Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 05.11.2009 12:15

Myślę, że to na razie tylko innowacja. Produkcja jest w przygotowaniu.

:?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.11.2009 12:37

Też taki wniosek wyciągnąłem z info, ale gdybyś coś słyszał więcej, daj znać.
:D
Ja, oczywiście nie będę tylko siedział z założonymi rękoma i nogami :D :D, poszukiwania rozpoczęte
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 05.11.2009 20:40

Drogi kolego Macieju, Przyjacielu posiadaczy mało pakownych aut. Mój bagażnik to nie xstream tylko Jet Bag Tornado 500. Box zakupiony został ładne kilka lat temu jako już używany od kolegi zapalonego narciarza. Jest pojemny i dość długi. Ze względu na fakt, że rzadko go używam bo tylko raz w roku na tydzień, chyba nie będę narazie rozglądał się za nowym. Co prawda stary box ma mało ergonomiczne rozwiązania. Na przykład śrubami się go mocuje do belki bagażnika, zabiera to trochę czasu ale jest za to dość pakowny. Problemem dla mnie od 2 lat są dwa uszkodzone teleskopy na których unosi się wieko boxu. Nie wymieniałem ich ani nie poddawałem regeneracji z względu, że rzadko go używam. Ale biorąc pod uwagę fakt, że Ty masz duże doświadczenie w tej materii proszę Ciebie o udzielenie mi odpowiedzi na następujące pytanie: Czy takowe teleskopy można zakupić w Warszawie w sklepach z bagażnikami, czy może poddać je regeneracji - tylko gdzie ?. Nie ukrywam, że przeszkadzają mi one bo nie mogę normalnie unieść wieka gdyż się opuszcza. Stosuję wtedy metodę prof. Słodowego "Zrób to sam": czyli podtykam patyk i na tym się wieko unosi - wtedy wyciągam narty uważająć żeby wieko głowy mi nie odcieło albo łapska nie przytłukło :D . Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.11.2009 21:43

Jet Bag kilka lat temu został wykupiony przez Thule i obecnie produkowane są tam boxu Thule, ale głównie modele oficjalnie wycofane przez Thule. Większość rozwiązań technologicznych pochodzi więc z Thule, a teleskopy od wielu już lat nie są stosowane przez tę firmę. Chociaż może się mylę i w jakimś modelu starszej generacji jeszcze je zakładają, ale chyba nie, sprawdzę.
W kilku innych firmach są one (teleskopy) nadal stosowane, np w Mont Blanc, ale czy pasują nie wiem. Gdybyś zmierzył długość w pozycji zamkniętej i otwartej sporo by to pomogło. Zostaje jeszcze system montażu teleskopu do boxa, może być na wciska (zatrzask), może być przykręcany. Jeśli uda Ci się taki teleskop wymontować, wpadnij do mnie, może coś znajdę, a przynajmniej będę dokładnie wiedział czego szukać.
Czy można go regenerować :?: pewnie tak, tak jak amortyzatory samochodowe, w takich samych punktach (też jest w moich okolicach).
Miałem kilku klientów z takim problemem, zawsze udawało się po krótkim poszukiwaniu, dobrać pasujący teleskop.
Przed ew wizytą u mnie, zadzwoń, nie zawsze jestem w firmie.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.11.2009 07:48

darek1 napisał(a):...Myślę o nowym i krótszym.

darek1 napisał(a):...chyba nie będę narazie rozglądał się za nowym.

Wybacz Maciej...chyba mam dziś gorszy dzień.
Pzdr
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 06.11.2009 10:26

Do autora:
Szukam bagażnika bazowego do Skody Octavii r.2009. Za oryginał krzyczą 750 pln, czy są dostępne nieco tańsze zamienniki?
Dzięki za info.
Pzdr
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.11.2009 11:02

faziolot napisał(a):Do autora:
Szukam bagażnika bazowego do Skody Octavii r.2009. Za oryginał krzyczą 750 pln, czy są dostępne nieco tańsze zamienniki?
Dzięki za info.
Pzdr

Są, są i to kilka. Np bagażnik polski, całkiem dobry, mocowany w fabryczny otwór, cena ok 200 zł.
Hiszpański--cena podobna, ma niestety pręt ściągający (powoduje często zwiększony hałas), ale można ten bagażnik zamykać na klucz za dodatkową niewielką dopłatą. Cena też ok 200 zł, zamki ok 50 zł.
Thule--wysoka klasa, cena od ok 500 zł.
Nie wspominasz o nadwoziu, ale cena 750 zł sugeruje, że nie jest to combi.
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 06.11.2009 13:27

Myślałem o THULE. Nadwozie HB/sedan.
Który model bagażnika?
Pzdr
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.11.2009 13:34

Obrazek
Obrazek

To są modele bagażników Thule do Octavii II.
Zestaw składa się ze stóp 750, belek 76x (stal) lub 86x(alu) i odpowiedniego kitu, oraz ew zamków (opcja)

Na szczegóły montażowe na zdjęciach nie zwracaj uwagi, to są zdjęcie przykładowe, z innego auta, chodzi tylko o pokazanie systemu
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 06.11.2009 13:53

Jak cena z zamkiem?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.11.2009 14:00

Sugerowana, przez Thule, cena det. 594 zł , stal, 744 zł alu.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.11.2009 14:18

Wspominane kilka dni temu łańcuchy Pewag Snox
Obrazek
Obrazek
Łańcuch wygląda jak opaska, z tyłu posiada napinającą linkę, z przodu brak łączeń, spinek. Faktycznie montaż jest bardzo prosty, wystarczy łańcuch zarzucić na oponę, lekko zsunąć, reszta naciąga się sama. Demontaż polega na zsunięciu łańcucha z góry koła i zjechaniu z niego. Działa :D
Ładne, niewielkie opakowanie.
Obrazek

Na ten sezon łańcuch przygotowany tylko w jednym, najbardziej popularnym, rozmiarze.
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 06.11.2009 14:24

maciek1956 napisał(a):Sugerowana, przez Thule, cena det. 594 zł , stal, 744 zł alu.

A niesugerowana :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.11.2009 14:29

Napisz maila, na forum nie wypada o takich detalach rozmawiać :D
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 06.11.2009 14:34

maciek1956 napisał(a):Napisz maila, na forum nie wypada o takich detalach rozmawiać :D

OK :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone