Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser
Re: Mocowanie poprzecznych belek do relingow

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.06.2010 10:07

piotrulex napisał(a):Witam. Robiac porzadki w garazu rodzicow znalazlem bagaznik rowerowy. Z tym, ze belki poprzeczne ma z takimi koncowkami do mocowania w "rynienki" jak kiedys mialy starsze auta. Teraz mamy kombiaka z relingami. Czy idzie dokupic same te 4 mocowania do belek tak aby przypasowac do relingow? Belki maja rozmiar okolo 2x3 (wys x szer)

2 x 3 cm to, wybacz, wymiar do niczego. Większość jest podobna, każda inna. Ew łapy pasuję raczej tylko tej samej firmy, tym bardziej, że większość firm przechodzi na łapy wsuwane i np grubość ścianki jest istotna.
Standardowe belki od łap rynienkowych, polskich, to cena ok 20 zł, czy więc warto ...

Bagażniki do relingów standardowych to ceny od ok 120 zł, lepsze ok 200-250 zł, najlepsze ponad 300 zł, nawet powyżej 500 zł.
Wiele nowych kombi ma relingi zintegrowane, w taki przypadku należy dokładnie dopasować bagażnik, nie sugerować się ceną :!: :!: :!: Nie wszystkie firmy robią bagażniki belkowe do takich relingów, a np dobry polski producent kataloguje jeden ze swoich wyrobów, na reling zintegrowany, a jest to nie prawda, nie wolno go montować, musi zlecieć z dachu.
tombalt
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tombalt » 29.06.2010 10:27

maciek1956 napisał(a):...Thule ma lepszą gwarancję, tradycyjny zamek, w MB masz plastikowe coś, co służy jako zamek. Możesz dokupić komplet zamków, cena ok 75 zł.

co rozumiesz przez lepszą gwarancję? czy thule ma w standardzie już zamki?

maciek1956 napisał(a): nie każdy cybant obejmuje te belki (MB), nie zawsze można wszystko montować na wsuwki.

czy thule obejmie te belki?

maciek1956 napisał(a):Do nart 180 cm box musisz kupić min 190 cm, czasami nawet 195 cm.
W Twojej kwocie masz spory wybór dobrych boxów, Pacifi czy Atlantis 600, polecałbym Atlantisa, ładniejszy, cichszy i ma często dobrą cenę, min wyższą od Pacifica 600. Masz rację, system montażu zajmuje dużo miejsca w środku. MB Tritin pod tym względem jest lepszy, ale jego system w tej klasie to "archaizm" , takie coś stosują obecnie słabsze firmy. Mnie Triton się nie podoba, ale to sprawa gustu.
Kamei Corvara 390 Sr jednostronna to cena ok 1300 zł, dwustronna 1600 zł, tak ostatnio sprzedawałem z rabatem. Wysoka klasa, mała zajętego miejsca przez system montażu w środku.
Jeśli nie masz zamiaru razem z boxem wozić np rowerów, kup box szerszy, dodatkowego miejsca nigdy zbyt wiele.
Szerszy dwustronny, to duża wygoda obsługi.
Pojawiło się ostatnio kilka ciekawych boxów, np Mania, cena ok 950 zł, 75 kg ładowność, gwarancja, niestety 2 lata, ale godny polecenia. Mały system montażu, jednostronny.
A może Ocean 780, starszej generacji, ale tani i jakość Thule, gwarancja 5 lat.
Za 1700 zł masz u mnie, z rabatem dla Cro, Atlantisa 780, duży, wysokiej klasy box. Pomyśl o nim.

jak się ma:
KAMEI CORVARA 390 Duolift do Atlantisa 780, a tak btw. te boxy nie są za duże do mojego auta?

rowery mam zamiar wozić na haku - jestem właśnie w trakcie załatwiania tematu... jeśli już poruszyłeś problem - jakie mocowanie polecasz, czego się wystrzegać?
piotrulex
Koneser
Re: Mocowanie poprzecznych belek do relingow

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 29.06.2010 10:27

maciek1956 napisał(a):
piotrulex napisał(a):Witam. Robiac porzadki w garazu rodzicow znalazlem bagaznik rowerowy. Z tym, ze belki poprzeczne ma z takimi koncowkami do mocowania w "rynienki" jak kiedys mialy starsze auta. Teraz mamy kombiaka z relingami. Czy idzie dokupic same te 4 mocowania do belek tak aby przypasowac do relingow? Belki maja rozmiar okolo 2x3 (wys x szer)

2 x 3 cm to, wybacz, wymiar do niczego. Większość jest podobna, każda inna. Ew łapy pasuję raczej tylko tej samej firmy, tym bardziej, że większość firm przechodzi na łapy wsuwane i np grubość ścianki jest istotna.
Standardowe belki od łap rynienkowych, polskich, to cena ok 20 zł, czy więc warto ...

Bagażniki do relingów standardowych to ceny od ok 120 zł, lepsze ok 200-250 zł, najlepsze ponad 300 zł, nawet powyżej 500 zł.
Wiele nowych kombi ma relingi zintegrowane, w taki przypadku należy dokładnie dopasować bagażnik, nie sugerować się ceną :!: :!: :!: Nie wszystkie firmy robią bagażniki belkowe do takich relingów, a np dobry polski producent kataloguje jeden ze swoich wyrobów, na reling zintegrowany, a jest to nie prawda, nie wolno go montować, musi zlecieć z dachu.

Wiec mniemam, ze zalecasz kupic kompletne belki-poprzeczki juz z uchwytami do relingow dachowych?

Podeslij prosze linka do czegos niedrogiego do wyjazdow max 200km. Do cro rowerow nie planuje zabierac :D

Autko na ktore bedzie to montowane to Opel Astra F

Dziekuje

pewnie cos w ten desen

http://www.allegro.pl/item1085118636_ba ... zamki.html

http://www.allegro.pl/item1085118622_ba ... eling.html
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.06.2010 11:09

Na te belki a w zasadzie łapy z 2 linku to bym nawet antenę miał strach zamocować. Bardzo słabo obejmują reling, na linku do 1 aukcji tego nie widać więc nie wiem 8)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.06.2010 11:35

tombalt napisał(a):
maciek1956 napisał(a):...Thule ma lepszą gwarancję, tradycyjny zamek, w MB masz plastikowe coś, co służy jako zamek. Możesz dokupić komplet zamków, cena ok 75 zł.

co rozumiesz przez lepszą gwarancję? czy thule ma w standardzie już zamki?

Thule 5 lat, MB 3 lata. Thule ma zamki w standardzie.

maciek1956 napisał(a): nie każdy cybant obejmuje te belki (MB), nie zawsze można wszystko montować na wsuwki.

czy thule obejmie te belki?

Obejmie

maciek1956 napisał(a):Do nart 180 cm box musisz kupić min 190 cm, czasami nawet 195 cm.
W Twojej kwocie masz spory wybór dobrych boxów, Pacifi czy Atlantis 600, polecałbym Atlantisa, ładniejszy, cichszy i ma często dobrą cenę, min wyższą od Pacifica 600. Masz rację, system montażu zajmuje dużo miejsca w środku. MB Tritin pod tym względem jest lepszy, ale jego system w tej klasie to "archaizm" , takie coś stosują obecnie słabsze firmy. Mnie Triton się nie podoba, ale to sprawa gustu.
Kamei Corvara 390 Sr jednostronna to cena ok 1300 zł, dwustronna 1600 zł, tak ostatnio sprzedawałem z rabatem. Wysoka klasa, mała zajętego miejsca przez system montażu w środku.
Jeśli nie masz zamiaru razem z boxem wozić np rowerów, kup box szerszy, dodatkowego miejsca nigdy zbyt wiele.
Szerszy dwustronny, to duża wygoda obsługi.
Pojawiło się ostatnio kilka ciekawych boxów, np Mania, cena ok 950 zł, 75 kg ładowność, gwarancja, niestety 2 lata, ale godny polecenia. Mały system montażu, jednostronny.
A może Ocean 780, starszej generacji, ale tani i jakość Thule, gwarancja 5 lat.
Za 1700 zł masz u mnie, z rabatem dla Cro, Atlantisa 780, duży, wysokiej klasy box. Pomyśl o nim.

jak się ma:
KAMEI CORVARA 390 Duolift do Atlantisa 780, a tak btw. te boxy nie są za duże do mojego auta?

Corvara 390 i Atlantis 780---podobne wymiary zewnętrzne, At trochę dłuższy i wyższy, pojemniejszy o 90 l. Box sprawia wrażenie dużego na półce, na aucie często "ginie". At 780 to jeden z najczęściej sprzedawanych boxów na podobne auta.

rowery mam zamiar wozić na haku - jestem właśnie w trakcie załatwiania tematu... jeśli już poruszyłeś problem - jakie mocowanie polecasz, czego się wystrzegać?

Zdecydowanie stabilniejsze i wygodniejsze w podróży są bagażniki z rowerami stojącymi. Większość z nich ma funkcję odchylania, ale zwróć uwagę na wielkość i łatwość tego odchylania. Tanie modele odchylania mają w nazwie, czyli minimalne, niewystarczające. Montaż lepszych bagażników to tylko zatrzask na haku, na 100 % pewny, wiem, bo takich używam, nawet na długie trasy.
Na ile rowerów potrzebujesz bagażnik :?:
Rower powinien być mocowany specjalnym zaczepem metalowym lub alu, mocowanie tylko paskiem jest słabe.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 29.06.2010 11:41

Rysio napisał(a):Na te belki a w zasadzie łapy z 2 linku to bym nawet antenę miał strach zamocować. Bardzo słabo obejmują reling, na linku do 1 aukcji tego nie widać więc nie wiem 8)

Fakt, masz racje

W 1 linku na przedostatnim zdjeciu jest foto "od spodu" gdzie widac ze lapy obejmuja 100% belki

Moze podeslij cos swojego?
tombalt
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tombalt » 29.06.2010 11:42

na razie mamy dwa rowery, córcia jeszcze swojego nie ma - prawdę mówiąc nie potrafi jeszcze chodzić :) myślałem o czymś 2+1 lub 3+1
a może zdecydowanie lepszym rozwiązaniem zamiast 2+1 jest 3+0?
co do bagażnika thule i MB - zaletą MB jest nośność 100kg, czy aby nie ma to wpływu na bezpieczeństwo?
ile kosztuje na gotowo komplet do mojego auta (astra kombi h przed FL, 2006 rocznik z relingami) w wydaniu thula i MB -(doposażonego w zamki)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.06.2010 11:53

Piotr--ten pierwszy link :?: :?: :?: nie wiem skąd oni mają ładowność 100 kg, ten sam bagażnik mam w ofercie, ale wg instrukcji ładowność wynosi 50 kg, produkcja Chiny, belka słaba, cienka.

Link 2 to praktycznie ten sam bagażnik, tylko bez zamka, nadal 50 kg.

Pewną niewiadomą na plus, może być to, że końcówki belek na zdjęciach nie są z bagażników chińskich, ale czy to jest plus :?: Może ktoś wystawia chiński zaczep z polską belką :?: To niestety nadal nie powinno być 100 kg ładowności, ale może się mylę :(
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.06.2010 12:08

tombalt napisał(a):na razie mamy dwa rowery, córcia jeszcze swojego nie ma - prawdę mówiąc nie potrafi jeszcze chodzić :) myślałem o czymś 2+1 lub 3+1
a może zdecydowanie lepszym rozwiązaniem zamiast 2+1 jest 3+0?
co do bagażnika thule i MB - zaletą MB jest nośność 100kg, czy aby nie ma to wpływu na bezpieczeństwo?
ile kosztuje na gotowo komplet do mojego auta (astra kombi h przed FL, 2006 rocznik z relingami) w wydaniu thula i MB -(doposażonego w zamki)

Thule też często ma 100 kg, czasami ogranicza z powodu konstrukcji auta, relingu... Twój reling ma brzuszki, jeśli dobrze pamiętam. Ten reling został dosyć szybko zmieniony na reling z dziurkami, mocniejszy, bagażnik nie może się już przesuwać. Dlatego te 100 kg MB to trochę na wyrost, w tym przypadku.
Th -- 590 zł, drugi wariant --645 zł, oba alu
MB-- 520 zł plus 70 zł zamki

Hak -- bagażnik kupujesz na lata, może więc 3 + 1, wspominasz o takim. Ten plus za kilka lat możesz kupić. Ogólnie bagażnik bardzo wysokiej klasy, dosyć drogi, super w obsłudze, bardzo duże odchylanie. Model Th 909.
Jeśli może być max 3, polecam Th 923 lub 943.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 29.06.2010 12:13

maciek1956 napisał(a):Piotr--ten pierwszy link :?: :?: :?: nie wiem skąd oni mają ładowność 100 kg, ten sam bagażnik mam w ofercie, ale wg instrukcji ładowność wynosi 50 kg, produkcja Chiny, belka słaba, cienka.

Link 2 to praktycznie ten sam bagażnik, tylko bez zamka, nadal 50 kg.

Pewną niewiadomą na plus, może być to, że końcówki belek na zdjęciach nie są z bagażników chińskich, ale czy to jest plus :?: Może ktoś wystawia chiński zaczep z polską belką :?: To niestety nadal nie powinno być 100 kg ładowności, ale może się mylę :(
\

Rowery woze 2. W sumie waga max 30kg. Stojaki na rowery rozsuniete maksymalnie na boki aby nie obciazac srodka belek

Podeslij wobec tego linka do czegos taniego jednak co bys polecal z czystym sumieniem. Okazjonalne wozenie 2 rowerow na niewielkie odleglosci bez ekstremalnych predkosci
tombalt
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tombalt » 29.06.2010 12:26

maciek1956 napisał(a):Thule też często ma 100 kg, czasami ogranicza z powodu konstrukcji auta, relingu... Twój reling ma brzuszki, jeśli dobrze pamiętam. Ten reling został dosyć szybko zmieniony na reling z dziurkami, mocniejszy, bagażnik nie może się już przesuwać. Dlatego te 100 kg MB to trochę na wyrost, w tym przypadku.
Th -- 590 zł, drugi wariant --645 zł, oba alu
MB-- 520 zł plus 70 zł zamki

Hak -- bagażnik kupujesz na lata, może więc 3 + 1, wspominasz o takim. Ten plus za kilka lat możesz kupić. Ogólnie bagażnik bardzo wysokiej klasy, dosyć drogi, super w obsłudze, bardzo duże odchylanie. Model Th 909.
Jeśli może być max 3, polecam Th 923 lub 943.

mam te "brzuszki" czyli kaszana rozumiem? bezpiecznie wozić na tym box? (już nawet nie pytam czy mogę boxa+2 rowery...)
wspomina Pan o dwóch wariantach thule - czym się różnią?
czy tak jak przypuszczam MB będzie niżej nad dachem?
które rozwiązani Pan by wybrał? (i dlaczego :))

na dachu wozić będę (przynajmniej do tej pory miałem zamiar, do czasu jak nie wywołał pan do tablicy "brzuszków") jedynie box, ewentualnie jeden rower....
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.06.2010 12:44

To nie jest kaszana, to tylko słabsze, później poprawione rozwiązanie. Box, rowery można spokojnie wozić, najwyżej troszkę pamiętać więcej o prędkościomierzu :D
Thule system oparty o 4900 i o 753, oba do tego relingu. 753 wyżej, ale bardziej uniwersalnie, do wielu relingów i do fabrycznych miejsc od góry dachu.
Czy MB niżej :?: belka niższa, ale stopa 4900 jest chyba niższa od stopy MB, to są bardzo małe różnice, nieistotne.
Wybrałbym Thule--jestem oficjalnym Partnerem Thule, ale zalety innych firm doceniam i często polecam, a wady Thule też widzę.
Teraz, na co dzień mam właśnie belki Thule 753 i... oraz box Kamei Corvara 310, którego Thule nie może przeboleć.
Wcześniej używałem Thule Spirit 820 LE.
Następny będzie Thule Atlantis 780 czarny lub Thule Excellence
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.06.2010 12:48

Piotr---
http://amos.auto.pl/amosbis/bagazniki/reling.jpg

Proste, dosyć mocne rozwiązanie w cenie ok 120 zł.
Jest też drugie, ale nie mam zdjęcia, jeszcze bardziej proste, 20 zł tańsze.
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 29.06.2010 13:55

piotrulex napisał(a):Stojaki na rowery rozsuniete maksymalnie na boki aby nie obciazac srodka belek

Złe rozwiązanie w mojej opinii, bo rowery mogą się swobodnie bujać na boki niezależnie od siebie powodując obciążenia dynamiczne belek i łap (np przy zakrętach). Ja jak wiozę rowery to mam je umieszczone w miarę blisko siebie i dodatkowo spinam je od góry kilkoma gumami tak że w ostateczności tworzą jakby prostokąt wraz z belkami. Jest to o wiele stabilniejsza konstrukcja - nie wierzysz zdejmij blat z biurka przy którym siedzisz :wink:

piotrulex napisał(a):Moze podeslij cos swojego?

Piotrze w tej chwili nie wiem co mam bo założone na aucie którym żona śmiga, ale zaufałem można powiedzieć Maćkowi i kupiłem od niego łapy z belkami alu (owalnymi). Niestety na tyle dawno, że chyba nawet nie mam tego w historii przelewów (999 dni sprawdziłem przelotem).

Łapy na sztywno obejmują reling że jeśli on sam jest dobrze w budę wspawany to podejrzewam że można by na nich auto podnieść, przynajmniej jakiekolwiek szarpanie nie robi na nich najmniejszego wrażenia. Testowane zarówno z rowerami jak i boxem z prędkościami dopuszczonymi wyłącznie na niemieckich autostradach :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.06.2010 15:14

Jeśli dobrze pamiętam, Rysio kupował bagażnik Brio, firmy Menabo, nośność 90 kg. bagażnika tego już nie ma w produkcji, bywa na wyprzedażach, nawet jakaś zubożona wersja trafiła do Lidla.
Jest następca, jeszcze mocniejsza, większa szczęka trzymająca reling, rowek w belce wreszcie standardowy, pasujący do wszystkich tradycyjnych wsuwek. Nazywa się Dozer, cena ok 220/250 zł.

http://www.swiatbagaznikow.pl/photo/pro ... 08e6b6.jpg
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 36
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone