Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ikar
Croentuzjasta
:)

Nieprzeczytany postnapisał(a) ikar » 09.05.2011 10:35

Cześć Maciek. Raz juz skorzystałem z Twojej porady (a raczej znajomy) wiec może teraz i coś dla mnie.

Proszę o polecenie bagaznika rowerowego dla samochodu Ford Fusion. Chciałbym znalezc coś co umozliwi transport na "tyłku".

Z góry dzięki.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.05.2011 11:53

Jeśli masz Fusiona z rocznika 2002-2005 to możesz montować bagażnik trzymany klapy za pomocą taśm. Inne nie są polecane/katalogowane.
Jeśli Fusion jest od 2006 r możesz montować dowolny bagażnik zawieszany za klapę.
2 rower możesz wozić w pozycji stojącej, bardzo mocny i wygodny system, dosyć drogi, cena ok 860 zł.
3 rowery mocujesz w pozycji wiszącej, co często powoduje pewne kłopoty. A to rowery bujają się, a to damki nie możesz powiesić, musisz dokupić sztuczna ramę....
Są dwa systemy mocowań do klapy. Jeden na bazie bagażników ClipOn, bardzo wygodny, szybki i mocny, drugi na bazie 6 taśm. Zdecydowanie słabszy, wymaga częstej kontroli, taśmy luzują się.
Rowery powieszone z tyłu w Fusionie zasłaniają lampy, trzeba dokupić tablicę świetlną oraz dorobić gniazdo "hakowe".
Polecam z czystym sumieniem tylko ClipOn-y, odpowiednio dobrany do ilości rowerów oraz auta.
Pomyśl może o haku, wiem to dodatkowy koszt, ale jak wygoda... i bagażnik zawsze zamontujesz na innym aucie.
Marbad
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marbad » 09.05.2011 12:03

maciek1956 napisał(a):...

Dziękuje za szybką i wyczerpującą odpowiedź. Wynika że jednak Thule
:D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.05.2011 12:28

Marbad napisał(a):
maciek1956 napisał(a):...

Dziękuje za szybką i wyczerpującą odpowiedź. Wynika że jednak Thule
:D

Zdając sobie sprawę z cen, kasy klientów, wprowadzam każdego sezonu jakieś nowości. Problem polega na tym, że one nie wytrzymują próby czasu, a z produktami Thule mam "święty spokój". Sprzedane, ja zadowolony, ale co ważniejsze, klient też jest zadowolony. Nie przychodzi i nie narzeka na to, że spadł, coś się urwało, sprężynka rozciągnęła się....
Np ostatnio, na DWA sprzedane bagażniki innej firmy, już jeden wrócił na reklamację, oczywiście wszystko zostało naprawione, ale czy nie można...
W przypadku dowolnego produktu Thule ostatnią reklamację miałem...nie pamiętam, kilka lat temu :D
Czasami coś wyłapujemy przy montażu, sprzedaży, np brak gwintu w nakrętce, czy źle pasujący kit, tak bywa, ale reakcja najczęściej jest błyskawiczna. Nie ma tak, aby produkt poszedł do sprzedaży ze sprężynką, którą można ręką rozciągnąć, a ona ma utrzymać 2 lub 3 rowery.
Sierek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sierek » 09.05.2011 13:30

Cześć,
mam pytanie. Od zawsze używam bagażników Thule na różnych samochodach i nie miałem problemów z adapterami do belek. W tym roku zmieniłem samochód na AR Gulietta (r. 2010). Niestety w katalogach Thule nie ma jeszcze adapterów do stóp dla tego modelu samochodu.
Wiesz może czy jest szansa na dostępność tych części przed wakacjami?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.05.2011 14:34

Nie wiem, ale się dowiem :D
Wysłałem pytanie do Thule.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.05.2011 10:27

Sierek--już wiem, ale nadal nic nie wiem :wink:

od dawna nadany jest numer kitu RS ale nie wprowadzają do handlu bo dach okazał się za miękki i boją sie uszkodzeń.
Nie wiem co dalej bo podobna sytuacja była z kitem do Megany 3d i w końcu wprowadzili kit do sprzedaży.
pozdrawiam

Taką odpowiedź dostałem od przedstawiciela Thule
McPiv
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) McPiv » 13.05.2011 09:56

Cześć Maćku,

Przymierzam się do kupna bagażnika rowerowego, który by bezpiecznie przewiózł moje dwa rowery do Chorwacji, oczywiście z moją delikatną pomocą. Zastanawiam się nad Thule. Czy taki zestaw byłby ok:
- Stopy Rapid Railing 757
- Belka Aero 861 (może inna?)
- Bagażnik ProRide 532 (jeden rower waży dość sporo, powyżej 17kg, więc nie mogę użyć FreeRide)

Samochód, który ma to wieźć to Audi A4 Avant z 2004 roku bez haka.

Czy ewentualnie jesteś w stanie doradzić coś innego i jaka byłaby to kwota.
Czy np. w soboty jest szansa podjechać do Ciebie i pogadać na ten temat?

Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.05.2011 14:01

Th 532 to uchwyt do 17 kg, potrzebujesz Th 591, do 20 kg. Reszta OK, wysoka klasa, bardzo bezpieczna propozycja.
Nie wiem czym różni się Avant Estate od Estate, do AV..Es.. jest jeszcze bardzo mocny ClipOn,m do Es.. nie pasuje. W
W soboty 10-14, zapraszam.
Węgrów to też moje tereny
:wink:
McPiv
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) McPiv » 13.05.2011 14:44

:)

dziękuję za info, którejś soboty się wybiorę do Ciebie, by dowiedzieć się więcej i może coś zakupić.

Pozdrawiam serdecznie.
BigJar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigJar » 16.05.2011 08:39

Maćku,
potrzebuje bagażnik na 3 rowery do CITROEN C4 GRAND PICASSO 1.8 BENZ. montowany z tyłu na klapie. Czy coś takiego ma sens:
xxx
Będę wdzięczny za na Twoje sugestie i uwagi w tym temacie.

Pozdrawiam,
BJ
Ostatnio edytowano 16.05.2011 09:15 przez BigJar, łącznie edytowano 1 raz
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.05.2011 08:58

Znam ten uchwyt, trzyma nieźle, ale nie lubiłem go montować i cieszę się, że nie mam go w ofercie. Bardzo nie lubię jakiś dziwnych, "wynalazkowych" systemów montażowych. Prosty zatrzask lub śruby lepiej do mnie przemawiają. Niewygodny w przechowywaniu, rynny nie są składane.
Nie wiem czy pasuje do Twojego auta, wg katalogu Thule można montować tylko bagażnik 973, a rozwiązania typu ClipOn, nie.
Bagażnik montowany na klapie w/w autku, a właściwie rowery, zasłaniają lampy, powinieneś dokupić tablicę świetlną i podłączyć ją do gniazda hakowego (jest możliwość zamontowania samego gniazda).
Druga wada (pod warunkiem, że pasuje) --nie otworzysz klapy bagażnika z rowerami. Czyli niepraktyczny na dłuższe wyjazdy.
Zaleta -- trzyma dosyć mocno, tani.
Najwygodniejszy -- na haku. Sam bagażnik nie zawsze jest dużo droższy, ale ten hak .... Za ok 650 zł można kupić bagażnik z dobrym i dużym odchylaniem, włoski. Dobre i polecane rozwiązania to Thule, ale ceny na 3 rowery to ok 1500 zł. Są też tańsze Thule, mniej wygodne.
BigJar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BigJar » 16.05.2011 09:19

Dzięki za info.
Bagażnik potrzebny będzie okazjonalnie, dlatego poszukuje rozwiązania skutecznego i dość taniego.
Czy w Twojej ofercie znajdę coś takiego?

Pozdrawiam,
BJ
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.05.2011 09:25

BigJar napisał(a):Dzięki za info.
Bagażnik potrzebny będzie okazjonalnie, dlatego poszukuje rozwiązania skutecznego i dość taniego.
Czy w Twojej ofercie znajdę coś takiego?

Pozdrawiam,
BJ

Nie, podjedź do M..., jeśli zamontują, to będzie to pewniak, że pasuje.
Ja to oczywiście też mogę mieć, ale zmieniam trochę organizację swojej pracy i rozwiązania "okazjonalne" nie będą u mnie dostępne.
Stawiam na jakość i BEZPIECZEŃSTWO :D , i brak reklamacji.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 27.05.2011 12:11

maciek1956 napisał(a):Nowa Octavia ma belki tej samej długości, czyli 861 są odpowiednie.
Musisz tylko dokupić system montażu na relingu, np Thule 757. Cena katalogowa 325 zł, cena belek 861 to 290 zł, czyli tyle możesz zaoszczędzić.

Maćku
Chciałbym jutro podjechać i sfinalizować temat (+ dodatkowo jeden uchwyt rowerowy Thule)
Pracujecie "normalnie" 8O ?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 54
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone