Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Balaton - maj/czerwiec czy wrzesień?

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
rodzynpatryk
Croentuzjasta
Balaton - maj/czerwiec czy wrzesień?

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 10.05.2016 18:15

Hej :)

ostatnio chodzi mi po głowie wyjazd nad Balaton wraz z Budapesztem. Wysoki sezon sobie odpuszczam bo w sierpniu wyjazd do Chorwacji :hut:, ale wykupując ubezpieczenie ASS na wyjazd, chciałbym jechać na tej polisie gdzieś jeszcze. Zastanawiam się nad wyjazdem tej jesieni (wrzesień) albo przyszła wiosna (maj/czerwiec) i w związku z tym chciałbym dowiedzieć się od Was, drodzy Cromaniacy, co sądzicie o takim wyjeździe, czy pogoda na zwiedzanie jest wtedy sprzyjająca oraz która pora będzie lepsza. Nie chodzi mi szczególnie o kąpiele w Balatonie :D
Jeśli gdzieś był poruszany podobny wątek, proszę o taka informację i postaram się to znaleźć bo obecnie nic nie widziałem :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.05.2016 20:06

Nad Balatonem byłem w lipcu i poza kąpielami w jeziorze nie ma tam za dużo innych atrakcji :roll:

Jak kąpiele w jeziorze nie odgrywają większej roli, to może wybrać inny region Węgier, ciekawszy jeśli chodzi o zabytki, z basenami termalnymi :?:

Np. miło wspominam zachodnią część Węgier z miastem Sopron, basenami termalnymi w Buk i Sarvar, położonymi zaraz za granicą ślicznymi austriackimi miejscowościami nad Jeziorem Nezyderskim :D
We wrześniu zaczyna się winobranie 8)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.05.2016 22:50

rodzynpatryk
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rodzynpatryk » 11.05.2016 16:17

Lednice napisał(a):Np. miło wspominam zachodnią część Węgier z miastem Sopron, basenami termalnymi w Buk i Sarvar, położonymi zaraz za granicą ślicznymi austriackimi miejscowościami nad Jeziorem Nezyderskim :D
We wrześniu zaczyna się winobranie 8)

Dzięki za podpowiedź. O Balatonie zwykle dużo się słyszy i myślałem, że warto się tam wybrać przy okazji Budapesztu :D ale w takim razie popatrzę co poleciłeś i może skorzystam, jeszcze zobaczę bo obecnie to plany tylko :lol:

Janusz Bajcer napisał(a):Przy pomocy wyszukiwarki: Balaton :wink:
wegry-znane-i-nieznane-t44646.html
wegry-nie-tylko-w-drodze-do-hr-t35090.html

Wiem Janusz, że wyszukiwarka, ale większość wpisów, które wyskakiwały przy wpisaniu "Balaton", dotyczyła słowa użytego w innym kontekście w dziale z przejazdami i innymi :D ale dzięki również za linki, będzie lekturka do zagłębienia się :)
kadetdudi
Cromaniak
Re: Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Nieprzeczytany postnapisał(a) kadetdudi » 24.07.2016 11:36

Witam. Szukam noclegu nad Balatonem dla 2+2 (1 rok i 3 lata dzieci). Chcemy jechać w październiku na kilka dni (rocznica).
klopot
Cromaniak
Re: Trasa przez Słowację, Węgry [ POMOC ]

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 24.07.2016 11:38

kadetdudi napisał(a):Witam. Szukam noclegu nad Balatonem dla 2+2 (1 rok i 3 lata dzieci). Chcemy jechać w październiku na kilka dni (rocznica).

Może tu coś znajdziesz:
gdzie-spac-w-drodze-do-hr-i-z-powrotem-polecamy-i-odradzamy-t17806.html
Janusz Bajcer
Moderator globalny
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.07.2016 16:19

kadetdudi napisał(a):Witam. Szukam noclegu nad Balatonem dla 2+2 (1 rok i 3 lata dzieci). Chcemy jechać w październiku na kilka dni (rocznica).

W październiku jedziesz wzdłuż Balatonu, wybierasz miejscowość, która się podoba i szukasz wolnych kwater.
Jak z małymi dziećmi - to np. Siofok będzie dobrym miejscem.
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 24.07.2016 18:05

Witam, własnie wróciłem znad Balatonu. Byłem w Keszthely 10 dni. Nocowałem w Dora Holiday House. Właścicielką jest Melinada, ma 2 oddzielne apartamenty parter i piętro. Kilka minut pieszo od Balatonu i od centrum - kwatera dobrze położona - polecam. Jest tam świetna plaża dla małych dzieci - piaszczysta , obok trawiasta - do wyboru. Plaże nad Balatonem - oczywiście płatne. Właścicielka wyrabia specjalną kartę (gratis) na którą są zniżki - też na plaże. :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.07.2016 18:37

Dla tych co w październiku - to karta na plaże raczej zbędna.
Trzeba szukać gdzieś w pobliżu akwaparku.
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 24.07.2016 19:42

Aquapark jest usytuowany ok. 20 min jazdy samochodem od kwatery. Karta , o której wspominałem obejmuje zniżkę też na ten Aquapark :) i inne atrakcje (West - Balaton Card)
Pozdrawiam :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 24.07.2016 19:46

Dziękuję - nie interesuje mnie Balaton na dłuższy pobyt.

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe