Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Baka Voda- grunt pod nogami.

Piaszczyste plaże? To w Chorwacji jednak rzadkość. Ale może są tacy, którzy chcą podzielić się z innymi swoją wiedzą na ten temat. Potrzebujesz łagodnego zejścia do morza? A może lubisz nurkować czy wędkować? Chcesz wypożyczyć łódkę i poznać Chorwację od strony morza? Albo masz skuter wodny i chcesz go zabrać?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.01.2014 21:56

ołowiany napisał(a):....
Zejście do wody jest łagodne, ale można zapomnieć o dalekim zapuszczaniu się w wodę jak po łachach Bałtyku. Po kilku/kilkunastu metrach zaczyna się robić głęboko....

Dobre określenie plaż w Chorwacji, poza nielicznymi wyjątkami tak tam właśnie jest. Dzieciak z "rękawkami" przy tej mocno zasolonej wodzie może czuć się zupełnie bezpieczny (oczywiście przy wzrokowej kontroli rodziców/opiekunów).
W Breli jest fajna, duża plaża Punta Rata - w sezonie niestety zatłoczona, dalej w kierunku północno-zachodnim (patrząc na mapę) też jest wiele ciekawych zatoczek.
Po pobycie na miejscu 2-3 dni opanujecie logistykę i na pewno dalszy odpoczynek upłynie bez najmniejszego problemu.
Pozdrav
kibic hr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibic hr » 03.01.2014 23:36

Gdzieś wyczytałem że w Breli na ulicy Filipińskiej jest płatny parking- cena mało ciekawa chyba 80 kun ale podobno blisko na słynną Punte Rate- ciekawe czy warto wstać wcześniej i wbić się na jakieś miejsce czy jednak drałować pieszo. Kwatere będziemy mieli na Miosicia i wychodzi że do Breli będzie spory kawałek.
iwoniczanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwoniczanka » 05.01.2014 01:41

A dla mnie Baska Voda to porażka, niestety. :( tłok nieziemski i beton, beton, beton. Zależy co kto lubi. Ja wybrałabym bardziej kameralną Promajnę, choć tam również na plażach jeszcze dwa lata temu luźnych w zeszłym roku było tłocznno. Miejska plaża także piękna, co udało mi się dostrzec raz o 6 rano, kiedy nie była przykryta tęczą kostiumów:) Generalnie ja w wakacje chcę uciec od miejskiego zgiełku i betonu, ale jeśli Wy nie macie takiej potrzeby, to Baska Voda będzie dobrym wyborem.

Teraz zauważyłam, że decyzja podjęta. Mój zapłon czasem szwankuje, sorry;)
kibic hr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibic hr » 05.01.2014 11:22

Do tłumów jesteśmy przyzwyczajeni bo co roku jesteśmy w Zakopanem i co roku jest tam co raz tłoczniej- kiedyś tłum był tylko na Krupówkach teraz i na szlakach nie ma spokoju. Myślę że i nad naszym Bałtykiem gdyby plaże były tej szerokości co w Chorwacji w niektórych miejscowościach trzeba byłoby plażować na wydmach. U nas jest trochę intymności przez to że każdy odgradza się parawanami- mnie osobiście mało to się podoba bo czasami nie ma nawet którędy przejść do wody. Trzeba będzie wcześniej wstawać i coś dla siebie poszukać. Dla mnie znacznie większe znaczenie ma bezpieczeństwo i dlatego muszę szukać miejsc gdzie jest łagodne wejście do wody i chociaż trochę miejsca do popluskania. Skoro wspomniałaś o Promajnej to napisz jak pod tym względem tam to wygląda i czy jest jakiś parking jakbyśmy pojechali tam poplażować.
golibroda
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) golibroda » 05.01.2014 11:53

kibic hr napisał(a):Gdzieś wyczytałem że w Breli na ulicy Filipińskiej jest płatny parking- cena mało ciekawa chyba 80 kun ale podobno blisko na słynną Punte Rate- ciekawe czy warto wstać wcześniej i wbić się na jakieś miejsce czy jednak drałować pieszo. Kwatere będziemy mieli na Miosicia i wychodzi że do Breli będzie spory kawałek.

50 kuna na cały, dzień. Do plaży punta rata dość blisko przez las (parking też w lesie).
Sama plaża jak to plaża, chyba więcej marketingu niż rankingu :)
kibic hr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibic hr » 05.01.2014 12:32

Dzięki za odpowiedź. Najpierw pójdziemy tam na spacer i ocenimy jak to wygląda i jak uznamy że warto to któregoś dnia z rana podjedziemy autem. To że parking na cały dzień to plus- po plażowaniu graty do bagażnika i można iść coś wrzucić na ruszt i obejrzeć inne dzielnice i plaże Breli.
iwoniczanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwoniczanka » 05.01.2014 15:29

Z parkingiem w Promajnej ciężko-wszędzie płatne, chyba, że uda Ci się zaparkować gdzieś przy chodniku (widziałam, że ludzie tak robili) lub przy dzikiej plaży, choć nie mam pojęcia jak ludzie tam wjeżdżali. Plaże mają łagodne zejście do morza-oprócz jednej, znajdującej się za plażą miejską na lewo.
Generalnie to dobre miejsce dla rodzin z dziećmi, bardzo dużo takich widziałam. A najlepiej jechać i samemu zobaczyć. Jak Wam się nie spodoba, to zawsze można zwinąć manele i poszukać innej plaży. W stronę Makarskiej jest ich naprawdę sporo.
kibic hr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibic hr » 05.01.2014 16:14

To blisko BV. więc pewnie się tam wybierzemy i pooglądamy bo ja zawsze lubię zwiedzać okoliczne miejscowości. Mamy zamiar co jakiś czas coś tam sobie upichcić na szybko a zaoszczędzone w ten sposób kunki przeznaczać na atrakcje typu - parking ha ha.
iwoniczanka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwoniczanka » 05.01.2014 16:18

Właściwie cała Baska Voda i dalej to jedna wielka plaża, także na pewno znajdziecie coś dla siebie. Idąc chodniczkiem z Baski w stronę Makarskiej można z góry oglądać sobie plaże, także-uwaga- FKK:) w zeszłym roku trafiliśmy nawet na jakiegoś dewianta, który robił gołe fotki naturystom. Do dziś żałujemy, że nie wyciągnęliśmy aparatu i jemu kilku pamiątkowych fotek nie trzasnęliśmy. Ciekawe jakby zareagował :)
fasola
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasola » 05.01.2014 20:14

takich dewiantów było sporo :D wiem bo lezałem sobie na tej plazy :D
kibic hr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibic hr » 05.01.2014 23:14

No tak słyszałem że tam można natknąć się na "Chałupy welcome two", ponieważ będę z dzieckiem raczej nie zapuszczę się w te strony. Mam nadzieję że z plaży koło Oseki nie będzie ich zbyt dobrze widać bo jeśli chodzi o BV to tam mam zamiar szukać miejsca na plaży.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 05.01.2014 23:29

kibic hr napisał(a):No tak słyszałem że tam można natknąć się na "Chałupy welcome two", ponieważ będę z dzieckiem raczej nie zapuszczę się w te strony. Mam nadzieję że z plaży koło Oseki nie będzie ich zbyt dobrze widać bo jeśli chodzi o BV to tam mam zamiar szukać miejsca na plaży.

Nie przesadzaj, FKK nie są aż tak łatwo dostępne. Położone są w miejscach gdzie trudniej dotrzeć.
Zrób sobie spacer Baśka- Promajna to sam ocenisz, ale obawy masz na wyrost.
Piszesz, że slyszałeś- opowieści często są podkoloryzowane.

Od Baski V do Promajnej jest nad morzem trasa spacerowa (szeroki chodnik) i spaceruje tam mnóstwo rodzin z dziećmi. Po drodze są dwa miejsca FKK, jeśli ktoś się nie wpatruje usilnie to nawet nie zauważy.
kibic hr
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kibic hr » 06.01.2014 00:18

To ok. bo lubie spacery - czyli plaża koło baru Oseka też "bezpieczna" pod tym względem ?. Od razu mówię że nic nie mam przeciw naturystom ale nie chciałbym dostarczać dodatkowych wrazeń synowi.
baunty
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) baunty » 06.01.2014 00:55

Nie wiem gdzie jest ten bar, w Basce V. bywałem tylko wtedy kiedy musiałem- trochę tłoczno jak dla mnie, ale riba tam slipowałem. Plaże są ładne z łagodnym zejściem w morze. Na campie Baska Polje chyba najlagodniejsza.
Jeśli bardzo martwisz się o widoki FKK, to naprawdę zrób sobie spacer do Promajnej, to max 30 minut. Sam ocenisz sytuację, przed Promajną plaża FKK jest bardziej widoczna (niższa skarpa) , ale nagusow jest tam naprawdę bardzo mało, po kilkanaście osób.
To nie są typowe plaże FKK, raczej ustronne zakątki wykorzystywane do tego typu plazowania, i to raczej tylko do wczesnych godzin popołudniowych.

Zrób sobie spacer bez syna i sam ocenisz.

Wybierzecie się na górę Świętego Jerzego (Sveti Jure)
w Parku. Biokovo, jedziesz samochodem na szczyt (ok 50m przed jest parking) praktycznie z poziomu morza.
Widoki zapierają dech w piersiach.
Trasa momentami jest wąska i są wykute w skale mijanki, ale nie słuchaj nikogo kto Ci opisze tę podróż jako coś ekstremalnego.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 06.01.2014 08:37

Stevie Wonder mówił że jest ekstremalna :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Plaże & Adriatyk - żeglowanie, nurkowanie, wędkowanie...

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone