napisał(a) Dziadek Maciek » 09.05.2011 10:21
Jest spora oferta na tego typu bagażniki. Najczęściej są to wyroby włoskie, na 2 lub na 3 rowery, możliwość rozbudowy o 3 lub 4 rower mają tylko nieliczne.
Mam np w ofercie bagażnik Siena, z odchylaniem lub bez (tylko dla oszczędnych, na zamówienie), na 2 rowery w cenie ok 550 zł, na 3 rowery ok 650 zł. Bagażniki wyglądają ciekawie, mają niezłe odchylanie, montaż na śrubę, czyli zdecydowanie mniej wygodnie niż w Thule.... Mają też jedną, bardzo dużą wadę, która pokazała się dopiero podczas eksploatacji. Sprężynki trzymające system odchylania, po kilku użyciach, rozciągają się trwale, trzeba wymienić na nowe. Załatwiam to z importerem.
Właśnie takich, niby małych, ale jakże upierdliwych i czasami niebezpiecznych "rozwiązań" w Thule nie ma. Szybki montaż, wspaniałe odchylanie, zabezpieczenie zamkiem bagażnika i rowerów...ale za to trzeba niestety płacić.
Ostatnio jeździłem z modelem Th 921, na 2 rowery, bagażnik wprost idealny. Bardzo mocny, sztywny, leciutki, same plusy. Cena ok 1200 zł. Model na 3 rowery, 923, cena ok 1500 zł.
Th 908 to bagażnik na 2 rowery z możliwością rozbudowy o 3 rower, ale ...cena, za pełen zestaw ok 2600 zł.
Niezłe bagażnik ma Mont Blanc, dla mnie odchylanie trochę małe, ale mam klapę otwieraną na bok. Z Thule otwieram i bagaż wyjmuję.
Po latach doświadczeń nie polecam bagażników Eufab.
Dosyć dobrym rozwiązaniem, z którym nie mieliśmy problemów, jest bagażnik włoski, Winny. To jest dwójka z możliwością rozbudowy, cena chyba (nie mam teraz) ok 1030/1100 zł za komplet na 3 rowery.