Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 11.03.2012 21:23

Maciek1956 napisał(a):
Mibi - różnica w cenie bagażnika na klapę na 2 czy 4 rowery jest minimalna, w przypadku bagażnika wyższej klasy. Niektóre modele kupuje się na 2 rowery z możliwością rozbudowy do max 4. Są też trochę tańsze, bardzo mocne, trzymane metalowymi zaczepami na 2 rowery.

Maciek, co byś polecił z bagażników na klapę na 2 rowery zawieszone tak żeby nie zasłaniały świateł?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.03.2012 21:28

bluesman napisał(a):Hak nowy Steinhoff, wystarczy 2 śruby odkręcić i jest ok. ale można dopłacić bodajże 70 zł i jest z szybkim demontażem. Thule bez świateł ale można dokupić na allegro sa w cenie ok. 90zł z przesyłką, są też kompletne bagażniki z tablica świetlną.
Popieram zdanie Maćka by korzystać z renomowanych firm.

Można też taniej niż 90 zł z przesyłką :D nie trzeba szukać na Alledrogo :wink:

Bagażniki na hak ze światłami i miejscem na numer zaczynają się od ok 400 zł, za podstawowe modele, włoskie czy polskie. Thule platformowy najtańszy to koszt ok 750 zł. Gdybym ja miał kupować, to zastanowiłbym się nad jakimś modelem włoskim, właśnie tanim lub rozważałbym coś dobrego, ale w takim przypadku ceny przekraczają 1 tys zł. Thule w najtańszych wersjach wg mnie to produkt nie warty zakupu, niewygodny montaż, odchylanie symboliczne, rowery trzymane paskami, niezamykany.
W zeszłym sezonie miałem w ofercie bardzo ciekawy model w cenie 490 zł, montaż średni, duże i łatwe odchylanie, rowery z możliwością zabezpieczenia zamkiem.
W przypadku 4 rowerów to całkiem inna bajka cenowa i jakościowa.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.03.2012 21:35

Mibi napisał(a):

Maciek, co byś polecił z bagażników na klapę na 2 rowery zawieszone tak żeby nie zasłaniały świateł?

Thule ClipOn High wyjątkowo łatwy i bardzo szybki montaż, bardzo mocne trzymanie, rowery z możliwością zamykania na klucz.

Jeśli dobrze pamiętam (nie mam w domu katalogu), to w Twoim aucie nie zasłania lamp i numeru.
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 11.03.2012 21:54

Podoba mi się ten Thule ClipOn High. Zaletą jest możliwość schowania do bagażnika. Platformy już się chyba tak łatwo nie schowa.
Do wakacji jeszcze kilka miesięcy więc mam czas na spokojne podjęcie decyzji.
Wszystkim którzy odpisali na moje zapytanie bardzo dziękuję.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 12.03.2012 11:08

Woziłem swoje rowery 3 na klapie w Multipli , Uchwyt na taśmach , mam go do dziś, polskiego producenta , dolne łąpy ,czyli cały ciężar opierają sie na zdeżaku ,wiec klapa trochę odciążaona .Taśmy łapały za klapę z góry , na bokach i zdeżak z dołu . Wadą tego jest brak dostępu do bagażnika -trzeba odpinać dolne taśmy , najdalej jechałem z nim 70 km na ścieżki rowerowe w Zwierzyńcu - polecam tę okolicę ROZTACZAŃSKI PARK NARODOWY .

Jednak na trasę 600 km odradzam stanowczo 1-2 rowery można - 4 rowery dla gościa o mocnych nerwach , wystarczy że sie zagapisz i najedziesz w miescie na próg zwalniajacy - hopka i ....

przewóz na dachu wogule nie przeszkadza kierowcy i pasażerom , źle załadować na wana .

Najfajniejsze rozwiązania są na hak i mnie też się to podoba ale to zabawka dla tych co ciągle jeżdżą , lub są sportowcami a nie na 1 raz w roku ... minus przy parkowaniu ja zamontowałbym sobie czujniki parkowania , trudno wyczuć ile masz z tyłu jeszcze a długim wanem to przeważnie tyłem parkujesz na ulicy.
Problemem może byc też wjazd w wąskie uliczki misteczek np Włoskich lub Chorwackich w zakręcie wystający uchwyt zachodzi ,a czesto po obu stronach jest mór ...
Multiplą bez rowerwów (jest krótka) trudno było wykręcić w slatine w dróżkę między murami i to stromo pod górę a długim wanem...?
sam musisz się zdecydować czego szukać .
Uchwyty dachowe aluminiowe do 20 kg udźwigu mam po 98 zł . przy 4 będzie rabat . fotki przesłe na meila .
Uchyt taśmowe na tylną klapę na 3 rowery są po ok 150 zł - zawsze można we własnym zakresie wzmocnić taśmy górne ,lub dołozyć jeszcze 2 jak już sie ktoś decyduje na taki przewóz

Montaż haka to obciążenie dla pojazdu ,które jest na stałe ,a odsyssa z baku rokrocznie trochę paliwa , sam wiem jak w obecnym Espace wyjąłem 2 fotele to czuć ze lżej sie zbiera na przyśpieszeniu , haka nie odepniesz - jest na stałe. Więc majać niektózy ładne autko a nie planują ciągać przyczep , montować hak poto zeby rower wieźć raz w roku ,czy nawet 3 razy to warto sie zastanowić po co hak.?

pooglądaj sobie różne wynalazki na hak są tu :
http://www.m-c-m.pl/uchwyty-rowerowe-na-hak-holowniczy.html
uchwyty rowerowe tu :
http://www.m-c-m.pl/uchwyty-rowerowe-na-dach.html
kingulakras
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kingulakras » 13.03.2012 19:14

witam
czy mógłby mi ktoś doradzić jaki box do astry II rocznik 1998 hatchback.
mąż był dziś w sklepie i doradzili mu jakiegoś heliosa za 600zł ale on ma aż 198cm długości i tak się zastanawiam czy nie za długi do takiego samochodu. znalazłam na internecie firmy sportac tylko nie wiem jakie one są, moze ktoś akurat używa tej firmy. a i polecali meżowi titan ale to trochę tanie i się obawiam, bardzo proszę o pomoc mam 2dni na kupno całego sprzętu z belkami a mąż dziś wyjechał na pół roku, a nie chce kupić jakiegoś badziewia.
dziękuje z góry
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.03.2012 19:41

Co chcesz wozić, jakie są wymiary bagażu, ew jaki ciężar :?:
Sportac to nazwa "zwyczajowa", produktów włoskiego Juniora, nadana przez jednego z importerów.
Juniory to dosyć popularne boxy, nawet na tym forum. Boxy proste, jednocześnie bardzo trwałe, reklamacji nie mam od wielu lat. Nowsze modele maja wygodny system montażu, starsze są wyposażane w standardowy cybant.
Junior czy Sportac, Taurus, Xstreme ... to najczęściej spotykane nazwy tego samego produktu.
Jeśli chcesz wydać ok 600/700 zł to to jest całkiem znośny wybór. Dopłacając do ok 1 tys zł masz wybór większy i pojawiają się już bardziej markowe pudła.
Junior Taurus Easy 430, wym 180x78x44 cena ok 650 zł.
Rysio będzie ten produkt chwalił, używa podobny tylko większy.
kingulakras
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kingulakras » 13.03.2012 20:50

box bedzie używany kilka razy w roku. chcemy wozić w nim wszystko co się da, napewno torby bagażowe, zabawki. w przyszłości narty. znalazłam taki model i się zastanawiam nad nim. nie chcemy dużo wydawać, tak myślałam 1100 żeby było już z belkami.
kingulakras
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kingulakras » 13.03.2012 20:52

kingulakras
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kingulakras » 13.03.2012 21:24

http://allegro.pl/box-dachowy-sportac-4 ... 58273.html
znalazłam jeszcze taki ale nie wiem czym on się różni od tego poprzedniego co wkleiłam niby model ten sam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.03.2012 21:34

Narty-pamiętaj o długości nart. Od podanej długości boxu musisz odjąć 10/15 cm, czyli do pudła 180 cm na 100% wchodzą narty 165 cm, 170 cm warto przymierzyć, różnie to bywa.
kingulakras
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kingulakras » 13.03.2012 22:44

no narty to akurat maksymalnie 165 bedę wozić. bardziej mnie zastanawia to ze jak kupie 180 to bedzie wystawać i bagażnika nie otworze.
kingulakras
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kingulakras » 13.03.2012 22:55

a jeszcze mam pytanie jak to jest z tymi kg. jak pisze ze do 50kg, to trzeba odjąć wagę boxa?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.03.2012 09:00

Nie, 50 kg, czasami 75 kg to nośność boxa.
Czym innym jest nośność belek i ew max obciążenie dachu danego auta.
180 cm w/w aucie nie powinno stwarzać problemu z otwieraniem klapy, warto to jednak sprawdzić w sklepie przymierzając pudło.
kingulakras
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kingulakras » 14.03.2012 09:34

a jak z tymi modelami co wysłałam linki, mógłbyś mi doradzić bo jestem zielona w tych sprawach a dziś ewentualnie jutro musze mieć już kupiony.
jakie jest najlepsze mocowanie bo słyszałam coś o cymbantach, czy to jest dobre mocowanie i czy cięzko go w ten sposób przymocować.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 63
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone