Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.05.2010 13:26

Guru :D nie zawsze na pamięć zna dopasowania boxów do danego auta :D
Jednocześnie Guru uważa, że zawsze można każdy box zamontować do każdego auta, jeśli tylko jest taka potrzeba. Jedyną niewygodą może być ograniczone otwieranie klapy bagażnika, ale dla niektórych klientów ważniejsze jest zapakowanie boxa, niż otwieranie w pełni klapy.
Nie wiem jak to wypada w C-maxie. Corvara 475 to wysokiej klasy box, ale jednocześnie bez bardzo dobrego podcięcia dna (jaki np występuje w Thule Excellence.
Do zamontowani Corvary na belkach alu, musisz posiadać wsuwki, cybant jest zbyt wąski.

Link dopasowujący box do aura jest na stronie Thule, ale to bardziej chodzi o GUST niż funkcjonalność
Fuzi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fuzi » 04.05.2010 13:33

Było coś takiego na stronie Thula ale niestety niedawno Thule poprawił stronę i odpuścił sobie te narzędzie które zresztą było faktycznie bardzo pomocne.

Pozdrawiam !
marzmarl
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzmarl » 04.05.2010 13:45

maciek1956 napisał(a):Jedyną niewygodą może być ograniczone otwieranie klapy bagażnika, ale dla niektórych klientów ważniejsze jest zapakowanie boxa, niż otwieranie w pełni klapy.

Poradziłem sobie.. chyba. Wydrukowałem stronę z instrukcji z wymiarami i dokonałem profesjonalnych pomiarów za pomocą linijki:) Jest szansa, ze bagażnik otworzy się na tyle, ze nie będę musiał pamiętać o schyleniu się.

maciek1956 napisał(a):Do zamontowani Corvary na belkach alu, musisz posiadać wsuwki, cybant jest zbyt wąski.

Niby ta linia bagażników bazowych ma możliwość zastosowania wsuwek, tylko pytanie " czy wsuwka wsuwce jest równa?":)

Pozdrawiam
bu
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 04.05.2010 14:10

Jest kilka wsuwek, ale Coravara ma, lub powinna mieć w kpl wsuwki pasujące do Twojej belki.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 05.05.2010 08:12

maciek1956
Mam u siebie bagażnik thule kupiony na narty w tym roku wersja Rapid sytem 754 z belkami aluminiowymi, teraz pytanko do Ciebie jako specjalisty myślę o boxie wybór padł na Thule atlantisa 600 wiem że nie poraża on wielkością bo ma z tego co czytałem jakieś 320 litrów ale po postu mam możliwość odkupienia jego od znajomego za dobre pieniądze choć wcześniej myślałem o spiricie 780 ale cena mnie że tak powiem lekko przeraziła:) i jeden i drugi uniemożliwi mi otwarcie bagażnika zapewne na 100% bo mam lagunę II i dlatego pozwoliłem sobie napisać do Ciebie wybór dobry czy szukać czegoś innego, co kolega by polecił.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.05.2010 12:51

Jakościowo Atlantis 600 i Spirit są podobne. Jeśli masz dobra okazję na 600-tkę i wystarczy pojemności, nie wahaj się. Bardzo wygodny system montażu, przy swojej szerokości umożliwia wożenie np. obok roweru, czasami 2, a nawet 3.
Jeśli w trakcie użytkowania okaże się, że pojemność jednak jest zbyt mała, a kupujesz go okazyjnie, sprzedaż nie tracąc i kupisz większy.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 05.05.2010 13:23

Dzięki Maćku za szybką odpowiedź już nie szukam kupuję od znajomego tego Atlanstisa, mam nadzieję tylko że bagażnik pozwoli mi otworzyć kufer w hatchbacku tak żeby głowy nie trzeba było wciskac do środka na poziomie lamp 8O, niestety nie mam jak go zamontować bo bagażnik jest w wawie i tylko to mnie martwi jak on będzie dużo wystawał bo te 190cm długości to tak sporo więcej niż ma mój dach :D
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 05.05.2010 13:40

Będziesz miał daszek nad przednia szybą... :lol:
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 05.05.2010 14:16

Ja swój box Box box dachowy JUNIOR model XSTREAM 450 , po zapakowaniu auta passek combi musiałem maksymalnie przesuwać o przodu ,

auto tak siedziało ze musiałem ciężar przenieść na przód :lol: :lol:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.05.2010 20:03

Filipie/Darku---tak się często dzieje w autach combi, jak projektant auta początek relingu zaczyna na środkowym słupku, a tak właśnie jest w wielu samochodach, w tym w Passacie.
Barti--w większości aut, box jest dłuższy od dachu, a klapa otwiera się bez problemu. Oczywiście bywa tak, że klapy nie otworzysz, warto zrobić przymiarkę. Laguna II ma bardzo nachyloną klapę, jak będzie z otwieraniem, zależy też od belek jakie masz, a dokładniej, czy masz belki, które muszą być montowane w fabrycznym miejscu. Podcięcie dołu Atlantisa 600 często wystarcza na otwieranie klapy, ale bywa też np tak---zakładasz box 190 cm i nie otwierasz klapy, a zakładasz box 218 cm (Excellence) i bez problemu otwierasz klapę. Sprawę rozwiązuje ustawienie belek i dużym stopniu wyprofilowanie dna boxa.
Przy prawdziwej okazji cenowej i przy normalnym użytkowaniu boxa, czyli ferie, trochę latem, kupuj Atlantisa 600 :D :D :D
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 06.05.2010 07:17

Znajomy miał go w carismie też hatchback i jakoś dawał radę zobaczymy jak to u mnie będzie, obiecał go dziś wysłać żebym go sobie przymierzył płacę za przesyłkę jutro dojdzie to założę, a jak będzie wyglądało to z klapą to zobaczymy 8O , a mam belki aero aluminiowe też thule mam identyczny bagażnik jak tej z tej aukcji
http://www.allegro.pl/item1022551329_no ... k_750.html ostatnio widziałem suzuki swifta z też z czymś bardzo podobnym na dachu i jakoś dał rade więc myślę że aż tak źle nie będzie
:D, ale chyba się już na niego zdecydowałem jak będzie na maxa do bani to po powrocie z cro po prostu wystawie go na alledrogo :D bo taniej jak za 600zł raczej atantisa nie kupię( a był on w 2 trasach więc prawie nówka). Napisałem tutaj bo myślałem że może montowałeś coś takiego w Lagunie, i wiesz jak to się prezentuje. Excellenca oglądałem, ale jak zobaczyłem cenę spirita 2500zł to to o cenę excellenca nawet nie pytałem :lol: bo już sam wykminiłem że napewno co najmniej 1tyś więcej czyli bez 3,5tyś do niego nawet nie podchodź :lol:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.05.2010 11:05

barti75 napisał(a): mam identyczny bagażnik jak tej z tej aukcji
http://www.allegro.pl/item1022551329_no ... k_750.html
Napisałem tutaj bo myślałem że może montowałeś coś takiego w Lagunie, i wiesz jak to się prezentuje.

U mnie, dla taniej

:!: :D :D

Montowałem, i to wiele razy, ale montowałem też na innych autach, a pamięć mam jaką mam :D :D :D
jakieś krytyczne sytuacje zostają w głowie, standardowe uciekają wraz z klientem :D
filip122 vel Darek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) filip122 vel Darek » 06.05.2010 11:12

maciek1956 napisał(a):Filipie/Darku---tak się często dzieje w autach combi, jak projektant auta początek relingu zaczyna na środkowym słupku, a tak właśnie jest w wielu samochodach, w tym w Passacie.

No nie przesadzaj w Passku reling nie zaczyna się na środkowym słupku :lol: :lol:

Właśnie dzięki temu belki bagażnika bazowego moglem przesunąć okolu 25cm do przodu aby przesunąć ciężar do przodu , w tylnym ustawieniu box klapę otwierałem bez problemu, chodziło bardziej o nadsterowność auta przy przeciążonym tyle . ...
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.05.2010 11:19

filip122 vel Darek napisał(a):
maciek1956 napisał(a):Filipie/Darku---tak się często dzieje w autach combi, jak projektant auta początek relingu zaczyna na środkowym słupku, a tak właśnie jest w wielu samochodach, w tym w Passacie.

No nie przesadzaj w Passku reling nie zaczyna się na środkowym słupku :lol: :lol:

Właśnie dzięki temu belki bagażnika bazowego moglem przesunąć okolu 25cm do przodu aby przesunąć ciężar do przodu , w tylnym ustawieniu box klapę otwierałem bez problemu, chodziło bardziej o nadsterowność auta przy przeciążonym tyle . ...

To zależy, w którym modelu, roczniku. Klienci często narzekają, że pierwszą belkę muszą ustawiać mniej więcej na wysokości słupka środkowego.
barti75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) barti75 » 06.05.2010 12:28

Nie wiem Maćku ( jak one cenowo u Ciebie stoją) musiałem kupić więc wszedłem do sklepu i powiedziałem czego szukam Pan mi to polecił (czyt. zanęcił promocją)i sprzedał to się nie zastanawiałem czy zakup dobry czy nie, na nartach się sprawdził więc jak na razie narzekać nie mogę, nie wiem jak wypadnie z boksem, 50kg na dachu to nie samo co 3 pary nart :lol: Myślę że chyba najgorszego nie kupiłem mimo że kompletnego pojęcia o tym nie mam. Jak napiszesz ile u Ciebie zapłacił bym za dodatkową gumę do belek i 4 zamki to albo się zdołuję że przepłaciłem, i wcześniej się tu nie zalogowałem albo ucieszę że dobrze zrobiłem kupując go. :D
PS
Ma ktoś szanownych forumowiczów kontakt z Opalem w sprawie naklejek pisałem już kilka razy zero odzewu z jego strony, skończyły się :cry:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone