napisał(a) Dziadek Maciek » 13.06.2010 09:51
Nie ma obowiązku umieszczania certyfikatów na bagażnikach, jest obowiązek umieszczenia tego znaku na opakowaniach, w instrukcjach. Jest też obowiązek sprzedaży wyrobów tylko atestowanych, za sprzedaż np bagażnika bez atestu grożą spore kary.
Jeśli chcesz, aby np policjant w jakimkolwiek kraju, nie czepiał się, musisz kupić produkt firmy znanej, tu nikt nie pozwoli sobie na "wygłup bez atestu".
Tak jak wspomniałem, na takie szerokie belki, jest kłopot z firmowym koszem. Thule nie ma w swojej ofercie odpowiednio dostosowanego kosza, ma adapter do szerokich belek, ale belka musi posiadać specjalny rowek "T". W poniedziałek sprawdzę jak to wygląda w Mont Blanc. Obecnie mogę tylko zaproponować albo wyrób polski, oczywiście atestowany, na zamówienie, albo jakiś kosz chiński i przeróbkę systemu montażu. W przypadku oby wersji musisz podać o jakich wymiarach chciałbyś kosz, jest duże prawdopodobieństwo dostosowania się do wymagań.
Kosz polski posiada "szeroki cybant", chiński trzeba przerabiać, a to może być problem atestowy.
Jednocześnie zaznaczam, że z powodu wypukłych belek jakie posiadasz, bez przymierzenia np kosza, nikt nie da Ci gwarancji, że wszystko będzie pasowało idealnie. I to wg mnie jest największym problemem, rozwiązanie to zakup nowych, płaskich belek.