Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
conti
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) conti » 06.02.2011 16:30

jaki byście polecili bagażnik dachowy i Box do renault Clio II wer przed liftingiem ? oczywiście cenowo proporcjonalny do samochodu :)

Obrazek
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.02.2011 17:19

Box dachowy--co ma wozić, jeśli narty to jakiej długości najdłuższe, a może namiot, krzesełka, wózek dla dziecka.... :?:
Belki do w/w auta polecam La Prealpina, system wymiennych łap, cena od ok 270 zł, zamykanie w opcji (100 zł). Są w ofercie oczywiście też tańsze, ale ...albo bez zamka, a pod box warto zamykane zamontować, albo przeznaczone tylko do danego auta, a LP bardzo prawdopodobnie dostosujesz do następnego pojazdu.
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 06.02.2011 18:11

Maciej, co polecasz do Opla Zafiry? Chcę przewozić narty, a latem rowery. Box dachowy nie jest mi potrzebny. Wyjeżdżając gdzieś dalej jeździmy w dwójkę więc mamy gdzie się spakować.

Pozdrawiam
Rafał
conti
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) conti » 06.02.2011 18:57

box mnie interesuje jakiś krótki do 140 cm aby zapakować parę drobiazgów więcej.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.02.2011 20:08

conti napisał(a):box mnie interesuje jakiś krótki do 140 cm aby zapakować parę drobiazgów więcej.

W takim razie albo coś prostego, typu Junior Easy Taurus 320, cena ok 450 zł, ew Thule Ocean 80, cena ok 650 zł.
Gdyby pasował box 180 cm, zdecydowanie polecam Easy 430, cena ok 630 zł. Przyzwoity, bardzo pojemny i przy właściwej obsłudze wystarczy spokojnie na kilka lat. Długością się nie przejmuj,klapę otworzysz, a zyskasz dużo dodatkowego miejsca, którego nigdy zbyt wiele.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.02.2011 20:12

klopot napisał(a):Maciej, co polecasz do Opla Zafiry? Chcę przewozić narty, a latem rowery. Box dachowy nie jest mi potrzebny. Wyjeżdżając gdzieś dalej jeździmy w dwójkę więc mamy gdzie się spakować.

Pozdrawiam
Rafał

Która Zafira, z jakim dachem, z relingiem :?: , z relingiem zintegrowanym :?: , jeśli ta wersja to, masz dziurki czy brzuszki w /w relingu :?: , z fabrycznymi miejscami/gniazdami :?: , a może masz dach słoneczny podwyższany :?:
Jak widzisz wersji dachów w Zafirze jest kilka, do każdego inne belki
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 06.02.2011 20:37

Zafira rok produkcji 2002 z relingami, a w relingu brzuszki i fabrycznymi gniazdami. Jeżeli mógłbyś przybliżyć mi znaczenie określenia "z relingiem zintegrowanym", być może właśnnie jest to taki reling tylko ja o tym nie wiem.

Pozdrawiam
Rafał
Ostatnio edytowano 06.02.2011 21:10 przez klopot, łącznie edytowano 1 raz
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.02.2011 21:02

klopot napisał(a):Zafira rok produkcji 2002 z relingami, a w relingu brzuszki i fabrycznymi ganiazdami. Jeżeli mógłbyś przybliżyć mi znaczenie określenia "z relingiem zintegrowanym", być może właśnnie jest to taki reling tylko ja o tym nie wiem.

Pozdrawiam
Rafał

Zafira 2002 r to najczęściej normalny reling, bez ...
Reling zintegrowany to to reling leżący bezpośrednio na dachu, ma to np Zafira po 2005 r .
Belki polecane do normalnego relingu to wydatek od ok 250 zł, stalowe lub alu, zamykane na klucz. Są oczywiście też tańsze, raczej bez zamka lub bardzo słabe. Do tego dokupujesz uchwyty narciarskie i rowerowe. Ceny bardzo różne, zależne od zamykania, wysokości (aby wiązania nie dotykały dachu), tworzywa, firmy....
Ostatnio bardzo polecamy bagażnik Dozer, następca Brio, cena do Zafiry ok 270 zł, aluminiowy, do tego uchwyt narciarski w cenie od ok 100 zł, ale...zdecydowanie lepsze i wygodniejsze są boxy.
Uchwyty rowerowe do belki alu to wydatek od ok 60 zł, najwygodniejsze do wysokiego auta to koszt ok 400 zł/szt (zamykanie roweru na poziomie belek.
Sprecyzuj wymagania i ew max kasy.
Wyśmienitym rozwiązaniem rowerowym jest hak, ale dosyć drogim
klopot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) klopot » 06.02.2011 21:21

Belki, uchwyty na narty i rowery zdecydowanie zamykane na klucz. Stalowe czy aluminiowe, tutaj zdaje się na Ciebie i Twoją wiedzę w tym temacie. Chciałbym się zamknąć w kwocie około 600 zł.

Pozdrawiam
Rafał
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.02.2011 21:57

No to mamy jasność :D
Uchwyty rowerowe alu zamykane na klucz, cena ok 130 zł/szt, czyli mamy 260 zł :)
Bagażnik belkowy, alu czy stal, podobne ceny, ok 250/270 zł, czyli mamy trochę ponad 500 zł.
Zostaje niecałe 100 zł -prosty uchwyt narciarski, ok 100 zł
Z rabatem zmieścisz się w 600 zł bez problemu
:wink:
Bagażnik Dozer, uchwyt narciarski White Bear i i chwyty rowerowe Taurus Sprint, ew Transport alu z dodatkową gałką zamykającą rower.
Gdyby uchwyty rowerowe mały być zamykane na klucz na belce, kasa większa będzie potrzebna, o ok 150 zł.
hubert-b
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hubert-b » 10.02.2011 12:54

Witam

Kilka pytań, do speca Maćka :-)

Przymierzam się zakupu boxa na Peugota 207. Mam już aluminiowe belki THULE. Rozważam wybór spośród poniższych modeli:
- Pacific 500 (ale może się okazać zbyt długi) / Pacific 600
- Atlantis 600
- Menabo Mania
Jakie są za i przeciw tych modeli?
Ewentualnie jakaś inna alternatywa?

Założenie jest, że box ma pomieścić narty max 165 cm, jeśli by się dało to w przyszłości wózek (ale nie jest to konieczne, gdyż zapewne spowoduje znaczne zwiększenie wymiarów). Konstrukcja ma być solidna i pewna. Ale finanse nie pozwolą raczej na coś stylu Spirita.

Pozdrawiam
Hubert
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.02.2011 13:27

Pacific 500 - do wspomnianego bagażu i auta nie polecam. Zbyt długi, nie otworzysz kapy, wąski, nie włożysz wózka.
Atlantis 600--bardzo dobry, ale wózka też nie zmieścisz.
Mania 460 - może to słabo wyglądać, małe auto i spory box :?:

Propozycje inne:
Altro Taurus 460 - 185 cm długi, zmieścisz więc narty i wózek, 75 kg ładowność, dobry, mocny, cena ok 900 zł, łatwy w montażu.
Kamei Delphin 340 - wszystko jak wyżej, gwarancja 6 lat, cena ok 1000 zł
Thule Ocean 780 - duży, ale ... jakość Thule w cenie ok 1100 zł.
Thule Pacific 600 - parametry wymiarowe Atlantisa 600, ładowność 50 kg, super montaż, wózek nie wejdzie.

Gdyby wózek był na 100 %, radzę podjechać do sklepu i przymierzyć wspomniany wózek, pomiary "klienta" często są mylne.

Ps Sprit jest już wycofany ze sprzedaży :D
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 10.02.2011 15:02

Maćku,

witam i mam prośbę o dwie porady:

1. Jakie łańcuchy do skody octavii na koła 195/65R15
2. Jaki bagażnik do Skody Yeti z relingiem dachowym - niestety reling jest grubszy niż w octavii i nie pasuje te same belki

dziekuje i pozdrawiam
hubert-b
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hubert-b » 10.02.2011 15:10

Witam

Dzięki za info.

Zatem pozostają 3 modele do wyboru: Altro Taurus 460, Kamei Delphin 340, Thule Ocean 780. Cenowo wszystkie mieszczą się w budżecie, więc teraz pytanie czy Taurus to aby nie chińszczyzna? I czy nie postawić na Kamei ze względu na dłuższą gwarancję, skoro jakość jest podobna?

Pozdrawiam
Hubert

PS
Przy okazji pytania kolegi Olo o łańcuchy wart zwrócić uwagę na model:
SIMAKA SKIPASS.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.02.2011 16:36

Olo---dowolne ogniwo, czyli 9, 10 i 12 mm pasuje do w/w koła na w/w aucie.
Ceny od 130 zł wzwyż, wyższa klasa może być wyposażona w samonapinacz i automatyczny demontaż, i oczywiście wyższą cenę.
Yeti - Thule kataloguje uchwyt 775, specjalny do szerokich relingów, a belki 127 cm.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 48
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone