napisał(a) Dziadek Maciek » 09.06.2010 13:44
Rada Fuxa jest wspaniała, ale tak jak zaznaczył dotyczy "większych dachów", czyli kombi, van... Szum powoduje właśnie struga powietrza odbita od szyby i wpadająca na przeszkodę, czyt box.
Nie ma testów, z których jednoznacznie można wybrać "cichy' box. Na hałas, oprócz umiejscowienia boxa, ma wpływ wiele dodatkowych czynników, np wiatr, pogoda, bagażnik belkowy, aerodynamika boxa. Już wspominałem o tym kiedyś, jadąc autostradą w czasie mżawki, nie byłem w stanie przekroczyć 120 km/h, tak wielki huk dochodził z dachu. Po kilku godzinach, po poprawieniu się pogody jechałem cicho z prędkościami do 180 km/h. Box wtedy zamontowany to Thule Spirit 820.
Ogólnie im wyższej klasy box, tym wyższa jego aerodynamika. Do 1500 zł trudno znaleźć box, który przechodził testy produkcyjne w tunelach aero, ale np Mania Menabo 460 to włoska podróbka Spirita. Nie jechałem z tym boxem, ale klienci bardzo chwalą. Mania to wydatek ok 950 zł, ładna sylwetka, ładowność 75 kg, dosyć wygodny system montażu, polecam ten box.
Obecnie najlepszy pod względem aerodynamiki to Thule Excellence, cena ok 3700 zł.