Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.03.2011 09:05

Box już mam. Bez szału... ale darowemu koniowi... Hapro Carver InterPack 6.4. Ważne, że duży i długi. Moje Skitury 185 cm mieszczą się na styk.

Teraz czas wrócić do belek.
Zajrzałem na to.
Bagażnik Whispbar do - Ford S-MAX 5 drzw. (2006->)
Producent: PRO RACK - Nowa Zelandia
Whispbar S9+K420 (belki nieprzelotowe) nie wystające poza obręb dachu

Piękna sprawa tylko ta szerokość (jakieś dodatkowe wsuwki)... no i cena...

La Prealpina - tylko LP51 i LP49 wchodzi w grę, a ten pierwszy chyba tylko czarny. Zresztą ich strona dość uboga, trudno coś więcej się doczytać. Zdjęcia też mikro.

W Fordzie w Bielsku także nic sensownego mi nie zaproponowali.

Może jestem zbyt uparty z tymi belkami nieprzelotowymi... ale tak już mam... :) . Jeżeli jednak nic się nie uda, to czy możesz zapropnować coś ze standartu, ale tak, aby te wystające końce były minimalnie krótkie?
W razie konieczności mój email w profilu.

Pozdrawiam.
Interseal.

Aha. Do doboru: S-max, nadwozie bez szklanego dachu, rocznik 2006.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 31.03.2011 09:52

Ok, box masz, ciesz się nim, sprawdzaj tylko, szczególnie na początku użytkowania, mocowania. Może będziesz musiał czasami poprawiać, a może masz farta i masz "dobrą sztukę". :wink:
Ew do Whsibara będziesz musiał dokupić wsuwki, nie znam ceny, nie wiem też jak one współdziałają z systemem Easy Fit, ale na cybancie nie chwycisz belki.
La Preaplina--LP 51 to bagażnik niewystający, faktycznie tylko czarny, stalowy. Cena -- poniżej 500 zł
LP 49--belka alu, ale wystający. Na "upartego" można belkę samemu uciąć, po równo z każdego końca. Tylko jak uciąć aluminium, aby nie było widać śladów cięcia :?: w domowych warunkach
Długość tej belki - 124 cm
Thule - długość belki 135 cm, system stopy całkiem inny niż w LP, wrażenie wystawania też inne. Jeśli dobrze pamiętam, to ta belka wystaje za osłonę z zamkiem coś ok 4, może 5 cm. Bagażnik dosyć niski.
Napiszę też maila
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 02.04.2011 09:18

W związku z częstymi pytaniami o box Menabo Mania 460/Tornado informuję, że ... :(
czas pokazał wiele słabych stron tego produktu :(
Pozostaje mi mieć nadzieję, że nikomu z Was, którzy ew kupili ten box, nic się nie wydarzy, ale proszę zwracać uwagę na kruchość materiału.
Ilość reklamacji na połamany box, w czasie transportu do klienta, w czasie normalnego użytkowania, jest zbyt duża, abym nadal mógł ten box polecać. Dopóki jest gwarancja, sprawy załatwiane są raczej pozytywnie, ale ta gwarancja jest jednak krótka.
Co zrobić :?: 8O box i opinie o producencie pozwalały przypuszczać, że będzie to trwały wyrób, a pozostał tylko bardzo ładny kształt.
Oczywiście nie wszystkie sztuki muszą ulec zniszczeniu, większość jest używana i nic się nie dzieje :D

Alternatywą pojemnościową i cenową dla Manii może być np box Taurus Altro 460/500. Box już w dotyku sprawia wrażenie bardzo mocnego, ma też gwarancję 5 lat. Ale Mania jest ładniejsza :wink:
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 03.04.2011 06:35

Rysio napisał(a):Interseal, nie żebym Maćka reklamował ale przeglądnij naszą giełdę. Tam boxów jak mrówków :wink:

Gdzie Ty widzisz te boxy na tej giełdzie,ja widzę trzy z czego jeden sprzedany.Może ja widzę mrówki nie boxy.
tuareg
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tuareg » 05.04.2011 07:47

Interseal napisał(a):Teraz czas wrócić do belek.
Zajrzałem na to.
Bagażnik Whispbar do - Ford S-MAX 5 drzw. (2006->)
Producent: PRO RACK - Nowa Zelandia
Whispbar S9+K420 (belki nieprzelotowe) nie wystające poza obręb dachu

mam belki na reling na passacie kombi, zero dodatkowych szumów, nie zauważyłem też wzrostu zużycia paliwa no i efekt wizualny lepszy niż przy innych belkach
- polecam
Daniel C.
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daniel C. » 05.04.2011 08:00

maciek1956 napisał(a):W związku z częstymi pytaniami o box Menabo Mania 460/Tornado informuję, że ... :(
czas pokazał wiele słabych stron tego produktu :(
:wink:

Dzięki za info Maciek!
Trochę podejrzewałem, że coś jednak nie tak z tym boxem.
Pomyślę jeszcze, a w sobotę pewnie podjade do Ciebie przymierzyć tego Taurusa. Mam nadzieję, że nie będzie problemu z belkami do fabrycznych relingów w Volvo V40?
tombalt
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tombalt » 05.04.2011 08:15

witam,

w zeszłym roku poruszałem temat boxa, dziś przychodzi czas na zakup. warunkiem jest aby do środka zmieściły się narty 178cm
w skrócie małe wprowadzenie:
początkowo miał być mont blanc triton 450 lub atlantis 600, Maciek zaproponował w niezłej cenie atlantisa 780 i to był długo mój faworyt (niepokoi mnie tylko miejsce wewnątrz zajmowane przez uchwyty montażowe), więc myślałem nad oceanem 600
ostatnio potaniały spirity 780 i się nad tym zastanawiałem. rozważałem również menabo mania (z nim są ostatnio ponoć problemy) lub junior altro 460 (narty chyba nie wejdą) a 500 jest za duża. w desperacji nawet oglądałem boxy w nor...o. (jest obecnie promocja na atlantisa 600 w cenie 1350 )
ostatnio coraz bardziej zastanawiam się nad kamei delphin 340. mam już belki thule alu a do nich potrzebne są ponoć jakieś wsuwki - czy one są w komplecie z boxem lub ile kosztują?

doszliśmy z żoną do wniosku, że na nasze auto (astra h kombi) chyba nie warto inwestować w drogi box, który będzie kusić oko innych, ale jednocześnie nie stać nas na kupno taniego boxa który się bedzie rozpadać a co gorsza może być niebezpieczny.

delphin 340 czy atlantis/ocean 600 a może coś innego?
może do altro 460 wejda jednak 178cm?
doradźcie coś proszę - mam już mętlik

----------
własnie znalazłem info, że do delphina 340 są nowe uwsówki 90mm więc chyba będą pasować do alu....
http://www.laluz-menden.de/product_info ... ilber.html
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.04.2011 08:48

Daniel C. -- problemu z belkami nie będzie. Zapraszam. Zmieniam teraz urządzenie sklepu, ale jakoś damy radę pokazać co trzeba. :D

tomabalt -- obawiasz się systemów montażowych Oceana 780, a rozważasz Atlantisa 600 :?: To całkiem inne boxy, Ocean ma 470 l, a Atlantis/Pacific 600 tylko 330 l, więc te systemy są nieistotne. :D
Jeśli masz okazję kupić gdzieś tanio Spirita 780 to się nie zastanawiaj. Tańsze nie będą, to są boxy już nieprodukowane, tylko na wyprzedaży, ale ich jakość jest bardzo dobra.
Do Altro 460 narty 178 cm nie wejdą :!: :!: :(
Wsuwki do Kamei to koszt min 50 zł, do belek alu są koniecznie potrzebne.
Z Delphinem nie ma ich w zestawie.
Kup Spirita :!: :!: :!: zdecydowanie najwygodniejszy i bardzo mocny, uchodzi też za cichy.
Ocean 780 - największy z tych, o których wspominasz, jeden z tańszych, a jest to jednak jakość Thule.
Ile par nart, butów, kasków.... :?: będziesz woził :?:

Tak, nowe Delphiny mają szerokie cybanty, ale nie 90 mm, tylko 83 mm, nie pasuję do Whisbara. Mam, zmierzyłem.
Ostatnio edytowano 05.04.2011 08:54 przez Dziadek Maciek, łącznie edytowano 1 raz
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 05.04.2011 08:52

mireks napisał(a):
Rysio napisał(a):Interseal, nie żebym Maćka reklamował ale przeglądnij naszą giełdę. Tam boxów jak mrówków :wink:

Gdzie Ty widzisz te boxy na tej giełdzie,ja widzę trzy z czego jeden sprzedany.Może ja widzę mrówki nie boxy.

https://www.cro.pl./forum/viewtopic.php?t=31515
https://www.cro.pl./forum/viewtopic.php?t=31516
tombalt
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tombalt » 05.04.2011 09:55

maciek1956 napisał(a):tomabalt -- obawiasz się systemów montażowych Oceana 780, a rozważasz Atlantisa 600 :?: To całkiem inne boxy, Ocean ma 470 l, a Atlantis/Pacific 600 tylko 330 l, więc te systemy są nieistotne. :D .

oceana 780 nie rozważałem a co do oceana 600 to się pomyliłem - miałem na mysli pacyfica 600 :)
co masz na myśli - pisząc, że systemy są nieistotne? (przy tych gabarytach)

maciek1956 napisał(a):Jeśli masz okazję kupić gdzieś tanio Spirita 780 to się nie zastanawiaj. Tańsze nie będą, to są boxy już nieprodukowane, tylko na wyprzedaży, ale ich jakość jest bardzo dobra.

tanio... cena i tak oscyluje w okolicy 1900zł z dojazdem

dla mojej połowicy tanio jest w okolicach 1000-1200 (jeśli to w ogóle jest tanio), dlatego z dużą radością przyjęła by informację, że box będzie w tych okolicach cenowych...

maciek1956 napisał(a):
Wsuwki do Kamei to koszt min 50 zł, do belek alu są koniecznie potrzebne.
Z Delphinem nie ma ich w zestawie.

Ocean 780 - największy z tych, o których wspominasz, jeden z tańszych, a jest to jednak jakość Thule.
Ile par nart, butów, kasków.... icon_question.gif będziesz woził icon_question.gif

Tak, nowe Delphiny mają szerokie cybanty, ale nie 90 mm, tylko 83 mm, nie pasuję do Whisbara. Mam, zmierzyłem..

czy nowe Delphiny nie będą pasowały do alu 860 bez wsuwek? ile kosztowałby zestaw delphin z wsuwkami? (o ile są konieczne)
jak byłoby z odbiorem, można gdzieś na Śląsku?

--------
na razie dwie-trzy pary nart + kaski i burty
czy delphin nie jest dobrym wyborem? jakie są jego wady?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.04.2011 11:03

Ja też się pomyliłem, miałem na myśli Atlantisa 780, nie Oceana 780. Systemy nieistotne--już wyjaśniam--chodzi mi o to, że A 780 jest dużo większy niż 600-tka, jest też dwustronnie otwierany. Pacific 600 ma, jeśli chodzi o wielkość, taki sam system jak A 780, a rozważasz mniejszy box, bo w większym systemy przeszkadzają. Tak to zrozumiałem, mniejszy jest OK, a w większym "be". :wink:
Za 1000-1200 zł nie kupisz boxa klasy Atlantisa czy Spirita, pogadaj i przekonaj połowicę :wink:
Nowe Delphiny będą pasowały do belek Thule alu.
To dobry wybór, są 3 kolory i 3 ceny, najtańszy ok 1000 zł, srebrny, bez połysku, ok 1300 zł czarny błysk, bardzo ładny i ok 1350 zł carbon.
Ten srebrny, nowy, ma ciekawą fakturę, jakby w delikatne kropeczki, ładnie to wygląda.
Wady--dla jednych wada, dla drugich zaleta i duże bezpieczeństwo--box ma dwa zamki, nie ma centralnego zamykania. Trzeba wcisnąć dwa zamki, bolec przechodzi przez wieko o dno, bardzo bezpieczny system, dodatkowo dwa zabezpieczenia stałe. Nie ma możliwości złego zamknięcia i wynikającego z tego ew otwarcia boxa w czasie jazdy.
tombalt
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tombalt » 05.04.2011 11:21

może na początek się wytłumaczę z tego dlaczego nie 780:
obawiam się że ten box jest za duży do mojego auta z silnikiem benzynowym 105 konnym, dlatego brałem pod uwagę 600 (to był mój pierwszy typ),

maciek1956 napisał(a):Za 1000-1200 zł nie kupisz boxa klasy Atlantisa czy Spirita, pogadaj i przekonaj połowicę :wink:
Nowe Delphiny będą pasowały do belek Thule alu.

czy warto więc dopłacić 350zł i zamiast delphina rozważyć atlantisa 600?
pojemnościowo są zblizone, atlantis jest chyba ciut wyższy i węższy
a co do samych uchwytów - uważasz że to nie aż tak wielki problem?
w czym atlantis jest lepszy od delphina? (poza wygladem - tego nie oceniamy) jedyne co wiem, że miałbym jeden kluczyk do wszystkiego

czy ten delphin dobrze się trzyma belek?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.04.2011 11:35

Dla mnie ew przewagą Atlantisa jest super wygodny system montażu i to, że jest węższy, zostaje więc miejsce na ...np rowery, deskę surf, kajak....
Jeden kluczyk do wszystkiego--to opcja dodatkowo płatna, chyba, że kupując belki już to przewidziałeś i masz wolne bębenki z zamkiem.
Czy Delphin...tak, jak wszystkie przykręcane, oczywiście pod warunkiem właściwego przykręcenia.
:wink:
Przykręcane, czyli właściwie wszystkie Thule (wyjątek Ocean 780), Delphiny Kamei, Juiory..., a Kamei Corvara czy Hapro np, nie są przykręcane, tam są różne systemy "Easy..." i ...różnie z nimi bywa.
tombalt
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tombalt » 05.04.2011 11:50

co do super wygodnego mocowania atlantisa - mam nadzieję, że jest również super bezpieczne i trwałe...
one key przewidziałem, mam wkładki, a box będę montował sam i raczej będę go demontować po powrocie z nart (czyli kilka razy w roku - weekendowe wypady) więc sądzę, że dla bezpieczeństwa chyba rozważę jednak ostatecznie pierwszy pomysł i zrobię dziury w torbach na te nieszczęsne mocowania.
dziękuję Maćku za okazaną pomoc w wyborze
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.04.2011 12:21

Jeśli decyzja będzie na Atlantisa 600 (chyba najsłuszniejsza) i nie znajdziesz poniżej 1300 zł odezwij się na maila. Może rabat dla Cro załatwi sprawę ceny :?: :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 52
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone