napisał(a) Dziadek Maciek » 29.03.2012 15:53
Bagażnik, o którym wspomina Fux, to górna półka, niezwykle wygodny w użytkowaniu, bardzo łatwy montaż i duże odchylanie (możliwość regulacji). Występuje jak trójka z możliwością dokupienia adaptera na 4 rower.
Używałem trochę poprzedni model, różnice minimalne, właśnie na Vitarze, z rowerami otwierałem bagażnik auta.
Na max 3 rowery oferta jest większa, w Thule masz 923, także wygodny montaż, dobre i łatwe odchylanie, ale nie ma możliwości robudowy do 4 rowerów. Jest jeszcze kilka modeli Thule, tańszych, wg mnie jednak nie wartych zakupu.
Jeśli chcesz oszczędzać i ...masz sporo cierpliwości, możesz szukać wśród włoszczyzny, ceny na 4 rowery do max ok 1 tys zł. Montaż niewygodny, odchylanie w najlepszym przypadku symboliczne, dodatkowe łapanie za klapę auta.
Nie wiem jakie masz wymagania, nie tylko cenowe, głównie chodzi o jakość.
Ja nie wyobrażam sobie jazdy z rowerami, np do Cro, z bagażnikiem słabej czy średniej klasy. To jest daleka podróż, a to musisz coś wyjąć z bagażnika, a to tani bagażnik poluzował się...
Testowałem różne i wiem, że tylko z bagażnikami hakowymi wysokiej jakości, problemów nie ma. W bagażnikach belkowych (na dach) jest większy "luz", hakowy to zaczep punktowy i musi być bezpieczny.
W zeszłym roku przekonywałem klienta do zakupu dobrego bagażnika, wybrał jednak tani, chociaż Thule, z rowerami zawieszanymi. Raz pojechał w dłuższą trasę i ...jutro przyjeżdża po 928 (na 2 rowery), stwierdził, że wygoda podróży jest najważniejsza.