napisał(a) Dziadek Maciek » 03.06.2010 17:12
Po pewnych zmianach przepisów, dopuszczalne prędkości podawane przez producentów, powinny wynosić max 130 km/h. Dotyczy to też autostrad, łącznie z niemieckimi.
Do takich też prędkości boxy są atestowane, co nie oznacza, że nie wytrzymują więcej. Wytrzymują i to sporo więcej.
Seria Atlanitis to boxy należące do wyższej półki, wysoka aerodynamika, wyśmienite systemy montażu, zaliczone wszelkie testy, City Crash Test, też.
Jeśli warunki drogowe i pogodowe pozwalają (brak wiatru, głównie bocznego, brak dużego ruchu, głównie TIR-ów), można bezpiecznie z takim boxem (wysokiej klasy) przekraczać przepisy, tzn, można jechać szybciej. Oczywiście ile szybciej, należy to sensownie ocenić samemu na drodze. Ja, jeśli tylko auto i wspomniane warunki pozwalały, jeździłem znacznie szybciej, prędkości ok 200 km/h nie były mi obce (tylko z boxem wysokiej klasy).
Napisałem "jeździłem" dlatego, że wyrosłem już z takich prędkości, nie spieszy mi się nigdy i nigdzie. Z taką filozofią życia, żyję spokojniej, a wcale nie wolniej.