t.kurzy --
1. Dach--masz fabryczne miejsce, bagażniki belkowe od ok 170 zł wzwyż.
Ten tani, to produkt polskiego producenta, mocny, prosty, niezbyt ładny, ale czy musi być piękny
Bagażniki innych firm, np LP to koszt ok 290 zł plus ew zamki ok 100 zł.
Thule to już inna bajka cenowa, ale tez inna jakość, ceny od ok 560 zł.
Uchwyty rowerowe--tu też mamy spory wybór. Proste to wydatek od ok 50 zł do ok 100 zł. Są dosyć uniwersalne jeśli chodzi o grubość ramy, na dłuższą podróż warto dokupić gałkę zamykającą rower na klucz. Nie jest super zabezpieczenie przeciwko kradzieży, raczej chodzi mi to, że zwykłe gałki często się trochę odkręcają, co jest lekko upier..., trzeba sprawdzać.
Na w/w uchwytach można wozić rowery do 15 kg.
Do 17 kg rower, to np uchwyt Thule 532, cena ok 220 zł. Uchwyt i rower zamykany na klucz, uchwyt bardzo trwały.
Najwygodniejszy uchwyt, to Thule 591, cena ok 335 zł. Wygoda tego uchwytu polega na sposobie zamykania roweru. Specjalne pokrętło umieszczone na wysokości belek, nie trzeba wysoko unosić rąk do montażu roweru, co przy wyższych auta jest niewygodne . Nośność do 20 kg rower.
2. Tylna klapa--dobry, bezpieczny bagażnik do Twojego auta, to Thule ClipOn High. Bardzo sztywne i bezpieczne mocowanie, rowery stoją w szynach, doskonały na dalekie wyjazdy. Cena ok 850 zł.
Bagażników mocowanych do klapy za pomocą taśm nie polecam. Są dobre, ale na krótkie jazdy. Taśmy luzują się, często trzeba je sprawdzać.
Ogólnie na długie trasy radzę jednak trochę zainwestować. Kupisz coś bardzo taniego i zgubisz rowery po drodze, może trochę przesadzam, ale ... ja z rowerami jeżdżę bardzo dużo i wiele z nimi przeżyłem. Problemy zakończyły się, gdy sprawiłem sobie dobre rozwiązania.
W Twoim przypadku taki rozwiązaniem może być--polski bagażnik, ten tani. Z zamkiem to koszt ok 220 zł. Jest naprawdę bardzo mocny. Nie wchodziłbym w najtańsze uchwyty rowerowe, wybrałbym coś z grupy ok 150 zł lub jeśli masz to Thule 532, a najlepiej Thule 591, wiem, cena...
Za ok 500 zł możesz mieć przyzwoity i co ważne, bezpieczny zestaw.
Z tańszym możesz podróżować bezpiecznie gdzieś po swojej okolicy.
Owszem, wiele osób miało szczęście i nic się nie stało, będą polecali tanie uchwyty, ale ja mam styczność z klientami, którzy na trasie mieli problemy.