Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 07.02.2008 09:16

Jest bagażnik na 4 rowery wiszące, cena ok 470 zł.
to już lepiej :@)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.03.2008 13:47

Maciek1956.
Co bys zaproponował do przewozu 4 rowerów na haku?
Z jakimi prędkościami można się przemieszczać?

Łał!!!!
Przy okazji 2000 post trzasnąłem.... :D
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.03.2008 14:46

FUX napisał(a):Maciek.
Co bys zaproponował do przewozu 4 rowerów na haku?
Łał!!!!
Przy okazji 2000 post trzasnąłem.... :D

Gratulacje
:!: :!: :D

4 rowery na haku to bardzo duże obciążenie haka, musi więc on być o wysokim dopuszczalnym nacisku na kulę, min 75, lepiej 100.
Mamy 3 rodzaje bagażników do przewozu 4 rowerów na haku.
1.bagażnik z rowerami wiszącymi, cena ok 450 zł. Należy dokupić tablicę świetlną z miejscem na numer, ceny od ok 70 zł i czasami do niektórych rowerów "sztuczne" ramy, ceny od ok 40 zł. Bagażnik ma funkcję opuszczania, umożliwia dostęp do bagażnika auta.
Doświadczenie od klientów---rowery, głównie duże, na naszych wyjątkowo nierównych drogach czasami dotykają jezdni, należy odpowiednio dostosować prędkość.
2. bagażniki z rowerami stojącymi nieodchylane. Trudny, nawet niemożliwy, dostęp do bagażnika auta. Ma w zestawie lampy, kształt ramy nie ma znaczenia. Ceny ok 850/900 zł. Średnio wygodny system montażu, do niektórych modeli można dokupić głowicę odchylaną.
3. bagażniki z "górnej" półki, ceny powyżej 2 tys zł, ale to jest jedyna ich wada. Bardzo wygodny montaż, zatrzaskowy, super odchylanie, aluminiowe, duża nośność, alu, lampy w kpl, zamykany na klucz bagażnik i rowery. Na stronie www.thule.com model G5 909, na 3 rowery plus adapter 9081 na 4 rower.
Używam poprzednią wersję tego modelu (nieznaczne różnice), z własnego doświadczenia mogę spokojnie na niego namawiać---tylko ta cena :(

Ostatnio bardzo zwiększyła się sprzedaż bagażników "hakowych". Jest to bardzo wygodny i bezpieczny sposób przewozu rowerów, jest tylko jeden problem. Mianowicie z naszymi ....urzędnikami. Nie ma sposobu na zgodne z przepisami dorobienie numeru rejestracyjnego. Numeru nie wolno przenosić z auta, a musi być widoczny. Dorabiamy więc samodzielnie bardziej lub mniej podobne do oryginału. Uwaga--nie radzę, aby był prawie jak oryginał--można zostać oskarżonym o fałszerstwo---słyszałem od klientów o takich przypadkach. Ale, całe szczęście nasza policja zna urzędników i tylko sporadycznie ma zastrzeżenia do numeru.

Pozwolę sobie w tym miejscu napisać jeszcze o innych rodzajach bagażnikach rowerowych.
Najczęściej przewozimy rowery na dachu. Wystarczą do tego proste belki (aby tylko do danego auta) i odpowiednio dopasowane do ramy uchwyty. Właśnie to dopasowanie decyduje o tym czy dowieziemy rower na miejsce, czy ew spadnie po drodze. Najtańsze uchwyty, w cenie ok 25/30 zl są przeznaczone do rowerów o wąskich ramach, mają te w kpl bardzo słabe paski. Uchwyty uniwersalne i dosyć bezpieczne zaczynają się od ok 50 zł, chwytają większość ram i mają mocne, trwałe paski. Oczywiście do szybszej jazdy (w granicach rozsądku) należy używać tylko dobrych, firmowych uchwytów, np Thule 530, ew model 591 z bardzo wygodnym systemem zamykania roweru. Mocne uchwyty produkuje też Mont Blanc, model Baracuda. Ceny tych uchwytów są niestety wysokie, od ok 170 zł do ponad 300 zł, a nawet ponad 500 zł/szt.
Należy pamiętać o odpowiedniej nośności belek, rowery na dachu to bardzo duży, dynamiczny ciężar. Np do 4 rowerów nie można montować belek o ładowności max 50 kg.

Następnym sposobem na przewóz rowerów są bagażniki montowane do tylnej klapy auta. Mamy tutaj 3 typy bagażników.
1. montaż taśmowy, najsłabszy, wymaga częstej kontroli na trasie (poluzowuje się), pasuje do różnych typów nadwozi. Max do 3 rowerów. Ceny od ok 170 zł
2. montaż zatrzaskowy na "taśmach' metalowych, bardzo mocny system.
Ceny--od ok 350 zł na 3 rowery wiszące
od ok 650 zł na 2 rowery stojące
3.przykręcane specjalnymi zaczepami do tylnej klapy, najczęściej do vanów, dużych combi, max 4 rowery (w zależności od auta). Bardzo mocne bagażniki, woziłem tak rowery 6 lat. Ceny--od ok 1000 zł.

Za kilka dni zrobię trochę zdjęć różnych bagażników rowerowych zamontowanych na autach.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.03.2008 14:56

Bardzo dziękuje za tak wyczerpujące informacje. 8)
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 16.03.2008 15:34

Maciek1956 jaki box dachowy proponujesz do samochodu Ford Fusion?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.03.2008 21:01

Zacznij od określenia potrzeb, co będziesz woził, jak długie ew narty, dodaj 10 cm i możemy zaczynać wybór.
Podaj mi te dane, jutro podam kilka propozycji.
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 17.03.2008 07:14

maciek1956 napisał(a):Zacznij od określenia potrzeb, co będziesz woził, jak długie ew narty, dodaj 10 cm i możemy zaczynać wybór.
Podaj mi te dane, jutro podam kilka propozycji.

Nart nie będę woził, box ma być na wyjazdy wakacyjne, głównie ubrania i rzeczy na wakacje nie za ciężkie, może to istotne może nie ale mam na dachu antenę magnetyczną od Cb o dł. 60 cm.
Pozdrawiam
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 17.03.2008 13:42

Typowo bagażowy :?: Jest kilka propozycji, zacznę od prostych, ale sprawdzonych boxów. Junior 320 , 132x78x36 320 l, otwierany bokiem, cena ok 390 zł. Kilka osób na forum ma taki box, są ogólnie zadowoleni, ew warto wzmocnić podłogę pod cybantem, tzn dorobić większą podkładkę.
Odpowiednikiem tego boxu, ale już wyższej półki są dwa modele Thule. Defender 133x87x35 320 l, otwierany tyłem, cena ok 450 zł i Ocean 80, cena ok 830 zł, wymiar podobny, mocowania nowoczesne (prywatna moja opinia--szkoda kasy na ten box).
Boxy trochę większe--Junior 420 145x94x40 420 l , cena ok 530 zł
Junior 430 180x78x40 430 l, cena ok 540 zł
i boxy trochę nowszej generacji z obniżoną podłogą -- Xtreme, wym 195x78x34 (38), pojemności 400 i 450 l, ceny od ok 650 do 850 zł, szary lub carbon.
W Thule masz Atlantis 200 175x82x45 440 l, srebrny z poyskiem, cena ok 1500 zł, Seria Pacific, ceny od ok 1000 zł, Odyssey 190x65x41 360 l cena ok 790 zł--bardzo polecany.
Są też oczywiście boxy tzw super, drogie, z bardzo dobrym montażem, dwustronnie otwierane, Thule, Mont Blanc, czy Kamei.
Zdecydowanie odradzam serię Eco--bardzo dużo reklamacji, boy "tandetne". Odradzam też, jeśli box ma być większy i często używany, boxy holenderskie z tzw Easy Fitem, lubią się luzować na belkach i przesuwają się po belkach z jednej strony na drugą. To oczywiście nie występuje w każdym pudle, ale jest to zjawisko dosyć typowe dla tego producenta.
Chyba w Twoim przypadku wybrałbym Juniora 320 lub Defendera.
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 17.03.2008 22:00

maciek1956 napisał(a):Typowo bagażowy :?: Jest kilka propozycji, zacznę od prostych, ale sprawdzonych boxów. Junior 320 , 132x78x36 320 l, otwierany bokiem, cena ok 390 zł. Kilka osób na forum ma taki box, są ogólnie zadowoleni, ew warto wzmocnić podłogę pod cybantem, tzn dorobić większą podkładkę.
Odpowiednikiem tego boxu, ale już wyższej półki są dwa modele Thule. Defender 133x87x35 320 l, otwierany tyłem, cena ok 450 zł i Ocean 80, cena ok 830 zł, wymiar podobny, mocowania nowoczesne (prywatna moja opinia--szkoda kasy na ten box).
Boxy trochę większe--Junior 420 145x94x40 420 l , cena ok 530 zł
Junior 430 180x78x40 430 l, cena ok 540 zł
i boxy trochę nowszej generacji z obniżoną podłogą -- Xtreme, wym 195x78x34 (38), pojemności 400 i 450 l, ceny od ok 650 do 850 zł, szary lub carbon.
W Thule masz Atlantis 200 175x82x45 440 l, srebrny z poyskiem, cena ok 1500 zł, Seria Pacific, ceny od ok 1000 zł, Odyssey 190x65x41 360 l cena ok 790 zł--bardzo polecany.
Są też oczywiście boxy tzw super, drogie, z bardzo dobrym montażem, dwustronnie otwierane, Thule, Mont Blanc, czy Kamei.
Zdecydowanie odradzam serię Eco--bardzo dużo reklamacji, boy "tandetne". Odradzam też, jeśli box ma być większy i często używany, boxy holenderskie z tzw Easy Fitem, lubią się luzować na belkach i przesuwają się po belkach z jednej strony na drugą. To oczywiście nie występuje w każdym pudle, ale jest to zjawisko dosyć typowe dla tego producenta.
Chyba w Twoim przypadku wybrałbym Juniora 320 lub Defendera.

Maciek dziękuje za wielką pomoc, o nabytku poinformuje.
pozdrawiam
Bodzio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodzio » 24.03.2008 14:12

W ubiegłym roku zakupiłem Juniora 320 - był w promocji w Auchan za 350 zł. Pojechał ze mną do Cro i z powrotem na fiacie Punto. Byłem mile zaskoczony, autostrada 140 km/h auto szło jak burza w drodze powrotnej na autostradzie w Austri musiałem troche zwalniac z uwagi na otwarty teren i boczne podmuchy wiatru, poza tym super. A najmilej mnie zaskoczył spalaniem średnia z boxem z całej trasy 6,5 l/100 (niestety bez klimy :( ). Polecam ten box z niższej półki cenowej choć czasem zastanawiam się czy teraz nie kupiłbym tego Juniora o dł 180 cm. Miałem obawy jak mój Punciak zniesie podróz z takim pudełkiem na dachu, teraz juz wiem ze dał radę. Wybór nalezy do Ciebie, ale faktycznie w boxy Eco.... nie pakuj się. Defender jest otwierany od tyłu i wg mnie jest to mniej praktyczne ze względu na dostep do bagazu, poza tym widziałem w dwóch przypadkach pęknięcia w miejscu mocowania podnosników.
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 24.03.2008 20:56

Bodzio napisał(a):W ubiegłym roku zakupiłem Juniora 320 - był w promocji w Auchan za 350 zł. Pojechał ze mną do Cro i z powrotem na fiacie Punto. Byłem mile zaskoczony, autostrada 140 km/h auto szło jak burza w drodze powrotnej na autostradzie w Austri musiałem troche zwalniac z uwagi na otwarty teren i boczne podmuchy wiatru, poza tym super. A najmilej mnie zaskoczył spalaniem średnia z boxem z całej trasy 6,5 l/100 (niestety bez klimy :( ). Polecam ten box z niższej półki cenowej choć czasem zastanawiam się czy teraz nie kupiłbym tego Juniora o dł 180 cm. Miałem obawy jak mój Punciak zniesie podróz z takim pudełkiem na dachu, teraz juz wiem ze dał radę. Wybór nalezy do Ciebie, ale faktycznie w boxy Eco.... nie pakuj się. Defender jest otwierany od tyłu i wg mnie jest to mniej praktyczne ze względu na dostep do bagazu, poza tym widziałem w dwóch przypadkach pęknięcia w miejscu mocowania podnosników.

Może w tym roku też będzie w promocji, zaskoczyłeś mnie jakością montowania podnośników w Defenderze przecież to wyrób Thule a marka do czegoś zobowiązuje.
Bodzio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodzio » 24.03.2008 23:02

Może w tym roku też będzie w promocji, zaskoczyłeś mnie jakością montowania podnośników w Defenderze przecież to wyrób Thule a marka do czegoś zobowiązuje.[/quote]

Junior - Na allegro cena 399 z przesyłką (sklep). Defender to najtańszy box Thule, być może ktoś nie dbał o niego.
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 25.03.2008 08:02

Bodzio napisał(a):Może w tym roku też będzie w promocji, zaskoczyłeś mnie jakością montowania podnośników w Defenderze przecież to wyrób Thule a marka do czegoś zobowiązuje.

Junior - Na allegro cena 399 z przesyłką (sklep). Defender to najtańszy box Thule, być może ktoś nie dbał o niego.[/quote]
Widziałem na Allegro ten box biorę go pod uwagę :)
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 25.03.2008 14:04

Yaro---podaj maila, napiszę gdzie ew w okolicy Katowic najlepiej nabyć box, masz tam importera Thule i Juniora, może jakiś rabacik załatwisz (nie obiecuję). adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Dotkniesz, przymierzysz, zobaczysz jak wygląda na aucie, jakie są różnice.

Pęknięcia w Thule przy podnośnikach---sporadyczne przypadki, najczęściej powstają przy bardzo energicznym otwieraniu lub przy silnym wietrze, dotyczy wielu firm. Otwieranie tyłem Defendera jest pewnym minusem, głównie w autach z "kufrem".
-Yaro-
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) -Yaro- » 25.03.2008 21:21

Już posyłam namiary :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone