Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 29.11.2010 10:09

maciek1956 napisał(a):Do wielu boxów można dokupić wykładzinę, aby narty jak najmniej hałasowały podskakując.

ja z powodzeniem wykozystuje karimate, kupilem taka najtansza w decathlonie i klade na dno boxa a na to klade narty i kije i jest spoko ... cicho i nic nie skacze oczywiscie narty spinam tasma ktora jest na wyposazeniu boxu.. poza tym ja do boxu na narty zazwyczaj dopycham kombinezony narciarskie ktore dodatkowo wyciszaja i wypelniaja box
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.11.2010 10:25

Poziomek-z tym hałasowaniem to jest jednak problem. Pisałem już, na odgłosy wpływ ma wiele czynników, prędkość, pogoda (deszcz, słońce, wiatr), też oczywiście box, dokładniej jego kształt. Ale nawet najlepszy box w pewnych warunkach będzie słychać. Do grupy najbardziej aerodynamicznych boxów należą Spirity, Excellence i najnowszy produkt Thule, Dynamic. Wyprofilowanie pokrywy, dyfuzory w dnie boxa to wszystko ma powodować, że będzie cisza. Ważna jest grubość materiału, z którego box jest zrobiony, wpływa ona na jego sztywność.
Mania to średniej klasy wyrób o dosyć dobrej aerodynamice, ale...brak odpowiedniej sztywności i brak dyfuzorów nie wpływa w każdych warunkach korzystnie na hałas.
W pełni wyposażone laboratorium do wszelkich badań to bardzo wysoki koszt, na to pozwolić sobie mogą tylko nieliczni, Thule ma takie laboratorium.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 29.11.2010 10:25

poziomek napisał(a):Mam pytanie, który dokładnie to model BOXa ten na zdjęciu?
Thule Spirit ale 780 czy 820?

Maciek to guru od boksów, według mojego skromnego zdania ten twój umieszczony na fotosiku to jest 780, bo ja mam 780 przynajmniej tak mi to wygląda na zdjęciu które dałeś dla porównania moje autko z boxem.

Co do hałasu to powiem ci szczerze do 130-140 cisza w środku, jadąc z boxem hałas mniejszy niż jak zimą na dachu były narty w uchwycie zaczyna buczeć w środku od ok 160, ale rzadko tyle jechałem, bo przeczytałem instrukcję obsługi boxa i po prostu się bałem, że graty będę zbierał z autostrady-żartuję :D

PS poziomek popraw link od zdjęcia bo masz go w dwóch linijkach a w ten sposób nie widać twojej fotki tylko trzeba kopiować i wklejać do przeglądarki adres z fotosika

Obrazek
Ostatnio edytowano 29.11.2010 10:38 przez barti75, łącznie edytowano 1 raz
poziomek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) poziomek » 29.11.2010 10:36

barti75 napisał(a):Maciek to guru od boksów według mojego skromnego zdania to jest 780, bo ja mam 780 przynajmniej tak mi to wygląda na zdjęciu które dałeś dla porównania moje autko z boxem.

PS poziomek popraw link od zdjęcia bo masz go w dwóch linijkach a w ten sposób nie widać twojej fotki tylko trzeba kopiować i wklejać do przeglądarki adres z imageshacka

Zdjęcie poprawione.

NA 99% to będzie Spirit 780. Dziękuję :D
andrew_g
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrew_g » 29.11.2010 10:38

Witam, pytanie do Maćka (w wolnej cwili), jakiiego boxa byś polecił do Mondeo hatchback 5d 2005r, chodzi mi o sam box do belek. Będę przewoził w nim głównie 3-4 pary nart o długości do 163cm (rodzina 2+2). Box w cenie do 1000-1200 PLN. Biorąc pod uwagę, że mam hatchbacka chciałbym aby klapa bagażnika swobodnie otwierała się a przy okazji aby box nie był zbyt długi. Klilnij pls kilka propozycji wartych uwagi tylko firmę i rodzaj boxa.
Z góry dziękuję
pzdr
A
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.11.2010 11:05

