Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 27.07.2009 13:49

Poszło na maila.
Pozdrawiam
hepa
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hepa » 31.07.2009 11:47

Witam wszystkich!

Mam pytanko do Cromaniaka, specjalisty od bagażników, boxów itp. i do wszystkich, którzy spotkali się z czymś takim.

Chodzi mi o słowackie bagażniki/belki na relingi firmy
DIHENG (2 lata gw.) bagażnik bazowy D2000 REL - belki stalowe ocynkowane i powlekane lub aluminiowe D2000 REL ALU LINE - belki aluminiowe OKSYDOWANE. Cena tych belek (w zależności od długości) zaczynają się od 190 PLN stalowe i 300 PLN aluminiowe.

Co to jest? Warto w to iść czy sobie odpuścić?
Nazwa mało słowacka a bardziej chińska.
Nie zamieszczam linków bo przeważnie są do jakiś sklepów.

Tomek
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 31.07.2009 14:58

Diheng---znam, ale kontaktu handlowego z tą firmą nie mam. Nie powiem więc co to jest warte, ale sądząc po "popularności", czyli braku na rynku, mogę sobie własną opinię wyrobić. Uchwyt do relingu wygląda na mocny, ale dosyć skomplikowany, teraz rozwiązania są znacznie prostsze.
Druga sprawa--kształt belki, szersza niż standard, ma rowek do montażu uchwytów, ale nie wszystkie uchwytu nadają się do rowka. Często trzeba kupić specjalny uchwyt lub specjalny adapter, to są dodatkowe koszty.
Za podobną kasę można kupić bardzo przyzwoity bagażnik krajowy, stalowy lub aluminiowy lub niewiele droższe bagażniki włoskie.
Ważne--gwarancja 2 lata to nic nadzwyczajnego, teraz jest to minimum, większość firm daje 3 do 5 lat. Gwarancja to jedno, drugie to dostęp do ew części zamiennych. Jeśli kupujesz bagażnik "niszowy" musisz zdawać sobie sprawę, że będzie kłopot z tymi częściami.
Nazwa faktycznie jakby chińska.
hepa
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hepa » 03.08.2009 07:54

Dzięki!

Wybiorę chyba coś innego w cenie około 300 PLN.
(na relingi do Alhambra/Galaxy/Sharan - może jakieś propozycje :D )
A wiesz może jaka jest różnica pomiędzy modelami boxa
JUNIOR Xstream 400 czarny metalik CARBON
a
JUNIOR Xstream 400 czarny metalik (model 2009)

Ta nowość jest o ponad 200 PLN tańsza. Wynika to z jakości materiałów czy polityki firmy.
A jeszcze jedno głupie pytanie. Oznaczenie Carbon to kolor, faktura czy ma coś wspólnego z użytym materiałem.

Z góry dziękuję za pomoc

Tomek
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 03.08.2009 09:37

Różnica polega tylko na kolorze. Carbon to jakby czarna pepita, a czarny to ... czarny oczywiście, z połyskiem.
Bagażnik belkowy do wspominanych aut--tak jak pisałem, może krajowy, stalowy w cenie ok 200 zł, aluminiowy ok 300 zł, a może warto trochę dołożyć i kupić Mont Blanc za ok 370 zł :?: Wysoka klasa, montaż bez narzędzi, 100 kg nośność, zamykany. Do ok 300 zł jest też kilka niezłych włoskich bagażników, jest w czym wybierać.
hepa
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) hepa » 03.08.2009 10:46

Wielkie dzięki!

Tomek
JKotek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) JKotek » 03.08.2009 13:47

Witam,

Ktoś mi podpowie czy na Chorwacji oraz w krajach tranzytowych można uzywać radio CD (jedziemy w dwa auta i chcemy mieć ze sobą kontakT),
oraz czy z nawigacją GPS mogę mieć jakieś problemy ?

pozdrawiam,
Ostatnio edytowano 04.08.2009 06:03 przez JKotek, łącznie edytowano 1 raz
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.08.2009 19:43

Ja z CB jechałem, choć podobno nie wszędzie patrzą na to przychylnym okiem.
Na temat nawigacji, na Twoim miejscu, bym tą wypowiedź szybko zmienił...
JKotek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) JKotek » 04.08.2009 06:04

FUX

dzięki serdeczne!!!

pozdrawiam,
ahmed
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ahmed » 04.08.2009 23:13

maciek1956 wielkie dzięki za profesjonalną pomoc w wyborze i zakupie boxa :D

Pozdrowienia z warszawskiej Pragi Południe.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 05.08.2009 09:29

ahmed napisał(a):maciek1956 wielkie dzięki za profesjonalną pomoc w wyborze i zakupie boxa :D

Pozdrowienia z warszawskiej Pragi Południe.

Miło było poznać. Pozdrawiam
bartom
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartom » 05.08.2009 18:50

Czy ktoś posiada box firmy titan z norauto cena 350 zł? Jaka jest jakość tego?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.08.2009 09:16

Titan to model, nie nazwa producenta. Takie małe sprostowanie. :D
Mała cena, mała, krótka gwarancja, długi montaż---to nie są zalety, to świadczy o jakości tego wyrobu. Kto to produkuje :?: nie wiem, może Hapro (byłby to jakiś maleńki plusik), może jakaś tania włoska firma.
Krótka gwarancja--a co dalej, czy gwarantują części zamienne :?:
W tej chwili wszystkie boxy, które chociaż trochę liczą się na rynku, muszą mieć gwarancje minimum 3 lata. Tak ma właśnie popularny Junior, Mont Blanc, Thule to już 5 lat, Kamei nawet 6 lat.
szacek
Autostopowicz
Bagażnik na hak i tablica rejestracyjna

Nieprzeczytany postnapisał(a) szacek » 07.09.2009 15:16

Witam,

Wybieram się do Chorwacji i mam pytanie bo bajzel w przepisach przyprawia mnie o zawrót głowy. Mam bagażnik rowerowy na hak. Jak wiadomo w Polsce nie można mieć trzeciej tablicy, mam więc wydrukowaną i zalaminowaną na hak wersję "papierową". Nie jest to zgodne z przepisami, ale nasza drogówka wie o tym i się nie czepia. Pytanie jak do tego odnosi się policja. np. w Czechach, Austrii, Słowenii czy Chorwacji. Ma ktoś jakieś doświadczenia ? Czy lepiej przełożyć tablicę z samochodu czy zostawić tak jak teraz ?

Dzięki, pozdrawiam
Tomek

PS: Widziałem że użytkownik Maciek1956 najbardziej wyznaje się na bagażnikach ale na FAQ nie znalazłem konkretnej odpowiedzi...
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.09.2009 15:37

Zostaw tak jak masz. Tablicy z auta nie wolno przekładać, auto jest rejestrowane, nie bagażnik. Nie można też robić dokładnej kopii, z hologramem, można podpaść pod fałszerstwo.
Od wielu lat zabieram rowery do Cro, jadę przez różne kraje, różnymi drogami, kontrole też miewałem--NIGDY NIKT NIGDZIE MNIE SIĘ NIE CZEPIAŁ za "domowe" tablice. Mam wyklejone na białym plastiku.
Takie też rady dostałem od policjantów, moich klientów.
Najwięcej obaw mam tylko w Polsce, czy aby przypadkiem jakiś policjant, Krakus, czy Poznaniak (osobiście nic do nich nie mam, ale Oni podobno nas nie lubią), nie będzie zbyt nadgorliwy, chociaż Polskę też zjechałem z rowerami i problemów nie miałem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone