Woziłem swoje rowery 3 na klapie w Multipli , Uchwyt na taśmach , mam go do dziś, polskiego producenta , dolne łąpy ,czyli cały ciężar opierają sie na zdeżaku ,wiec klapa trochę odciążaona .Taśmy łapały za klapę z góry , na bokach i zdeżak z dołu . Wadą tego jest brak dostępu do bagażnika -trzeba odpinać dolne taśmy , najdalej jechałem z nim 70 km na ścieżki rowerowe w Zwierzyńcu - polecam tę okolicę ROZTACZAŃSKI PARK NARODOWY .
Jednak na trasę 600 km odradzam stanowczo 1-2 rowery można - 4 rowery dla gościa o mocnych nerwach , wystarczy że sie zagapisz i najedziesz w miescie na próg zwalniajacy - hopka i ....
przewóz na dachu wogule nie przeszkadza kierowcy i pasażerom , źle załadować na wana .
Najfajniejsze rozwiązania są na hak i mnie też się to podoba ale to zabawka dla tych co ciągle jeżdżą , lub są sportowcami a nie na 1 raz w roku ... minus przy parkowaniu ja zamontowałbym sobie czujniki parkowania , trudno wyczuć ile masz z tyłu jeszcze a długim wanem to przeważnie tyłem parkujesz na ulicy.
Problemem może byc też wjazd w wąskie uliczki misteczek np Włoskich lub Chorwackich w zakręcie wystający uchwyt zachodzi ,a czesto po obu stronach jest mór ...
Multiplą bez rowerwów (jest krótka) trudno było wykręcić w slatine w dróżkę między murami i to stromo pod górę a długim wanem...?
sam musisz się zdecydować czego szukać .
Uchwyty dachowe aluminiowe do 20 kg udźwigu mam po 98 zł . przy 4 będzie rabat . fotki przesłe na meila .
Uchyt taśmowe na tylną klapę na 3 rowery są po ok 150 zł - zawsze można we własnym zakresie wzmocnić taśmy górne ,lub dołozyć jeszcze 2 jak już sie ktoś decyduje na taki przewóz
Montaż haka to obciążenie dla pojazdu ,które jest na stałe ,a odsyssa z baku rokrocznie trochę paliwa , sam wiem jak w obecnym Espace wyjąłem 2 fotele to czuć ze lżej sie zbiera na przyśpieszeniu , haka nie odepniesz - jest na stałe. Więc majać niektózy ładne autko a nie planują ciągać przyczep , montować hak poto zeby rower wieźć raz w roku ,czy nawet 3 razy to warto sie zastanowić po co hak.?
pooglądaj sobie różne wynalazki na hak są tu :
http://www.m-c-m.pl/uchwyty-rowerowe-na-hak-holowniczy.html
uchwyty rowerowe tu :
http://www.m-c-m.pl/uchwyty-rowerowe-na-dach.html