Thule Ocean 780
Menabo Mania 460
Junior Taurus Altro 460
Junior Xstereme 400/450 --najdłuższe i najniższe, może być problem z klapą
Junior Easy 460 -najtańszy
Z powodu wspomnianej klapy, radziłbym przymiarkę na aucie, kupowanie w ciemno (np na allegro) może zakończyć cię niepełnym otwieraniem klapy. Nikt z uczciwych sprzedawców nie da gwarancji bez wstępnego montażu, czy w/w kłopotu nie będzie. Czasami maleńkie różnice w wysokości belek, w kształcie dna boxu rozwiązują problem lub go powiększają.
Np Honda CRV ze spoilerem---box dł 196 cm i klapa się nie otwiera, a box Thule Excellence o długości ponad 2 m i klapa otwiera się całkowicie.
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 29.11.2010 11:21

TEKSTYLNE ŁAŃCUCHY - ma ktoś to, sprawdzał w praniu :wink: :?:

pozdrav.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.11.2010 11:27

Są w ofercie wielu sklepów, ale ...albo szmata, albo łańcuch :!: :!:
Z tego co wiem, to szmaciane nie mają atestów, więc np w Austrii to tak jakbyś nie miał łańcuchów :!: :!:
Owiń buty szmatą i sprawdź skuteczność :wink:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 29.11.2010 12:03

maciek1956 napisał(a):Są w ofercie wielu sklepów, ale ...albo szmata, albo łańcuch :!: :!:
Z tego co wiem, to szmaciane nie mają atestów, więc np w Austrii to tak jakbyś nie miał łańcuchów :!: :!:
Owiń buty szmatą i sprawdź skuteczność :wink:

Firma Goodyear produkuje łańcuchy tekstylne:

pozdrav.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.11.2010 12:08

Ofertę znam, nie przekonuje mnie ona, ani film.

Nakładki te wykonane są ze sztucznego tworzywa wysokiej jakości, które zapewniają, podobno, dobrą przyczepność na śniegu i nienasiąkającego wodą.
UWAGA :!: :!: :!: Nie zastępują tradycyjnych łańcuchów tam, gdzie ich używanie jest obowiązkowe :?: :?: :?: mimo, że posiadają T*V.
Nie spełniają austriackich norm :!: :!: :!:

Ceny--ok 200 zł, za tę kasę można już kupić prawdziwe firmowe łańcuchy :!: :!:
adamk3
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) adamk3 » 30.11.2010 10:23

Możesz Maćku napisać, czy do samochodu z napędem na 4 koła (w świetle przepisów np. austryjackich) wymagane są łańcuchy?

Pozdrav.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.11.2010 10:35

Nie znam przepisów austriackich, a od klientów wiem, że wszędzie tam, gdzie stoi znak nakazu używania łańcuchów, nie ma podziału na auta 2 i 4 napędowe. Te informacje potwierdzają się w "zakupach" łańcuchów, tzn 4-napędowcy kupują i to mnie cieszy.
Innym problemem jest ile tych łańcuchów musisz w takim aucie posiadać, a to zależy właśnie od auta. W instrukcji powinno być zaznaczone, także na którą oś zakładać łańcuchy. Np w popularnych Rafkach czy Crfałach montujemy na przedniej osi, a Vitarce na tylnej.
Widziałem też mandat, który mój klient zapłacił za brak łańcuchów, w trudnym terenie górzystym. 2 tys euro było "jak byk" na tym kwicie :!: :!:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.11.2010 11:55

Przeważająca większość producentów PRAWDZIWYCH aut z napedem na 4 łapy, nakazuje montaż takowych na przednią oś!
Mam na myśli rozwiązania z perpmanentnym napędem na 4 koła!
Ja u Maćka łańcuchy kupiłem i wrzuciłem pod siedzenie, aby nie byc narażonym na zakup kwitów mandatowych. We Wloszech byłem świadkiem, jak policja sprawdzala, czy łańcuchy zalozone pod jakąś gorką; mi w subaru machnięto ręką... :wink:
Teraz w D4 sądzę, że także taki moment nie nastąpi...
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 30.11.2010 17:24

FUX napisał(a):PRAWDZIWYCH

No wiesz co, obrażasz moją Vitarkę :wink:

Dzisiaj zrobiłem małą trasę, w sumie ok 160 km. Pierwszy odcinek na zwykłym napędzie (napęd na 4 koła z wysokim przełożeniem), później dla ciekawości przeszedłem na napęd na 4 koła z wysokim przełożeniem, ale z zablokowanym mechanizmem różnicowym. Różnica kolosalna, ciekawość została na trasę do końca.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.11.2010 17:28

A który mechanizm blokowałeś?
międzyosiowy?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 44
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone