Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.03.2012 15:26

Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.03.2012 15:53

Bagażnik, o którym wspomina Fux, to górna półka, niezwykle wygodny w użytkowaniu, bardzo łatwy montaż i duże odchylanie (możliwość regulacji). Występuje jak trójka z możliwością dokupienia adaptera na 4 rower.
Używałem trochę poprzedni model, różnice minimalne, właśnie na Vitarze, z rowerami otwierałem bagażnik auta.
Na max 3 rowery oferta jest większa, w Thule masz 923, także wygodny montaż, dobre i łatwe odchylanie, ale nie ma możliwości robudowy do 4 rowerów. Jest jeszcze kilka modeli Thule, tańszych, wg mnie jednak nie wartych zakupu.
Jeśli chcesz oszczędzać i ...masz sporo cierpliwości, możesz szukać wśród włoszczyzny, ceny na 4 rowery do max ok 1 tys zł. Montaż niewygodny, odchylanie w najlepszym przypadku symboliczne, dodatkowe łapanie za klapę auta.
Nie wiem jakie masz wymagania, nie tylko cenowe, głównie chodzi o jakość.
Ja nie wyobrażam sobie jazdy z rowerami, np do Cro, z bagażnikiem słabej czy średniej klasy. To jest daleka podróż, a to musisz coś wyjąć z bagażnika, a to tani bagażnik poluzował się...
Testowałem różne i wiem, że tylko z bagażnikami hakowymi wysokiej jakości, problemów nie ma. W bagażnikach belkowych (na dach) jest większy "luz", hakowy to zaczep punktowy i musi być bezpieczny.
W zeszłym roku przekonywałem klienta do zakupu dobrego bagażnika, wybrał jednak tani, chociaż Thule, z rowerami zawieszanymi. Raz pojechał w dłuższą trasę i ...jutro przyjeżdża po 928 (na 2 rowery), stwierdził, że wygoda podróży jest najważniejsza.
nur
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nur » 29.03.2012 16:58

Dzięki za rade rowerów do cro nie zabieram tam to nurkowanie W kraju to blisko dojechać do lasu i na rower ale i tak wole zapłacić za coś lepszego i mieć spokój
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 30.03.2012 07:18

Maciek1956 napisał(a):Na Śląsku masz generalnego importera Thule, w Mikołowie, firma Taurus.
Tam możesz wszystko z oferty Thule kupić bez problemu, ew ja mogę wysłać z rabatem dla Cro 10 %.
Na ich stronie masz wszystkich liczących się dystrybutorów tych produktów.

OK

Pragnę skonkretyzować

Kupując od nich w Mikołowie rabat 10% od ich cen na stronie internetowej?

Kupując od Ciebie rabat 10% od Twoich cen na Twojej stronie i u nich bezpłatny odbiór?

Kupując od Ciebie z Twojej strony minus 10% a jakie koszta wysyłki?

Dziękuję
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.03.2012 08:07

Witam.

Wymieniłem wkładki w trzech uchwytach THULE na system ONE KEY, więc mam trzy komplety po dwie sztuki do zbycia.
Nie wiem, czy może się to komuś przydać jeszcze na coś, ale w razie czego piszę o tym tutaj z jednoczesnym zapytaniem znawców tematu... a mianowicie:
Każdy komplet z zestawu (wkładka + klucz) ma swój numer i to zastanawiająco niski numer - bo trzycyfrowy, pytanie czy teoretycznie można znaleźć zestaw z tym samym numerem ? Biorąc pod uwagę liczbę uchwytów w użyciu, gdzie np u mnie pod domem stoją trzy auta z identycznymi, otworzyć komuś bagażnik swoim kluczem jest prawdopodobne :wink:

I jeszcze mam pytanie odnośnie tego cacka o którym piszecie powyżej. Mianowicie, na ile można odsunąć go od tylnej klapy? Na stronie jest tylko informacja, że zapewnia swobodny dostęp do bagażnika, ale czy także w przypadku tylnych dwudzielnych drzwi rozwieranych na boki?

Pozdrawiam.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.03.2012 08:56

Piotrulex - ew rabat mogę obiecać za zakupy u mnie, o polityce cenowej firmy w M. nie decyduję.
Sprawa kupna u mnie i odbioru w M. jest do dogadania, tak czasami robimy.
Rabat od cen katalogowych sugerowanych, najczęściej zgodnych z tymi na stronie, bywają czasami jednak różnice. Takie detale ustalam nie na forum, tylko przez GG lub maila.

Interseal - odchylanie jest bardzo duże, ale w przypadku takiego otwierania o jakim piszesz, raczej niewystarczające. To trzeba sprawdzić na aucie.
Być może drzwi otworzą się trochę, na tyle aby coś wyjąć z auta.
Zamki-powtarzanie numerów-zdarzają się takie przypadki, chociaż bardzo sporadycznie. Pot. złodziej jednak nie będzie kupował kolejnych zestawów zamków, prędzej rozwali zamek lub dorobi klucz z numeru.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.03.2012 12:52

Klient, o którym wspominam wyżej, odbierając bagażnik 928 zadał pytanie-za co mam tak dużo płacić :?: Po wysłuchaniu odpowiedzi stwierdził, że w znacznym stopniu za znaczek, po zamontowaniu (błyskawicznym) na haku, po kilku próbach poruszania nim, po zobaczeniu, że faktycznie to jest to, stwierdził, że nie płaci za znaczek tylko, płaci za bardzo wysoką jakość. :D za bezpieczeństwo w podróży :D
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 30.03.2012 13:05

Maciek1956 napisał(a):Piotrulex - ew rabat mogę obiecać za zakupy u mnie, o polityce cenowej firmy w M. nie decyduję.
Sprawa kupna u mnie i odbioru w M. jest do dogadania, tak czasami robimy.
Rabat od cen katalogowych sugerowanych, najczęściej zgodnych z tymi na stronie, bywają czasami jednak różnice. Takie detale ustalam nie na forum, tylko przez GG lub maila...

Dziękuje, przekazałem zainteresowanej rodzince. Mam nadzieję, ze wyraża zainteresowanie :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.04.2012 16:27

Czy ktoś przerabiał bagażnik rowerowy na hak, zasłonięcie tablicy rejestracyjnej w związku z powyższym oraz niedogodności z tym związane?
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 04.04.2012 16:54

Na razie przejechałem z rowerami na haku 200km. Kupiłem Thule-a Express na 2 rowery za 215zł rozkłada się i składa kapitalnie ale ... no własnie jest problem z bardziej wymyślnymi ramami niż klasyczne. Jak rowery znacznie różnią się wymiarami też jest problem. Bagażnik ma niewielką regulację ale nie do końca to pomaga. Rowery wiszą na nim i chcąc by były stabilne trzeba je spinać dołączonym paskiem, który nie wystarcza. Mając bardziej kosztowne rowery trzeba stosować różnego rodzaju materiały separujące by nie obijały się o siebie. Akurat moje auto ma wysoko umieszczone światła więc w najniższym ustawieniu bagażnika nie zasłaniają świateł. Kupiłem na allegro duplikat tablicy rej. którą zaczepiam na rowerze, jak na razie jest to wbrew przepisom ( co ma się zmienić) ale w RP z pewnych względów się wyłgam sądzę, że za granica chyba też ;). Drugi raz jednak bym go nie kupił :). Wiem jakie Jacek ma podejście i sam napis Thule to za mało :) poza tym podpatrując zżynających od Thule-a nasunąłem rurki piankowe na stalowe rury bagażnika. Jeszcze jedno bagażnik nie jest odchylany by można było otworzyć klapę z tyłu, a to poważna wada. Na drugi raz kupiłbym jednak odchylany bagażnik z rynienkami by rower mógł stać, a nie wisieć. Jest kilka f-m tańszych niż Thule, które proponują takie bagażniki. Należy też pamiętać, że rowery wożone na haku będą się niemiłosiernie brudzić :) co też trzeba brać pod uwagę ale będzie to brud innego rodzaju typu tysiące zwłok much, które tak trudno usunąć Co przeżyłem :). Nie przemyślałem zakupu do końca ale też i finanse wisiały na włosku stąd taki wybór :). Generalnie jest wygodnie podnosić na niewielką wysokość rower, a nie dźwigać go wysoko. Poza tym na dachu potrafią one pięknie grać :) przy 140km/h nawet przewożone tak jak to robiłem w minimalistycznej wersji (rozebrane) natomiast z tyłu już nie. Ideałem byłby przedstawiony w którymś linku bagażnik za prawie 2600PLN ale nie bardzo mnie stać wolę wydać na bardziej hm zbożne cele :)
Teraz doczytałem, że od maja za zasłanianie świateł i tablicy rej. 3pkt. karne :)
Ostatnio edytowano 04.04.2012 17:11 przez bluesman, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.04.2012 17:03

Mam ten
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=905272#905272
Pozostaje kwestia tablicy...
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.04.2012 17:11

Dorabiając 3 tablicę rejestracyjną trzeba pamiętać o ..braku przepisów w Polsce. Tzn nie wolno skanować tablicy, nie wolno jakoś załatwić w urzędzie, nie wolno posiadać 3 tablicy z naklejką. Trzeba sobie dorobić samemu, ew zamówić w sklepie z bagażnikami (niektóre robią numery rej ). Taką tablicę nazywamy "tablicą informacyjną o numerze rejestracyjnym", tak doradziło mi wielu policjantów odwiedzających mnie, z taką tablicą byłem kilka razy w Cro, w Austrii przeszedłem dokładną kontrolę i problemów nie było, nigdzie i nigdy ich nie było.
Obrazek

To jest jedyny sposób na dzień dzisiejszy na ominięcie braku przepisów w miarę zgodnie z przepisami
:wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.04.2012 17:15

Dzisiaj byłem w jednym punkcie i chcieli mi zrobić bez gwiazdek i PL.
Zwykła biało-czarna; jutro ich szefa pomolestuję....

Dzięki.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 04.04.2012 17:17

mogę Ci podpowiedzieć f-mę z allegro :) 14zł + przesyłka
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.04.2012 18:23

Fux - szkoda, że nie pomyśleliśmy o tablicy, dostałbyś gratis :D :wink:
Pokrowca szukam, jakiś jednak w tym roku kłopot jest 8O
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 67
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone