Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jarecky9
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarecky9 » 06.02.2012 20:23

Jak to coś pomoże to mam te wymiary:

- szerokość belki 5,5 cm
- grubość belki 2,5 cm
dł. przód belki 90 cm
dł. tył belki 80
rozstaw belek 85 cm
Długość podana części płaskiej alu bez plastiku mocującego.

Dzięki Maćku...ten mój Fiacik to taki mało popularny jest i mam kłopot.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.02.2012 20:56

Jeśli nic więcej oprócz pudła nie masz zamiaru wozić na dachu, np obok roweru, to ...
ze względu na dosyć spory rozstaw belek trzeba poszukać boxu z płynną regulacją rozstawu lub z dużym, tzn szerokim cybantem.
Pasuje więc Ocean 80, Pacific 100, 200, pasują też Altro 460 i Kamei Husky 340 i Delphin 340 z nowej serii, z tańszych mogą być boxy Junior, ale z nowym systemem mocowania. Niestety np Taurus Ewsy 430 ma stary system i bez przymiarki nie wiem czy będzie OK, są wersje pod nazwą Sportac z regulowanym i szerokim cybantem. Ceny z powodu tego systemu są ciut wyższe, ale nadal interesujące.
Nie wiem jak pasowałby do Twojego auta Ocean 780, może warto sprawdzić, mam czasami w dobrej cenie, lekko używane. Byłby to bardzo dobry, pojemny i trwały box, ma długość 195 cm i to może być problem (z klapą). Gdyby klapa otwierała się bez problemu stawiałbym na takie rozwiązanie.
Masz rację, Twoje autko jest mało popularne, klientów z nim nie ma, tym bardziej z boxem. Dlatego ta klapa to moja "klapa" w temacie
:wink:
Jeśli masz gdzieś w okolicy możliwość przymiarki, zrób to, wybierz jednak jak najdłuższy box. Takie mam doświadczenia od klientów. Czasami kupują krótkie, bo to czy tamto, to tylko na chwilę, ale życie pokazuje, że są to zakupy na lata i warto dokładnie wszystko sprawdzić.
Po ew przymiarce daj znać, może coś z ceną poradzę :D
mars30
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mars30 » 08.02.2012 09:09

Kolego Maciek, potrzebuje Boxa na paska 2003 rok kombi, co bys polecił do używania tylko raz w roku na wakacje
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 08.02.2012 09:30

Na tak ogólnie postawione pytanie odpowiedź jest już w tym temacie, wystarczy poczytać.
Gdybyś po zgłębieniu wiedzy miał jednak dalej wątpliwości, chętnie odpowiem :wink:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 13.02.2012 19:56

Jeszcze jedno pytanie dealer Toyoty powiedział, ze do modelu Verso nie ma bagażnika na klapę, ciekawe dlaczego? mały popyt czy mało wytrzymała klapa bagażnika............... i tu pytanie dysponuje bagażnikiem f-my fiamma na 2 rowery bagażnik lekki alu, który po niewielkiej przeróbce czyli wydłużeniu rur mocujących łapy do górnej części klapy o około 5cm byłby ok. przypominam, ze mam bardzo lekkie rowery........... co sądzisz o tym pomyśle ? niestety u góry jest spoiler, który muszę ominąć, gdyby go nie było bagażnik bez problemu da się zamontować
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.02.2012 21:40

Spoiler praktycznie w każdym aucie wyklucza bezpieczny montaż bagażnika na klapę :!: :!: :!:
Nawet jeśli jakaś firma ma w ofercie bagażnik mocowany na klapę, to dot. to tylko aut bez spoilera. Wyjątki oczywiście bywają, ale niesamowicie sporadycznie.
Fiamma produkuję wyśmienite bagażniki na klapę, zawsze są przeznaczone do konkretnego auta, nie mają tak jak np Thule wymiennych końcówek dopasowujących do klapy.
Bagażniki mają atesty, spełniają dosyć ostre normy i niedopuszczalne jest rozumowanie jakie przedstawiasz (wydłużenie rur....). W przypadku jakiegoś problemu, np nawet mała stłuczka, wszelkie problemy finansowe spadną na Ciebie, ubezpieczyciele uwielbiają sprawdzać czy bagażnik był właściwy.
Nie wiem czy dealer Toyoty mówi prawdę, czy może w salonie nie mają odpowiedniego bagażnika. Nie działa mi strona Thule, sprawdzę jutro w pracy w katalogu "pisanym".
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 14.02.2012 20:16

Maćku w związku z pow. wpisem bagażnik na 2 rowery na hak co polecisz? ew. może masz wiedzę jaki hak najlepiej kupić oczywiście liczy się stosunek jakości do ceny.......... niestety, gdyby coś może dysponujesz jakąś ofertą ? chętnie się zapoznam adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 14.02.2012 21:40

Poszedł urywek oferty, cała będzie za ok 1 miesiąc. to jest sprawa sezonu i spodziewanych nowości, czekamy spokojnie.
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 19.02.2012 17:38

Maćku jest jakieś ograniczenie prędkości przy zastosowaniu Thule express 970 ???
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.02.2012 20:03

Na dzień dzisiejszy ograniczenia prędkości niezależnie od kraju, który akurat przejeżdżasz to 130 km/h max
To ograniczenie dotyczy wszystkich bagażników
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 26.02.2012 21:17

witaj Maćku pieniądze na Wingbary i kita poszły ale jak rozmawialiśmy na gg będą jutro zapewne sesja poranna, ciśnienia nie mam bo wyjazd dopiero w sobotę więc jakby ich jutro rano nie było to proszę daj mi znać. Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 26.02.2012 21:30

Witaj barti - paczka wyjedzie jutro lub we wtorek (nie wiem czy jutro będę w pracy)
Pozdrawiam
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 29.02.2012 22:15

Maćku bardzo Ci dziękuje wingbary+kit dotarły dziś o 19 już złożyłem jutro montuję u rodziców na aucie razem z boxem i w sobotę śmigają do Austrii na narty nie chciałem, aby ojciec się stresował jadąc z młodą na narty że coś może mu odpaść bo brakuje w belkach jakiś 8cm, kolejne zamówienie u Ciebie perfekcyjne zrealizowane dziękuję bardzo. No i nie byłbym sobą gdybym nie podziękował za rabat :D
Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.02.2012 22:23

Bezpiecznej podróży

Pozdrawiam :D
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 29.02.2012 22:58

ale jak je wyjąłem z kartonu nie przypuszczałem że są aż tak szerokie. Stare aero wyglądają przy nich jak stalówki. Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 61
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone