Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 04.06.2010 15:02

No niech Ci będzie. Ale tylko na prostej drodze. :D
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 04.06.2010 20:03

maciek1956 napisał(a):To jest box .....

Dzięki za poradę , tak sobie dzisiaj załatwiałem temat w nissanie i zobaczyłem ten polar 500, z głupoty zapytałem o cenę i puszczą to po 650 - no to zrobiłem rezerwację .

ale czas zamawiać belki , najbliżej mi jest do mont blanc - alu aero - nie wiem dlaczego. Co ty radzisz :?:
chodzi mi o poprawną mechanikę , łatwość montażu i ogólną estetykę.
poradź coś proszę :idea:
neo.36
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) neo.36 » 05.06.2010 20:53

Panie Macieju co pan sądzi o takich belkach:
http://www.interpack.com.pl/pl/p/whispbar_reling.html
:?:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.06.2010 19:22

Torac--jeśli dobrze pamiętam,masz elingi. Mont Blanc to bardzo dobry i wygodny w montażu wybór. Do tego cena sporo niższa od Thule, a jakość wyśmienita. Wg klientów bagażnik alu MB uchodzi za jeden z najcichszych na rynku, posiada standardowy rower T do montażu różnych uchwytów.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.06.2010 19:56

Noe.36---Whisbar to bagażnik produkowany w Nowej Zelandii, wg projektu wieloletniego pracownika firmy zajmującej się projektowaniem samolotów.
Bagażnik uchodzi za wyjątkowo cichy, ale czy tak jest pokaże przyszłość i opinia użytkowników.
Na i-plusie nie otwiera zdjęć, jutro zerknę ponownie, może coś dopiszę.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 06.06.2010 20:15

maciek1956 napisał(a):Torac--jeśli dobrze pamiętam,masz elingi. Mont Blanc to bardzo dobry i wygodny w montażu wybór. Do tego cena sporo niższa od Thule, a jakość wyśmienita. Wg klientów bagażnik alu MB uchodzi za jeden z najcichszych na rynku, posiada standardowy rower T do montażu różnych uchwytów.

To zaczynam się kontaktować przez stronę www. Niestety na chwile obecną nie mogę polegać na gg .Do usłyszenia.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 06.06.2010 20:21

Torac napisał(a):
maciek1956 napisał(a):Torac--jeśli dobrze pamiętam,masz elingi. Mont Blanc to bardzo dobry i wygodny w montażu wybór. Do tego cena sporo niższa od Thule, a jakość wyśmienita. Wg klientów bagażnik alu MB uchodzi za jeden z najcichszych na rynku, posiada standardowy rower T do montażu różnych uchwytów.

To zaczynam się kontaktować przez stronę www. Niestety na chwile obecną nie mogę polegać na gg .Do usłyszenia.

Na chwilę obecną do usłyszenia. :D
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 09.06.2010 13:26

Maćku1956 powiedz mi jak jazda z boxem zwiększa głośność w samochodzie. Większe spalanie mogę przełknąć ale obawiam się tego szumu nad głową, który przez kilkanaście godzin jazdy może znacznie wpłynąć na komfort podróży.
Może są jakieś testy boxów zawierające róznież ten parametr, jaki box tak do 1500zł byłby "cichy".

Proszę użytkowniów o podzielenie się swoimi doświadczeniami odnośnie zwiększonego hałasu (a może nie) podczas jazdy z boxem.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.06.2010 13:32

Każdy bagażnik na dachu sedana będzie głośny. Jeżeli masz kombi, to postaraj sie umieścić go jak najdalej z tyłu.
Ja robię to tak, że otwieram tylną klapę i zakladam box. między klapą a boxem zostawiam max. 1-2cm.
Struga powietrza opływając przednią szybę zostaje odchylona nad box bagażnik.
Przy sedanie ten patent nie dziala.
Mój box to Thule Spirit. Jestem mega z niego zadowolony.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.06.2010 13:44

Rada Fuxa jest wspaniała, ale tak jak zaznaczył dotyczy "większych dachów", czyli kombi, van... Szum powoduje właśnie struga powietrza odbita od szyby i wpadająca na przeszkodę, czyt box.
Nie ma testów, z których jednoznacznie można wybrać "cichy' box. Na hałas, oprócz umiejscowienia boxa, ma wpływ wiele dodatkowych czynników, np wiatr, pogoda, bagażnik belkowy, aerodynamika boxa. Już wspominałem o tym kiedyś, jadąc autostradą w czasie mżawki, nie byłem w stanie przekroczyć 120 km/h, tak wielki huk dochodził z dachu. Po kilku godzinach, po poprawieniu się pogody jechałem cicho z prędkościami do 180 km/h. Box wtedy zamontowany to Thule Spirit 820.
Ogólnie im wyższej klasy box, tym wyższa jego aerodynamika. Do 1500 zł trudno znaleźć box, który przechodził testy produkcyjne w tunelach aero, ale np Mania Menabo 460 to włoska podróbka Spirita. Nie jechałem z tym boxem, ale klienci bardzo chwalą. Mania to wydatek ok 950 zł, ładna sylwetka, ładowność 75 kg, dosyć wygodny system montażu, polecam ten box.
Obecnie najlepszy pod względem aerodynamiki to Thule Excellence, cena ok 3700 zł.
jacekww
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacekww » 09.06.2010 14:56

Dziękuję za odpowiedź.
Mam Zafirę, po otwarciu tylnej klapy powierzchnia dachu to 2 metry, czyli rozumię iż muszę szukać boxu max. 2 metrowego. Ten Thule Spirit ma 196cm, tylko trochę cena za wysoka.

Fux-ie, czy twój box jest równo z końcem szyby przedniej, czy jeszcze bardziej cofnięty do tyłu.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.06.2010 15:06

Mniej więcej; nie pamiętam... :oops:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.06.2010 15:22

jacekww napisał(a):Dziękuję za odpowiedź.
Mam Zafirę, po otwarciu tylnej klapy powierzchnia dachu to 2 metry, czyli rozumię iż muszę szukać boxu max. 2 metrowego. Ten Thule Spirit ma 196cm, tylko trochę cena za wysoka.

Fux-ie, czy twój box jest równo z końcem szyby przedniej, czy jeszcze bardziej cofnięty do tyłu.

Dlatego polecam Manię, długość ta sama, wyższy trochę i pojemniejszy o 80 l niż Spirit 780. Oczywiście jakość słabsza, ale naprawdę dobry box.

Bywają też takie przypadki, że box wyraźnie wystaje nad przednią szybę, a wcale go nie słychać. Nie kupuj boxa z miarką :!: to nie musi rowiązać ew problemu hałasu.
poziomek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) poziomek » 09.06.2010 16:32

Maćku co lepsze:
- BOX JUNIOR XSTREAM 450 CARBON - Masa: 18 kg.
- BOX MENABO MANIA BLACK 460 - Waga boksu 17 kg.
- THULE PACIFIC 600 (tu mam atrakcyjną ofertę - 50pln drożej niż Manaba) - Masa: 13 kg.
- THULE Pacific 500 - Masa: 12 kg. (tu tez mam atrakcyjną ofertę w okolicach 850 pln)

Priorytety:
- łatwośc montażu
- niski hałas
- wyłącznie do przewozu bagażu, żadnych nart etc....

PS: Maćku taka nieśmiała uwaga, u ciebie na stronach nie ma informacji o tym ile sam box waży. Co przy delikatniejszych autkach, gdzie max. obciążenie dachu nie jest oszałamiające, ma znaczenie i może być istotną informacją (tak mi się wydaje :?: , laikiem jestem w tym temacie, ale mimo wszystko zwracam na to uwagę ;) )
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 09.06.2010 16:45

poziomek napisał(a):Maćku co lepsze:
- BOX JUNIOR XSTREAM 450 CARBON
- BOX MENABO MANIA BLACK 460
- THULE PACIFIC 600 (tu mam atrakcyjną ofertę - 50pln drożej niż Manaba)

PS: Maćku taka nieśmiała uwaga, u ciebie na stronach nie ma informacji o tym ile sam box waży. Co przy delikatniejszych autkach, gdzie max. obciążenie dachu nie jest oszałamiające, ma znaczenie i może być istotną informacją (tak mi się wydaje :?: , laikiem jestem w tym temacie, ale mimo wszystko zwracam na to uwagę ;) )

Dziękuję za uwagę, postaram się to nadrobić wszędzie tam, gdzie to będzie możliwe. Nie wszyscy producenci podają wagę boxa, w tym, czasami może być problem.
Jednocześnie zapewniam, że kupując u mnie w sklepie, pytamy się klienta o nośność belek, auto itd...
Co lepsze ?? Mania czy Xstream 450---zdecydowanie Mania. Wyższa ładowność, łatwiejszy montaż, box sztywniejszy, wyższa aerodynamika.
Pacific 600--to jednak Thule, to jest innej klasy box, montaż, gwarancja...Ale--50 kg, czyli mniej niż Mania przewiezie, do tego 330 l pojemności, Mania 460 l, a pojemności nigdy zbyt wiele.
Drugie ale--obok Pacifica zmieścisz 2, może 3 rowery, to czasami jest też ważne.
Najwygodniejszy montaż.
Musisz spokojnie przemyśleć, co chcesz w skali roku, wozić w pudle, dopiero wtedy podejmiesz właściwą decyzję. Wielu klientów kupuje mniejszy box, a po sezonie proszą o wymianę na większy

Zacząłem odpisywać, zanim napisałeś o priorytetach. Stawiam na Manię, dużo bagażu zmieścisz.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 29
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone