Już odpowiadam :
1. Belki Mont Blanc czy Thule
Jakość podobna, Thule ma lepszą gwarancję, tradycyjny zamek, w MB masz plastikowe coś, co służy jako zamek. Możesz dokupić komplet zamków, cena ok 75 zł.
Belki alu MB uchodzą, wg klientów, za bardziej ciche, są zdecydowanie szersze, wymagają więc większej uwagi przy zakupie dodatków, nie każdy cybant obejmuje te belki, nie zawsze można wszystko montować na wsuwki.
Czy MB może być 118
Nie wiem czy wystarczy rowka regulacyjnego, trzeba na "żywca" sprawdzić.
2.Do nart 180 cm box musisz kupić min 190 cm, czasami nawet 195 cm.
W Twojej kwocie masz spory wybór dobrych boxów, Pacifi czy Atlantis 600, polecałbym Atlantisa, ładniejszy, cichszy i ma często dobrą cenę, min wyższą od Pacifica 600. Masz rację, system montażu zajmuje dużo miejsca w środku. MB Tritin pod tym względem jest lepszy, ale jego system w tej klasie to "archaizm" , takie coś stosują obecnie słabsze firmy. Mnie Triton się nie podoba, ale to sprawa gustu.
Kamei Corvara 390 Sr jednostronna to cena ok 1300 zł, dwustronna 1600 zł, tak ostatnio sprzedawałem z rabatem. Wysoka klasa, mała zajętego miejsca przez system montażu w środku.
Jeśli nie masz zamiaru razem z boxem wozić np rowerów, kup box szerszy, dodatkowego miejsca nigdy zbyt wiele.
Szerszy dwustronny, to duża wygoda obsługi.
Pojawiło się ostatnio kilka ciekawych boxów, np Mania, cena ok 950 zł, 75 kg ładowność, gwarancja, niestety 2 lata, ale godny polecenia. Mały system montażu, jednostronny.
A może Ocean 780, starszej generacji, ale tani i jakość Thule, gwarancja 5 lat.
Za 1700 zł masz u mnie, z rabatem dla Cro, Atlantisa 780, duży, wysokiej klasy box. Pomyśl o nim.
Jost--ciekawe boxy, podstawowa wada to materiał i otwieranie TYŁEM, to w większości aut jest bardzo niepraktyczne.