Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
beges80
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) beges80 » 13.11.2010 11:17

witam
mam pytanko do "MACIEK1956" czytam ten temat ponieważ zastanawiam się nad kupnem boxu do golfa 5 plus mam bagażnik thule aero polecałeś box manebo mania chyba dobrze napisałem czy mógłbyś doradzić czy lepiej kupić taką manię czy może lepiej dołożyć i kupić thule atlantis 600 to mój faworyt.szukam takiego boxu żeby był jak najkrótszy ale żeby pomiescił narty ok 175 cm
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.11.2010 13:25

Atlantis 600 to box mały, 63 cm szerokości, pojemność 330 l, Mania ma 78 cm szerokości, 460 l, jest więc dużo większa, idealna dla 4 osobowej rodziny.
Jakość Thule jest wyższa, box mocniejszy, wygodniejszy system montażu, ale z Manią powinieneś ew porównać Atlantisa 480, a to już inna półka cenowa.
Jeśli jesteście rodziną 3 osobową, At 600 wystarczy, jeśli jest Was więcej radzę kupić box większy.
ravJG
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ravJG » 16.11.2010 20:53

Podepnę się do tematu - ja kompletuję bagażnik + box na najbliższą zimę bo planujemy kilka wyjazdów na narty w tym roku (Sylwester Zakopane i rocznica ślubu w Alpy)

Co sądzisz o takim zestawie:

- http://allegro.pl/aluminiowy-bagaznik-s ... 37159.html
- http://allegro.pl/autobox-480-litrow-in ... 92890.html
lub:
- http://allegro.pl/box-dachowy-xtreme-40 ... 02946.html

maciek1956, proszę Ciebie o opinie

PS
Muszą wejść narty 175cm, rowery na pewno nie będą wożone bo mam platformę na hak, więc bagażnik dachowy będzie służył tylko i wyłącznie do montażu boxa. Przedział cenowy najlepiej w okolicach 700zł, wstępnie rozważałem Thule pacific 600, ale może znajdę coś w bardziej przystępnej cenie
Ostatnio edytowano 16.11.2010 21:05 przez ravJG, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.11.2010 20:57

Linki nie banglają.
Zakopane to średni pomysl...
A Alpy to dokąd?
ravJG
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ravJG » 16.11.2010 21:03

http://www.interpack-sklep.com.pl/luna-480-p-18.html

http://www.agito.pl/bagazniki/taurus-xt ... =wszystkie

To samo tylko w sklepach internetowych - akurat Allegro ma przerwę techniczną.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.11.2010 21:05

Acha. Ja mam Thule espirit i moge powiedzieć o nim same superlatywy...
W kwestii powyższej zdaj się na Maćka...
ravJG
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ravJG » 16.11.2010 21:07

FUX a co sądzisz o Thule Pacific 600?

PS
Dlaczego Zakopanego nie polecasz ?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.11.2010 21:27

ravJG napisał(a):FUX a co sądzisz o Thule Pacific 600?

PS
Dlaczego Zakopanego nie polecasz ?

1. Box raczej kupuje sie na lata. Dla mnie kryterium była cisza wewnątrz auta, a najlepiej, aby boxu nie zakladać, jak w zeszlym tygodniu.. Narty wrzucilem do środka, ale mam duuuże auto. Moglem ciąć 180 bez uszczerbku dla komfortu.
2. Zakopane jest fajne inaczej; pojedź, doświadcz i wtedy pogadamy. Skroją Twoj portfel do podszewki i jeszcze debet zrobisz...
Mnie weekend zeszlo tygodniowy wyszedl tanie ( z nartami w Soelden), niz "normalny w Zakopanem.
Jeszcze St. Moritz i Livigno zobaczylem oraz www.aqua-dome.at kilkakrotnie...
To ostatnie wymyka sie opisowi...
Noclego w Langebfeld tańsze, niż w Zakopanem. Poziom o wiele wyższy.
100 juro za dwu pokojowy apartament na wysokim poziomie z saunami i basenem w cenie...
http://www.panorama-laengenfeld.at/
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.11.2010 22:27

ravJG--już jestem.
Luna--nie wiem co to jest, całej oferty Inter Packa nie znam, nie współpracuję z nimi. Po cenie, podejrzewam, ze jest to włoski box, raczej starszego typu (o tym świadczą np cybanty).
Xterme--cena taka sama, box trochę nowocześniejszy, ale to też bardzo średni standard. Ten box sprzedaję, ogólnie klienci są bardzo zadowoleni, niezła aerodynamika, dosyć wygodny i bardzo uniwersalny system montażu. W przeciwieństwie do cybantów, ten box może zamontować jedna osoba.
Pacific 600--mały box, niestety jak tę pojemność drogi. Bardzo wygodny system montażu, gwarancja i jakość Thule, ale mały. Typowy na dwie, max trzy osoby.
Ale....tak jak pisze Fux--box kupujesz na lata. Przemyśl i przelicz czy nie możesz dołożyć trochę kasy :?: Zdarzają się okazje, np w bardzo dobrym stanie po wypożyczalni box Ocean 780. Lata praktyki, ponad 20, pokazują wyraźnie, że Thule, nawet w najprostszych wyrobach, to jednak wysoka jakość. To jedyna światowa firma, to jedyna firma, który w pełni dyktuje warunki na rynku bagażników, to firma, którą inni, nawet dobrzy producenci, ciągle gonią. Oczywiście jej także zdarzają się wpadki, szybko na nie jednak reaguje. Wiem, na forum jak i wszędzie będą osoby niezgadzające się z moją opinią, chwalące inne wyroby. Są to jedna osoby bez doświadczenia, tzn ich doświadczenie to jeden posiadany box i małe wymagania.
Posłuchaj Fuxa i podobnych opinii.
Ps Xtreme, mimo, że to prosty box, to na sprzedanych ponad 100 szt reklamacje miałem DWIE.
W przypadku Thule reklamacji nie ma nawet dwóch.
Przez pewien czas chwaliłem i nadal mam dobrą opinię o boxach Kamei, ale...tych sprzedałem mniej niż 100 i reklamacje były już 3, zawsze na to samo. Wyjaśniam z producentem, czy to przypadek, czy reguła, od tego będzie zależała dalsza moja sprzedaż tych wyrobów.
ravJG
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ravJG » 17.11.2010 12:13

maciek1956 - a powiedz mi jak montować narty i bagaż w boxie, na przykładzie Thule Pacific 600, wiem że sa w zestawie paski montażowe, ale do czego se zaczepić aby narty i bagaż się nam nie przesuwał i np przy hamowaniu bagaż nie rozwalił boxa?
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 17.11.2010 12:19

Zagubiłem gdzieś kluczyk do haka holowniczego Thule robionego dla Audi.
Dorobię, dokupię coś takiego?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.11.2010 12:28

Nie mam nic wspólnego z działem haków w Thule. W tej firmie każda działalność ma swojego "opiekuna", nawet takie pokrewne jak haki czy turystyka.
Kluczyki do bagażników Thule można zamówić o Dealera lub Partnera Thule, może podobnie jest z "hakami" :?:
Jeśli na bębenku jest jakiś numer, to może w dobrym punkcie naprawy zamków samochodowych, dorabiania kluczyków, rozwiąż problem.

Ps Thule kupiło firmę hakową BRINK, może to pomoże w szukaniu :D
ravJG
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ravJG » 17.11.2010 12:51

maciek1956 - a powiedz mi jak montować narty i bagaż w boxie, na przykładzie Thule Pacific 600, wiem że sa w zestawie paski montażowe, ale do czego se zaczepić aby narty i bagaż się nam nie przesuwał i np przy hamowaniu bagaż nie rozwalił boxa?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.11.2010 13:03

Do wielu boxów można dokupić wykładzinę, aby narty jak najmniej hałasowały podskakując.
Taśmy--w pudle są specjalne zaczepy, albo na dnie albo w systemach montażowych.
Do niektórych boxów (Thule, Kamei) można dokupić półki, na których kładziemy narty i związujemy taśmami. Półki ograniczają miejsce w środku, raczej nie polecam.
Aby bagaż nie rozwalił boxa---tylko te boxy, które przechodzą City Crash Test :!: :D Reszta, nawet z taśmami, rozpada się. No, może nie przy hamowaniu, ale przy małej stłuczce jest to bardzo prawdopodobne. :)
poziomek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) poziomek » 29.11.2010 09:57

Mam pytanie, który dokładnie to model BOXa ten na zdjęciu?
Thule Spirit ale 780 czy 820? Wydaje mi się, że to model 780 (charakterystyczna czerwona obwódka wokół zamka)

Obrazek

BOXa pożyczyliśmy gościnnie i nawet nie wiemy jaki model, spisał się swietnie ale trochę szumiał przy wyższych prędkościach. Maćku, czy jest szansa, że inny BOX z krótszym "daszkiem" z przodu będzie cichszy na moim aucie? np.: Menabo Mania 400?

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 29.11.2010 10:34 przez poziomek, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 43
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone