Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tombalt
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tombalt » 05.04.2011 12:56

wysłałem zapytanie na adres podany na stronie turystykasamochodowa.pl
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 05.04.2011 23:48

Maciek ! Potrzebowałbym mega duży i wysoki kufer - myślałem o Atlantis 900 ale jak masz inne sugestie to poproszę .

Oraz system bagażnika dla Opel Vivaro.

Ps. Poproszę o wycenę na maila adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Z góry dzięki i pozdrawiam !
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.04.2011 09:15

Zaraz odpiszę, ale jaki masz dach, wysoki czy niski i ile drzwi ma Twoje auto,
Są pewne różnice w długościach belek
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 06.04.2011 11:41

maciek1956 napisał(a):Zaraz odpiszę, ale jaki masz dach, wysoki czy niski i ile drzwi ma Twoje auto,
Są pewne różnice w długościach belek

belki potrzebujemy 160 cm
niski vivaro! L2H1
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.04.2011 11:54

Nie żebym chciał kogoś zniechęcić do dachowego box-a ale... Oglądałem wczoraj "Jazdę Polską" na TVN. Pokazywali test zderzeniowy roweru zamocowanego na dachu między innymi przy prędkości zderzeniowej 50km/h. MASAKRA !

Podkreślali, kupować tylko porządne atestowane bagażniki.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.04.2011 12:17

smoki3 napisał(a):
Podkreślali, kupować tylko porządne atestowane bagażniki.[/b][/color]

Staram się właśnie do tego namawiać, ale jak przekonać nieprzekonanych :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.04.2011 12:35

maciek1956 napisał(a):
smoki3 napisał(a):
Podkreślali, kupować tylko porządne atestowane bagażniki.[/b][/color]

Staram się właśnie do tego namawiać, ale jak przekonać nieprzekonanych :wink:

Mam to samo z piłami, kosiarkami i innymi urządzeniami do ogrodu. Myślę, iż przekonana jest większość lecz przemawia zasobność portfela z którą w tej chwili zaczyna być krucho.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.04.2011 13:43

smoki3 napisał(a):
lecz przemawia zasobność portfela z którą w tej chwili zaczyna być krucho.[/b][/color]

To dobrze, że dopiero zaczyna, u mnie już trwa 3 rok :cry:
Daniel C.
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daniel C. » 08.04.2011 14:57

maciek1956 napisał(a):Daniel C. -- problemu z belkami nie będzie. Zapraszam. Zmieniam teraz urządzenie sklepu, ale jakoś damy radę pokazać co trzeba. :D

Maćku,

Dzięki za zaproszenie ale zastanawialiśmy się i poczekamy jeszcze z kupnem boxu.
Boxa potrzebowaliśmy na wypadek potrzeby spania w samochodzie - zamiast rozbijać namiot - rozwinąć maty i śpiwory z tyłu samochodu. Wtedy graty w bagażniku trochę przeszkadzają. Uznaliśmy jednak, że jeszcze najbliźszy wyjazd spróbujemy bez boxa i zdecydujemy czy kupować czy nie.
Na razie więc dzięki za pomoc i rzetelne informacje - jeżeli zdecydujemy się na boxa - wtedy się umówię/pojawię.
mar00ha_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar00ha_ » 15.04.2011 21:18

Maćku,
Czytam Cię w tym wątku już od dłuższego czasu i cieszę się, że służysz radą wszystkim pytającym.
Tym razem zapytam ja, ponieważ noszę się z zamiarem zakupu boxa. Rozważam modele Excellence lub Dynamic 800 z oferty Thule, ale jeszcze muszę zobaczyć jak się komponują z moim autem (i zapewnie się w tym celu spotkamy, zapewne po świętach, jeżeli uda nam się umówić).
Auto to Golf VI w wersji HB. Mam do niego belki sprzedawane przez VW, które są dość grube (wg moich niedokładnych pomiarów to ok 35 mm wysokości). Woziłem już na tym bagażniku Juniora Extreme 450 montowanego na cybanty i dało radę złapać. Ale zastanawiam się czy power gripy Thule dadzą radę moim belkom i czy to się będzie solidnie trzymać. Co o tym myślisz? A może od razu zrezygnować z gripów i zastosować wsuwki? Wsuwek jednak, może niepotrzebnie, trochę się obawiam - jakoś mi to tak mniej solidnie od zwykłych uchwytów wygląda (i od cybantów i od gripów). Jaka jest Twoja opinia i doświadczenie w tym zakresie?
Dopiszę jeszcze, że z tym Juniorem nie miałem oporów (być może niemądrze) aby podróżować 170-180 km/h niemieckimi autostradami. A przy takich prędkościach zależy mi bardzo na solidnym boxie, a także na solidnym jego zamocowaniu, żeby gdzieś nie odleciał.

mar00ha
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.04.2011 21:51

Power Grip obejmuje bezpiecznie belki o wym max 80x35 mm.
Wsuwki są tak samo bezpieczne, ale trochę mniej wygodne w montażu.
Są tylko na zamówienie, zerowe zainteresowanie.
Nie słyszałem aby Power Grip, czy wsuwki puściły :D dot. produktów Thule.
mar00ha_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar00ha_ » 15.04.2011 22:18

Dzięki za opinię. :)
No to pozostało mi tylko przymierzyć do mojego auta boxa, żeby zobaczyć czy się ładnie prezentuje. :)
No i potem, oczywiście, dokonać zakupu.

mar00ha
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 08.05.2011 19:39

15 maja w godz 10-18 zaprasza mieszkańców W-wy i okolic oraz wszystkich pozostałych chętnych na Festyn Rodzinny Niezapominajka - nie zapomnij o bezpieczeństwie. Mokotów-Bokserska róg Bartłomieja.
Więcej info na mojej stronie.
Jestem maleńkim sponsorem tego festynu. :D
Marbad
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marbad » 09.05.2011 09:20

Maćku

Czy bagażnik rowerowy na hak to tylko Thule czy może jest coś równie wygodne i trwałe(gwarancja>3lata) a tańsze?

Na dziś potrzebuje coś na dwa duże rowery. Ale z możliwością rozbudowy na 3, w niedalekiej przyszłości.
Peugeot 307 kombi.

pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.05.2011 10:21

Jest spora oferta na tego typu bagażniki. Najczęściej są to wyroby włoskie, na 2 lub na 3 rowery, możliwość rozbudowy o 3 lub 4 rower mają tylko nieliczne.
Mam np w ofercie bagażnik Siena, z odchylaniem lub bez (tylko dla oszczędnych, na zamówienie), na 2 rowery w cenie ok 550 zł, na 3 rowery ok 650 zł. Bagażniki wyglądają ciekawie, mają niezłe odchylanie, montaż na śrubę, czyli zdecydowanie mniej wygodnie niż w Thule.... Mają też jedną, bardzo dużą wadę, która pokazała się dopiero podczas eksploatacji. Sprężynki trzymające system odchylania, po kilku użyciach, rozciągają się trwale, trzeba wymienić na nowe. Załatwiam to z importerem.
Właśnie takich, niby małych, ale jakże upierdliwych i czasami niebezpiecznych "rozwiązań" w Thule nie ma. Szybki montaż, wspaniałe odchylanie, zabezpieczenie zamkiem bagażnika i rowerów...ale za to trzeba niestety płacić.
Ostatnio jeździłem z modelem Th 921, na 2 rowery, bagażnik wprost idealny. Bardzo mocny, sztywny, leciutki, same plusy. Cena ok 1200 zł. Model na 3 rowery, 923, cena ok 1500 zł.
Th 908 to bagażnik na 2 rowery z możliwością rozbudowy o 3 rower, ale ...cena, za pełen zestaw ok 2600 zł.
Niezłe bagażnik ma Mont Blanc, dla mnie odchylanie trochę małe, ale mam klapę otwieraną na bok. Z Thule otwieram i bagaż wyjmuję.
Po latach doświadczeń nie polecam bagażników Eufab.
Dosyć dobrym rozwiązaniem, z którym nie mieliśmy problemów, jest bagażnik włoski, Winny. To jest dwójka z możliwością rozbudowy, cena chyba (nie mam teraz) ok 1030/1100 zł za komplet na 3 rowery.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 53
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone