) tylko szkoda że ramki je ograniczają... :wink:

Witaj Robercie, do Twoich fotek oj to mi daleko, bardzo daleko :wink:

Dobrze że wrzuciłeś tą emotkę :!: w przeciwnym wypadku musiałbym Ci powiedzieć że p...pleciesz :)

wiesz trzeba czasem tonować samozachwyt :mrgreen:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.10.2014 19:21

Jeszcze kręcimy się przy jeziorku, ogólnie w tym czasie jest ono podzielone na dwoje;
poziom wody jest mocno obniżony, ta część bliżej gór jest granatowa i bardziej tajemnicza, ta od strony Żabljaka szmaragdowo zielona; naprawdę trudno odejść z tego miejsca...

DSCF4281.jpg

DSCF4282.jpg

DSCF4284.jpg

DSCF4285.jpg

DSCF4270.jpg

DSCF4291.jpg

DSCF4289.jpg

W lesie już szarówka więc się zwijamy na camp.
W tym czasie okazuje się, że camp mocno się zapełnia, dojechali rodacy, Ci z Polski i Angli, wymiana zdań, nie wszyscy rozmowni.
Ekipa młodzieży z Austrii zaczyna imprę ze zgrzewką Bavarii, żona myśli że będzie po spaniu. Jednak towarzycho zmęczone po wędrówce szybko zasypia (nie wszyscy w namiotach :wink: )

Po kolacji my również idziemy spać. W nocy budzi mnie 6 potężnych burzy cyklicznie rozświetlających okolicę. Żona w stoperach śpi niewzruszona, rano dziwi się skąd tyle wszędzie wody. Dawno czegoś takiego nie doświadczyłem.
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 02.10.2014 19:46

Bez stoperów się nie ruszam,również przespałam burzę ,podczas noclegu "pod mostem " :)
o właśnie ,o wilku mowa,a raczej o moście :oczko_usmiech:
Ostatnio edytowano 02.10.2014 20:09 przez andeo, łącznie edytowano 1 raz
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.10.2014 19:57

Kolejny dzień, pobudka o 7:00, budzi się cały camp, przed wieloma długa wędrówka, więc zaczynają wcześnie,
a przed nami długa droga: Żabljak-Kanion Tary-Mojkovac-Kanion Moraca-Rijeka Crnojevica-Buljarica,
więc również wstajemy i śniadanko.

Trasa przejazdu

bez tytułu3.JPG

Zakres wzniesień

bez tytułu33.JPG

Wyjeżdżamy z campu, robimy jeszcze zakupy w piekarni w Żabljaku i dalej przez trasę - z licznymi serpentynami - o nazwie Narodnih Heroja zjeżdżamy... w dolinę Tary. Zatrzymujemy się jeszcze, by podziwiać parujące góry i obłoki poniżej naszej wysokości; żona uwielbia te klimaty, więc zdjęcia musowe :D

DSCF4301.jpg

DSCF4300.jpg

Kanion Tary nie robi na nas specjalnego wrażenia, z wyjątkiem tego wysokiego mostu. Jest naprawdę efektowny. Aha i pamiętać będę max swąd hamulców z przejeżdżającego Polo, kobieta nie wie chyba co to hamowanie silnikiem, za dużo km jej nie wróżyłem.
Nad doliną obok mostu zawieszona jest ZipLine długa na ~800m, nieliczni śmiałkowie zaliczają zjazd.

DSCF4315.jpg

DSCF4311.jpg

DSCF4310.jpg

DSCF4317.jpg

DSCF4321.jpg

DSCF4314.jpg

DSCF4319.jpg

DSCF4318.jpg

Akurat przy nas otwiera się bardzo fajna budka :D
No może nie na hasło sezamie otwórz się , ale zawiera jakże drogocenne skarby :D

DSCF4304.jpg
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.10.2014 20:26

Za miastem Kolasin stajemy w restauracji Mali Raj, piękne miejsce nad rzeką, pustki więc obsługa szybka, można naprawdę wypocząć, czuć przyjemny zapach smażonej jagnięciny. Jeszcze kibelek na „Małysza” i w drogę.

Kanion Moraca to kolejne cudo, do którego warto wracać; w okolicy Medjurjece odpuszczamy kanion Mrtvice, gdzie mieliśmy zrobić co najmniej 2godz spacer. Coraz więcej rzeczy zbiera się na kolejne odwiedziny Bałkanów.

DSCF4330.jpg

DSCF4333.jpg

DSCF4339.jpg

DSCF4340.jpg

DSCF4341.jpg

DSCF4343.jpg

DSCF4346.jpg

DSCF4347.jpg

Niedzielne popołudnie w Podgoricy sprawia, że na ulicach pusto i szybko przejeżdżamy w kierunku Rijeki Crnojevica, która okaże się pechowa dla naszej Megi.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.10.2014 20:37

Ekstra :D :D :D
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 02.10.2014 20:45

Lednice napisał(a):Ekstra :D :D :D

Witam Tadeuszu, nam również ten odcinek trasy wyjątkowo się podobał, wiec zrobiliśmy przerwę, przy drodze oczywiście natrafiając na naszych rodaków, którzy zeszli sobie na dół do koryta rzeki, zostawiliśmy im karteczkę za wycieraczką, mam nadzieję, że nie pomyśleli, że to mandat :lol: , a może to ktoś z forum :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Balcanes: Te Quiero: objazdówka BihMne Al.-Hr - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone