Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.06.2010 09:19

Rysiu--z tego co pamiętam, to masz pod cybantami wzmocnione dno :D :D
(blachy dodatkowe)
wojciechmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciechmw » 21.06.2010 09:26

Podsumowując. Dobrej jakości box, dobrze zamknięty oraz przymocowany, nieprzeciążony + rozwaga kierowcy przy momentami szybszej jeździe czasami 160km/h średnio 140km/h nie powinno się nic stać.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.06.2010 09:37

Nie powinno, uważaj na Mottoma, tzn nie na niego, tylko na to co radzi, na mijankę z ciężarówką.

W zeszłym roku klientowi z Hondy City zerwało w takiej właśnie sytuacji, bagażnik z 2 rowerami.
wojciechmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciechmw » 21.06.2010 09:51

Jeszcze jedno pytanko. Dobrej jakości boxy zaczynają sie od jakij kwoty?
Czy zakupując box otrzymuje wszystkie niezbędne rzeczy aby go zamontowac? W Astrze mam relingi
jannovak
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jannovak » 21.06.2010 09:59

Witaj,
o jakości boxa świadczy jego nośność, im wyższa tym box lepszy. Wspólczesne boxy dobrej jakości mają nośność/ładowność 75 kg. Trzeba również zwrócic uwage na dopuszczalne przez producenta auta (patrz instrukcja) obciążenie dachu/relingów. Box o ładowności 75 kg i pojemności 400 litrów może kosztować już ok. 900 zł. Na box można wydać nawet ok. 3500 zł - np. Thule Excellence.
Mocowanie do belek jest w wyposażeniu boxa.
Pozdr.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.06.2010 10:09

W pudle masz zawsze zestaw montażowy i paski do zapinania bagażu, nigdy nie ma w zestawie bagażnika do danego auta.
Masz relingi, bagażników do relingów jest bardzo duży wybór, od ok 100 zł do ponad 600 zł, chyba, że jest to nowa Astra z relingiem zintegrowanym, w taki przypadku należy bardzo dokładnie dobrać belki. Jeden z producentów kataloguje swój bagażnik na taki reling, ale na tysiące procent wiem, przekonuję, że ten bagażnik nie nadaje się do tego relingu.
Dobre boxy--w pewnym zaokrągleniu można przyjąć, że już od ok 1 tys zł można szukać.
W tej cenie masz mało znany Menabo Mania (949 zł), Thule Ocean 780 (1149 zł), Kamei Delphin 1050 zł, Husky 950 zł--to już są bardzo pewne boxy.
Od 0k 1300 masz Tritony Mont Blanca, bardzo mocne, Thule Pacific 600, Atlantis 600 (często w promocji po 1100 zł).
Najlepsze to ceny ok 2 tys, Atlantis 780 (1900 zł), Spirity 780 od ok 2 tys do ok 2300 zł, aż do super boxu Excellence za ok 3700 zł.
I tak naprawdę liczą się tylko te 3 marki, poczytaj wcześniejsze posty, sprawdź testy

Szukaj promocji, rabatów dla Cro (10 %) :D
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 21.06.2010 10:27

maciek1956 napisał(a):Rysiu--z tego co pamiętam, to masz pod cybantami wzmocnione dno :D :D
(blachy dodatkowe)

Dokładnie, właśnie na potrzeby jazdy autostradowej i mijania się z TIRami :wink:
wojciechmw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojciechmw » 21.06.2010 10:51

Wzmocnione dno? Nierozumiem w jaki sposób?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.06.2010 11:03

wojciechmw napisał(a):Wzmocnione dno? Nierozumiem w jaki sposób?

Proste--pod cybanty podkładasz odpowiednio długą blachę i już mam wzmocnione dno :D

ale reszta zostaje bez zmian :(
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 21.06.2010 18:06

maciek1956 napisał(a):
Torac napisał(a):Kolega ma vectre sedan (rok nie jestem pewien 2003-2008), bez relingów , montowanie do dachu. Co proponujesz ? I jeszcze jeden problem : nie jest Cromaniakiem :wink:

Vectra bez relingów ma fabryczne miejsca.
Podstawowy bagażnik to wyrób polski, cena ok 170 zł, prosty, ale całkiem mocny, często wystarczający, bez zamka.
Trochę lepszy, możliwość wymiany na zestaw do innego auto, to bagażnik LP, włoski, ceny od 270 zł, możliwość zamka.
Thule czy Mont Blanc to inna jakość, ale cena też inna, Thule 555 zł, stalowy, zamykany w standardzie.

Jakiś sprzedawca polecał koledze bagażnik (Thule) mocowany do drzwi , podobno szerszy (chce włożyć box 55cm i 2 uchwyty rowerowe) i lepszy.
Co ty na to?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 22.06.2010 09:24

Po co pod drzwi, będą ślady :(
Belka w fabryczne miejsce ma długość 120 cm, całkowicie wystarcza to do zamontowania boxa 55 cm i 2 rowerów. Dla wygody i wykorzystania pełnej długości belki polecam uchwyty rowerowe Thule, mogą być nawet te tańsze. Mają one taki system montażu, że omija stopę. Drugim jeszcze lepszym sposobem jest zakup belki alu i uchwytów droższych montowanych na wsuwce.
Bagażnik Thule w fabryczne miejsce jest trochę tańszy od tego "za drzwi"

Ps co innego, gdyby box był szerszy niż 55/60 cm, wtedy warto pomyśleć o tym drugim systemie, w którym belka ma 135 cm.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 22.06.2010 20:20

Dzięki !
tombalt
Turysta
baza + box = dylemat

Nieprzeczytany postnapisał(a) tombalt » 29.06.2010 09:21

Witam wszystkich
przeglądałem internet i trafiłem na to forum.

Mam dylemat jak większość - co kupić i czego się wystrzegać...
Mój samochód: Astra H kombi 1.6 105km 2006rok, przed FL z relingami.

zdecydowałem się na bagażnik aluminiowy (baza), oglądałem osobiście thule rapid 4900 (th-4900-861-4912), ale bardziej przekonuje mnie mont blanc (mb-3702-106a) - wydaje mi się, że belki są niżej.
jak mają się jakościowo oba rozwiązania?
czy do MB warto kupić szersze belki (118), czy właśnie lepiej pozostać przy tych sugerowanych przez producenta (106)?
które z rozwiązań lepiej trzyma?
które jest lepiej jest zabezpieczone przed nazwijmy toi nieautoryzowanym demontażem?

drugi problem - jaki box?
na 100% chcę przewozić narty - max 180cm długości
dodatkowo ma służyć na wypady nazwijmy to letnie
kwota jaką mogę przeznaczyć na box to 1300zł, max 1600-1700.
czy do mojego auta będzie pasował długi box?
czy lepiej długi/wąski czy szeroki/krótki?
ważna jest dla mnie o ile to możliwe cisza i niższe spalanie, prędkość z uwagi na silnik nie jest kryterium

rozważałem thule pacific, ale te pokrętła wewnątrz zabierają trochę miejsca i utrudniają montaż. mb triton ma tylko 3 lata gwarancji.
jest jeszcze kamei...
czy otwieranie na jedną stronę jest do zaakceptowania, czy raczej warto dokładać 400-500zł za dualside?

wczoraj trafiłem jeszcze na boxy firmy jost? czy warto rozważać produkty tej firmy? mało popularna nie oznacza przecież gorsza...

pozdrawiam cromaniaków, Tomasz
piotrulex
Koneser
Mocowanie poprzecznych belek do relingow

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 29.06.2010 09:39

Witam. Robiac porzadki w garazu rodzicow znalazlem bagaznik rowerowy. Z tym, ze belki poprzeczne ma z takimi koncowkami do mocowania w "rynienki" jak kiedys mialy starsze auta. Teraz mamy kombiaka z relingami. Czy idzie dokupic same te 4 mocowania do belek tak aby przypasowac do relingow? Belki maja rozmiar okolo 2x3 (wys x szer)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.06.2010 09:55

Już odpowiadam :
1. Belki Mont Blanc czy Thule :?: Jakość podobna, Thule ma lepszą gwarancję, tradycyjny zamek, w MB masz plastikowe coś, co służy jako zamek. Możesz dokupić komplet zamków, cena ok 75 zł.
Belki alu MB uchodzą, wg klientów, za bardziej ciche, są zdecydowanie szersze, wymagają więc większej uwagi przy zakupie dodatków, nie każdy cybant obejmuje te belki, nie zawsze można wszystko montować na wsuwki.
Czy MB może być 118 :?: Nie wiem czy wystarczy rowka regulacyjnego, trzeba na "żywca" sprawdzić.

2.Do nart 180 cm box musisz kupić min 190 cm, czasami nawet 195 cm.
W Twojej kwocie masz spory wybór dobrych boxów, Pacifi czy Atlantis 600, polecałbym Atlantisa, ładniejszy, cichszy i ma często dobrą cenę, min wyższą od Pacifica 600. Masz rację, system montażu zajmuje dużo miejsca w środku. MB Tritin pod tym względem jest lepszy, ale jego system w tej klasie to "archaizm" , takie coś stosują obecnie słabsze firmy. Mnie Triton się nie podoba, ale to sprawa gustu.
Kamei Corvara 390 Sr jednostronna to cena ok 1300 zł, dwustronna 1600 zł, tak ostatnio sprzedawałem z rabatem. Wysoka klasa, mała zajętego miejsca przez system montażu w środku.
Jeśli nie masz zamiaru razem z boxem wozić np rowerów, kup box szerszy, dodatkowego miejsca nigdy zbyt wiele.
Szerszy dwustronny, to duża wygoda obsługi.
Pojawiło się ostatnio kilka ciekawych boxów, np Mania, cena ok 950 zł, 75 kg ładowność, gwarancja, niestety 2 lata, ale godny polecenia. Mały system montażu, jednostronny.
A może Ocean 780, starszej generacji, ale tani i jakość Thule, gwarancja 5 lat.
Za 1700 zł masz u mnie, z rabatem dla Cro, Atlantisa 780, duży, wysokiej klasy box. Pomyśl o nim.
Jost--ciekawe boxy, podstawowa wada to materiał i otwieranie TYŁEM, to w większości aut jest bardzo niepraktyczne.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 35
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone