Od ok. 1,5 roku pstrykam sobie Olkiem C-5000. jako, że zdarza mi się robić zdjęcia pod wodą zainteresowałem się możliwościami aparatu związanymi z tzw. balansem bieli. Widziałem zdjęcia zrobione pod wodą ze standartowymi ustawieniami aparatu i ze zmienionym balansem bieli - różnice znaczące.
Instrukcja dołączona do aparatu na ten temat nie wspomina nic poza stwierdzeniem, że jest taka możliwość.
Zapoznając się z możliwościami aparatu stwierdziłem, ze istnieje "reczne" ustawienie balansu bieli - na to jestem jeszcze "za cienki".
znalazłem również automatykę polegającą na wygenerowaniu błysku lampy wbudowanej w aparat, po którym aparat sam ma dostosować balans bieli do otoczenia - tak przypuszczam ponieważ nie ma zadnych potwierdzeń w instrukcji - jeśli się mylę napiszczie PLEASE !
Pytanko czy w tym przypadku aparat sam zmienia ustawienia aż do kolejnej operacji na "balansie bieli" czy też jest to zmiana ustawień tylko dla jednego zdjęcia robionego bezpośrednio po w/wym. automatycznym pomiarze.
Myślę, że posiadaczy Olków jest doś dużo sądząc po ankiecie, a przypuszczam, iż funkcja ta dostępna jest we wszystkich aparatach tej firmy. Może ktoś rozgryzł już ten problem i pomoże.
Generalnie interesuje mnie kwestia zmian ustawień balansu bieli do zdjęć podwodnych.