Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 29.05.2010 09:57

maciek1956 napisał(a):
Torac napisał(a):Chcę kupić belki do a4 avant. Maćku - co proponujesz :?: Gdyby odpowiedź była z orientacyjnymi cenami to było by super :D

Avant A4--który rok, jaki dach, tzn czy ma reling normalny, czy zintegrowany, ew brak relingu :?:

:?: rok 2004 to wiem jeśli chodzi o reling to nie mam pojęcia , ale z foty może to rozpracujesz. Nie widać za bardzo ale zobaczymy...
Obrazek
i jeszcze -
Obrazek
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.05.2010 11:16

Reling standardowy.
Bagażniki belkowe proste, bez zamka, na nietypowy klucz montażowy:
1.krajowy, stalowy 200 zł
2.krajowy alu aero-280-300 żł
3.Thule standard 389 zł

Bagażniki zamykane na klucz
1.włoskie od ok 230 do 300 zł za stalowy
2.włoski Brio alu aero, nietypowy rowek-ok 235/250 zł
3.włoski alu aero typowy rowek--ok 350/400 zł
4.Mont Blanc stalowy ok 370 zł
5.Mont Blanc alu aero ok 490 zł
6.Thule stal standard ok 450 zł
7.Thule alu aero ok 600 zł

Mont Blanc i Thule--nośność 100 kg, typowy rowek.
Rowek umożliwia wożenie dodatkowych uchwytów (rowerowych, narciarskich, boxów) montowanych na wsuwce, a nie na cybancie.
Thule -- gwarancja 5 lat, wszystkie testy zaliczone, łącznie City Crash Test, pozostałe gwarancje max 3 lata.
Ew na GG pozostałe informacje,
Rabaty dla Cro, o czym już pisałem--10 %
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 29.05.2010 11:26

Dzięki . Niebawem się odezwę! Na razie kompletuję pływadła różnej maści.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.05.2010 18:10

Powodzenia w kompletowaniu.
Nastawiam się też na pływadełko, ale najwcześniej w przyszłym roku, teraz czytam wszelkie informacje dotyczące tego tematu.
kristkp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kristkp » 03.06.2010 15:52

Maćku mam do ciebie pytanie. Może już było. Mam BMW E46 Touring z fabrycznymi belkami. Do tego Kupiłem zestaw Thule Atlantis 200 ze stopami Rapid 757 i belkami aero odpowiednimi do tego auta. Moje pytanie dotyczy bezpiecznej prędkości jazdy z takim zestawem. Jeżeli się nie mylę, to gdzieś w instrukcji pisało coś o prędkości dopuszczalnej ok 120 km/h. Do środka z reguły ładuję wózek dla dziecka i parę rzeczy, ale w sumie nie jest to zalecane 70 kg. Jeżdżąc po kraju staram się z boxem nie przekraczać tej prędkości, ale na autostradzie można by było nieco sprawniej pojechać. Jak możesz to napisz mi jaka według Ciebie jest dopuszczalna "bezpieczna" prędkość dla tego zestawu, zważywszy że ten box jest nieco wysoki ;)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.06.2010 17:12

Po pewnych zmianach przepisów, dopuszczalne prędkości podawane przez producentów, powinny wynosić max 130 km/h. Dotyczy to też autostrad, łącznie z niemieckimi.
Do takich też prędkości boxy są atestowane, co nie oznacza, że nie wytrzymują więcej. Wytrzymują i to sporo więcej.
Seria Atlanitis to boxy należące do wyższej półki, wysoka aerodynamika, wyśmienite systemy montażu, zaliczone wszelkie testy, City Crash Test, też.
Jeśli warunki drogowe i pogodowe pozwalają (brak wiatru, głównie bocznego, brak dużego ruchu, głównie TIR-ów), można bezpiecznie z takim boxem (wysokiej klasy) przekraczać przepisy, tzn, można jechać szybciej. Oczywiście ile szybciej, należy to sensownie ocenić samemu na drodze. Ja, jeśli tylko auto i wspomniane warunki pozwalały, jeździłem znacznie szybciej, prędkości ok 200 km/h nie były mi obce (tylko z boxem wysokiej klasy).
Napisałem "jeździłem" dlatego, że wyrosłem już z takich prędkości, nie spieszy mi się nigdy i nigdzie. Z taką filozofią życia, żyję spokojniej, a wcale nie wolniej.
kristkp
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) kristkp » 03.06.2010 17:40

Dziękuję za odpowiedź. Jadąc z dzieckiem staram się nie lecieć na złamanie karku, bo i po co. A tym bardziej z boxem na dachu. Ale na autostradzie można te 130-140 sobie lecieć na tempomacie bez stresu. Utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że jadąc nieco szybciej nie będę nadwyrężał konstrukcji ;)
piojanik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piojanik » 03.06.2010 19:05

Pytanie do eksprta.
Maćku, opel insignia, rozstaw belek 70 cm, box surfbox MD700
270cm 510l +dwie deski windsurfingowe ok 20 kg .
Jak można z tym jeździć, oprócz tego że ostrożnie.

Jeżeli ktoś jeździ z deskami, to może podzielimy się doświadczeniami.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.06.2010 20:15

Producent boxa MD 700 (Moby Dick) zapewnia, że jego wyroby wytrzymują 220 km/h, chociaż ja wątpię czy robił jakiekolwiek badania, a ma 100 % nie uczestniczył w testach boxów.
70 cm to "najbardziej" :D standardowy rozstaw belek, wszystkie boxy są więc przystosowane do tego rozstawu. Dodatkowo Insignia ma bardzo bezpieczny system montażu bagażnika.
Poprzednia moja odpowiedź też jest skierowana do Ciebie.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 03.06.2010 23:23

Norauto sprzedaje kufer thule polar 500 za 749 złoty. Czy to dobry kufer :?:
Jako to cena :?:
Wygląda wymiarami na stricte narciarski , ale to by satysfakcjonowało mocno mojego brata.
piojanik
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piojanik » 04.06.2010 02:35

Maćku dziękuję.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.06.2010 09:12

Torac napisał(a):Norauto sprzedaje kufer thule polar 500 za 749 złoty. Czy to dobry kufer :?:
Jako to cena :?:
Wygląda wymiarami na stricte narciarski , ale to by satysfakcjonowało mocno mojego brata.

To jest box dawno wycofany z produkcji, stary model. Polar 500 był w dosyć długim okresie czasu najlepiej sprzedawanym boxem, był prawdziwym przebojem, zarówno jakościowym jak i cenowym.
W ostatnim okresie sprzedaży, ja ten box sprzedawałem nawet po 600 zł, taka była promocja wyprzedażowa.
Ogólnie 749 zł to dosyć dobra cena jak na ten box, ale w podobnej cenie masz teraz spory wybór, np za 739 zł kupisz box Xtereme 400 o większej pojemności, trochę słabszy jakościowo.
Nie wiem jaka jest obecnie gwarancja na Polara 500, czy tak jak na wszystkie wyroby Thule 5 lat :?:
Polar 500 wg mojej opinii nie spełnia ostatnich wymogów jakościowych Thule, np City Crash Test, ale tych testów nie zalicza wiele innych firm.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.06.2010 09:37

piojanik napisał(a):Maćku dziękuję.

Proszę bardzo :D
Staram się chociaż trochę swojej wiedzy przekazać i wpłynąć na właściwy zakup. Mam też nadzieję, że może troszeczkę wpłynę na bezpieczeństwo podróżujących wszelkimi drogami. :D :D
Pozdrawiam
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 04.06.2010 09:45

Kolego Macieju czy u kolegi za friko to dostanie box do Syreny 105 Lux.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.06.2010 09:51

darek1 napisał(a):Kolego Macieju czy u kolegi za friko to dostanie box do Syreny 105 Lux.

Oczywiście, jakościowo taki jak w/w auto, czyli LUX :D

Ps jeszcze jedno-a dasz się przejechać :?:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 28
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone