Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.03.2015 12:58

Nierdzewka nie będzie miała żelaza w sobie.
Cr i Ni jeżeli już.
Może Koledze chodziło o ocynk.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.03.2015 13:32

Podobnych pytań mam sporo, klientów skład nie interesuje. Chcą pięknie i dobrze, a czy to będzie nierdzewka, czy aluminium czy coś innego o odpowiednim składzie, to ważne nie jest.
Jedno z pierwszych pytań o uchwyt rowerowy w cenie 70 zł jest czy ma zamek i czy jest z aluminium, ew czy ma baaaaaaardzo długą gwarancję.
Oczywiście za niską cenę ma być ta wysoka jakość i dobry wygląd.
velo
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) velo » 20.03.2015 13:53

FUX napisał(a):Nierdzewka nie będzie miała żelaza w sobie.
.

Teraz ja padłem
stal bez żelaza :D

Ale słusznie FUX zauważyłeś, pomyślałem a nie napisałem, ocynk też wchodzi w grę.

Dziadek Maciek napisał(a):Jest jednak dosyć mocny, trwały. Ew lepszy wybór niż wiele obecnych na rynku bagażników włoskich.

Dzięki Dziadku bo właśnie nad włoskimi się zastanawiałem z czego siene odrzuciłem po lekturze tego forum :)

Zostaje jeszcze kwestia użytkowania Amosa przy prędkościach w okolicach 100km/h na równych drogach. Jak się zachowuje bagażnik - jest stabilny a może buja?
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 20.03.2015 14:02

velo napisał(a):

Zostaje jeszcze kwestia użytkowania Amosa przy prędkościach w okolicach 100km/h na równych drogach. Jak się zachowuje bagażnik - jest stabilny a może buja?

Sam bagażnik jest bardzo stabilny, a sposób mocowania rowerów do specjalnych ramion za pomocą pasków...no cóż, wg producenta to sztywne mocowanie. Tak, ale pod warunkiem, że ramiona nie mają luzu, a z tym różnie bywa.
robert_z
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert_z » 20.03.2015 21:33

Witam,
planuję zakup platformy na 4 rowery. Przeczytałem wątek oraz oglądałem różne rozwiązania dotyczące mocowań.
Zastanawia mnie które z mocowań jest pewniejsze. Wydaje mi się, że te niewygodne w montażu (dokręcane kluczem) są pewniejsze - zawsze można mocniej dokręcić. Natomiast te automaty zaciskane np. takie jak w Altera Strada Sport M3 - czy one z czasem się nie "wyrabiają" i nie powodują słabszego trzymania?
Czy ktoś mający w tym temacie doświadczenie może powiedzieć jak to w praktyce wygląda?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.03.2015 21:44

Gdybyś przeczytał wszystko, to wiedziałbyś, że Thule za 2 tysiaki. :mrgreen:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.03.2015 10:19

robert_z napisał(a):Natomiast te automaty zaciskane czy one z czasem się nie "wyrabiają" i nie powodują słabszego trzymania?

Automat Thule ma ręczną regulację. Tzn raz ustawiasz, a później tylko zaciskasz automat, w przypadku ew wyrobienia, delikatnie, ręką dokręcasz śrubę i znowu automat. To jest system bardzo wygodny przy używaniu bagażnika na różnych hakach.
W niektórych produktach innych firm dokładane są np podkładki regulacyjne różnej średnicy.
Wszystkich systemów nie znam, ale wiem jedno, dobra firma przewidziała ew zużycia i konieczność regulacji.

Platformy słabszych firm, z niby tak pewnym przykręcaniem wg Ciebie, są często dodatkowo łapane taśmą za klapę bagażnika. O tej taśmie, także często, klient dowiaduje się dopiero z instrukcji w trakcie montażu bagażnika, sprzedawcy nie zawsze o niej mówią. Taśma wyklucza montaż na wielu autach, nie za wszystkie klapy można ją zaczepić.
Nie spotkałem automatu z taśmą.
robert_z
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robert_z » 23.03.2015 08:41

Dziękuję za wyjaśnienie, właśnie nie wiedziałem o tym, że automaty mają regulację - dlatego wydawało mi się, że mocowania przykręcane są pewniejsze.
Miril
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miril » 03.04.2015 11:42

Mam prośbę do użytkowników bagażników na hak. Możecie napisać czy w czasie kontroli policjanci czepiają się ? Rozmawiałem z policjantem z drogówki i twierdził że on przymyka oko.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 03.04.2015 12:31

Nie miałem kontroli, choć czasami za mną jechali.
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 03.04.2015 14:00

Miril napisał(a):Mam prośbę do użytkowników bagażników na hak. Możecie napisać czy w czasie kontroli policjanci czepiają się ? Rozmawiałem z policjantem z drogówki i twierdził że on przymyka oko.

I masz odpowiedź.

Pewnie nawet największy służbista za samą tablicę czepiał się nie będzie. Ale jak zawalisz na innym polu i w dodatku będziesz krnąbrny, to do kompletu może doliczyć i bagażnik.
mayek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayek » 15.04.2015 11:38

Witam wszystkich
Szukam bagażnika na hak na min 3 rowery, a najlepiej 4 bo dziecko podrośnie i co będę szukał nowego bagażnika
Trochę poczytałem i poszedłem do sklepu oglądać Thule 923 ale sprzedawca odradził ze coś z tym zamknięciem na hak są czasami problemy ze ten plastik sie wygina i może pęknąć ze lepiej kupić Atera Strada na 3 rowery a kiedyś można dokupić dostawkę na 4 rower. Wszystko fajne zamek na kulce i na każdym rowerze ale rowery łapane są na paski wiec chyba można to uciąć i po rowerze :(

Jeszcze myslalem o jakimś włoskim zawsze kasa zostaje w kieszeni ale tu siena peruzzo nie jest polecana a gdzieś znalazłem sprzeczna informacje ze jest ok
Może coś pomożecie
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 15.04.2015 12:39

Na bagażnik Thule 923 cz jakikolwiek inny model nigdy nie miałem reklamacji z powodu jakiś wyginających się plastików czy problemów z zamykaniem.
Thule w tym sezonie wprowadza nowe modele, np następca 923 o nr 927 ma możliwość zamontowania dostawki na 4 rower.
Jeśli chcesz oszczędzać kup Amosa Tytan lub tegoroczną nowość, ceny znacznie poniżej 1 tys zł.
Uważaj na włoskie, głównie na te, które wymagają dodatkowego łapania taśmą za klapę bagażnika, w wielu autach jest to niemożliwe i bagażnik nie będzie bezpieczny.
mayek
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) mayek » 15.04.2015 13:35

927 to już kwota ponad 2100 zł + dostawka na 4 rower ???
To już za dużo jak na bagażnik
Na początku znalazłem jakiś bagażnik Thule na 3 rowery za 1250zl pózniej przełknęliśmy cenę 923 pózniej strada 1750 ale 2 tys to już za dużo
A te paski w strada są jakieś wzmocnione czy można je przeciąć ?
Przymierzałem strada do sharana i klapa przeszła na milimetry ale próba była baz rowerów, jest szansa ze z rowerem nie przejdą?
Czy ta siena i nowy Tytan maja paski na klapę?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.04.2015 18:18

Bierz Thule. Warto.
Jak nie najnowszy to poprzedni model.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Bagażniki/ Boxy/ Uchwyty/ Łańcuchy śniegowe - strona 140
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone