Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.04.2010 12:18

longtom napisał(a):
weldon napisał(a): I z żoną pogadać.

A żona śpi osobno :?: :?: :?: :?: :?: :?: :!: :!: :!: :!:

Enter mi się źle wcisnął ... ;) :D

W DTP się dawno nie bawiłem. Korekty zabrakło ...
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 21.04.2010 16:48

Mam taki temat . Jakiś czas temu znalazłem w swoim samochodzie oryginalny hak holowniczy z Thule produkowany dla audi. Wszystko gra tylko zatrzask się nie zamyka . Hak ma jakieś uszkodzenie mechaniczne. Gdzie to mogę naprawić. Strona Thule jakaś taka dziwna.
Wygooglać : "serwis thule" - to jakieś głupoty wyskakują.
Na razie nie potrzebuję haka ale kto wie...
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.04.2010 17:30

My nie mamy nic wspólnego z częścią Thule zajmującą się hakami. Dla ułatwienia mogę podać tylko informację, że Thule kupiło znaną z haków firmę Brink, może to ułatwi szukanie.
hydrolot
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hydrolot » 26.04.2010 12:49

Witam Maciek.
Jaki bagażnik rowerowy na hak ( solidny i nie drogi) do skody Fabii II ?.
Zastanawiam się na thule 9305 albo inter pack eco 3
Mam dwa duże rowery alu 28"+ dziecięcy 16" stal
Może coś innego zaproponujesz ?
Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 26.04.2010 13:18

Z Inter Packiem nie współpracuję, ale większość ich oferty znam. Th 9503 i Eco 3 to prawie to samo, różnice widać głównie w wykonaniu.
Oba bagażniki mają niewielkie odchylanie, często niewystarczające do otwarcia klapy bagażnika z rowerami. Oba bagażniki mają dosyć słaby system trzymania rowerów, za luźny pałąk. Rowery więc trochę "latają" na obie strony.
Bagażnik 943 Thule, mimo, że prosty, pozbawiony jest tych wad, ale droższy, cena ok 1290 zł, ale jest to zakup na lata.
Ja używam jeszcze wyższego modelu, ale często montuję te prostsze i wiem na czym polegają różnice w detalach, często nieistotne w pierwszym momencie. Są wk...w trakcie użytkowania.
kozak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kozak » 27.04.2010 19:26

Witam piszę dla tych co się jeszcze zastanawiają czy warto inwestować w box dachowy.
WARTO - no, może jeśli było by mnie stać na posiadanie kilku aut w tym jedno duuże na wyjazdy wczasowe to nie, ale z ekonomicznego punktu to niewątpliwie warto.
Rozważając kupno autka np w kombi (bo np. zmieści się większy bagaż). To proponuję się zastanowić: większe autko więcej pali i to nie ulega dyskusji, będziesz nim jeździł cały czas a jego przedział bagażowy wykorzystasz tylko (i nie tylko) podczas wyjazdu na wczasy. Miasta zapchane, nie ma gdzie zaparkować zwłaszcza TO auto potrzebuje więcej cennego miejsca parkingowego.
Pozostaje więc box. Super sprawa zwłaszcza jak w temacie upakowania sprzętu na wyjazd. A jedna dobra inwestycja z pewnością zaprocentuje w przyszłości.
Ja już od wielu lat posiadam Thule Evolution 500. Więc zmieszczę w nim narty, na zimowe wyjazdy i pakunki na letnie wczasy. Przy projektowaniu tego boxu uwzględniono czynniki aerodynamiczne przez co nie zauważyłem aby wzrosło zużycie paliwa :]. No może coś tam ale to ułamek %.
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 29.04.2010 11:16

Maćku, zwracam się do Ciebie z następującym problemem ( wiem że i tak będę musiał podjechać do Ciebie do sklepu ). Do mojego nieszczęsnego vana C8 zastanawiam się nad możliwością wożenia rowerów. Potrzebuję przewieźć 2 rowery dorosłe (koła 28'') i dwa dziecięce (20''), mam (dzięki Tobie) bazę na dach, mam ze starych zapasów garażowych dwa mocowania rowerowe typu Thule FreeRide 530 (ale jeszcze starego typu z uchwytem na okrągłą ramę). Najprościej było by dokupić dwa kolejne mocowania tego typu i problem rozwiązany ... ale biorąc pod uwagę wysokość auta + bagażnik bazowy + rowery zbliżam się do wysokości 3,4 - 3,5 m, a poza tym jeszcze trzeba je tam jakoś wstawić - w sumie mogę wozić w bagażniku drabinkę i sprawa rozwiącana ale czy to metoda ... 3,5 m trochę mnie przeraża, dla ułatwienia dodam że nie mam haka i chyba do tego konkretnego auta nie bardzo chcę zakładać bo ja mam za słaby silnik żeby myśleć poważnie o podróżowaniu z przyczepą ... więc zostaje bagażnik na klapę ale większość jakie widziałem jest na dwa lub trzy rowery a ja potrzebuję na cztery. czy masz może jakieś sugestie jak rozwiązać ten problem ?????

dzięki i pozdrawiam
Olgierd/Olo
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.04.2010 11:52

Klapa bagażnika C8, wg katalogu Thule, nie jest przystosowana do montażu bagażnika przykręcanego, do 4 rowerów :(
Zostają bagażniki, których ja jestem przeciwnikiem, mocowane taśmami do klapy, max na 3 rowery. Dobry, z mocnymi taśmami produkuje firma Fiamma, bagażnik tylko na zamówienie, czasami długi czas oczekiwania.
Pozostaje więc "rozwijanie" dachu lub...wydanie kasy i wygoda na haku.
Pozdrawiam
jarku007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarku007 » 29.04.2010 11:55

Witam .
    Macieju proszę o poradę . Chciałbym zakupić bagażnik bazowy oraz box do Mazdy 5 . Wstępnie wybrałem zestaw z firmy Thule : Rapid 757/Aero 861 z boxem (681)Spirit 780 .
    Co mógłbyś powiedzieć o tym boxie ? . Czy może w tym przedziale wymiarowym oraz cenowym znajdę coś lepszego ? .
    Jesteś fachowcem w tej branży - może doradzisz mi coś innego ( firma , model ). Jestem otwarty na Twoje opinie , zależy mi na dobrej jakości wykonania ( będzie w końcu naszej rodzinie służył prze kilka dobrych lat ) .
    Pozdrawiam .
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 29.04.2010 12:17

Dzięki za odpowiedź, przeraża mnie wożenie drabiny w bagażniku ...
ale chyba jest to najprostsze i najtańsze rozwiazanie ...
hak w perspektywie sprzedaży auta w ciągu najbliższego roku ... słabo to widzę ...
wiedziałem że francuska motoryzacja nie nadaje się do niczego ...
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.04.2010 12:23

Jeśli masz relingi (Mazda 5 ma 2 rodzaje dachu) to belki wybrałeś wyśmienicie.
Spirit 780 należy do najcichszych i do jednym z ładniejszych boxów. Dla niektórych jego wadą, przy jego gabarytach jest trochę mała pojemność, ale ... Atlantis 780, box o podobnych wymiarach, jedynie trochę wyższy ma o 100 l większą pojemność, za to gorszą aerodynamikę. Jeśli wystarcza tobie 380 l, to zdecydowanie Spirit nie ma konkurencji w swojej klasie i przedziale cenowym.
Ew pamiętaj, o rabacie, który obiecałem dla każdego z Croforum.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.04.2010 12:25

Olo, nie jest tak źle z tą motoryzacją :) To klapa jest nieprzystosowana w tym modelu do obciążeń :)
Dach wyjdzie najtaniej, ew pomyśl o uchwytach 591, mają zamykanie roweru na poziomie belki, a nie na poziomie ramy, to zdecydowanie niżej.
jarku007
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jarku007 » 29.04.2010 12:45

Macieju - serdeczne dzięki za opinie .
    Tak , relingi moja M5 posiada . Wiem że 380 l to nie jest zbyt dużo , ale biorę pod uwagę również to że podróżując autostradą ( +/- 130 km/h :wink: ) Spirit katalogowo "podobno" jest cichszy od Atlantisa . Właśnie "podobno" mnie zastanawia . Czy faktycznie jest duża różnica (hałas) między tymi dwoma modelami ? .
maciek1956 napisał(a):Ew pamiętaj, o rabacie, który obiecałem dla każdego z Croforum.
    A dziękuje bardzo , będę o tym pamiętał :D
    Pozdrawiam .
Ostatnio edytowano 29.04.2010 12:47 przez jarku007, łącznie edytowano 1 raz
Olo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Olo » 29.04.2010 12:45

Ok, dzięki popatrze na uchwyty 591, a wogóle to może pooglądam jakieś ogłoszenia ... moze znajdę jakieś fajne auto i to rozwiąże mój problem ...

wiesz z tym francuzem to tak ...
1. hamulce nie dostosowane do wagi - trzeba jeździć bardziej płynnie i przewidująco,
2. silnik nie dostosowany do wagi i wielkości - jak wyżej plus nie płącisz mandatów za przekraczanie prędkości
3. klapa nie dostosowana do obciążeń - mniej wydam na bagażnik
jak widzisz nie marudzę - szukam pozytywów :)
marzmarl
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzmarl » 04.05.2010 13:04

Witam serdecznie,

Jakiś czas temu odnalazłem w necie link do strony na której można dopasować długość boxa do konkretnej marki/modelu samochodu.
Kojarzy ktoś może?

Do rzeczy..
W chwili obecnej posiadam auto maxi silver line 118 (focus c-max) i mam możliwość wypożyczenia z mojej firmy - kamei corvara 475 i lekko przeraża mnie długość boxa..230cm. Na chwile obecną nie mam możliwości założenia boxa i sprawdzenia organoleptycznie..czy guru może się wypowiedzieć w powyższej kwestii ?:)
Dziękuję i pozdrawiam
bu
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone