Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 10.02.2011 16:40

Dzięki piękne za odpowiedz, w takim razie muszę Cię odwiedzić niebawem ...
:)

do zobaczenia

Olo
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.02.2011 16:51

maciek1956 napisał(a): Ps Spirit jest już wycofany ze sprzedaży :D

No to moj, jak wino, zyskuje na wartości... :P
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.02.2011 16:52

Hubert--Altro to ten sam producent co Mania, czyli Menabo Włochy.
Box wygląda na bardzo mocny, zdecydowanie mocniejszy niż Mania, dużo sztywniejszy.

Simaka Skipass :D jeszcze czasami można spotkać, ale to raczej końcówki. Thule jest właścicielem Simaki, może markę zamknąć, może też dalej produkować tanią linię, różne chodzą słuchy. Do Octavii Simaka Skipass w cenie ok 180 zł, pod nazwą Thule 209 zł.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.02.2011 16:53

FUX napisał(a):
maciek1956 napisał(a): Ps Spirit jest już wycofany ze sprzedaży :D

No to moj, jak wino, zyskuje na wartości... :P

Będzie niedługo poszukiwany jak stary wspaniały Vision :D
ikar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ikar » 16.02.2011 11:14

Czesć Maciek. Chciałbym się dowiedzieć co byś polecał do daewoo matiz 2002 z relingami (tylko przewożenie nart).

Bardzo proszę o radę. Pozdrawiam.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.02.2011 11:33

Wybór belek do relingów jest bardzo duży, bez problemu każdy znajdzie coś dla siebie. Już całkiem przyzwoite zaczynają się od ok 180 zł, aluminiowe ok ok 240 zł. Większość jest zamykana na klucz. Jeśli to jest tylko przewóz nart, to ... nawet te z grupy najtańszych, nadają się. Może bez przesady z tą oszczędnością, nie bierz po uwagę chińskich, czy przykręcanych na jakieś śrubki, w cenach ok 100 zł, to badziewie jest.
Podobnie sprawa wygląda z uchwytami narciarskimi. Nie radzę kupować uchwytów typu Multi ski, słaba , twarda guma, niskiej jakości plastik.
Pozostałe uchwyty są raczej OK, lepsze gumy, dobre zamki. Wybierając uchwyt narciarski musisz go dopasować do belki, np do belek alu nie pasuje każdy uchwyt, ma zbyt wąskie cybanty. Najczęściej na belkach alu uchwyty montujemy na wsuwkach. Inna sprawa, na którą musisz zwrócić uwagę, to wysokość uchwytu. Belki masz różne, na różnych wysokościach, dochodzi wysokość relingów i ...uchwyt może być płaski lub podwyższony. Chodzi o to, aby wiązania nie dotykały dachu. Takie, wyższe uchwyty można kupić już od ok 150 zł, na 3/4 pary nart. Oczywiście są tez bardziej firmowe, droższe. Najwygodniejsze mają możliwość wysuwania uchwytu z belki, co bardzo ułatwia załadunek nart.
A może box :?: Ceny od ok 630 zł, w zależności od jakości, pojemności, długości ...
Jaką kasę chcesz przeznaczyć, ile nart...ew podam dokładniejsze przykłady belek i uchwytów
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 16.02.2011 16:13

maciek - jakiś czas temu pomogłeś mi z bagażnikiem dachowym do Astry (za co jeszcze raz dziękuję), lecz mam kolejny "problem" :oops:
Potrzebuję tym razem bagażnika do nowej Skody Octavii Combi (na reling). Mam w piwnicy "stary" bagażnik Thule, który kiedyś używałem do Toyoty Corolli (Hatchback 2003r) - belki aluminiowe 861 ze stopami 750. Czy można coś z tego wykorzystać do Octavii? Czy lepiej kupić nowy (inny) dedykowany do tego auta bagażnik?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.02.2011 16:28

Nowa Octavia ma belki tej samej długości, czyli 861 są odpowiednie.
Musisz tylko dokupić system montażu na relingu, np Thule 757. Cena katalogowa 325 zł, cena belek 861 to 290 zł, czyli tyle możesz zaoszczędzić.
Jest oczywiście kilka innych, tańszych bagażników do relingu, ale nie tej jakości. Wydaje mi się, że mając dobre belki warto kupić właściwe stopy Thule.
mottom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mottom » 16.02.2011 16:57

maciek1956 napisał(a):Thule 757. Cena katalogowa 325 zł

rozumiem, że "katalogowa" to znaczy - podjedź, pogadamy ........ :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 19.02.2011 23:27

Znalazłem w Auto Bild interesujące wyniki badań.

Auto osobowe, nadwozie sedan-rower na dachu, prędkość 120 km/h-zwiększone zużycie paliwa o 0.7 l, prędkość 150 km/h, zużycie wzrasta do 1.2 l
To samo auto, bagażnik rowerowy na haku--120 km/h, zużycie paliwa wzrasta o 0.8 l, 150 km/h, o 1.4 l.

Auto typu combi, wyniki odpowiednio. 120 km/h paliwa rośnie o 0.6 l, 150 km/h, wzrost zużycia paliwa o 1.0 l.
Rower na haku, 120 km/h, wzrost o 0.2 l, 150 km/h wzrost o 0.3 l.

Rower i box na dachu, auto combi, 120 km/h, wzrost zużycia paliwa o 2.o l, 150 km/h wzrost o 3.0 l.
hellraider
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hellraider » 20.02.2011 18:23

maciek 1956
Dzięki za wcześniejsze Twoje porady odnośnie dopasowania boxu . Sporo szukałem i nawet udało mi się "poprzymierzac" do auta ( w Bydgoszczy jest kilka punktów sprzedaży ) . Jestem nastawiony na box "Mont Blanc Triton 350" - wizualnie i gabarytami odpowiada mi .
Co sądzisz o tym produkcie , czy masz go w swojej ofercie ?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.02.2011 18:51

A nie mówiłem .... :wink: Można dłuższy niż Pacific 100 :?: :D

Mont Blanc Triton to bardzo mocna i dobra linia boxów. 350-tka to box niewielki, cieszący się więc umiarkowanym zainteresowaniem, ale wart zakupu. Ja osobiście bardzo nie lubię systemu montażu, który stosuje Mont Blanc, jest on lekko "zacofany", ale faktycznie dosyć szybki i co ważne, zajmuje mało miejsca w środku.
W stałej ofercie go nie mam, ale z importerem współpracuję.
hellraider
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hellraider » 20.02.2011 19:56

A nie mówiłem .... icon_wink.gif Można dłuższy niż Pacific 100 icon_question.gif icon_biggrin.gif

:-) można , można :-)
Po moich przymiarkach jestem pewien , że nie chcę dłuższego boxu do mojego autka niż 160 cm ... no jeszcze chyba Thule Pacific 200 by pasował , chociaż jego akurat nie miałem możliwości przymierzyc .
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.02.2011 20:16

Pacific 200--trochę droższy, trochę dłuższy, ale ma sporo większą pojemność, jest też bardzo wygodny w montażu, ma 5 lat gwarancji.
MB tylko 3 lata, to w tej klasie jest na dzisiejsze czasy mało, już nawet niektóre firmy włoskie dają 5 lat.
hellraider
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) hellraider » 20.02.2011 20:38

I znów "ziarenko wątpliwości" zostało zasiane ...
W związku z tym , że do lata jeszcze trochę ... śniegu spadnie :-( chyba poszukam jakiegoś lokalnego dealera , przymierzę rzeczonego Pacific-a na dach mojego autka i jak mi się taka konfiguracja spodoba ... odezwę się do Ciebie :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 49
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone