Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
evil
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) evil » 06.06.2009 16:43

dudek_t napisał(a):
jorgus111 napisał(a):
evil napisał(a):Powiedzcie tylko ja z prękosćią na autostradach z takim boxem ?

Standard, przepisowo 130km/h :wink:

Jak masz porządne belki o boks to prędkości specjalnie nie trzeba ograniczać. Ja testowałem prędkość przelotową w granicach 160-170km/h i nie odnotowałem żadnych problemów.

Belki oryginalne Toyoty na RAV4 ,a bagażnik Thule , więc myślę , że będzie ok , przy 110-120 w zimie nic się nie działo : )
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 07.06.2009 06:49

Maćku,co byś proponował do Forda Focusa II kombi,chodzi o bagażnik i o box,najlepiej czarny ewentualnie inny kolor w przystępnej cenie i niezłej jakości,nie musi być długi w zimę narty bym przymocował do bagażnika dachowego.dzięki.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.06.2009 10:34

Evil---dla Toyoty belki produkuje Mont Blanc, są bardzo przyzwoite. Często, nawet najlepsze firmy, a do takich należy MB, produkują belki dla danego producenta aut, pod logiem np Toyota.

Mireks--Focus II kombi ma aż trzy rodzaje dachu, tzn może być dach z relingiem, dach z rowkiem T i dach z klapkami, pod którymi są otwory montażowe. Jaki masz dach :?:
Wg mnie nie warto kupować boxa na lato, a zimą narty wozić w uchwycie, szkoda nart, wiązań i kasy wydanej na box. Zdecydowanie lepiej jest kupić box, który latem i zimą będziesz używał.
Box długości 190 cm zmieści się bez problemu na dachu, a powinien rozwiązać problemy letnie i zimowe. Może wystarczy 180 cm, jakie masz najdłuższe narty :?: Ceny za takie boxy zaczynają się od ok 750 zł (czarne), a dobre, nawet juz bardzo dobre od ok 1300 żł, też czarne.. Boxy krótkie, niezłej jakości i czarne to podobny wydatek, to jest następny argument za boxem uniwersalnym. Jeśli zrezygnujesz z koloru czarnego, możesz też zaoszczędzić trochę kasy, wybór boxów szarych, srebrnych jest większy.
Podaj odp na moje pytania, podam Ci więcej danych
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 07.06.2009 11:19

Faktycznie masz rację,mały box mija się z celem.Na dachu mam klapki a narty max 170cm,rozumiem że czarne boxy są droższe{szkoda,bo auto białe i ma dodatki czarne}jak cenowo wygląda sprawa szarych lub srebrnych.No i do tego bagażnik.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 07.06.2009 12:00

Klapki--czyli masz zwiększony wybór bagażników belkowych.
Prosty, mocny krajowy, cena ok 190 zł, z zamkiem ok 250 zł, La Prealpina ceny od ok 270 zł, stalowe, aluminiowe, alu aero, z zamkiem lub bez, cena max ok 530 zł. Jest też Thule, ceny od ok 520 zł do ok 700 zł.
Nie zawsze boxy czarne są droższe, np Thule Pacific 600 jest w tej samej cenie, ale Corvara srebrna, a czarna to całkiem inne ceny. Tak samo z popularnym Juniorem 430, szary tańszy.
Boxy pooglądaj na stronie swiatbagaznikow.pl, wyrobisz sobie pogląd, resztę ew omówimy później.
Jeśli chcesz coś dobrego, a niekoniecznie najdroższe to polecałbym czarnego Kamei Delphina 340, bardzo ładny i bardzo mocny box, do tego belki LP z zamkiem stalowe w cenie 370 zł.
Jeśli taniej, to box Xtreme 400/450 carbon.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 07.06.2009 12:11

Ok,dzięki popatrzę.
TOPAS
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TOPAS » 09.06.2009 20:45

Maćku, jeśli można to i ja zapytam o Twoją opinie na temat boxu Inter Pack Carver II. Do tego zaproponowano mi belki AutoMaxi Excellence Alu.
Co myślisz o tym zestawie? Szukam czegoś do Astry III Kombi w cenie za komplet do 1500 PLN.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.06.2009 11:51

Powiem tak---już wiele razy wspominałem o testach boxów przeprowadzonych przez ADAC. Cofnij się o kilka stron, link gdzieś jest. Przypomnę tylko, że Hapro, producent Carvera, testów nie zaliczył. Z tego co wiem Hapro nie wzmocniło zaczepów, box więc może poluzowywać się i " tańczyć " na belkach. Oczywiście taka sytuacja nie jest nagminna, nie dotyczy wszystkich boxów Hapro, ale zdarza się ZBYT CZĘSTO, aby nie brać tego od uwagę. Carver II kosztuje chyba ok 1150 zł, więc w tej cenie, lub niewiele wyższej masz boxy, które testy zaliczyły bez problemu, Mont Blanc Triton, Kamei Corvara 390, czy już poprawione i wzmocnione Thule Pacific 600 lub bardzo dobry box Thule Ocean 780 zł. Duży, 470 l, z bardzo mocnym zaczepem, trochę starszej generacji, ale naprawdę mocnym i bezpiecznym.
Jeśli chodzi o belki Auto Maxi Excellence Alu to--mogę tylko przypuszczać ( nie sprzedaję od kilku lat belek tej firmy), są całkiem przyzwoite. Ogólnie Auto Maxi produkuje niezłe bagażniki, a linia Alu jest dodatkowo w dobrej cenie. Ja, osobiście nie lubię wykończenia belek Alu Auto maxi, często widoczne są śruby montażowe po wyjęciu gumy z belki. Może tej wady nie ma w Excellence.
Do 1500 zł -- :?: jeśli jakość zaczepów Carvera nie dyskwalifikuje tego boxa w Twoich wymaganiach, to zestaw jest OK, jeśli wolisz pewniejszy montaż to dodaj max stówkę ( a może nie, zależy od punktu sprzedaży) i kup box Mont Blanca, Kamei lub Thule.
Odezwij się na gg lub napisz maila, może coś Ci zaproponuję.
robert_z
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert_z » 10.06.2009 12:43

Mam pytanie, czy do aluminiowego bagażnika można zamontować box na cybanty? bo coś mi się gdzieś obiło o uszy, że jakieś spinki trzeba stosować.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 10.06.2009 13:16

robert_z napisał(a):Mam pytanie, czy do aluminiowego bagażnika można zamontować box na cybanty? bo coś mi się gdzieś obiło o uszy, że jakieś spinki trzeba stosować.

Można, jeśli cybanty są odpowiednio szerokie. Nie radzę dowiercać otworu obok już istniejących, fabrycznych, bardzo osłabia się dno i najczęściej traci się gwarancje.
Spinki, a raczej specjalne wsuwki, to rozwiązanie najczęściej opcjonalne, ładniejsze.
lepo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lepo » 15.06.2009 18:40

witam wyslalem juz maila na priva do Pana Macka ale zapytam i tu

posiadam Citroena xsare 2000 - potrzebuje boks szer wewn. 66 wys 30 dł okolo 170 cm (nie chce aby jakos strasznie wystawal poza obrys dachu ale nie wiem czy to mozliwe)

belki orginalne citroena

jaki wybrac? standardowe pytanie czy inwestowac w drogi firmowy? czy kupic jakis tanszy - ogladalem na razie tylko z thule, mont blanc i sportac i mam mentlik - kazdy doradza tylko te co sprzedaje, a widze ze Pan ma szersze horyzonty - zapytam wiec co Pan poleci

dziekuje
gurupol
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) gurupol » 15.06.2009 23:38

Witam. Nosze sie z zamiarem zakupu Boxa i potrzebuje tez dobrej rady specjalisty:) Box bedzie jezdzil na Audi A4 kombi(´97) i bedzie uzywany ok. 4-5 razy w roku na dluzsze trasy, nie bede wozil nart, raczej ciuchy itp. zeby zaoszczedzic miejsce w bagazniku. Raczej biore pod uwage wyrob Thule (Pacific 200/600 badz Ocean 600) w gre wchodzi tez Kamei i MontBlanc porownywalne z Thule modele. Czy Pacific 200 nie bedzie za duzy?? opor powietrza, wieksze spalanie itp??nie chce tez by nie wystawal mi za duzodo przodu:)bede wdzieczny za info
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.06.2009 13:26

Boxy---spalanie---robiłem ostatnio testy. Belki aero Thule i box Spirit 820, oraz starszy, ale bardzo popularny box Thule-Polar 500. Spririt 820 to szeroki box, zaprojektowany przy pomocy tunelu aerodynamicznego. Posiada specjalne dyfuzory, niczym bolid F 1. Polar to zwykły, prosty i wąski box.
Wyniki--z małym, wąskim Polarem auto paliło o ok 0.7-1 l więcej paliwa niż z nowoczesnym Spiritem. Ze względu na znaczne różnice szerokości, wynik bardzo mnie zaskoczył. Same belki to jeszcze ok 0.3-0.5 l więcej.
Pomiary robione w normalnym ruchu, na trasie na Mazury z prędkościami ok 90-110- km/h, czyli bez szaleństw. Pogoda-podobna, deszczowo z niewielkim wiatrem, głównie bocznym, spory ruch Tirów.

Ps Polar wyraźnie bardziej hałasował na dachu.

A teraz pytanie Gurupola---Pacific to nowa linia, nie tak aerodynamiczna jak Spirit, ale [powinna być, chociaż trochę lepsza od Oceana. Pacific jest też bardzo łatwo montowany, do tego 200-tka jest dwustronnie otwierana, dosyć droga, ale pojemna. Czy zbyt duża do A4--zdecydowanie NIE. Pacific 600 to mniejszy box, o ok 120 l, węższy, trochę dłuższy, niższy. Tańszy. Dobry dla klientów, którzy chcą np zmieścić rowery obok (najczęściej max 2).
Ocean 600 już jest nieprodukowany.
Porównywalne Kamei to Delphin 340 sr lub carbon i wyższa klasa Corvara 390 SR lub czarny met czy tytan. Wersja sr tańsza do Pacifica 200, kolory w cenie podobnej. Box mocniejszy, 6 lat gwarancji. Corvara 390 to box wyśmienicie pasujący do A6, na tym samochodzie jest reklamowany, ale myślę, że do A4 też pasuje wspaniale.
Mont Blanc, ostatnio sprzedałem Tritona 450 czarnego do A4, klient długo "wybrzydzał", wybierał, przymierzał. Ten mu najbardziej pasował. Bardzo go chwalił po pierwszym wypadzie, duży, mocny i co ważne cichy.
Tak więc masz trudny wybór, nie wiem, który z tych omawianych ustawić na pierwszym miejscu. Jeśli nie wozisz nart, rowerów z boku, odrzuciłbym Pacifica 600, zostają już tylko trzy do wyboru. Warto założyć na dach, popatrzeć co się bardziej podoba, gusta są różne. Pacific 200--największy, ale też najdroższy.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 16.06.2009 14:47

lepo napisał(a):witam wyslalem juz maila na priva do Pana Macka ale zapytam i tu

posiadam Citroena xsare 2000 - potrzebuje boks szer wewn. 66 wys 30 dł okolo 170 cm (nie chce aby jakos strasznie wystawal poza obrys dachu ale nie wiem czy to mozliwe)

belki orginalne citroena

jaki wybrac? standardowe pytanie czy inwestowac w drogi firmowy? czy kupic jakis tanszy - ogladalem na razie tylko z thule, mont blanc i sportac i mam mentlik - kazdy doradza tylko te co sprzedaje, a widze ze Pan ma szersze horyzonty - zapytam wiec co Pan poleci

dziekuje

Odsyłam do testów, kilka stron wcześniej jest link. Testy wykazują, które boxy warte są swojej ceny, a które chwalą tylko sprzedawcy. Thule, po badaniach wzmocniło system montażu.
Belki tzw oryginalne Citroena--najprawdopodobniej Bosal, to często jest ważne w celu ustalenia długości użytkowej.
Czy warto inwestować :?: różnie, zależy od kasy, od tego jak często box będzie używany, co będzie woził, z jakimi prędkościami jedziemy...Czasami nie warto wchodzić w najwyższą półkę, ale też nie warto zbytnio oszczędzać. Najtańsze szybko się niszczą, nie ma do nich części zamiennych....
W podanym wymiarze, lub podobnym jest kilka boxów wartych zakupu.
Junior 430, znany forumowiczom, prosty, ale trwały, dosyć tani, poniżej 700 zł. Wersje trochę ładniejsze, Xtreme 400/450, ta sama firma,trochę droższe, bardziej płaskie, łatwiejszy montaż, dłuższe, ceny od ok 750 do 1 tys.
Mocniejsze--Kamei Husky, Delphin 340 SR lub Cabon, Thule Pacific 200, 600, Atlantis 600, 780, Spirit 780. Mont Blanc ze swoimi Tritonami, jest w czym wybierać.
Proszę o kilka dodatkowych danych, co box ma wozić, do jakiego będzie bagażu, jak często będzie używany....
lepo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lepo » 16.06.2009 15:44

witam

uzywac bede boxu do przewozu wózka, trasy dlugie zagraniczne na niemieckich autostradach - wiec i predkosci wyzsze niz u nas, czestosc 10-15 razy w roku...

pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone