napisał(a) Dziadek Maciek » 16.06.2009 13:26
Boxy---spalanie---robiłem ostatnio testy. Belki aero Thule i box Spirit 820, oraz starszy, ale bardzo popularny box Thule-Polar 500. Spririt 820 to szeroki box, zaprojektowany przy pomocy tunelu aerodynamicznego. Posiada specjalne dyfuzory, niczym bolid F 1. Polar to zwykły, prosty i wąski box.
Wyniki--z małym, wąskim Polarem auto paliło o ok 0.7-1 l więcej paliwa niż z nowoczesnym Spiritem. Ze względu na znaczne różnice szerokości, wynik bardzo mnie zaskoczył. Same belki to jeszcze ok 0.3-0.5 l więcej.
Pomiary robione w normalnym ruchu, na trasie na Mazury z prędkościami ok 90-110- km/h, czyli bez szaleństw. Pogoda-podobna, deszczowo z niewielkim wiatrem, głównie bocznym, spory ruch Tirów.
Ps Polar wyraźnie bardziej hałasował na dachu.
A teraz pytanie Gurupola---Pacific to nowa linia, nie tak aerodynamiczna jak Spirit, ale [powinna być, chociaż trochę lepsza od Oceana. Pacific jest też bardzo łatwo montowany, do tego 200-tka jest dwustronnie otwierana, dosyć droga, ale pojemna. Czy zbyt duża do A4--zdecydowanie NIE. Pacific 600 to mniejszy box, o ok 120 l, węższy, trochę dłuższy, niższy. Tańszy. Dobry dla klientów, którzy chcą np zmieścić rowery obok (najczęściej max 2).
Ocean 600 już jest nieprodukowany.
Porównywalne Kamei to Delphin 340 sr lub carbon i wyższa klasa Corvara 390 SR lub czarny met czy tytan. Wersja sr tańsza do Pacifica 200, kolory w cenie podobnej. Box mocniejszy, 6 lat gwarancji. Corvara 390 to box wyśmienicie pasujący do A6, na tym samochodzie jest reklamowany, ale myślę, że do A4 też pasuje wspaniale.
Mont Blanc, ostatnio sprzedałem Tritona 450 czarnego do A4, klient długo "wybrzydzał", wybierał, przymierzał. Ten mu najbardziej pasował. Bardzo go chwalił po pierwszym wypadzie, duży, mocny i co ważne cichy.
Tak więc masz trudny wybór, nie wiem, który z tych omawianych ustawić na pierwszym miejscu. Jeśli nie wozisz nart, rowerów z boku, odrzuciłbym Pacifica 600, zostają już tylko trzy do wyboru. Warto założyć na dach, popatrzeć co się bardziej podoba, gusta są różne. Pacific 200--największy, ale też najdroższy.