Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 04.03.2012 22:42

Witam!
Potrzebuję rady jak przewozić 4 rowery, czy bagażnik
na dachu czy na tylnej klapie, wady i zalety tych rozwiązań.
Auto typu van z relingami.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.03.2012 23:05

Jaki van :?: Na niektórych vanach, na klapie można wozić rowery, na innych nie.
Masz hak :?:
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 05.03.2012 08:00

Witaj Maciek.
Vw Touran z relingami, bez haka.

Jakiś czas temu polecałeś mi Thule na klapę.
Tylko to duży wydatek biorąc pod uwagę że wykorzystam go raz do roku.

Mam belki na relingi Mont Blanc i dokupienie samych uchwytów jest dużo tańsze.
Kluczową sprawą jest bezpieczeństwo jazdy z 4 rowerami na dachu.
Na pewno auto jest mniej stabilne ale chciałbym zapytać praktyków czy to jest bezpieczne. Wiadomo jak jest na trasie, czasem trzeba przerobić "test łosia", innym razem gwałtownie zachamować.
Odległości które zamierzam pokonywać z rowerami to 400 - 600 km.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 11.03.2012 19:36

Mibi napisał(a):Witaj Maciek.
Vw Touran z relingami, bez haka.

Jakiś czas temu polecałeś mi Thule na klapę.
Tylko to duży wydatek biorąc pod uwagę że wykorzystam go raz do roku.

Mam belki na relingi Mont Blanc i dokupienie samych uchwytów jest dużo tańsze.
Kluczową sprawą jest bezpieczeństwo jazdy z 4 rowerami na dachu.
Na pewno auto jest mniej stabilne ale chciałbym zapytać praktyków czy to jest bezpieczne. Wiadomo jak jest na trasie, czasem trzeba przerobić "test łosia", innym razem gwałtownie zachamować.
Odległości które zamierzam pokonywać z rowerami to 400 - 600 km.

Mogę technicznie odpoweidziec na te pytania :
Każdy rower waży około 30 kg (są lżejsze aluminiowe) x 4 = ponad 100 kg.
Jesli pojedziesz pustym autem to środek ciężkości pójdzie w górę co sprawi wieśzke wychyły na boki - nalezy w zakrętach zwolnić .
A jeśli auto będzie załądowane bagażem ludźmi 500-600kg to 100 kgnie zrobi większej różnicy , a obciążonym autem ,też trzeba w zakrętach zwolnić .
Mamy w ofercie uchwyty rowerowe do belek , stalowe (najtańsze poniżej 80 zł) , aluminiowe (pow. 100 zł) i aluminiowe delfin -belki profilowane z 1 bocznym chwytem zamykane na klucz . do wyboru .

Biorąc pod uwagę ilość rowerów to 4 uchwyty też bedą ważyły ,więc warto rozważyc nad zakupem aluminiowych, żeby zminimalizować opory powietrza , należy montować po 2 rowery w parch 6/9 , czyli ramy jak najbliżej siebie.
Nie zaleca się przekraczać prędkości powyżej 120 km /h - wiatr chce wyrwać rowery .
Woziłem 3 rowery na tylnej kalpie , i mam taki uchwyt , ale trzeba pamiętac o rejstracji i światłach by rowery nie zakrywały , lub zaczepić rejstracje ze światłami na samym końcu .
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.03.2012 20:01

auto_gt napisał(a):

Każdy rower waży około 30 kg (są lżejsze aluminiowe) x 4 = ponad 100 kg.

Chyba trochę przesadziłeś :!: :roll:
Pokaż mi uchwyt rowerowy z atestem na taki rower :!:

90 % uchwytów rowerowych ma atest do max 15 kg, nieliczne do 17 kg, znam tylko jeden (nie wykluczam innych), który ma atest do rowerów 20 kg.

Jeśli masz rower ważący 30 kg, to ... zostań z nim w domu :wink:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 11.03.2012 20:20

Hm przy tej wadze (30kg)musza być to rowery downhillowe nadające się tylko do zjazdu :) przeciętny rower waży około 15kg, a przyzwoitej klasy 12kg, duże znaczenia ma wyposażenie rowerów czyli błotniki, bagażniki, foteliki dla dzieci co stwarza potworny opór. Jadąc do Cro widziałem 4 rowery na Peugeocie 206 w tym 2 foteliki dla dzieci gość jechał 140km/h !!!!
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 11.03.2012 20:32

To przyjęty max waga roweru jaki może mieć , klient nie podał jakie ma ...?
Nie pisze że uchwyty taką mają nośność -żle to odczytujesz .
pisze ze zamontowane na belkach 4 rowery z uchwytami moga ważyć łacznie poand 100 kg. - nie muszą .

Mam Maćku 2 rowerki marki GEANT :) , aluminiowe i 1 kilka lat wcześniej kupiony góral ACTIVE w Makro - niestety stalowy i ten jest ciężki na podwójnym "motocyklowym" widelcu ,ale nie do zdarcia w teren .

Nie zmienia to faktu , że nie zawiesiłbym 4 rowerów na tylnej klapie , jadąc po naszych dziurawych drogach kolega może zgubić klapę z rowerami bo zawiasy nie wytrzymają ...? a jak pisze na hak są za drogie i tu się z nim zgodzę .

Wiozłem 2 rowery na dachu z południowych włoch 2200 km , niestety na autostradzie powyżej 100-ki spalanie rośnie .
W Italii przespiy drogowe - zabraniają by na autostradzie cokolwiek wystawało choć 1 cm poza krawedź belek bagażnika ,czy obrysu auta .
Ostatnio edytowano 11.03.2012 20:36 przez auto_gt, łącznie edytowano 1 raz
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.03.2012 20:36

bluesman napisał(a): widziałem 4 rowery na Peugeocie 206 w tym 2 foteliki dla dzieci gość jechał 140km/h !!!!

2 lata temu pewien klient wiózł rower z fotelikiem, jakieś ostre hamowanie musiał wykonać, rower spadł, dach wgnieciony, szyba wybita...
Ubezpieczyciel szybko doszedł, że fotelik na rowerze był i ...naprawa uszkodzeń na własny koszt klienta. W "porządnych" instrukcjach użytkowania uchwytów rowerowych jest zawarta informacja o fotelikach i innych dodatków, o prędkościach też.
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 11.03.2012 20:51

auto_gt
Też mnie zastanowiło te 30 kg, chyba miałeś na myśli do 20 kg.

Rowery duże są alu, natomiast dzieciaki mają mniejsze więc dużo nie ważą.

Z tego co się ostatnio dowiedziałem w sklepie z bagażnikami to klapy samochodów są przystosowane do obciążeń rzędu 60 kg. i nie zaleca się wożenia więcej niż 3 rowerów.
Do tego przy dużym obciążeniu komputer auta może zafiksować (za duże obciążenie tyłu) i potrzebna jest jakaś ingerencja w komputer.
Zostaje mi opcja wożenia rowerów na dachu lub.....
no właśnie, co myślicie żeby 2 podróżowały na dachu a dwa na klapie?

To rozwiązanie ma tą zaletę że jak dzieciakom znudzą się wakacje ze starymi (już się zaczynają buntować) to już będziemy tylko z żoną pomykać z rowerami na klapie.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 11.03.2012 20:55

Maciek1956 napisał(a):
bluesman napisał(a): widziałem 4 rowery na Peugeocie 206 w tym 2 foteliki dla dzieci gość jechał 140km/h !!!!

2 lata temu pewien klient wiózł rower z fotelikiem, jakieś ostre hamowanie musiał wykonać, rower spadł, dach wgnieciony, szyba wybita...
Ubezpieczyciel szybko doszedł, że fotelik na rowerze był i ...naprawa uszkodzeń na własny koszt klienta. W "porządnych" instrukcjach użytkowania uchwytów rowerowych jest zawarta informacja o fotelikach i innych dodatków, o prędkościach też.

Eee tam hamowanie , niechluja jakiś , źle zamocował , niedbale i sie stało juz samo to ze fotlelik wiózł na rowerze pokazuje jakie miał pojęcie ZIELONE .
Jak masz uchwyt i go porządznie skrecisz to nie ma bolca żeby rower spadł ,szybciej sie rynna uchwytu powygina.
Trzeba pamiętać, by dociągnąć, dokręcic bagażnik po przejachaniu kilkunastu kilomentów ... .
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 11.03.2012 20:57

Mibi napisał(a):Witam!
Potrzebuję rady jak przewozić 4 rowery, czy bagażnik
na dachu czy na tylnej klapie, wady i zalety tych rozwiązań.
Auto typu van z relingami.

jadac Vanem z rowerami na dachu - zmierz sobie jaką masz wysokość zestawu i uwązaj na mostach i wiaduktach , czytaj znaki ....
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 11.03.2012 20:58

Polecam jeżeli oczywiście ktoś dysponuje wnętrzem, przewożenie rowerów możliwie jak najbardziej zdemontowanych. U nas tak się to odbywa aczkolwiek torebki z marketu na gripy to zły patent i zostały błyskawicznie wymienione :)

Obrazek

w tym roku bagażnik na hak, całkowity koszt mnie zaskoczył hak+bagażnik na 2r thule 620zł
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 11.03.2012 21:07

Jeśli szanujący się producent bagażników dopuszcza wożenie 4 rowerów na klapie, to ponosi pełna odpowiedzialność za swoje "słowa".
Są nawet spore vany, z dużą klapą, a wolno na nich montować np tylko 2 rowery, czasami 3. Są też auta combi, na których spokojnie możemy wozić 4 rowery. Niewątpliwie jednak, najważniejsza jest instrukcja auta.

6 lat woziłem rowery na klapie, żadnych uszkodzeń klapy nie zanotowałem.

Nie namawiam, staram się być tylko w miarę obiektywny.

Mibi - różnica w cenie bagażnika na klapę na 2 czy 4 rowery jest minimalna, w przypadku bagażnika wyższej klasy. Niektóre modele kupuje się na 2 rowery z możliwością rozbudowy do max 4. Są też trochę tańsze, bardzo mocne, trzymane metalowymi zaczepami na 2 rowery. Taniego bagażnika montowanego taśmami zdecydowanie nie polecam, szczególnie na dłuższe trasy. To jest zwyczajne dziadostwo :!: i naciąganie klienta na kłopoty w podróży. Na 10 takich bagażników max 2 klientów jest z nich zadowolonych.
Miłosz_S
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miłosz_S » 11.03.2012 21:12

bluesman napisał(a):
w tym roku bagażnik na hak, całkowity koszt mnie zaskoczył hak+bagażnik na 2r thule 620zł

Po cenie widzę że hak chyba bez możliwości szybkiego demontażu.
Też o tym myślałem, w sklepie podali mi cenę haka składanego 600 - 700 zł.

Thule na 2 rowery ze światłami?
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 11.03.2012 21:18

Hak nowy Steinhoff, wystarczy 2 śruby odkręcić i jest ok. ale można dopłacić bodajże 70 zł i jest z szybkim demontażem. Thule bez świateł ale można dokupić na allegro tablice ze światłami w cenie ok. 90zł z przesyłką,.
Popieram zdanie Maćka by korzystać z renomowanych firm.
Ostatnio edytowano 11.03.2012 21:25 przez bluesman, łącznie edytowano 3 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 62
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone