Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zbigor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbigor » 27.07.2010 18:29

maciek1956 napisał(a):Ale -- masz, jak wszyscy z Cro, 10 % rabatu na zakup u mnie

O ... i to jest argument :)
A teraz ostatnie pytanie do specjalisty. Mierzyłem sobie odległość od anteny do środka tylnej belki bagażnika Wyszło mi 70 cm. Możesz mi napisać w jakiej odległości jest tylne mocowanie boxa długości 195 cm od jego tylnej krawędzi? Jakby było ok 70 cm to było by idealnie bo wtedy box wystawałby z przodu nad szybe nie wiecej niż 20 cm. Mam jakieś takie obawy że jak będzie wiecej wystawał to mi go zerwie z dachu powietrze opływające maskę i szybę.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 27.07.2010 20:42

Różne boxy mają różne zwisy przednie i tylne. Mierzenie miarką jest niewiele warte, box trzeba przymierzyć na aucie, podcięcie tyłu może decydować o tym jak się mieści na belkach. Czasami założysz dłuższy i jest OK, a z krótszym będzie problem z otwieranie klapy. Wysokość belek też ma znaczenie, dlatego tylko montaż próbny rozwiązuje tego typu wątpliwości.
Jeśli box jest zamontowany na fabrycznych rozstawach belek i na fabrycznych swoich rozstawach, nic złego się z nim nie stanie, powietrze go nie zerwie.
Wpadnij i zobaczysz o co mi chodzi :D
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 28.07.2010 08:19

zbigor jak masz blisko do Macka to najlepiej podjechać i wtedy rozwieją się wszystkie Twoje wątpliwości u mnie wystaje z przodu więcej niż jak sobie obliczyłeś 20cm ale krzywdy nie ma do 120km/h i nawet cicho w środku jest. Musiałem go tak zamontować, że trochę więcej z przodu wystaje ponieważ u mnie jest nisko osadzona klapa i inaczej bagażnik w samochodzie by mi się do końca nie otwierał. Poniżej fotka jak wygląda u mnie
Obrazek
zbigor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbigor » 28.07.2010 10:10

Dzieki Panowie za cenne rady. Napewno zrobie przymiarke przed zakupem.
A tak jeszcze przy okazji...
Przymierzam się również do zakupu bagażników rowerowych na wsówki. W sumie głównie po to kupiłem aluminiowe belki na dach. I teraz mam pytanie czy wsówki mogą być stosowane do montażu boxa?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.07.2010 10:17

zbigor napisał(a):czy wsówki mogą

Przepraszam za ...ale :( :) wsuwki jak najbardziej nadają się także do montażu boxa. Trzeba tylko dobrać odpowiednie wsuwki do danego boxa, zaznaczam też, że nie zawsze jest to opłacalne, np w przypadku boxów Spirit.

Ps box, który obecnie mam na dachu, zamontowany jest właśnie na wsuwkach.
zbigor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbigor » 28.07.2010 12:21

maciek1956 napisał(a):
zbigor napisał(a):czy wsówki mogą

Przepraszam za ...ale :( :) wsuwki .

:oops: :oops: :oops: za wsuwki. A za reszte dzieki :)
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 28.07.2010 12:44

zbigor Ty chociaż się przymierzasz pytasz itd. to już dużo ja w marcu w poniedziałek o 18 się dowiedziałem że w czwartek jedziemy na narty ze znajomymi, ale że mają komplet w aucie nie ma kto zabrać naszych nart stanąłem przed faktem dokonanym i zostałem zmuszony do kupna bez żadnego pojęcia o tym nie czytając ani jednej recenzji nic kompletnie zero. Poszedłem powiedziałem Panu czego potrzebuje i sprzedał mi takie coś co mam na dachu czyli bagażnik z uchwytem na narty jak dobrze pamiętam thule deluxe 740, box kupiłem później od znajomego,a we wrześniu u Maćka kupuje uchwyty na rower już wiem nawet jakie i patrząc z perspektywy czasu i zerowej wiedzy mojej w tej kwestii to źle nie kupiłem, nie wiem jakie Ty kupiłeś belki jakiej firmy itd ale te co ja mam na nartach się sprawdziły idealnie i myślę że zarówno z boxem jak i uchwytami do rowerów też będzie dobrze. Już mam wrażenie że jeżdżąc z boxem jest o wiele ciszej niż jak jechałem z nartami, bo z rowerami na dachu to podejrzewam że będzie suszarka 8O
Pozdrawiam
pawelc88
Autostopowicz
Box samochodowy atest

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelc88 » 28.07.2010 12:57

Witam
To mój pierwszy post na tym forum i mam następujące pytanie. Wybieram się na wczasy do Chorwacji i postanowiłem pożyczyć od znajomego Box na dach. Mam teraz dylemat czy go zakładać czy nie gdyż nie posiada on w środku żadnych oznaczeń odnośnie posiadanych atestów, a instrukcji też nie posiadam. Czy mogą wystąpić jakieś problemy podczas kontroli drogowej za granicą? Czy policja zwraca na to uwagę?Będe poruszać się przez Słowacje, Węgry i Chorwacje.
Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.07.2010 13:04

Barti75--poszedłeś na całość i kupiłeś zestaw z najwyższej półki, masz więc pełne zadowolenie i ciszę na dachu.
To jest to co ja staram się powiedzieć każdemu klientowi--to jest zakup na lata, często na dłużej niż auto, dlatego dobrze przemyśl, kup później, ale kup coś dobrego. Dodatkowo, teraz nawet niektóre słabsze firmy, podprawiły jakość i można wybierać za mniejszą kasę niezły wyrób. Aby tylko nie przesadzić z oszczędnością, wtedy już po jednym sezonie zaczynają się kłopoty i prośby klientów o wymianę na wyrób wyższej klasy, a to już podwójny wydatek.
zbigor
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbigor » 28.07.2010 13:05

barti75 napisał(a):nie wiem jakie Ty kupiłeś belki jakiej firmy itd ale te co ja mam na nartach się sprawdziły idealnie i myślę że zarówno z boxem jak i uchwytami do rowerów też będzie dobrze.

Kupiłem oryginalne aluminowe oplowskie dedykowane do Astry III.
JAk sie nie myle to to Thule robi je dla Opla. Przy 120 km/h wyją strasznie. Trzeba jechać albo nie wiecej niż 100km/h albo powyżej 140. Mam nadzieje że box albo uchwyt na rowery je wyciszy bo inaczej ogłuchnę albo się wścieknę od tego wycia.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.07.2010 13:07

Przejdź do FAQ, do tematu o bagażnikach, poczytaj i ew zadaj pytanie, na które odpowiem zgodnie z moją wiedzą na w/w temat.

tematy połączyłem
Rysio
(sorki Maćku że gryglam w Twoim poście ale tak chyba jest przejrzyściej)

Dzięki Rysiu, o też mi chodzi, aby było przejrzyściej i w jednym miejscu
Ostatnio edytowano 28.07.2010 13:36 przez Dziadek Maciek, łącznie edytowano 1 raz
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.07.2010 13:14

Dla Opla, od wielu lat bagażniki belkowe produkuje szwedzki Mont Blanc, ale oczywiście może to być także jakiś model Thule.
Masz zakryte rowki :?: guma od góry, od dołu (jeśli jest rowek) specjalny plastik.
Taki hałas to dobry system oszczędności paliwa--zdejmuj belki, gdy nie są potrzebne :D
Z boxem, uchwytami rowerowymi często jest ciszej, ale nie ma reguły :(

Ps mój box ostatnio hałasował, zamontowałem dla reklamy uchwyt rowerowy, jest cisza do prędkości ok 160 km/h.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 28.07.2010 13:41

Maćku jakiś taki dziwny jestem że stosuję taką zasadę uważam że biednych ludzi nie stać na kupowanie tej samej rzeczy po kilka razy według mnie lepiej wydać te kilka stów więcej i kupić coś co posłuży naprawdę długo niż ma to być jednorazówka. O thule coś tam mi świtało jedynie tyle że jest drogi :D z perspektywy czasu i tych szalonych zakupów przed wyjazdem cieszę się z tego że sprzedawca nie wcisnął mi kitu to że zapłaciłem trochę to wiem, ale zapłaciłem za markę i jakość firmy no i żonie się srebrny podobał :D dlatego też wiem, że uchwyty na rowery też będzie Thule ProRide 591, ale to we wrześniu bo muszę kupić 4 sztuki, a to jakby nie było 1200zł według cennika na stronie kolegi Macieja :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 28.07.2010 13:47

barti75 napisał(a): jakby nie było 1200zł według cennika na stronie kolegi Macieja :D

Dobrze piszesz 1200 zł wg cennika, czyli do zapłacenia mniej :D

Zasada jak najbardziej słuszna :D
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 28.07.2010 13:54

miło słyszeć pisząc posta opierałem się na oficjalnym cenniku :D ze strony kolegi
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 40
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone