Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 22.01.2011 11:49

Już wiem, kupiłem i przeczytałem :D :D

1. Thule Dynamic
2. Kamei Corvara
3. Thule Ranger---"szmaciany" box
w/w pozycje warte polecenia, narty w czasie crash testu zostają w środku, ogólnie większych szkód nie ma
4. Neumann Whale - najlepsza seria tego producenta, warunkowo wart polecenia, narty przemieszczają się w środku, co w znacznym stopniu wpływa na stabilność auta na zakrętach, zerwane mocowania boxu
5. Jetbag--nie polecany, narty przebiły box wypadając na przechodnia
6. Xtreme--dokładnie jak wyżej,

Czyli -- jakość kosztuje. Można kupić prosty, całkowicie bezawaryjny box, typu Xtreme, ale...w skrajnym przypadku...
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 22.01.2011 14:05

dziękuje za informację szanowny kolego Macieju właśnie idę odwiedzić Twoja stronkę obejrzeć sobie te boxy
no ja już widziałem ładniutki jadę dziś do szwagra biorę c2h5oh :D i może go przekonam żeby odkupił mojego jak tak się napalił wtedy ja kupie dynamica bo już mi się podoba :D .Macieju rozumiem że cennik cennikiem a życie życiem :lol:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 22.01.2011 19:49

barti75 napisał(a):że cennik cennikiem a życie życiem :lol:

Dokładnie tak :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 22.01.2011 20:39

maciek1956 napisał(a):
barti75 napisał(a):że cennik cennikiem a życie życiem :lol:

Dokładnie tak :D

+30%

:twisted:
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 22.01.2011 22:06

rozumiem FUX że te + 30% to za Renówkę :D bo dałem fotkę kiedyś na forum jak tak to skucha od stycznia tego roku śmigam Subaru B9 Tribeca 3.6 rocznik 2010
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.01.2011 08:01

No to sprawiłeś sobie bardzo unikatowy model w RP.
U Rogalskiego kupowaleś ze zSIPu, czy USA?
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 23.01.2011 21:16

wiem że unikat na Polskim rynku, (ściągałem ze stanów)ale chciałem subaru a że impreza i legacy obcykane to szukałem jakiegoś wynalazka :D bo u nas to większość obcykanych tych samochodów teściu go znalazł tam w salonie cena była ok to się skusiłem ma najechane 2tyś mil na razie nie narzekam ale mam go od 3 tygodni dokładnie od 2 stycznia - wiem jedno że na 100% nie będę go gazował, to wersja 7 osobowa jedyne 256KM zobaczymy jak da rade na polskich drogach :evil: na razie się uczę że 4x4 szybciej staruje ale hamuje tak samo :D ale mruk tego boxera bezcenny :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.01.2011 12:53

Czy ktoś zna konkretne przepisy lub zalecenia co do łańcuchów śniegowych w Austrii? Nie chodzi mi o przypuszczenia czy złote myśli.
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 31.01.2011 12:58

strona austriackiego automobilklubu prawde powie ...
http://www.oeamtc.at/?id=2500%2C1127991%2C%2C

mandaty są od 35 - 5000 euro za nie przestrzeganie wymogów zimowych
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 31.01.2011 13:02

od 1 listopada do 15 kwietnia obowiązkowo opony zimowe,

1. na osnieżonych drogach, drogach z błotem posniegowym i pokrytych lodem obowiązkowe opony zimowe na wszystkich kołach. opony zimowe to te które są oznaczone M+S; M.S. lub M & S i muszą mieć min 4 mm profilu

http://www.oeamtc.at/?id=2500%2C1102241%2C%2C
tu o łańcuchach ...
zawsze stosować tam gdzie jest znak - niebieski znak z symbolem łańcuchów - zakładać na min. dwa koła napendowe.
jeżeli jest znak wymagający założenia łańcuchów muszą one być założone także na samochody z oponami zimowymi ale też na samochody z napędem 4x4 (wyjątek - jeżeli te auta są wyłączone z obowiązku dodatkową tabiczka inf pod znakiem.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.01.2011 13:32

Czyli nieprawdą jest , że łańcuchy są bezwzględnie wymagane w Austrii w okresie zimowym. Takie info słyszałem.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.01.2011 13:42

Bocian napisał(a):Czyli nieprawdą jest , że łańcuchy są bezwzględnie wymagane w Austrii w okresie zimowym. Takie info słyszałem.

Czytaj ze zrozumieniem.
Jeżeli dojedziesz do miejsca, gdzie jest takowy znak i będzie naper... śnieg, to co na kola zalożysz?
Łańcuszek z Jasnej Gory? :roll:

:wink:
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 31.01.2011 13:47

dokładnie jak mówi FUX - ja to rozumiem tak jade przez góry i zaczyna padac snieg (nie kilka płatków tylko sypie solidnie) pojawiają się służby drogowe stawiają znakia kilka km dalej stoi policja i sprawdza czy masz łańcuchy ... czyli co ... łańcuchy podróżują w bagażniku i są tam na wszelki wypadek ...
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 31.01.2011 14:23

Sprawdzają także czy masz odpowiedni rozmiar i czy masz atest na łańcuchy. Większość tanich chińskich tego atestu nie ma.
Wszelkie pokrowce na koła, czyli jakieś szmaciane nakładki nie są łańcuchem.
Miałem już klientów, którzy płacili 3 tys euro i bardzo płakali.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 31.01.2011 16:39

Olo napisał(a):dokładnie jak mówi FUX - ja to rozumiem tak jade przez góry i zaczyna padac snieg (nie kilka płatków tylko sypie solidnie) pojawiają się służby drogowe stawiają znakia kilka km dalej stoi policja i sprawdza czy masz łańcuchy ... czyli co ... łańcuchy podróżują w bagażniku i są tam na wszelki wypadek ...

Tak nie do konca. Stoi znak i jeżeli jedziesz dalej bez, zatrzymasz się i nie masz co zalozyć, to wtedy jest ból. Finansowy, jak Ci mandat wlepią.
Znaki sa usatwione przez caly rok; w Polsce je juz także widziałem!
Stoja także latem, bo nikt ich nie będzie demontowal!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 47
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone