Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Balaton jest O.K.

Aż 20% całej populacji Węgier mieszka w stolicy państwa – Budapeszcie. Na terenie państwa znajduje się Balaton czyli największe europejskie jezioro. W Budapeszcie znajduje się bardzo dobrze rozwinięty system metra, które otwarto już w 1896 roku – starsze w Europie jest jedynie metro londyńskie. Węgry są ojczyzną wielu dziś używanych wynalazków. Pochodzi stąd długopis, syfon, kostka Rubika i zapałki. Na Węgrzech aż do 1941 roku obowiązywał tu ruch lewostronny.
Ribar Tedi
Globtroter
Balaton jest O.K.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ribar Tedi » 22.08.2010 22:46

Tyle razy mijałem Balaton w drodze do Cro i nigdy nie było czasu (albo chęci), żeby obejrzeć.
W tym roku jednak splot wydarzeń rzucił mnie nad brzegi Balatonu i to na cały tydzień.
Krótko:
dobry dojazd ( z Polski południowej ok 500km/6-7 godzin),
przystępne ceny,
ciepła woda,
pewniejsza pogoda niż w kraju,
jest prom,
rosną figi.
Jednym słowem "prawie" Cro za mniejsze pieniądze.
Woda w całym jeziorze jest nieprzeźroczysta,co nie znaczy że brudna.Taki ma urok,muliste dno.Strona południowa płytka,raj dla dzieci,50 metrów od brzegu a wody po pas.Strona północna głębsza (wzgórza schodzą do jeziora) i przez to mniej zamulona,ale trudniejszy dostęp do wody (poza wyznaczonymi plażami).
Dobra infrastruktura,bary,restauracje,kluby,sklepy,korty tenisowe i bardzo dobra sieć dróg rowerowych.
Jedzenie dobre i nie za drogie.Wina do wyboru i koloru.
W pobliży kąpieliska termalne (Heviz,Csisztapuszta,Kehidakustany).
Jedyna rzecz jaka mi nie pasowała to linia kolejowa puszczona dookoła jeziora.Dobrze jest znaleźć nocleg między brzegiem a koleją ,aby nie przechodzić dziennie przez tory.No cóż,kiedyś ludzie nie mieli aut i jakoś musieli się przemieszczać z mieściny do mieściny.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 23.08.2010 08:41

Heviz jest "cudowne"

http://pl.wikipedia.org/wiki/H%C3%A9v%C3%ADz_(jezioro)

http://przewodnik.onet.pl/europa/wegry/ ... ejsce.html

i dodać wieczorkami - winko w dobrym towarzystwie - :D :D :D

pozdrav.
yahhoo
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) yahhoo » 23.08.2010 13:15

Ja w tym roku znowu zahaczyłem Balaton w drodze na Chorwację i moje przemyślenia są znowu takie same jak w ubiegłym roku- po jaka cholerę Polkacy chcą spędzać wakacje nad Balatonem. Byłem na kempingu w Fonyod masakraaaaaaaaaaaa no żeby spędzić tam noc to ok, można się przemęczyć ale wakacje- nieeeeeeee. Komarów masaaa!!! myślałem że u nas jest ich dużo, ale tam jest więcej :D :D, infrastruktura na tym polu ale wczesny gierek ;) ceny faktycznie przystępne. Jeśli ktoś by chciał mnie zmusić na wakacje nad Balatonem musiał by się bardzo starać, mieszkam w woj. lubelskiem i mam pod nosem poj. łęczyńsko-włodawskie i bliziutko i o wiele fajniej
Idzik
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Idzik » 23.08.2010 22:12

yahhoo napisał(a):Ja w tym roku znowu zahaczyłem Balaton w drodze na Chorwację i moje przemyślenia są znowu takie same jak w ubiegłym roku- po jaka cholerę Polkacy chcą spędzać wakacje nad Balatonem. Byłem na kempingu w Fonyod masakraaaaaaaaaaaa no żeby spędzić tam noc to ok, można się przemęczyć ale wakacje- nieeeeeeee. Komarów masaaa!!! myślałem że u nas jest ich dużo, ale tam jest więcej :D :D, infrastruktura na tym polu ale wczesny gierek ;) ceny faktycznie przystępne. Jeśli ktoś by chciał mnie zmusić na wakacje nad Balatonem musiał by się bardzo starać, mieszkam w woj. lubelskiem i mam pod nosem poj. łęczyńsko-włodawskie i bliziutko i o wiele fajniej

Z tym fajniej nad jeziorem Ł-Wlod to bym polemizowal-kwestia gustu :lol: 8) CO do balatonu to w miejscowości którą nie bardzo mogę zapamiętać: Balatonelle (jakośtak)-od strony Austrady . Plaża jest plytka. Jak się kąpaliśmy to chcielismy też poplywac. Dobra do 50m jest prawie po pas ...50m dalej już jest za pasem i prawie mozna sobie poplywać, idziemy dalej i nagle po glowe woda. 10m dalej znowu jest woda po brzuch--- Takie wahania z glębokością.

Generalnie mozna niedrogo zjeść a piwa też sa niedrogie :) za 200-250F , niemieckie markowe ok 300F
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.08.2010 12:21

Coś będzie dalej czy to koniec?

:lol:
piotr68
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr68 » 27.08.2010 13:37

Balaton jest OK ale właśnie na krótsze wyjazdy. Piekny płw. Tihany na który można przeplynąć promem, winne Badacsany, czy malownicze Balatonlelle.
Campingi o fajnym standardzie z dużą ilością przstrzeni. Można spokojnie rozpalić grill'a nie dymiąc nikomu pod nosem, napić się winka. Ja często jeżdże właśnie pocampingować w spokoju (nie ma hołoty wrzeszczącej po nocach jak u nas). W przyszły weekend jadę na cztery dni zamknąć sezon.
magdapaszek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magdapaszek » 27.08.2010 14:12

jest ok !!! polecam Balatonfüred -Füred Camping malownicza miejsowość, ciepła woda, i taniej niz w cro a o Polsce nie wspomne, choc tęsknie za Chorwacją ...niesty nie zawsze ma sie to co się chce, czyste campingi, na Furedzie piaszczysta plaża, dla dzieciaków raj, ciepła woda i płytka, -POLECAM !!

Powrót do Węgry - Magyarország

Balaton jest O.K.
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone